FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 december 2012

Sharon Dijksma nieuwe staatssecretaris

Voormalig Tweede Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma (PvdA) wordt de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken. Zij volgt haar partijgenoot Co Verdaas op, die anderhalve week terug aftrad na ophef over zijn declaratiegedrag in zijn vorige functie als gedeputeerde.

Een ingewijde heeft dat zaterdagavond bevestigd. Maandag heeft Dijksma nog een gesprek met premier Mark Rutte.

Sharon Dijksma nieuwe staatssecretaris
Sharon Dijksma nieuwe staatssecretaris (Foto: ANP)

Oud-presentator Hans Zoet (73) overleden

Hans Zoet, die jarenlang voor verschillende omroepen radioprogramma's presenteerde, is donderdag op 73-jarige overleden. Hij is onverwacht in zijn slaap overleden, meldt de Gooi- en Eemlander zaterdag. Zoet was ook bekend als ballonvaarder.

Zoet trad in 1963 in dienst bij de VARA. Bij de omroep werkte hij onder meer mee aan de actualiteitenrubriek Dit Was de Dag en het programma Spitsuur Amsterdam. Na zijn vertrek bij de VARA in 1988 - uit onvrede over de populaire koers van de omroep - werkt Zoet voor verschillende andere omroepen, waaronder de AVRO.

Voor de NOS presenteerde hij in de loop der tijd ook meerdere programma's. Daaronder zijn Für Elise, een programma over klassieke muziek, en het de actualiteitenrubriek op de late avond Met het Oog op Morgen.

Als ballonvaarder was Zoet sinds de jaren zeventig actief. Hij wordt beschouwd als de nestor van de Nederlandse ballonvaart.


Hans Zoet presenteert Für Elise

Trainer Telstar geschorst na kritiek

Marcel Keizer mag vrijdag in de uitwedstrijd tegen Helmond Sport niet op de bank zitten bij Telstar. De trainer is geschorst voor het leveren van commentaar op scheidsrechter Danny Makkelie vrijdag tegen Sparta Rotterdam (3-3). Keizer kreeg bovendien nog een wedstrijd voorwaardelijk aan zijn broek.

Net als Keizer is ook zijn assistent Alami Ahannach geschorst voor twee wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Telstar-speler Jergé Hoefdraad moet drie wedstrijden vanaf de tribune toekijken. Hij kreeg tegen Sparta rood na een overtreding op Quenten Martinus.

Uitslag PSV - N.E.C. Nijmegen

Om 20.45 uur begon in de Goffert het duel tussen N.E.C. Nijmegen en PSV. De Eindhovenaren verspeelden er twee dure punten door er niet verder te komen dan een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je alle karakteristieken van dit duel.

PSV-speler Georginio Wijnaldum in duel met N.E.C.-speler Nick van der Velden (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

PSV

 80' Pálsson    10' Jørgensen 
 
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.700
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Sinouh
Will
v.Eijden (Stutter/74)
Breuer
Conboy
v.d.Velden (Ten Voorde/85)
Pálsson
Koolwijk
George (Foor/65)
Platje
Rieks
  Waterman
Hutchinson
Derijck
Jørgensen
Bouma
v.Bommel
Wijnaldum
Strootman
Narsingh
Matavz
Lens

Vuurwerkontploffing op CuraÁao

Een container met vuurwerk op een industrieterrein ten oosten van de Curaçaose hoofdstad Willemstad is zaterdag ontploft. De ontploffing deed zich iets voor 20.00 uur Nederlandse tijd voor. De brand is volgens de politie op Curaçao onder controle. Er zouden meerdere gewonden zijn en mogelijk enkele vermisten.

Omwonenden hoorden een gigantische knal toen de container ontplofte. De grond trilde, en de horren trilden uit hun sponningen. Er ontstond een enorme rookwolk en een brand. Er stonden op het terrein nog twintig containers. Wat daarin zit is onbekend.

De oorzaak van de ontploffing is onbekend. Het gebied is in een straal van achthonderd meter rond de brand afgezet.

Raad Maastricht wil spoeddebat over Vinkenslag

De gemeenteraad van Maastricht debatteert dinsdag over de gang van zaken rond de herinrichting van woonwagenkamp Vinkenslag. Het CDA heeft het onderwerp laten toevoegen aan de agenda van de raadsvergadering, zo laat fractievoorzitter Vivanne Heijnen zaterdagavond weten.

De meeste oppositiepartijen steunen het verzoek van het CDA, aldus de fractievoorzitter. Ook coalitiepartijen PvdA, VVD en de Seniorenpartij Maastricht zouden ermee instemmen. Volgens Heijnen heeft de recente berichtgeving over herinrichtingskosten en subsidies veel onrust veroorzaakt. "Om die weg te nemen, willen we nu alles in het openbaar behandelen."

Nieuwsuur berichtte vrijdag dat Brussel duidelijkheid zou willen over de besteding van een Europese subsidie van vier miljoen euro. Aan het begin van de week dook al het bericht op dat een familie een miljoen euro had gekregen voor een verhuizing die nog geen ton zou hebben gekost. De documenten die het college van b en w vervolgens beschikbaar stelde, hebben het CDA niet overtuigd.

Het woonwagenkamp Vinkenslag is de afgelopen jaren grotendeels omgebouwd tot een bedrijventerrein, De Karrosseer geheten. Op het woonwagenkamp dat er eerder was gevestigd was veel mis. Zo werd er geen belasting betaald en lapten de woonwagenkampbewoners bouwregels aan hun laars.

[WK] Verlinden zevende op 50 meter vlinderslag

Joeri Verlinden is op het WK korte baan in Istanbul als zevende geëindigd op de 50 meter vlinderslag. De Nederlander tikte aan in 22,90 seconden en was daarmee acht honderdsten sneller dan in de halve finale. De overwinning ging naar de Braziliaan Nicholas Santos, die bovendien het kampioenschaprecord verbeterde (22,22).

Kira Toussaint kwam op de 50 meter rugslag niet in de buurt van een finaleplaats. Met een tijd van 27,61 seconden eindigde ze in haar halve finale als achtste en laatste. Eerder liep Toussaint ook op de dubbele afstand al een plaats in de eindstrijd mis.

Ryan Lochte zorgde voor de opmerkelijkste prestatie van de dag. De Amerikaan verbrak het wereldrecord op de 100 meter wisselslag. Hij finishte in 50,71 seconden en dook daarmee vijf honderdsten onder de oude toptijd van de Sloveen Peter Mankoc.

Lenie 't Hart kondigt reddingspoging bultrug aan

Lenie 't Hart weigert de bij Texel gestrande bultrug op te geven. Ze is laaiend op de gemeente Texel en het ministerie van Economische Zaken, die de bultrug geen kans zouden willen geven. Ze sluit niet uit dat vrijwilligers zondagochtend een reddingspoging ondernemen, noodverordening of niet.

't Hart heeft onder meer contact gehad met D66-leider Alexander Pechtold om via hem burgemeester van Texel Francine Giskes (ook D66) ertoe te bewegen het gebiedsverbod in te trekken. De gemeente laat even later echter weten dat de gebiedsverordening van kracht blijft. "Onbevoegden worden tegengehouden."

Mocht er alsnog groen licht komen van de gemeente, dan wordt vanuit Rederij Noordgat op Terschelling bij hoogwater een poging ondernomen het dier te redden, zo vertelt 't Hart. De 71-jarige gaat dan zelf ook aan boord. Blijft de gemeente weigeren, dan staan anderen klaar. Die zouden zich volgens haar weinig aantrekken van een gebiedsverbod.

Volgens 't Hart is het 'fout gegaan' omdat de gemeente gebruikmaakt van 'verkeerde experts'. "En daar is de bultrug de dupe van geworden." Als onder de bultrug een geul kan worden gemaakt, kan het dier weer drijven en zou hij 'binnen anderhalf uur' vrijgemaakt kunnen worden. "Maar nu praten ze alleen maar over doodmaken."

De bultrug strandde woensdag op een zandplaat bij Texel. Diverse reddingspogingen mislukten. Vrijdagavond werd een dodelijk slaapmiddel toegediend, tot woede van dierenactivisten, maar het dier leeft zaterdagavond nog altijd. Bekeken wordt of een tweede euthanasiepoging kan worden gewaagd. Het ministerie heeft daarvoor toestemming gegeven.

