Kennedy jr gaat ‘autisme-epidemie’ onderzoeken en krijgt kritiek wetenschappers

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Kennedy wil een onderzoek uitvoeren naar de oorzaken van een mogelijke ‘autisme-epidemie’. Wereldwijd hebben talloze wetenschappers met kritiek en woede op deze mededeling gereageerd.

Neil Stone, een specialist in infectieziekten aan het University College Hospital in Londen, schreef op X dat iedereen die beweert een dergelijk complex probleem in vijf maanden te kunnen oplossen, een charlatan is. Voor Hugo Peyre , kinderpsychiater aan het Universitair Ziekenhuis van Montpellier, getuigen de uitspraken van de Amerikaanse minister van Volksgezondheid van “een zekere onwetendheid over de wetenschappelijke literatuur”.

Kennedy Jr. geeft vaccinatie de schuld 
Kennedy zei donderdag dat autisme “epidemische” proporties heeft aangenomen. Daarom zal hij “honderden wetenschappers van over de hele wereld” bij het onderzoek betrekken om “tegen september” de oorzaken in kaart te hebben gebracht. Kennedy en de Amerikaanse president Trump hebben in het verleden herhaaldelijk de theorie verdedigd dat vaccinaties met het BMR-vaccin (bof, mazelen en rodehond) in de kindertijd tot autisme leiden. Deze speculatie is gebaseerd op een valse studie van auteur Andrew Wakefield, die later in gepubliceerde werken herhaaldelijk is weerlegd.

De Amerikaanse NGO Autistic Self Advocacy Network beschuldigde Kennedy ervan dat hij van plan was om “vals en frauduleus onderzoek” te produceren dat zijn bestaande overtuigingen over het verband tussen autisme en vaccins zal ondersteunen.

Oorzaak autisme niet duidelijk – meerdere factoren mogelijk
Er is tot op heden geen oorzaak voor autisme vastgesteld, maar er zijn aanwijzingen dat omgevingsfactoren een rol spelen, zoals neuro-ontstekingen of het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals het anti-epilepticum Depakine, tijdens de zwangerschap. Ook genetische aanleg speelt een belangrijke rol. Er zijn bijna 200 genen die verband houden met autisme, en ongeveer 80 procent van de gevallen van autisme kan worden toegeschreven aan mutaties, aldus het hoofd van de afdeling Menselijke Genetica en Cognitieve Functies van het Pasteur Instituut in Bourgeron.

Volgens cijfers van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention werd bij één op de 150 kinderen geboren in 1992 autisme vastgesteld. Bij kinderen geboren in 2012 was dit één op de 36 – een stijging van bijna 300 procent. Kinderpsychiater Preyre wijst er op dat deze toename voornamelijk komt doordat er meer bekend is over autisme en de criteria om de diagnose te stellen zijn uitgebreid.