Nieuwe rijst tegen hooikoorts
Hooikoortsklachten worden in Japan voornamelijk veroorzaakt door de Japanse cederboom. Er is onderzoek gaande om een cederboom zonder stuifmeel te ontwikkelen. In plaats van de oorzaak van hooikoorts weg te nemen kan er ook worden "gedesensibiliseerd". Dit houdt in dat door het toedienen van de allergieveroorzakende stof, het lichaam extra weerstand opbouwt waardoor de klachten in de loop van de tijd verminderen. Rijst wordt in Japan bijzonder veel gegeten en is daarom een goed middel om de stof binnen te krijgen.
De rijst is inmiddels getest op muizen en blijkt goed aan te slaan. De toegepaste genetische modificatie zou ook goed kunnen werken bij graanproducten. De bevindingen van het Japanse onderzoek worden deze week uitgebreid beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Science in the United States.
Hooikoorts manifesteert zich als de planten of grassen waarvoor men allergisch is, in bloei staan. Het stuifmeel (pollen) van de planten veroorzaakt een allergische reactie die neerslaat op de slijmvliezen en ogen. Jeukende, tranende ogen en niezen is het gevolg. De lente is het seizoen waarin de aandoening het meest voorkomt. Globaal gezien loopt het hooikoortsseizoen van februari tot september. Hooikoorts kan niet met medicijnen worden genezen maar de klachten kunnen wel worden verminderd. Ongeveer een op de zes Nederlanders heeft last van hooikoorts.