Uitslagen Eredivisie 15/12/2012

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. In beide duels werd niet gescoord. Zowel FC Groningen tegen VVV-Venlo als de wedstrijd tussen Roda JC en NAC Breda eindigde in 0-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

FC Groningen speler Leandro Bacuna krijgt al na zes minuten rood van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. (Foto: Pro Shots)

FC Groningen

0 - 0

VVV-Venlo

 
 Gele kaart: Luciano, v, Moorsel, Zeefuik (FC Groningen), Seip, Joppen, Röseler (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Bacuna (6) (FC Groningen),
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kappelhof
v.Dijk
Kwakman
Burnet
v.Moorsel (Kieftenbeld/81)
De Leeuw (Zivkovic/86)
Ajilore
Bacuna
Zeefuik
Kirm (Bos/52)
  Mäenpää
Joppen
Röseler
Seip
Fleuren
Linssen
Maguire (Wildschut/66)
v.Haaren
Radosavljevic
Otsu (Nwofor/76)
Cullen (Bergkamp/86)

Roda JC

0 - 0

NAC Breda

 
 Gele kaart: Biemans, Malki, Monteyne (Roda JC), Buijs, Seuntjens, Schalk (NAC Breda)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.820
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Monteyne
Biemans
Danilo
Hempte
Delorge (Hupperts/67)
Donald
Fledderus
Ramzi (Sutchuin Djoum/75)
Németh (affane/81)
Malki
  Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Buijs
Looms
Gudelj
Gilissen
Seuntjens (Leugers/90)
Hooi
Schalk
Verbeek (Hadouir/54)

Iran waarschuwt voor Patriots in Turkije

Een hoge Iraanse militair heeft gewaarschuwd geen Patriot-raketten op Turks grondgebied te stationeren. Een dergelijke stap zou tot oorlog met Syrië kunnen leiden. Turkije heeft de NAVO om het antiraketsysteem gevraagd. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten hebben de levering toegezegd.

Stafchef Hassan Firouzabadi dringt er bij Turkije, Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten op aan hun systemen te ontmantelen voordat het tot een oorlog komt, zo berichtte de Iraanse staatstelevisie zaterdag. De Patriots zouden er slechts toe dienen Israël te beschermen tegen Iraanse raketten en te voorkomen dat de Russen Syrië te hulp schieten.

Het besluit om Nederlandse Patriot-eenheden te sturen werd vorige week vrijdag genomen. De Patriots zijn naar verwachting eind januari operationeel. De Verenigde Staten en Duitsland kondigden vrijdag aan dat ze willen voldoen aan het verzoek van Turkije om te helpen Turks grondgebied tegen mogelijke raketaanvallen uit Syrië te beschermen.

Politie Rotterdam zoekt stoffelijk overschot

De politie is zaterdagavond in het water langs de Kanaalweg in Rotterdam met duikers op zoek naar een stoffelijk overschot. Mogelijk gaat het om de vermiste Petra Stork, maar daar is nog niets over te zeggen.

Volgens de politie heeft een particuliere zoekploeg met sonarapparatuur er eerder op de dag iets gezien. De politie vond die informatie zo serieus dat er duikers naar de plek zijn gestuurd.

Uitslag PEC Zwolle - AZ

Vanavond werd in de eredivisie de wedstrijd PEC Zwolle - AZ Alkmaar gespeeld. AZ won deze wedstrijd met 1-2. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd.

PEC Zwolle

1 - 2

AZ

 57' Avdic    2' Altidore 
 34' Altidore 
 
 Gele kaart: Aafjes (PEC Zwolle), Wijnaldum, Henriksen (AZ)
 Rode kaart: v.d. Berg (78) (PEC Zwolle)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11061
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Olijve (Talu/69)
Aafjes
v.d.Berg
Achenteh
Drost
Pluim
Broerse (Slot/46)
Benson (Saymak/79)
Avdic
Mokhtar
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Wijnaldum (Gorter/81)
Maher
Henriksen
Elm
Beerens
Altidore
Gudmundsson (Berghuis/86)

Aantal jongeren daalt licht

Het aantal jongeren in Nederland zal de komende 8 jaar dalen. Dat voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nu zijn er 4,94 miljoen jongeren onder de 25 in Nederland, dat zullen er in 2020 bijna 100.000 minder zijn.

Daarmee is het aantal jongeren in Nederland terug op het niveau van 2000. Kort voor dat jaar werd het laagste aantal jongeren sinds 1950 bereikt; in 1998 waren er 4,79 miljoen mensen onder de 25 in Nederland. Een piek werd bereikt in 1971, toen er 5,88 miljoen mensen jonger dan 25 waren.

Oppositie Egypte: fraude bij referendum

De oppositie in Egypte beschuldigt de Moslim Broederschap, de groepering waaraan president Mohamed Morsi verbonden is, ervan te frauderen met de stembiljetten tijdens het referendum over de omstreden nieuwe grondwet.

Volgens de oppositie, verenigd in het Nationaal Bevrijdingsfront, werden bij een stemlokaal in Caïro christenen gehinderd om hun stem uit te brengen en waren er ondeugdelijke stembiljetten in omloop. Volgens christenen en liberalen moet de nieuwe grondwet de weg effenen voor een islamitische interpretatie van de wetten.

De stemlokalen blijven zaterdag twee uur langer open dan eerder was bepaald. Ze sluiten nu om 20.00 uur Nederlandse tijd. Volgende week zaterdag is de tweede ronde.

Identiteit verdachte bom Bonn bekend

De Duitse autoriteiten hebben de man die afgelopen maandag een bom achterliet op het treinstation in Bonn geïdentificeerd. Dat heeft het Duitse persbureau dapd zaterdag gemeld.

Het zou gaan om een man uit Langenfeld, zo'n vijftig kilometer ten noorden van Bonn. Volgens de politie is de man een bekende in de radicaalislamitische gemeenschap in Bonn, die als bijzonder militant geldt. Ook zou hij banden hebben met extremisten in het buitenland, waaronder Al-Qaida, aldus dpad.

De bom werd aangetroffen in een tas die op een perron stond. Het explosief bestond uit vier gastankjes, een metalen pijp met ammoniumnitraatpoeder, drie batterijen en een wekker. De batterijen moesten dienen als ontsteking. Het is nog steeds een raadsel waarom de bom niet is afgegaan. Deskundigen zeiden wel dat als de bom zou zijn ontploft er veel schade zou zijn aangericht.

Hennis bezoekt Nederlandse troepen Afghanistan

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vrijdag en zaterdag een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Afghanistan. Het was de eerste keer dat de VVD-politica als minister de Nederlandse militairen in het land bezocht, laat het ministerie van Defensie zaterdag weten.

Hennis-Plasschaert, die tijdens haar bezoek werd vergezeld door commandant der strijdkrachten Tom Middendorp, kwam vrijdag aan in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Na een korte ontmoeting met defensiepersoneel vloog ze naar een internationale basis in Mazar-e-Sharif, om van daaruit verder te reizen naar de trainingmissie in Kunduz.

De minister woonde in Kunduz de trainingen bij die gegeven worden aan Afghaanse politieagenten. Ook zag ze hoe cursisten in Aliabad een checkpoint op de weg inrichtten in aanwezigheid van hun Nederlandse trainers. "Ik ben enorm trots op onze militairen. Ze doen fantastisch werk", aldus Hennis-Plasschaert, die de opbouw van de rechtsorde in het land van groot belang noemde.


Hennis bezoekt Nederlandse troepen Afghanistan (Foto: Novum)

Politie rijdt man op scootmobiel aan

Een man op een scootmobiel is vrijdagavond in Arnhem aangereden door een politieauto. De 39-jarige man moest naar een ziekenhuis, waarschijnlijk met rugletsel, zo meldt de politie zaterdag. De agenten, die op weg waren naar een dreigende vechtpartij in de binnenstad, bleven ongedeerd.

De aanrijding vond plaats op het Velperplein in de Gelderse hoofdstad. De agenten reden over het fietspad toen de man op zijn scootmobiel vanaf de andere kant de hoek om kwam. Een botsing was onvermijdelijk. De man zat in de scootmobiel vanwege eerder opgelopen rugletsel. Na de botsing had hij last van zijn rug en nek.

De politie onderzoekt de precieze toedracht van de aanrijding.

Clinton valt flauw en loopt hersenschudding op

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton is zaterdag flauwgevallen en heeft een hersenschudding opgelopen. Dat heeft haar ministerie bekendgemaakt. Clinton kampt al langer met een buikgriep.

Een medewerker van het ministerie zei dat Clinton de komende week van huis uit zal werken, iets wat haar artsen haar hebben geadviseerd. De 65-jarige Clinton was door de buikgriep waarschijnlijk uitgedroogd, waardoor ze flauwviel en de hersenschudding opliep.

Door de hersenschudding moet Clinton volgens bronnen in het Congres waarschijnlijk verstek laten gaan bij een hoorzitting over de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi van 11 september. Die hoorzitting staat voor donderdag gepland.

'UWV-site werk.nl werkt slecht'

De website werk.nl van het UWV zit vol fouten, functioneert geregeld niet en aangeboden vacatures zijn vaak verlopen of niet geschikt. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek. De problemen met de site zouden inmiddels miljoenen euro's kosten. Werkzoekenden moeten zich verplicht inschrijven bij deze site.

De SP wil het liefst met een schone lei beginnen. De problemen zouden niet meer te repareren zijn. "Het is een blamage voor het UWV en het is een blamage voor het ministerie van Sociale Zaken", betoogt Kamerlid Paul Ulenbelt. "Ik zeg: jongens, slopen, nieuwbouw."

Een door de nieuwsrubriek geraadpleegde expert op het gebied van vacaturesites constateert eveneens dat werk.nl opnieuw zou moeten worden opgebouwd. Marc Drees noemt de site als vacaturesite en database met cv's een 'draak'.

