Alleen D66-VVD-SP kan in A'dam

Voor het Amsterdamse gemeentebestuur lijkt een coalitie van D66 met de VVD en de SP de enige mogelijkheid. GroenLinks, de beoogde sociale partner van de democraten, wil namelijk enkel samen met de PvdA in het college, schrijft AT5.

Na verkennende gesprekken door voormalig SER-voorzitter en D66-prominent Alexander Rinnooy Kan bleek de voorkeur van de democraten, die een historische overwinning behaalden, bij een progressief-liberale coalitie D66-VVD-GroenLinks te liggen. Dat was ook al enigszins te verwachten omdat die alledrie in zekere mate liberaal genoemd kunnen worden (ja, ook GroenLinks).

GroenLinks heeft zich echter aan de PvdA, de grote verliezer, vastgeklonken. Informateur Rinnooy Kan zegt verrast te zijn door die opstelling.  "Zij maken twee van de drie coalities, voorgesteld door D66, onmogelijk."

De optie D66-VVD-PvdA werd al eerder door de PvdA afgewezen, tot ergernis van de VVD. "Ik snap gewoon niet dat als je zo fors verliest dat je dan zegt, maar het moet wel precies op onze voorwaarden", aldus fractievoorzitter Eric van der Burg.

De PvdA en GroenLinks zetten D66 dus voor het blok. Volgens PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman moet D66 nou maar bedenken of ze wel zo graag met de VVD en de SP in zee willen. "Of dat ze zelf denken, nou, misschien zou het toch wel goed zijn om die progressieve middencoalitie te onderzoeken."

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vindt het jammer dat het voeren van inhoudelijke gesprekken wordt geblokkeerd. Hij geeft de partijen een paar dagen om tot bezinning te komen. Gebeurt dat niet, dan wordt er met de VVD en de SP verder gepraat.


Persconferentie Alexander Rinnooy Kan (AT5)