Thieme niet enthousiast over kweekvlees

De Partij voor de Dieren is op dit moment niet enthousiast over kweekvlees. Er zijn namelijk veel betere, plantaardige alternatieven. Dat laat partijleider Marianne Thieme maandag weten in een reactie op de presentatie van de eerste hamburger die volledig is gemaakt van kweekvlees.

Thieme noemt kweekvlees een 'sympathieke gedachte', maar wijst erop dat het nog jaren zal duren voordat het in de winkel ligt. Ook kost de productie veel energie en grondstoffen. "Het blijft een inefficiënte manier van eiwitproductie." Bovendien wordt 'reageerbuisvlees' door veel mensen onaantrekkelijk gevonden, meent Thieme. "Dit is onwenselijk, omdat het van groot belang is dat op korte termijn meer mensen minder of geen vlees en vis gaan eten."

De partijleider voorziet verder ook problemen met de labeling van het vlees van echte koeien en vlees dat afkomstig is uit een laboratorium. "Hoe garandeer je dat mensen weten wat ze eten?", vraagt zij zich af. Ook wil Thieme eerst weten welke effecten het vlees heeft op de volksgezondheid. "Het gaat bij kweekvlees om celdeling, dat heeft mogelijk allerlei schadelijke gevolgen die we nu niet kunnen overzien."

Het huidige voedselprobleem is volgens Thieme te urgent om te wachten op de ontwikkeling van kweekvlees. Het is daarom beter om te kijken naar laagdrempelige oplossingen, zoals vleesvervangers die zijn gemaakt van plantaardige eiwitten.

Een van de producenten van plantaardige vleesvervangers is de Vegetarische Slager, het bedrijf van Jaap Korteweg, de echtgenoot van Thieme. Korteweg uitte zich ook al kritisch over de 'stamcelburger'. Hij wijst erop dat de kweekburger nog steeds dierlijk materiaal nodig heeft om te groeien.

Bovendien is het kweekvlees ingehaald door de tijd. "Inmiddels zijn we zover met de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers, dat we een vrijwel niet meer in te halen voorsprong hebben opgebouwd ten opzichte van stamcelvlees", stelt hij.

De Vegetarische Slager probeert maandag een graantje mee te pikken van alle publiciteit rond de eerste kweekburger, door zelf een 'vegetarische hamburger' te presenteren. Die is niet te onderscheiden van een reguliere rundvleesburger, aldus Korteweg.

De gekweekte hamburger is door een Nederlandse wetenschapper ontwikkeld. Het vlees is afkomstig uit spierstamcellen, dat in het laboratorium verder wordt ontwikkeld tot vlees. Massaproductie van het vlees zou kunnen bijdragen aan de bestrijding van voedseltekorten en een forse reductie van broeikasgassen.