Klanten van de uitkeringsinstantie hebben via werk.nl veel contact met hun werkcoach en kunnen er hun persoonlijke gegevens inzien. Omdat veel arbeidsbemiddelaars verdwijnen, is voor veel mensen de site de enig overgebleven toegang tot het UWV, meldt RTL. Het ministerie van Sociale Zaken was niet in de gelegenheid om te reageren.

De website werk.nl kwam eerder dit jaar ook al onder vuur te liggen vanwege verkeerde baansuggesties. Zo kreeg een maatschappelijk werkster bijvoorbeeld een baan als lasser of cipier aangeboden. Ook waren er onbegrijpelijke foutmeldingen en lag de site vaak plat. Het UWV zei toen te werken aan oplossing voor de problemen.

Man opent vuur in ziekenhuis in Alabama

Een man heeft zaterdag in een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Alabama het vuur geopend. Een agent en twee ziekenhuismedewerkers raakten gewond. De man is doodgeschoten door de politie.

De politie kreeg een melding dat een man door het ziekenhuis liep met een wapen. Toen hij door agenten werd aangesproken begon hij te schieten. Een van de agenten raakte gewond, de tweede schoot de man dood. De drie gewonden verkeren volgens de politie in de stad Birmingham niet in levensgevaar.

Wat de man in het ziekenhuis van plan was is vooralsnog onduidelijk.

[Premier League] Uitslag Man. United - Sunderland

Manchester United heeft de thuiswedstrijd tegen Sunderland in de Premier League eenvoudig met 3-1 gewonnen. De ploeg van coach Sir Alex Ferguson behoudt daardoor een voorsprong van zes punten op naaste belager Manchester City, dat eerder zaterdag met 3-1 te sterk was voor Newcastle United.

Robin van Persie vervulde opnieuw een hoofdrol bij United. De Nederlander opende de score in de zestiende minuut en stelde Wayne Rooney een halfuur voor tijd in staat om voor de 3-0 aan te leggen. Tom Cleverley had kort na de goal van Van Persie via een combinatie met Michael Carrick de score verdubbeld.

Nemanja Vidic maakte voor het eerst sinds september weer zijn opwachting bij United. De Servische verdediger kon niet voorkomen dat Sunderland in de 72e minuut nog iets terugdeed via Fraizer Campbell.

Liverpool liep voor eigen publiek tegen een 3-1 nederlaag aan tegen Aston Villa. De Belg Christian Benteke was de grote man bij de bezoekers met twee treffers. Tussendoor vond ook Andreas Weimann het net. Steven Gerrard redde drie minuten voor tijd de eer van de thuisploeg, waar Luis Suárez de hele wedstrijd meespeelde.

Liverpool blijft door het verlies steken op de elfde plaats, terwijl Aston Villa naar de veertiende plaats klimt. Oud-AZ-speler Brett Holman had een basisplaats bij de Villans, Karim el Ahmadi viel kort voor tijd in.

Martin Jol ging met Fulham met 2-1 onderuit bij Queens Park Rangers, dat daarmee eindelijk de eerste overwinning boekte. John Heitinga bleef op de bank tijdens het 1-1 gelijkspel van Everton tegen Stoke City. Wigan Athletic slaagde er met Ronnie Stam in de basis niet in om punten mee te nemen bij Norwich City: 2-1.


Van Persie belangrijk bij zege United (Foto: Novum)

Dronken Kim Wilde brengt serenade

Kim Wilde heeft metroreizigers in Londen vrijdagavond spontaan op een serenade getrakteerd. De Britse zangeres, die duidelijk een paar borrels op had, zong samen met haar broer Ricky haar hit Kids in America en het nummer Rockin' Around the Christmas Tree.

Een medepassagier maakte een filmpje van het miniconcert en zette dat op YouTube. "Na een klotedag was ik onderweg naar huis, toen een man zijn gitaar tevoorschijn haalde in de metro", schrijft actrice Katherine Eames, die de video online zette. "Ik dacht bij mezelf: daar gaan we weer. Maar ik herkende die stem. Het was Kim Wilde! Mijn dag was meteen weer goed. Ze is fantastisch."

Op Twitter regende het reacties op het spontane concert. "Ik ben perplex en in de war van alle reacties", twitterde de 52-jarige Wilde. "Ik moet er heel erg van giechelen."

Langste hogesnelheidslijn open voor zakenlui

Zakenlieden in China kunnen binnenkort gebruikmaken van de langste hogesnelheidslijn ter wereld, die de Chinese hoofdstad Peking verbindt met de economische belangrijke stad Guangzhou in het zuiden. De hogesnelheidstrein, die 26 december gaat rijden, moet de tot nu toe gebruikelijke reis van 22 uur inkorten tot 8 uur, aldus de China Daily zaterdag.

De trein heeft een gemiddelde snelheid van 300 kilometer per uur. De spoorweg is maar liefst 2300 kilometer lang en gaat onder meer langs grote steden als Zhengzhou, Wuhan en Changsha.

Langste hogesnelheidslijn open voor zakenlui
Langste hogesnelheidslijn open voor zakenlui (Foto: ANP)

[Bundesliga] Leverkusen steviger op tweede plaats

Bayer Leverkusen sluit de eerste seizoenshelft in Duitsland af op de tweede plaats. De ploeg van trainer Sami Hyypiä won thuis met 3-0 van Hamburger SV, waar Rafael van der Vaart nog altijd ontbrak wegens een blessure. De achterstand op koploper Bayern München, dat vrijdag punten liet liggen tegen Borussia Mönchengladbach (1-1), loopt terug tot negen punten.

Stefan Kiessling was met doelpunten in de 27e en 66e minuut de grote man bij Leverkusen. Andre Schürrle was tien minuten voor rust verantwoordelijk voor de 2-0. Bij HSV, dat negende staat, bleef Jeffrey Bruma de hele wedstrijd op de bank.

Eintracht Frankfurt sloot de heenronde af met een 2-0 uitzege bij VfL Wolfsburg, waar Bas Dost de hele wedstrijd meespeelde. De promovendus staat op een sensationele derde plaats, maar kan Borussia Dortmund zondag bij een zege in Hoffenheim nog langszij zien komen. Wolfsburg staat slechts vijftiende.

FSV Mainz klom naar de vijfde plaats dankzij een 3-1 zege op VfB Stuttgart. Fortuna Düsseldorf versloeg Hannover 96 met 2-1. In de kelder van de Bundesliga deelden Greuther Fürth en FC Augsburg de punten: 1-1.

Sijsling wint Tennis Masters

Igor Sijsling heeft zaterdag voor de tweede keer in zijn loopbaan de KNLTB Tennis Masters op zijn naam gebracht. De Amsterdammer won  in de finale in het Topsportcentrum in Rotterdam door Jesse Huta Galung met 7-6 (4) en 6-4 te verslaan. Sijsling won het nationale toernooi eerder in 2007.

De eerste set ging lange tijd gelijk op. In de tiebreak trok Sijsling aan het langste eind en pakte de tiebreak met 7-4. In de tweede set brak Sijsling al in het begin door de service van Huta Galung. Hij hield deze marge vast en besliste de partij met 6-4.

Medal of Honor: Warfighter 'The Hunt' verschijnt volgende week

EA heeft bevestigd dat de map pack The Hunt vanaf volgende week te downloaden is, en gratis zal zijn voor bezitters van de Pre-Order Edition of de Limited Edition. Anders kost de uitbreiding 800 Microsoft Points/9,99 euro.

The Hunt voegt twee nieuwe maps, nieuwe camouflage en attachments toe aan Medal of Honor: Warfighter. Level Designer Marc Janas gaf een korte uitleg over wat je mag verwachten van de nieuwe maps:

"The Darra Gun Market map contains a scenic river crossing with high intensity combat over the ravine, the gunsmith pit which is right along the docks, and the abandoned estate that provides an overwatch for the entire middle section of the map. Players of each class will find areas that support their play style - there are great sniper positions, as well as several sneaky routes located around each of the objectives.

"Chitral Compound is based loosely on the area you scoured for the Cleric in single player. It features a small town center checkpoint with roof to roof combat, a large dried up river valley which provides many great sniping opportunities, and the strongly fortified compound which contains several locations perfect for bipod play in Homerun Mode."

De details over de camouflage en de attachments zijn eveneens bekendgemaakt:

14 NEW WEAPON CAMOS

- Atlas

- Mako

- Blackbird

- Grizzly

- Neptune

- Gunslinger

- Ranger

- Wolfpack

- LBT

- Tactical Pink

- Hunter

- Tree Bark

- Snake Peel

- Dev Team

NEW WEAPON ATTACHMENTS

- EBR: Standard Barrel + PEQ-15, Trijicon TA648-308 + RMR

- AK103: Lightweight Barrel + Surefire Rail & Foregrip, Trijicon RMR

- MG4: Lightweight Barrel + Handguard, No Stock

- G36: Quad Rail + LLM01, Aimpoint Micro T1 + 3x Magnifier

- MK16PDW: Lightweight Barrel + PEQ-15, Trijicon 1x42

- OBR762: Standard Barrel + PEQ-15, US Optics SN-8

The Hunt verschijnt op 17 december voor pc, 18 december voor Xbox 360 en 19 december voor PlayStation 3.

