China patrouilleert bij omstreden eilandjes

China heeft dinsdag twee patrouilleboten naar enkele eilandjes in de Oost-Chinese Zee gestuurd die met Japan worden betwist. Met de stap geeft China uiting aan zijn woede over de Japanse aankoop van de eilandjes, die door Japan de Senkaku en door China de Diaoyu worden genoemd.

Japan oefent al de controle over de eilandjes uit, maar Beijing beschouwt de aankoop ervan door Japan als een verdere aantasting van zijn aanspraken. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde maandag dat de aankoop 'ernstige gevolgen' zou hebben.

De Japanse regering zegt dat de nationalisering bedoeld is om de 'rust en stabiliteit' rond de eilandjes te bewaren. Japan stelt dat de eilandjes tot zijn grondgebied behoren en geen bron van wrijving met andere landen of regio's mogen zijn. "Wij willen zeker niet dat de kwestie van invloed is op onze diplomatieke betrekkingen met China en het is belangrijk dat ieder misverstand of onverwachte gebeurtenis wordt vermeden", zei kabinetssecretaris Osamu Fujimura.

Met de aankoop van de onbewoonde eilandjes van een particuliere Japanse familie wil de Japanse regering plannen van de nationalistische gouverneur van Tokyo dwarsbomen om de eilandjes te ontwikkelen. De gemeente Tokyo stuurde eerder deze maand al deskundigen naar het eiland om de mogelijkheden voor visserij en bebouwing te onderzoeken.


China patrouilleert bij omstreden eilandjes (Foto: Novum)