Opstelten grootste privacyschender

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is een van de winnaars van de Big Brother Awards, de publieksprijs voor de grofste privacyschender. De twijfelachtige eer valt de bewindsman te beurt voor onder meer zijn voorstel voor kentekenregistratie, zijn plan om computers van burgers te laten hacken en zijn 'desinteresse' voor privacy.

De prijs is een initiatief van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en werd donderdagavond uitgereikt. Het is de tweede keer dat Opstelten met een Big Brother Award aan de haal gaat. De politicus viel drie jaar geleden ook in de prijzen vanwege problemen rond kentekenregistraties.

Opstelten zelf ontkent dat hij geen belangstelling zou hebben voor privacy. "Dat steekt, van desinteresse is absoluut geen sprake, integendeel zelfs", zo liet hij donderdagavond weten in een videoboodschap.

De bewindsman benadrukt dat de ontwikkelingen op digitaal gebied snel gaan en de wetgeving steeds moet worden aangescherpt. Bij het afwegen van alle belangen 'speelt privacy een grote rol', meent de minister. "Ik weet in ieder geval zeker dat ze mij goed in de gaten houden", zei Opstelten, verwijzend naar de naam van de prijs, tegen Novum Nieuws.

Behalve de VVD-politicus viel ook de Belastingdienst in de prijzen. De overheidsdienst ontving de Expertprijs vanwege het verzamelen van parkeer- en kentekendata van andere partijen, terwijl die gegevens eigenlijk hadden moeten worden gewist.