Medal of Honor warfighter launch screenshots 2 (Foto: EA Games)

Politie schiet bij aanhouden inbrekers

Bij een poging twee woninginbrekers te arresteren heeft de politie in het Gelderse Meteren vrijdagnacht een waarschuwingsschot gelost. Een van de twee inbrekers kon op straat worden ingerekend. De tweede inbreker slaagde erin te ontkomen, zo laat de politie zaterdag weten.

Agenten kregen iets voor 02.00 uur een melding van een woninginbraak aan de Verlengde Bredestraat. Een getuige had gezien hoe twee mannen een ruit hadden ingegooid. Een 28-jarige man kon daarop bij de woning worden ingerekend.

De tweede inbreker wist bij de achtervolging te voet via een brandgang te ontkomen. Over de omstandigheden waaronder het waarschuwingsschot viel, meldt de politie niets. Voor zover bekend hebben de inbrekers geen buit gemaakt. Wel werden enkele zaken vernield.

Schutter Newtown met geweld school binnengekomen

De man die vrijdag een bloedbad aanrichtte op een basisschool in de Amerikaanse staat Connecticut heeft zich met geweld toegang tot de school verschaft. Dat heeft de politie zaterdag op een persconferentie gezegd.

Eerder zou er sprake van zijn dat een werknemer van de school de schutter herkende - zijn moeder gaf er les - en hem had binnengelaten. Dit was dus niet het geval, aldus de politie.

De 20-jarige Adam Lanza vermoordde vrijdag 26 mensen op de school, onder wie twintig kinderen. Voordat hij het bloedbad aanrichtte had hij thuis zijn moeder doodgeschoten.

FOK!filmtip van de dag: Memento

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Reclameloze zaterdag bij de FOK!filmtip. Vanavond is het de beurt aan de film Memento op de Vlaamse kwaliteitszender Canvas! Leonard (Guy Pearce) is een man die aan geheugenverlies lijdt; met zijn langetermijngeheugen is weinig mis, zijn kortetermijngeheugen is helaas zo belabberd dat hij niet meer dan 15 minuten kan opslaan. De vrouw van Leonard is vermoord, zodoende is hij op zoek naar de moordenaar. Om zijn handicap te omzeilen laat Leonard de belangrijke aanwijzingen die hij vindt op zijn lichaam tatoeëren. Memento is het eerste echte wapenfeit van sterregisseur Christopher Nolan, die voor deze film zijn eerste Oscarnominatie ontving. Zin om deze film te zien? Kijk dan om 23.35 uur naar Canvas!

Herdenkingsmis voor verpleegster Saldanha

In Londen is zaterdag een herdenkingsmis gehouden voor de overleden verpleegster Jacintha Saldanha. De zuster van Kate Middleton pleegde zelfmoord nadat twee Australische dj's een grap met haar hadden uitgehaald.

Saldanha's gezin hield na de mis een emotionele toespraak bij Westminster Cathedral. Jacintha's echtgenoot Benedict, die werd bijgestaan door zijn twee kinderen, noemde haar 'het licht in mijn duisternis' en zei in tranen dat 'niemand ooit haar plaats kan innemen'. Volgens dochter Lisha is het gezin 'gebroken' door het verlies.

Saldanha maakte vorige week vrijdag op 46-jarige leeftijd een einde aan haar leven. De verpleegster verbond de twee dj's, die zich voordeden als koningin Elizabeth en prins Charles, door met een collega. Drie dagen later hing ze zichzelf op in het King Edward VII-ziekenhuis waar ze werkte.

Adele nam Skyfall in tien minuten op

Adele heeft haar hit Skyfall binnen tien minuten opgenomen. "Ze had de tekst al in haar hoofd toen ze naar de studio kwam. Het was absurd", vertelt de Britse muziekproducent Paul Epworth aan entertainmentsite Hollywood.com.

"Het was fenomenaal", vindt Epworth, die het nummer voor de gelijknamige James Bond-film schreef. Volgens de producent heeft Adele veel controle over haar stem. "Ze heeft heel veel finesse en techniek, het is niet alleen maar energie. Daarom is ze zo'n fantastische zangeres."

Skyfall, dat in Nederland enkele weken de Single Top 100 aanvoerde, maakt als eerste James Bond-lied kans op een Golden Globe. "Daar heb ik nooit van durven dromen."


Adele - Skyfall

Rutte betuigt medeleven met bloedbad VS

Premier Mark Rutte (VVD) heeft in een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama zijn medeleven betuigd naar aanleiding van het bloedbad op een basisschool in de staat Connecticut. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag weten.

Rutte spreekt in de brief namens de Nederlandse regering en bevolking zijn deelneming uit aan de nabestaanden van de 'verschrikkelijke tragedie'.

De 20-jarige schutter maakte op de school 26 slachtoffers, onder wie twintig kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud. Daarvoor had hij thuis zijn moeder al omgebracht. Uiteindelijk pleegde hij zelfmoord.


Rutte betuigt medeleven met bloedbad VS (Foto: Novum)

SkiŽr Van Heek verrast met achtste plaats op afdaling

Skiër Marvin van Heek heeft voor een verrassing gezorgd door tijdens de wereldbekerwedstrijden in Val Gardena als achtste te eindigen op afdaling. De 21-jarige Van Heek startte als 53ste en profiteerde van de sterk verbeterde omstandigheden.

De race begon een aantal uur later vanwege vallende sneeuw. Nadat elf skiërs geweest waren, werd de verkorte race wegens mist stilgelegd. Het weer werd daarna met de minuut beter en dat bleek uit de uitslag. De onbekende Sloveen Rok Perko troefde als eerste de gevestigde orde af en leek zijn eerste WB-zege te gaan boeken. Nyman lachte echter als laatste en boekte in Val Gardena zes jaar na zijn eerste WB-zege z'n tweede.

Met de achtste plek voor Van Heek heeft hij een olympische nominatie op zak voor de Spelen van Sochi. Dit resultaat is tevens de beste prestatie ooit van een Nederlander in het alpineskiën. 

[Upd] Sea Shepherd: 'Steun bultrug!'

De bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee had nog niet afgemaakt moeten worden. Er waren nog voldoende mogelijkheden om het dier te redden. Dat stelt dierenactiviste Lenie 't Hart zaterdag. Ook PvdD-leider Marianne Thieme begrijpt niet dat het dier een slaapmiddel moest krijgen.

't Hart wilde vrijdag nog een uiterste poging doen om de bultrug te redden maar moest van afstand machteloos toekijken hoe dierenartsen het beest een spuitje gaven. Volgens haar was het dier nog heel actief en lag het in een positie waarin ze hem vrijwel zeker kon helpen.

Vrijwilligers van de zeehondencrèche, die ervaring hebben met het redden van gestrande walvissen, dolfijnen en bruinvissen, wilden zand onder het lichaam van de bultrug blazen. Naar eigen zeggen hadden ze hem binnen twee uur kunnen redden.

't Hart mocht echter niet in de buurt van de bultrug komen. "Ik kan écht niet begrijpen waarom dit dier zelfs door de dierenartsen niet een laatste kans is gegund. Dit is niet een zorgvuldige invulling van de zorgplicht ten opzichte van een beschermd dier", zegt ze in een verklaring op de website van de crèche.

Volgens Thieme is er nooit overleg geweest tussen de redders van de zeehondencrèche en de dierenartsen. "Zonder overleg richtten ze daar een bloederig tafereel aan", zei ze zaterdagochtend op Radio 1. Volgens Thieme was niet eens duidelijk hoe de bultrug er aan toe was en werd de poging van 't Hart doelbewust gedwarsboomd.

Update 14.10 uur
De gestrande bultrug is nog niet overleden, want de walvis ademt nog steeds. "Op dit moment is het beest heel rustig. Het is nu laag tij. Zodra het water weer op komt komt er weer meer leven in", aldus Rutgert Oosterhuis van sportvisboot Het Sop tegen het Leidsch Dagblad. De eerste euthanasiepoging heeft dus schijnbaar niet gewerkt, maar het is onduidelijk of er een tweede zal worden ondernomen.

Update 16.43 uur
Sea Shepherd roept mensen via Twitter op om naar Den Helder te komen om de bultrug te steunen. "Johannes heeft onze hulp nodig. Kom met vele naar Den Helder", schrijven de activisten. Geert Vons, hoofd van Sea Shepherd Nederland, zegt tegen de NOS dat er geprotesteerd moet worden tegen de gang van zaken rond de redding en de tegenstrijdige berichtgeving rondom de euthanasie van het dier. Hij noemt het handelen hieromtrent onprofessioneel. "De enige manier om een walvis te euthanaseren is met explosieven", stelt Vons.

Ruiter: "Kijk terug op een prima half jaar"

Robbin Ruiter verruilde afgelopen zomer FC Volendam voor FC Utrecht. De keeper toonde zich op één blunder na een betrouwbare goalie. Ruiter is dan ook tevreden. De doelman herstelde zich tegen Heracles Almelo goed van een blunder tegen N.E.C. Nijmegen en een mindere wedstrijd tegen AZ.

