FOK!toen: Reagan blundert

Tijdens de race om herverkozen te worden in 1984 maakte acteur en toenmalig president Ronald Reagan bij een radiospeech op 11 augustus vooraf een geintje dat uiteindelijk een diplomatieke rel opleverde. Het fragment:

'Bombarderen begint over 5 minuten'
WASHINGTON, 11-08-1984. Reagans speech die dag ging over het betrekkelijk saaie onderwerp van een nieuwe wet die religieuze studentengroepen toestaat gebruik te maken van schoolgebouwen buiten gewone schooltijden om en begon met de woorden "my fellow Americans, I'm pleased to tell you that today I signed legislation that will...” 

Vóór de uitzending live ging verdraaide Reagan de speech echter, hetgeen werd opgenomen en naderhand uitlekte: “My fellow Americans, I'm pleased to tell you today that I've signed legislation that will outlaw Russia forever."

"We begin bombing in five minutes.”

Sovjet-Unie: 'Ongekende, vijandige aanval'

Japanse kranten meldden dat Rusland haar oostelijke leger direct in verhoogde staat van paraatheid bracht. Pas na een half uur had men door dat het flauwekul was en werd het alarm afgeblazen.

Het officiële Sovjet-persbureau TASS veroordeelde de uitspraak: “De USSR veroordeelt deze ongekende en vijandige aanval van de president van de VS. Dit soort gedrag is onverenigbaar met de grote verantwoordelijkheid voor de lotsbestemmingen van hun eigen mensen en de mensheid, die staatshoofden van nucleaire landen dragen.”

Reagan wint verkiezingen glansrijk
Reagan won de verkiezingen overweldigend met de op één na grootste 'landslide' in de geschiedenis van de VS. Zijn democratische opponent Walter Mondale was vicepresident onder Jimmy Carter en wist maar 13 van de 538 kiesmannen aan zich te binden .

Overigens komt dat deels door het kiessysteem in de VS; landelijk stemde 58,8 procent op Reagan, 40,6 procent op Mondale. Ook bespeelde acteur Reagan de media (en daarmee het volk) perfect in reclamespotjes en was hij eenvoudigweg meer populair dan de vicepresident van de (toen, onterecht, red.) onpopulaire Jimmy Carter.

Wellicht ten overvloede het rijtje presidentskandidaten dat verloor vanaf WO2. Hoeveel namen ken je (nog)?

1948 - Thomas Dewey (R) ['Dewey Defeats Truman']
1952 - Adlai Stevenson II (D)
1956 - Adlai Stevenson II (D) (schopt Sovjetkonten in 1962)
1960 - Richard Nixon (R)
1964 - Barry Goldwater (R)
1968 - Hubert Humphrey (D)
1972 - George McGovern (D)
1976 - zittend president Gerald Ford (R)
1980 - zittend president Jimmy Carter (D)
1984 - Walter Mondale (D)
1988 - Michael Dukakis (D)
1992 - zittend president George H.W. Bush (R)
1996 - Bob Dole (R)
2000 - Al Gore (D)
2004 - John Kerry (D)
2008 - John McCain (R) ('I can see Russia from my house!')
2012 - Mitt Romney (R)

Het eerste Reagan vs. Mondale-debat werd door 65 miljoen Amerikanen bekeken:

Campagnespotje van Reagan:

Reagan vertelt (voor een president tijdens de Koude Oorlog wellicht nogal ongepaste) Sovjetgrapjes:

Luisteren:
Jerry Harrison en Daniel Lazerus' 'Five Minutes (Bonzo Goes to Washington song)' bevat de quote van Reagan door het nummer heen en aan het begin. Het nummer kwam uit in 1984.