'Prins' veilig geland op strand Scheveningen

Prins Willem Frederik, gespeeld door acteur Huub Stapel, is veilig en wel aan land gekomen op het strand van Scheveningen. Dat gebeurde onder toeziend oog van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Het is zaterdag exact tweehonderd jaar geleden dat de echte prins Willem Frederik aan land werd gebracht. De herdenking vormt de aftrap van de viering van het tweede eeuwfeest van het Koninkrijk der Nederlanden. Stapel werd bijgestaan door meer dan 650 figuranten die enthousiast met oranje doekjes zwaaiden.

Het aanvankelijke plan was de 'prins' te laten landen met een sloep, zoals tweehonderd jaar geleden ook gebeurde. Door de hoge golven werd dat niet veilig geacht en daarom werd de prins door de branding gevoerd met een zogeheten Beach Armoured Recovery Vehicle (BARV). Figuranten droegen hem en zijn gevolg vervolgens naar een gereedstaande koets.

Op het strand werd de prins welkom geheten door 'Jacob Pronk', die hem achttien jaar eerder ook hielp met zijn vlucht voor de Fransen vanaf het strand. Na een korte toespraak zette Willem Frederik zijn reis voort.