Trump-regering bevriest miljarden subsidie Harvard
In een brief heeft de Amerikaanse elite-universiteit Harvard zich verzet tegen de eisen van de Trump-regering.
In het geschil over de koerswijziging die Trump eist voor universiteiten, heeft de Amerikaanse regering miljarden aan financiering voor de particuliere elite-universiteit Harvard bevroren. De maatregel wordt uitgevoerd wegens vermeende minachting voor burgerrechten en onvoldoende inspanningen om antisemitisme te bestrijden aan de gerenommeerde universiteit, die weigert te voldoen aan een aantal eisen van de regering.
In totaal heeft Trump 2,2 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan meerjarige subsidies en 60 miljoen dollar aan meerjarige overheidscontracten met Harvard in de ijskast laten zetten.
Harvard moet studenten ondervragen en melden
De regering had de in Cambridge gevestigde universiteit vrijdag schriftelijk verzocht om verschillende veranderingen door te voeren en verschillende toezeggingen te doen. Zo zou de universiteit buitenlandse studenten die gedragsregels overtreden moeten rapporteren aan de federale autoriteiten, de diversiteit van meningen onder studenten en universiteitsmedewerkers moeten onderzoeken en moeten stoppen met het toelaten van studenten en het aannemen van personeel op basis van diversiteitscriteria. Het bestuur van Harvard had de eisen al eerder afgewezen. "Geen enkele regering - ongeacht welke partij aan de macht is - zou moeten dicteren wat privé-universiteiten mogen onderwijzen, wie ze mogen toelaten en aannemen, en welke studie- en onderzoeksgebieden ze mogen nastreven," staat in een brief van universiteitsvoorzitter Alan Garber. De universiteit wil haar onafhankelijkheid en grondwettelijke rechten niet opgeven.
Columbia University doet wel concessies
De Trump-regering treedt hard op tegen critici en impopulaire meningen of waarden die zij in het links-liberale spectrum plaatst. Universiteiten zijn ook het doelwit geweest - bijvoorbeeld vanwege diversiteitsprogramma's die eerder zijn opgezet om historische discriminatie van zwarten, vrouwen en andere achtergestelde groepen tegen te gaan. De pro-Palestijnse protesten op de universiteiten van het land vorig jaar in de nasleep van de Gaza-oorlog wekten ook het ongenoegen van het Trump-kamp.
Andere elite-universiteiten zoals de New Yorkse Columbia University hebben al concessies gedaan na dreigementen uit Washington, en zijn daarvoor bekritiseerd. Zo riep de voormalige Amerikaanse president Barack Obama universiteiten onlangs op om hun schenkingen te gebruiken of kosten te besparen in plaats aan de eisen van Trump te voldoen.
Vrijheid van denken geëist
President Garber van Harvard schreef in zijn reactie op de brief van de regering dat vrijheid van denken en onderzoek, en de jarenlange toewijding van de regering om deze te respecteren en te beschermen, hetgeen is wat universiteiten in staat heeft gesteld om bij te dragen aan een vrije samenleving.
Verwijzend naar het vermeende gebrek aan actie tegen antisemitisme, antwoordde Garber dat het schrijven van de regering duidelijk maakt dat er geen intentie is om met de universiteit samen te werken om antisemitisme te bestrijden "op een coöperatieve en constructieve manier".