Opstelten overtuigt Kamer niet over 'spoofing'

De Tweede Kamer is niet overtuigd van de uitleg van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over manipulatie van telefoongegevens, oftewel spoofing. Volgens Opstelten is er geen gevaar dat mensen ten onrechte als verdachte worden aangemerkt, maar de Tweede Kamer betwijfelt dat.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt riep Opstelten dinsdag naar het wekelijkse vragenuur om tekst en uitleg te geven over het nieuws dat de 'afzender' van telefoongesprekken en sms-berichten gemakkelijk te manipuleren zijn. De PvdA'er vreest, net als veel andere partijen, dat mensen zo ten onrechte als verdachte worden gezien of ten onrechte een telefoontap krijgen.

Volgens Opstelten zijn er geen aanwijzingen dat er inderdaad problemen zijn. Ook zijn telefoongegevens nooit de enige grond waarop mensen als verdachte worden aangemerkt. "In opsporingsonderzoeken is men altijd alert op deze wijze van verbloeming", stelde Opstelten.

Dat overtuigde de Kamer echter niet. "Er zijn juist heel concrete aanwijzingen dat er sprake is van spoofing. Hoe weten we zeker dat we niet door grote criminelen bij de neus worden genomen?" vroeg Recourt zich af. VVD'er Ard van der Steur sloot zich bij die vragen aan. Ook wil hij weten of de software waarmee telefoonnummers worden vervalst, kan worden aangepakt.

Opstelten zegde toe nog eens te gaan praten met de politie, het Openbaar Ministerie en de telecomproviders, en daarna schriftelijk op de kwestie terug te komen.

De nieuwssite nu.nl onthulde maandag dat het mogelijk is te bellen of sms'en met valse telefoonnummers via diensten als Spoofcard of Spoofsms. De onjuiste gegevens worden vastgelegd door providers, die wettelijk verplicht zijn telefoonnummers te bewaren. Van die gegevens maakt niet alleen justitie gebruik, maar ook bijvoorbeeld de inlichtingendiensten.