China claimt wateren bij VN

China heeft vrijdag bij de Verenigde Naties een deel van de Oost-Chinese Zee opgeëist. China ligt al langer in de clinch met onder meer Japan, dat ook aanspraak maakt op de wateren.

De wateren die Beijing claimt liggen meer tweehonderd zeemijlen van China af, wat betekent dat ze buiten de Chinese exclusieve economische zone liggen. China zegt recht te hebben op de wateren omdat de continentale plaat die bij de Chinese kust begint verder doorloopt, tot tweehonderd kilometer van het Japanse eiland Okinawa.

De spanningen tussen China en Japan liepen in september op toen de Japanse regering een groep onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese Zee kocht van hun eigenaar. China kondigde toen al aan de claim in te zullen dienen.

Met de stap probeert Beijing zijn claim op de wateren kracht bij te zetten, maar veel praktische gevolgen zal het verzoek niet hebben. De VN-commissie die er over gaat, die bestaat uit geologen, velt een oordeel op technische gronden maar heeft niet de autoriteit om zich uit te spreken over rivaliserende claims.

De eilandjes - Senkaku in het Japans genaamd en Diaoyu in het Chinees - liggen op een strategische locatie tussen Japan en Taiwan. De eilanden zijn omgeven door rijke visgronden. De wateren bevatten mogelijk ook bodemschatten als olie en gas.