"Misschien klink ik heel nuchter, maar er was weinig om te verwerken. Mensen spraken zelfs al over een dipje. Dat vond ik veel te ver gezocht", zei Ruiter tegen Voetbal International. "Tegen N.E.C. maak ik geen keepersfout, dat is gewoon een blooper. Verder speel ik gewoon een prima wedstrijd."

"Een week later keepte ik tegen AZ geen lekkere wedstrijd. Iedereen heeft weleens een mindere pot. Mag je dan spreken van een dipje? De nadruk wordt veel gelegd op die duels. Zondag is er gewoon een nieuwe wedstrijd. Dan mag ik het opnieuw laten zien. We zijn bijna halverwege en ik kijk terug op een prima eerste seizoenshelft. FC Utrecht staat zesde en we laten zien dat er erg veel kwaliteit in dit elftal zit. Zelf had ik dan één blunder."

"Verder heb ik weinig reden tot klagen. Het aantal tegengoals (achttien, red.) is veelzeggend", aldus Ruiter, die weinig moeite heeft zich aan te passen aan de Eredivisie. "Ik ga niet zeggen dat het makkelijk is geweest. In de eerste week moest ik wel even aan zien te klampen. Het is toch een ander niveau. Maar dit is wat ik wilde. Ik wilde een stap hogerop en dat is FC Utrecht. Ik ben hier op mijn plek en kijk uit naar de tweede seizoenshelft."

Amber Heard te zien in Three Days to Kill

Amber Heard zal te zien zijn in de verwachte actiethriller Three Days to Kill. De actrice was eerder te zien in films als Drive Angry en The Rum Diary.

Heard zal naast Kevin Costner en Liam Hemsworth schitteren in de nieuwe film van Joseph McGinty Nichol, beter bekend als McG, die het eerder dit jaar uitgebrachte This Means War regisseerde.

In Three Days to Kill speelt Costner een agent van de geheime dienst die erachter komt dat hij stervende is en besluit met pensioen te gaan om meer tijd met zijn familie door te brengen. Heard zal de vrouw spelen die hem een experimenteel geneesmiddel aanbiedt dat zijn leven kan redden. In ruil daarvoor moet Costner nog een laatste missie ten einde brengen.

Wanneer de film op het witte doek moet verschijnen, is nog niet bekend.

"Atlťtico zou in ander land aan kop gaan"

FC Barcelona wacht zondag een zware dobber tegen Atlético Madrid. Trainer Tito Vilanova is onder de indruk van de prestaties van Los Rojiblancos. Vilanova weet dat Atlético op de tweede plaats staat. De Madrilenen staan zes punten achter op Barcelona.

De grote man bij Atlético is Radamel Falcao. De Colombiaan staat op zestien doelpunten, zes minder dan Lionel Messi. Vilanova weet dat de ploeg niet alleen uit Falcao bestaat. "Je kunt als speler niet alles alleen doen."

"Falcao verkeert in uitstekende vorm, maar ze hebben ook Diego Costa, Arda Turan en anderen", verklaart de coach van Barcelona op een persconferentie. Atlético heeft volgens Vilanova pech dat ze in de Spaanse competitie spelen. "In elke andere competitie zou Atlético Madrid aan de leiding gaan", aldus de trainer.

"We weten dat het een hele moeilijke wedstrijd wordt", besluit Vilanova. Messi kan in de topper zijn record aanscherpen in 2012. De Argentijn staat op 88 doelpunten in dit kalenderjaar.

Dode migranten gevonden bij Griekenland

De Griekse kustwacht heeft de lichamen van achttien mensen gevonden die probeerden het land op illegale wijze te betreden. Hun boot kapseisde vrijdag. Negen opvarenden worden nog vermist.

Een 20-jarige man die vrijdag levend werd gevonden zei dat er in totaal 28 mensen op de boot zaten, inclusief de Turkse eigenaar. Voor de kust van het eiland Lesbos sloeg de boot om. De kustwacht heeft tot dusver geen andere overlevenden gevonden. Volgens een woordvoerder van de kustwacht waren de opvarenden van Aziatische afkomst.

Lega Nord neemt afstand van Monti

Een verbond van Italiaanse partijen dat uit is op de herverkiezing van premier Mario Monti zal niet op de steun van Lega Nord kunnen rekenen. Dat heeft de leider van Lega Nord, Roberto Maroni, zaterdag gezegd.

Monti werd een jaar geleden aangesteld als vervanger van premier Silvio Berlusconi om het land uit de financiële crisis te loodsen. Berlusconi wil opnieuw een gooi naar het premierschap doen, maar ziet daar mogelijk van af als Monti zich verkiesbaar stelt. Maroni zei zaterdag tegen Berlusconi gezegd te hebben dat een keuze voor Monti wat hem betreft 'onmogelijk' is.

Als Berlusconi's politieke opvolger Angelino Alfano zich verkiesbaar stelt zou hij op de steun van Lega Nord kunnen rekenen, aldus Maroni. De populariteit van Berlusconi's conservatieven is echter al langer tanende, blijkt uit opiniepeilingen.

'Tottenham wil Eriksen in de winterstop halen'

Christian Eriksen wordt door veel (top)clubs in de gaten gehouden. Eén daarvan is Tottenham Hotspur. De Londenaren zijn bereid een bod uit te brengen op de Deen. Tottenham is volgens de London Evening Standard van plan om diep in de buidel te tasten voor de Ajacied.

Eriksen liet eerder al weten dat weinig heil ziet in een contractverlenging bij Ajax. De Amsterdammers zouden ruim twintig miljoen euro willen ontvangen voor de Deen. Het is niet duidelijk hoeveel Tottenham wil betalen.

Ajax zou wel bereid zijn om mee te werken aan een transfer, zodra de transfersom naar wens is. Eriksen kan na Jan Vertonghen de tweede Ajacied zijn die in korte tijd van Amsterdam naar Noord-Londen verhuist. De Belg verruilde afgelopen zomer Ajax voor Tottenham. Vertonghen is sinds zijn overstap een vaste waarde bij de Spurs.

Eriksen is niet de enige middenvelder die wordt gelinkt aan Tottenham. Ook de namen van Wesley Sneijder en João Moutinho (FC Porto) zijn al gevallen bij de Premier League-club. Manager André Villas-Boas liet eerder al doorschemeren graag een creatieve middenvelder aan de selectie toe te willen voegen.

Bertens verslaat Lemoine in finale Masters

Kiki Bertens heeft zaterdag in Rotterdam de KNLTB Tennis Masters gewonnen. De 21-jarige Wateringse, die als eerste was geplaatst, rekende vrij eenvoudig af met Quirine Lemoine met 6-1 en 6-3. Lemoine had in de kwartfinale nog verrassend de als tweede geplaatste Arantxa Rus uitgeschakeld, maar ze kon die stunt tegen Bertens niet herhalen.

Bertens trok de eerste set eenvoudig naar zich toe. In het tweede bedrijf moest ze drie keer haar opslag inleveren, maar sloeg zelf vijf keer toe. Ze trok de partij daardoor na 55 minuten naar zich toe. Bertens stond vorig jaar ook in de finale. Toen ging ze echter onderuit tegen Lesley Kerkhove.

Bij de rolstoeltennissers kroonden Ronald Vink en Marjolein Buis zich in Rotterdam tot Nederlands kampioen. Vink was in de finale met 6-4 en 7-6 (3) te sterk voor Maikel Scheffers, terwijl Buis Sharon Walraven versloeg met 6-3, 0-6 en 6-1. Olympisch kampioene Esther Vergeer ontbrak vanwege een rustpauze.


Bertens verslaat Lemoine in finale Masters (Foto: Novum)

Nog drie dronken Britten uit vliegtuig vast

Van de zeventien Britten die donderdag op Schiphol dronken uit een vliegtuig werden geplukt, zitten er nog drie vast. De drie agressievelingen worden dinsdag voorgeleid op verdenking van het in gevaar brengen van het vliegverkeer. Dat laat het Openbaar Ministerie zaterdag weten.

Van de veertien anderen die zich misdroegen, hebben er vier een boete van 750 euro betaald. Tien personen wezen het schikkingsvoorstel af en moeten zich in maart bij de rechtbank melden. Op de dagvaarding staat dat ze overlast aan boord veroorzaakten, waardoor de bemanningsleden werden gehinderd bij hun werk.

De zeventien mannen en vrouwen tussen de 19 en 24 jaar oud werden na de landing aangehouden door de marechaussee. De bemanning had gemeld dat passagiers zich hadden misdragen tegenover het cabinepersoneel.

[Premier League] Uitslag Newcastle - Man. City

Manchester City heeft zich goed hersteld van de nederlaag tegen Manchester United. The Citizens wisten zaterdag vrij eenvoudig te winnen bij Newcastle United (1-3).

Met Tim Krul en Vurnon Anita in de basis begon Newcastle goed aan de thuiswedstrijd. The Magpies waren vorig seizoen nog de revelatie in de Premier League, maar deze jaargang staat de ploeg van Alan Pardew in de grijze middenmoot (veertiende). Met het spitsenduo Demba Ba en Papiss Cissé hoopte Newcastle op een stunt tegen City. Al vroeg in de wedstrijd lieten de bezoekers zien een maat te groot te zijn voor de strijdlustige thuisploeg.

