PvdA probeert D66 buitenspel te zetten

In verscheidene gemeenten probeert de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen de grote winnaar buitenspel te zetten. In Haarlem en Breda is het de PvdA al gelukt om D66 uit te collegeonderhandelingen te zetten. Ook in Amsterdam is zo'n scenario mogelijk.

In zowel Haarlem als Breda wilde D66 een coalitie vormen met in ieder geval met de VVD. De PvdA vormde ondertussen echter een pact met andere linkse partijen en kon zo de regie overnemen voor de collegeonderhandelingen, schrijft Het Parool.

Volgens de Haarlemse D66-fractievoorzitter Maaike Pippel wilde haar partij 'in alle rust' samen met de VVD een derde partij zoeken. Tot haar ontsteltenis bleek de PvdA plotseling het stokje over te kunnen nemen door een deal te sluiten met een meerderheid van de raad. Volgens de sociaaldemocraten is een coalitie met zowel D66 als de VVD 'te rechts'. Een soortgelijk scenario voltrok zich in Breda.

Ook in Amsterdam wil D66 samen met de VVD in het college. Die voorkeur leidt ook in de hoofdstad tot gemorrel. Zo heeft de derde partij die D66 erbij zou willen, GroenLinks, zich al tot een pact met de PvdA laten verleiden. Beide partijen willen alleen met elkaar in het gemeentebestuur gaan zitten.

Om die reden praten D66 en de VVD momenteel met de SP. Zouden de socialisten zich bij de PvdA en GroenLinks aansluiten komen ze nog drie zetels tekort voor een meerderheid, en is er steun nodig van evenzoveel eenmansfracties. Een andere mogelijkheid voor de PvdA is dat de democraten alsnog akkoord gaan met een coalitie D66-PvdA-GroenLinks.