Telefoonlijn Noord- en Zuid-Korea weer in gebruik

De telefoonlijn van het Rode Kruis waarmee Noord- en Zuid-Korea humanitaire zaken kunnen bespreken is weer in gebruik. Vertegenwoordigers van beide landen hebben vrijdag via de verbinding voorstellen gedaan voor besprekingen die moeten leiden tot een verbetering van de betrekkingen.

Noord-Korea heeft voorgesteld de besprekingen in het weekeinde te houden in Kaesong, het industriële complex even ten noorden van de Gedemilitariseerde Zone dat door de twee landen samen wordt gerund. Zuid-Korea heeft het tegenvoorstel gedaan om bijeen te komen in het grensdorp Panmunjom.

Met het komende overleg en de heropening van het verbindingskanaal lijken de twee Korea's weg te sturen van een confrontatie. De spanningen waren hoog opgelopen nadat Noord-Korea in december een langeafstandsraket had gelanceerd en in februari een nieuwe kernproef had gedaan. Noord-Korea dreigde naar aanleiding van Amerikaans-Zuid-Koreaanse militaire oefeningen zelfs met kernaanvallen op Washington en Seoul, maar het bewind in Pyongyang lijkt bakzeil te hebben gehaald onder sterke druk van China, zijn belangrijkste bondgenoot.