Krul werd vaak aan het werk gezet in de eerste helft. Na tien minuten had de Oranje-international geen antwoord op een mooie aanval van City. Yaya Touré stuurde Samir Nasri de diepte in, waarna de Fransman Sergio Agüero bediende: 0-1. Kort daarna was ook aanvalspartner Carlos Tévez dichtbij een doelpunt. Na een geweldige actie van David Silva schoot de spits op de vuisten van Krul, die Newcastle even op de been hield.

De doelman moest vijf minuten voor rust toch zijn tweede tegentreffer incasseren. Javi Garcia kopte een corner binnen nadat Davide Santon bij de tweede paal stond te slapen. City liet de teugels even vieren, waardoor Newcastle nog kon terugkomen. Ba kopte kort na rust de aansluitingstreffer binnen, maar City bleef rustig en maakte zelfs een derde. Touré bekroonde zijn goede optreden door de 1-3 te maken op St. James' Park.

Debat wapenbezit VS weer helemaal terug

Het debat over wapenbezit in de Verenigde Staten is na het bloedbad op een basisschool in Newtown weer helemaal opgelaaid. De schietpartij was alweer het derde grote drama dit jaar waarbij een doorgedraaide man met vuurwapens veel slachtoffers maakte.

Veel Amerikaanse media herinneren zaterdag aan een speech die Barack Obama in juli gaf na de schietpartij in een bioscoop in Aurora, Colorado, waardoor 12 mensen omkwamen. Daarin zei de president dat "AK-47's op het slagveld thuishoren, niet in de straten van onze steden". De wapenwetgeving werd echter niet aangescherpt.

Ook bekende politici hebben zich meteen na het drama in het debat gemengd. Volgens burgemeester Michael Bloomberg van New York is het in de VS inmiddels "zo ver gekomen dat zelfs kleuters die het ABC leren, niet meer veilig zijn".

Debat wapenbezit VS weer helemaal terug
Debat wapenbezit VS weer helemaal terug (Foto: ANP)

Turnkampioen KŲste (69) overleden

De Duitser Klaus Köste is in zijn woonplaats Leipzig overleden. De voormalige olympisch turnkampioen werd 69 jaar. Köste geldt als de succesvolste Duitser turner ooit vanwege het grote aantal gewonnen titels. Op de Olympische Spelen in München (1972) won de turner goud op sprong namens Oost-Duitsland.

Köste zegevierde twee keer op brug op een EK. Daarnaast sleepte hij nog acht medailles op Spelen, WK's en EK's bij elkaar en werd hij 34 kampioen van de DDR. Door een achillespeesblessure stopte hij in 1974 met turnen.

Hongaarse parlementariŽr verbrandt IsraŽlische vlag

Een Hongaarse parlementariër heeft bij een demonstratie bij het gebouw van het ministerie van buitenlandse zaken een Israëlische vlag in brand gestoken. Balazs Lenhardt is aangehouden wegens het verstoren van de openbare orde, maar werd vrijdagavond al weer vrijgelaten, liet de politie weten.

Bij de demonstratie, waar niet meer dan honderd mensen op af waren gekomen, werden antisemitische leuzen geroepen. Lenhardt was voorheen lid van de extreemrechtse partij Jobbik. Hij stapte in november uit de Jobbik-fractie omdat de partij volgens hem haar radicale karakter was kwijtgeraakt. De partij heeft hem inmiddels geroyeerd. Het ministerie heeft de demonstratie veroordeeld.

Een parlementariër van Jobbik zei twee weken geleden dat het jongste hoofdstuk van het conflict tussen Israël en de Palestijnen een uitgelezen moment is om te vast te stellen 'hoeveel mensen van joodse afkomst er zijn die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van Hongarije'.

Volleyballers definitief in World League

De Nederlandse volleyballers doen volgend jaar definitief mee aan de World League. Dat maakte de bond Nevobo zaterdag bekend. De ploeg van bondscoach Edwin Benne had zich via de kwalificaties al geplaatst voor het prestigieuze toernooi, maar de bond wist nog niet zeker of er voldoende geld was.

Omdat de World League door een nieuwe opzet goedkoper uitvalt en er inzicht is in de ondersteuning door NOC*NSF, heeft het bestuur besloten dat het verantwoord is om het Oranjeteam mee te laten doen. "Dat de bond deze uitdaging aan gaat getuigt van vertrouwen en lef", laat Benne weten.

Hadouir: "Heel apart tegen Roda spelen"

NAC Breda gaat vanavond met Anouar Hadouir op bezoek bij Roda JC. Voor de middenvelder is het een speciaal duel. Hij speelde vier jaar voor de Limburgers. Hadouir moet nu Roda zien te kloppen met NAC.

"Dat is heel apart. Aan de ene kant is het leuk, maar aan de andere kant wat minder plezierig", zegt hij tegen Roda JC TV. "Het gaat niet zo goed met Roda en wij hebben de punten ook heel hard nodig. Het wordt een zespuntenwedstrijd. Beide teams zullen vol voor de winst gaan."

Hadouir heeft het goed naar zijn zin in Breda, ondanks de tegenvallende resultaten. "Het is een hartstikke mooie club, jammer dat het financieel wat minder gaat. Ook de resultaten zijn wat minder. We hopen het in de tweede helft van het jaar veel beter te doen."

De middenvelder kijkt met genoegen terug op zijn periode bij Roda. "Ik heb er vier goede jaren gehad en kijk er met plezier op terug", besluit Hadouir.

Guijt waarschuwt Ajax voor gemakzucht

Willem II ontvangt zondag Ajax in eigen huis. Middenvelder Danny Guijt kijkt uit naar het duel met de regerend landskampioen, bij wie hij langs de kant een familielid tegenkomt. "Tegen Ajax spelen geeft altijd wat extra’s, dat weten we allemaal", zegt Guijt op de clubsite van Willem II.

"Een uitverkocht stadion, fantastische sfeer en een aantal van de beste spelers in Nederland op het veld. Dat motiveert mij enorm om ook wat extra’s te geven. De afgelopen drie wedstrijden, sinds het gelijkspel tegen Heracles Almelo, heeft het team de juiste knop om weten te zetten."

De 31-jarige middenvelder weet wat er nodig is voor een stunt. "Hard werken en alles geven, dan komt het resultaat vanzelf. Met die insteek willen wat ook tegen Ajax de wedstrijd ingaan. Als zij denken dat ze naar 'het kleine Willem II' komen om binnen een half uur op een mooie voorsprong te staan en de wedstrijd uit te spelen, hebben ze het mis."

Guijt komt bij Ajax zijn neef Edwin van der Sar tegen. "Toen ik hoorde van het mooie nieuws dat hij naar voren wordt geschoven als de nieuwe algemeen directeur van Ajax heb ik hem een sms'je gestuurd met de vraag of hij ons niet een puntje cadeau wil doen in de wedstrijd aankomende zondag. Ik weet het nog niet helemaal zeker, maar hij zal waarschijnlijk ook op de tribune zitten."

'Gratie voor Alan Turing'

Een groep prominente Britse wetenschappers heeft in een open brief aan premier Cameron van het Verenigde Koninkrijk een oproep gedaan de briljante wetenschapper Alan Turing postuum gratie te verlenen.

De groep, waaronder prominenten als Stephen Hawking, de koninklijke astronoom Lord Rees, en barones Trumpington, die nog met Turing samenwerkte, schrijven in een open brief naar de Telegraph: "We dringen er bij de premier op aan dat deze Britse held vergeven wordt, een man aan wie we als land zoveel te danken hebben en wiens pionierswerk in de computerwetenschappen zelfs vandaag nog relevant is."

Turing werd in 1952 veroordeeld wegens onfatsoenlijkheid, omdat hij een homoseksuele relatie had. Als straf moest hij hormonale behandeling ondergaan om zijn libido te doen verminderen. Hoogstwaarschijnlijk hebben de gevolgen van deze behandeling hem later gedreven tot zelfmoord. Hij at op 7 juni 1954 een vergiftigde appel.

Wetenschappers beschouwen Turing als een van de grondleggers van de moderne computer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij in de befaamde cryptografieafdeling in Bletchley Park. Daar kraakte zijn team de code van de Duitse Enigma-codeermachine, waardoor de oorlog waarschijnlijk verkort werd. Dit maakte hem tot een internationale held.

In 2009 bood toenmalig premier Gordon Brown excuses aan aan Turing, maar tot gratie kwam het nooit. Andere verzoeken werden afgewezen, de laatste in februari van dit jaar. Lord McNally, de minister van Justitie, gaf toe dat de zaak 'schokkend' was, maar hij zei ook dat een pardon 'niet passend is, omdat Alan Turing rechtmatig veroordeeld werd wegens iets dat toen een misdaad was'.

Doden bij schietpartij in hotel Las Vegas

Een man heeft vrijdagavond in het Excalibur-hotel in Las Vegas een vrouw doodgeschoten en vervolgens zelfmoord gepleegd. Dat heeft de politie gemeld.

