Kweekvlees smaakt naar echt vlees

De eerste gekweekte hamburger smaakt naar vlees, maar is niet zo sappig. Dat was de conclusie van het tweekoppige testpanel dat maandag in Londen als eersten het laboratoriumvlees mocht proeven. Ontwikkelaar Mark Post nam zelf ook een hap, waarna hij een restje van de kleine hamburger bewaarde voor zijn kinderen.

De gekweekte hamburger heeft de textuur van vlees. De smaak viel tegen, omdat het kweekvlees vetvrij is. Volgens Post, hoogleraar in Maastricht, kan in de toekomst verder gewerkt worden aan de smaak. Vet meekweken in het vlees is vooralsnog niet goed mogelijk.

De Oostenrijkse voedingsdeskundige Hanni Ruetzler en de Amerikaanse criticus Josh Schonwald, die samen het testpanel vormden, hadden beiden gehoopt op meer smaak. Ook misten de proevers zout en peper of ketchup. Wel stelden ze dat de kweekburger veel meer naar vlees smaakt dan vleesvervangers.

De gekweekte hamburger is door Post ontwikkeld. Het vlees is afkomstig uit spierstamcellen, dat in het laboratorium verder ontwikkeld wordt tot vlees. Maandag werd ook bekend dat medeoprichter van Google Sergey Brin in het project heeft geïnvesteerd.

Thieme vindt kweekvlees geen succes
De Partij voor de Dieren is op dit moment niet enthousiast over kweekvlees. Er zijn namelijk veel betere, plantaardige alternatieven. Dat laat partijleider Marianne Thieme maandag weten in een reactie op de presentatie van de eerste hamburger die volledig is gemaakt van kweekvlees.

Thieme noemt kweekvlees een 'sympathieke gedachte', maar wijst erop dat het nog jaren zal duren voordat het in de winkel ligt. Ook kost de productie veel energie en grondstoffen. "Het blijft een inefficiënte manier van eiwitproductie." Bovendien wordt 'reageerbuisvlees' door veel mensen onaantrekkelijk gevonden, meent Thieme. "Dit is onwenselijk, omdat het van groot belang is dat op korte termijn meer mensen minder of geen vlees en vis gaan eten."

De partijleider voorziet verder ook problemen met de labeling van het vlees van echte koeien en vlees dat afkomstig is uit een laboratorium. "Hoe garandeer je dat mensen weten wat ze eten?", vraagt zij zich af. Ook wil Thieme eerst weten welke effecten het vlees heeft op de volksgezondheid. "Het gaat bij kweekvlees om celdeling, dat heeft mogelijk allerlei schadelijke gevolgen die we nu niet kunnen overzien."

Het huidige voedselprobleem is volgens Thieme te urgent om te wachten op de ontwikkeling van kweekvlees. Het is daarom beter om te kijken naar laagdrempelige oplossingen, zoals vleesvervangers die zijn gemaakt van plantaardige eiwitten.

Vegetarische slager vindt kweekvlees nog te dierlijk
Een van de producenten van plantaardige vleesvervangers is de Vegetarische Slager, het bedrijf van Jaap Korteweg, de echtgenoot van Thieme. Korteweg uitte zich ook al kritisch over de 'stamcelburger'. Hij wijst erop dat de kweekburger nog steeds dierlijk materiaal nodig heeft om te groeien.

Bovendien is het kweekvlees ingehaald door de tijd. "Inmiddels zijn we zover met de ontwikkeling van plantaardige vleesvervangers, dat we een vrijwel niet meer in te halen voorsprong hebben opgebouwd ten opzichte van stamcelvlees", stelt hij.

De Vegetarische Slager probeert maandag een graantje mee te pikken van alle publiciteit rond de eerste kweekburger, door zelf een 'vegetarische hamburger' te presenteren. Die is niet te onderscheiden van een reguliere rundvleesburger, aldus Korteweg.

Update 17.20 uur: LTO ziet geen oplossing in kweekvlees
Kweekvlees lijkt veelbelovend, maar draagt op korte termijn niet bij aan het oplossen van voedseltekorten of het terugdringen van de veestapel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland maandag in reactie op de presentatie van de eerste hamburger die volledig is gemaakt van kweekvlees.

Op de lange termijn moet het goedkoper worden dan normaal vlees. Mogelijk kan het kweekvlees dan uitkomst bieden in regio's waar mensen minder te besteden hebben. "Maar misschien blijkt reguliere veeteelt per saldo wel goedkoper", zegt een LTO-woordvoerder. Een hamburger van kweekvlees kost nu nog zo'n 250 duizend euro.

Ook over andere mogelijke voordelen van het vlees is nog veel onduidelijk. "Of het daadwerkelijk schoner en efficiënter is dan veeteelt, moet nog maar blijken." Daarnaast denkt LTO dat de vraag naar kwaliteitsvlees afkomstig van echte dieren zal blijven bestaan.