Margaret Thatcher overleden

Oud-premier Margaret Thatcher van Groot-Brittannië is overleden. Zij is maandagochtend na een beroerte overleden. Dit hebben haar zoon en dochter Mark en Carol via Thatchers vroegere woordvoerder Tim Bell laten weten.

Thatcher was premier van het Verenigd Koninkrijk van 1979 tot 1990, en was ook wel bekend als "The Iron Lady". Ze was de eerste en tot nu toe enige vrouwelijke premier.

Margaret Thatcher was de vrouw die, bijna in haar eentje en binnen een roerige periode van elf jaar, een land transformeerde. In de ogen van haar talrijke bewonderaars wist zij een door stakingen aan de grond geraakt land van de ondergang te redden. Ook legde ze de basis voor een buitengewone economische wederopstanding te leggen. Voor haar critici was zij echter een harteloze kenau, die een tijdperk van tomeloze graaizucht invoerde. Daardoor belandde de zwakken op straat en werden de rijken stinkend rijk.

Onvermoeibaar, onbevreesd, onverstoorbaar en altijd het heft in handen; Thatcher was de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië, maar zij had weinig op met feministen en schrok er niet voor terug om met haar handtas te zwaaien om haar punt te maken.

Thatcher was op haar best wanneer Groot-Brittannië werd uitgedaagd. Toen de Argentijnse junta in 1982 de Falkland-eilanden bezette, aarzelde Thatcher geen moment om de afgelegen archipel te heroveren, ook al waarschuwden haar militaire adviseurs dat het misschien onhaalbaar kon zijn. Zij duldde gewoon niet dat met Groot-Brittannië werd gesold en al helemaal niet door militaire dictators. Toen de diplomatie faalde, stuurde zij een expeditieleger op pad dat haar doel bereikte.

De betrekkelijk snelle triomf van de Britse strijdkrachten leverde Thatcher, wier populariteit door de haperende economie was getaand, bij de Lagerhuisverkiezingen van 1983 een grote overwinning op. 

In 2002 trok zich zij zich na een serie lichte beroertes terug uit het openbare leven. Margaret Thatcher is 87 jaar geworden.

Update 15.45 uur:
Intussen stromen er reacties uit binnen- en buitenland binnen op haar overlijden:

David Cameron, de huidige Premier van Groot Britannië, noemde haar tegenover BBC een "groot leider, een grootse premier en een grootse Brit".

Geert Wilders liet weten haar een "geweldige leider en politica met daadkracht, visie en lef" te vinden.

Alexander Pechtold van D66 ziet in Thatcher een 'icoon uit zijn jeugd', en hij gaat 'vanavond de film met Meryl Streep maar eens terugkijken'. In een officiële reactie tegenover Novum stelt Pechtold dat Thatcher bovendien een voorbeeld voor velen is geworden als eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië. Ze was in zijn ogen "een krachtige vrouw, die in zware economische tijden met belangrijke hervormingen de Britse economie weer op gang hielp".

Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, liet in een reactie weten: "De Iron Lady was een staatsvrouw die landsbelang altijd verkoos boven haar eigen populariteit. Een icoon op het politieke wereldtoneel en een inspiratiebron voor velen", aldus Zijlstra in een verklaring.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke stelt op Twitter dat de dood van de Britse het einde van een tijdperk is. Volgens hem was Thatcher de 'verpersoonlijking van de jaren tachtig'.

Update 18.40 uur:
De maandag overleden Britse oud-premier Margaret Thatcher krijgt een ceremoniële uitvaart met militaire eer, heeft de Britse regering meegedeeld.

De dienst zal worden gehouden in St. Paul's Cathedral, waarna Thatcher in besloten kring wordt gecremeerd. Het staat nog niet precies vast wanneer de uitvaart plaatsheeft.

Bij Downing Street werd de vlag maandag halfstok gehangen. Premier David Cameron brak een bezoek aan Spanje en Frankrijk af toen het nieuws van Thatchers overlijden bekend werd. Politieke partijen hebben uit respect voor de oud-premier hun campagnes voor de lokale verkiezingen opgeschort.

Margaret Thatcher (13 oktober 1925 - 8 april 2013)Margaret Thatcher (13 oktober 1925 - 8 april 2013)

Submitter:  Bron: Novum / FOK.nl