De schutter schoot de vrouw, die werkte bij de balie van het hotel, dood en pleegde vervolgens zelfmoord. De vrouw werd nog naar een ziekenhuis gebracht, maar werd daar door de artsen doodverklaard. Wat het motief van de schutter was, is onduidelijk.

Jongeren voor boete bij alcoholbezit

Bijna acht op de tien jongeren vinden het een goede zaak dat jongeren onder de 16 jaar vanaf 1 januari een boete kunnen krijgen als ze alcohol bij zich hebben. Dat meldt het actualiteitenprogramma EénVandaag zaterdag op basis van een enquête onder tweeduizend jongeren, van wie ruim zeshonderd minderjarigen.

Zestig procent van de ondervraagde jongeren steunt bovendien het plan van het kabinet om de leeftijd waarop alcohol gekocht kan worden te verhogen van 16 naar 18 jaar. Wel willen de jongeren van 16 en 17 jaar dat dit alleen voor nieuwe gevallen gaat gelden, omdat ze anders opeens zelf geen bier, wijn of mixdrankjes meer zouden mogen kopen.

Ruim zeventig procent van de jongeren zegt overigens dat jongeren onder de 16 jaar in de kroeg of de supermarkt gemakkelijk aan alcohol kunnen komen. Een op de vijf jongeren heeft dat ook wel eens geprobeerd. In bijna alle gevallen lukte dat ook.

Ook al kunnen straks alle minderjarigen een boete krijgen als ze alcohol bij zich hebben, vier op de tien minderjarige drinkers denken dat ze er geen biertje minder om zullen drinken. Een derde wil in het openbaar minder of helemaal niet meer drinken. De rest weet het nog niet.

Boom: ''Ik ga voor winst in Parijs - Roubaix''

Wielrenner Lars Boom wil volgend jaar graag meestrijden om de winst in de wielerklassieker Parijs - Roubaix, zo vertelde de Nederlander van Blanco Pro Cycling Team (voorheen Rabobank) aan Cyclingnews. Afgelopen seizoen stond Boom al bijna op het podium in Roubaix, maar eindigde uiteindelijk als zesde.

De Eneco Tour schreef Boom wel op zijn naam en op het WK in Valkenburg werd de oud-wereldkampioen veldrijden knap vijfde. Boom hoopt deze stijgende lijn in het nieuwe jaar door te kunnen zetten. "Ik denk dat ik veel progressie heb geboekt. Ik viel weliswaar in de Omloop het Nieuwsblad en was ziek in de Ronde van Vlaanderen, maar reed erg sterk in Roubaix waar ik bijna het podium haalde. Ik hoop dat ik mijn niveau van het tweede seizoenshelft van vorig jaar kan doortrekken", zo laat Boom weten.

Boom ziet dat hij ieder jaar iets meer kans maakt om een klassieker op zijn naam te schrijven. "Ik ben zeer gemotiveerd om jongens als Boonen en Cancellara te verslaan. Ik kom elk jaar dichter bij hun niveau. Misschien heeft dat te maken omdat ze wat ouder worden."

De rolverdeling tussen nieuweling Sep Vanmarcke en Boom is volgens laatstgenoemde duidelijk voor komend wielerseizoen. "Vanmarcke is een zeer goede renner voor ons team, maar het lijkt me duidelijk dat ik probeer Roubaix te winnen. In Vlaanderen kunnen we goed samenwerken, maar ook daar zal ik proberen voor winst te gaan. Ik ben nu een van de grote jongens in het team. Dat is Vanmarcke ook, maar hij is nieuw", zo besluit Boom.

Galstenen weggehaald bij Mandela

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft een operatie ondergaan om galstenen te laten verwijderen. Dat heeft president Jacob Zuma in een verklaring bekendgemaakt.

De operatie werd zaterdag uitgevoerd, aldus de verklaring. De 94-jarige Mandela ligt sinds maandag in het ziekenhuis omdat hij een longinfectie heeft opgelopen. Volgens de verklaring wilden de artsen eerst de infectie behandelen alvorens de galstenen te verwijderen.

Vlemmings: "Van verschrikkelijk niveau"

Leon Vlemmings is allesbehalve gelukkig met zijn selectie bij Excelsior. De trainer zag zijn ploeg vrijdag onderuit gaan bij SC Cambuur. Vlemmings hekelt de wedstrijdinstelling. De Rotterdammers verloren met 3-2 en zijn terug te vinden op de zestiende plaats in de Jupiler League.

Vlemmings had geen goed woord over voor het spel van Excelsior. "Van een verschrikkelijk niveau. Dat verwijt ik mijn ploeg. Het veld was slecht door de hevige regenval, maar dat is geen excuus", zei de coach.

"Daar moet je mee om kunnen gaan", aldus Vlemmings tegen RTV Rijnmond. "Een paar situaties waren echt heel knullig, dat is niet alleen in deze wedstrijd hoor, maar ik zie vaker in wedstrijden dat wij gewoon slechte dingen doen. De overtreding van Jurgen Mattheij (veroorzaakte penalty waaruit 3-2 viel, red.) was heel dom."

"Je moet nooit zo'n sliding inzetten. Het is doodzonde dat je daardoor verliest. Wij konden echt van Cambuur winnen. Maar ja, als je zo makkelijk de doelpunten weggeeft, tja, dat heeft met volwassenheid te maken. Sommige spelers maken veel te weinig progressie. Als ik dit zo zie zal dat ook nog wel een tijdje zo blijven."

"Nieuwe Balotelli? Ik ben M'Baye Niang"

M'Baye Niang scoorde afgelopen week zijn eerste doelpunt van AC Milan. De 17-jarige Fransman ziet in Ronaldo een voorbeeld. Niang scoorde donderdagavond zijn eerste doelpunt voor AC Milan in de bekerwedstrijd tegen Reggina. Op aangeven van Urby Emanuelson maakte de pas 17-jarige spits de 3-0, wat tevens de uitslag was.

De media dook na afloop op de rijzende ster en vroeg hem onder andere of hij gelijkenissen heeft met Mario Balotelli. "Ik als Balotelli? Beter als Ronaldo, de Braziliaan. Ik was verliefd op zijn manier van voetballen toen hij bij Inter speelde", vertelde hij aan La Gazzetta dello Sport. "Hij heeft de perfecte combinatie van techniek, kracht en snelheid."

Verder had Niang nog een Ibrahimovic-achtige zin in petto. "Het is beter geen vergelijkingen te maken. Ik ben wie ik ben. Ik ben M'Baye Niang."

BenŪtez: "Chelsea kan Premier League nog winnen"

Rafael Benítez hoopt dat een succes in de wereldbeker zijn team motiveert tot een inhaalrace in de Premier League. Benítez heeft benadrukt dat Chelsea nog steeds in de race is voor het landskampioenschap, ondanks een gat van tien punten met koploper Manchester United.

De interim-trainer zei dit op de persconferentie voorafgaand aan de ontmoeting met Corinthians in Yokohama op zondag. "Als we winnen van Corinthians zal dat een morale opsteker zijn voor iedereen in de ploeg. Als we goed voetbal spelen en daarmee resultaten behalen, zal het vertrouwen toenemen. Met de kwaliteiten in dit team kunnen we makkelijk meerdere zeges aan elkaar rijgen."

Benítez denkt niet dat de titelrace enkel tussen de clubs uit Manchester gaat. "Beide ploegen ogen niet onverslaanbaar of als een kampioensteam. We moeten vertrouwen krijgen en de achtervolging inzetten." Het zou niet de eerste keer zijn dat de Spanjaard de titel pakt na een inhaalrace. In 2004 stond Benítez met Valencia acht punten achter, maar wist de ploeg knap kampioen te worden.

[Upd] Artsen weigeren bultrug tweede spuitje

De bultrug die woensdag strandde op een zandplaat in de Waddenzee krijgt zaterdag opnieuw een spuitje. Het ministerie van Economische Zaken heeft daar toestemming voor gegeven, zegt een woordvoerder.

Een eerste poging tot euthanasie mislukte. Het dier bleek zaterdagochtend nog te leven. De bultrug had een spuitje gekregen waardoor het zou inslapen en vervolgens in zijn slaap zou overlijden. Een woordvoerder van natuurcentrum Ecomare zei zaterdagmiddag nog dat de bultrug in ieder geval dit weekeinde zal bezwijken aan de gevolgen van het eerste spuitje.

Volgens de woordvoerder van het ministerie is de beslissing tot een nieuwe poging genomen omdat een dierenarts heeft geconstateerd dat het dier ondraaglijk lijdt. Hoelang het duurt voordat de walvis aan deze dosis bezwijkt, is niet duidelijk.

Dierenactiviste Lenie 't Hart en PvdD-leider Marianne Thieme zijn zaterdagmiddag onderweg naar de zandplaat. Ze willen nog een ultieme reddingspoging doen voordat de tweede spuit er in gaat.

De kans op succes lijkt net als vrijdag klein. De waterpolitie heeft de zandplaat afgeschermd. Er geldt een gebiedsverbod.

Update 15.10 uur
Dierenartsen van het Dolfinarium Harderwijk weigeren de bultrug een tweede spuitje te geven, meldt Omroep Gelderland. De artsen menen dat een tweede injectie alleen zinvol is in de staart, maar achten dat te gevaarlijk omdat het beest er een flinke klap mee zou kunnen uitdelen. Het ministerie zou nu andere experts benaderen.

De Boer wil ťťn versterking in winterstop

Ajax gaat mogelijk in de winterstop de transfermarkt op. Trainer Frank de Boer laat doorschemeren dat hij voor één positie nog een aanwinst kan gebruiken. "Als we actief zijn, zal het om één positie gaan. Welke? Daar ga ik niet op in", zegt De Boer in De Telegraaf.

De komst van een extra spits lijkt een prioriteit voor de Amsterdammers. Kolbeinn Sigthórsson is al lange tijd uit de roulatie en Ryan Babel zit ook in de ziekenboeg. De Boer valt nu vooral terug op aanvaller Danny Hoesen.

Toch lijkt Hoesen geen noodoplossing. De coach van Ajax is bijzonder tevreden over de ontwikkeling van de Limburger, die het seizoen begon bij Jong Ajax en eerder nog in aanmerking kwam voor een verhuurperiode. De Boer weet dat grote aankopen niet nodig zijn omdat de organisatie goed staat bij de regerend landskampioen.

"Ik ben hier nu twee seizoenen bezig en denk dat iedereen weet wat er door mij wordt gevraagd. Dat is heel belangrijk. Daarnaast hebben we met de medische staf heel kritisch gekeken naar wat er vorig jaar misging in deze periode. Maar het is een feit dat iedereen nu vrij fit is", besluit de coach van Ajax.

Horner langer bij Red Bull

Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, blijft langer in dienst van het Formule 1-team. Dat heeft Helmut Marko, adviseur van het Oostenrijke racingteam, laten weten aan Bild.

De Engelsman Horner werd gelinkt aan rivaal Mercedes, maar van een eventuele overgang is nu geen sprake. "Horner heeft zijn contract vorige week met meerdere jaren verlengd. Dus Mercedes komt te laat", aldus Marko. Het Duitse team van Mercedes is naarstig op zoek naar een vervanger van teambaas Norbert Haug. De sportdirecteur vertrekt na 22 jaar bij de renstal.

Russische curlingvrouwen winnen EK

In het Zweedse Karlstad hebben de Russische curlingdames zaterdag de Europese titel binnengesleept. Een verlenging was nodig om de andere finalist, Schotland, van zich af te schudden, het werd 6-5.

Het veroveren van de EK-titel komt als geroepen voor de Russische ploeg met het oog op de Olympische Spelen die over ruim een jaar in Sochi worden gehouden. In eigen land mogen de Russische dames gaan strijden om het goud.

'Schutter was intelligent maar erg schichtig'

De 20-jarige Adam Lanza, die vrijdag een bloedbad aanrichtte op een basisschool in het Amerikaanse Newtown, wordt omschreven als intelligent, maar ook nerveus en onrustig. Mensen die hem kenden, beschrijven hem als sociaal niet-vaardig. Volgens enkelen had hij het syndroom van Asperger, een vorm van autisme.

Lanza was volgens omschrijvingen in The New York Times bleek, lang en mager. In de klas ging hij altijd dicht bij de deur zitten, zodat hij snel kon gaan zitten en wegglippen aan het einde van de les.

Volgens oud-klasgenoten deed hij alles om buiten de aandacht te blijven. In het jaarboek van zijn oude middelbare school staat op de plek waar zijn foto had moeten staan, alleen de term 'camera shy'; ofwel bang om gefotografeerd te worden.

Van Gaal: "Zes van de 35 zeker van WK"

Louis van Gaal stevent met Oranje af op het WK van 2014 in Brazilië. Een klein deel van de huidige spelersgroep is volgens de bondscoach al zeker van eventuele deelname. De selectie is nog niet rond volgens Van Gaal.

"Ik vind dat ik risicoloos heb geselecteerd tot nu toe, al vinden de media dat ik al veel risico heb genomen", zegt de oefenmeester tegen het Algemeen Dagblad. "Ik vind van niet en dat heeft alles te maken met de instap die gewoon heel moeilijk was. Er was onenigheid ontstaan tijdens het EK. Toen ik begon, was de helft niet fit of bezig met andere clubs."

"En je moet je gaan kwalificeren in een poule waarin na twee maanden al 40 procent van de kwalificatiereeks zou zijn afgewerkt. Onder die omstandigheden heb ik de eerste oefenwedstrijd tegen België puur gebruikt om zoveel mogelijk spelers in actie te zien. In de drie dagen die we toen hadden, heb ik mijn opvattingen over speelwijze, omgangsvormen en dergelijke overgebracht. En geprobeerd de onvrede van het EK weg te nemen in een groepsgesprek."

"Daarna kwam snel Turkije, gevolgd door twee uitwedstrijden tegen Hongarije en Roemenië. Alles bij elkaar is het een start geweest waarin je eenvoudigweg geen risico's kón nemen. Ik heb tot nu toe steeds de spelers met de beste vorm van het moment opgesteld. Sowieso niet de spelers met de grootste naam. Want namen, daar gaat het in de media om, maar bij mij dus niet", verklaart Van Gaal.

Een aantal spelers zijn zeker van hun plek. "Omdat ze boven het niveau uitstijgen." Slechts een klein deel van de Oranje-spelers is zeker van eventuele deelname aan het WK. "Spelers van wie ik bijna zeker ben dat ze het halen? Nou, 1, 2..., 3, 4..., 5... 6. Zes. Zes van die 35."

Gullit: "Ik gun Ronaldo de Gouden Bal"

Ruud Gullit hoopt dat Cristiano Ronaldo in januari in de prijzen valt. De voormalig topvoetballer vindt dat het tijd wordt dat Ronaldo Lionel Messi aftroeft bij een verkiezing. Ronaldo won de Gouden Bal in 2008, maar werd daarna drie keer op rij tweede achter Messi.

"Toevallig ben ik de presentator van dienst die avond, maar mijn stem telt niet. Ik gun het Ronaldo omdat hij een fenomeen is als voetballer", zegt Gullit in De Telegraaf. "Een speler die alle facetten bovenmatig goed beheerst."

"Hij is groot en sterk, een bijna complete voetballer, die goed kan koppen, dribbelen, snelheid bezit, een dodelijke vrije trap en penalty heeft, uit alle hoeken en standen goals maakt en tevens tactisch sterk is. Samen met Messi is Ronaldo een fenomeen op wie je allerlei superlatieven kan loslaten."

"Alleen heeft Messi vaak het voordeel dat hij prijzen wint met Barcelona. Ronaldo komt tot dusver altijd op de tweede plaats terwijl hij met zijn kwaliteiten die eerste plaats net zo goed verdient. Nu moet Ronaldo bij een dergelijke verkiezing van de FIFA, en in de zomer bij de UEFA voor beste speler van de Champions League, komen opdraven om vervolgens te worden afgeserveerd. Daar heb ik een groot probleem mee."

"Zo'n speler verdient een dergelijke behandeling niet. Hij is één van de genomineerden en wordt vervolgens als verliezer neergezet. Zo'n vernedering verdient Ronaldo niet. Messi en Iniesta trouwens evenmin", aldus Gullit.

Ajax toch met Poulsen naar Tilburg

Ajax kan zondagmiddag in de uitwedstrijd tegen Willem II toch beschikken over Christian Poulsen. De 32-jarige Deen is sneller dan verwacht hersteld van een hamstringblessure. Vrijdag zei trainer Frank de Boer nog dat het treffen met de hekkensluiter van de Eredivisie voor Poulsen te vroeg zou komen.

De verdedigende middenvelder werkte zaterdag echter zonder problemen de training af, waardoor De Boer hem alsnog meeneemt naar Tilburg. De terugkeer van Poulsen, die de kwetsuur vorige week opliep tegen Real Madrid, gaat ten koste van zijn landgenoot Lucas Andersen.

De Boer heeft behalve de al langer geblesseerde Ryan Babel, Kolbeinn Sigthórsson en Nicolai Boilesen een fitte selectie tot zijn beschikking.


Ajax toch met Poulsen naar Tilburg (Foto: Novum)

[PDC WK] Hendriks debuteert met zege

Jerry Hendriks heeft de eerste ronde gewonnen op het PDC WK darts in Londen. De debutant versloeg de als 32ste geplaatste Wayne Jones met 3-0. De setstanden waren 3-2, 3-2 en 3-2. Hij gooide de laatste leg uit met een 156-finish. 

De eerste vier legs gingen met de pijlen mee, in de beslissende vijfde set faalde Jones om 106 uit te gooien. Hendriks profiteerde en pakte met dubbel vijf de eerste set. De tweede set is een moeizame maar werd uiteindelijk wel met 3-2 gewonnen door Hendriks. 

In de eerste leg van de derde set gooide Hendriks zijn tweede 180'er van de wedstrijd. Hendriks kreeg alle tijd om weer een break te pakken en dat lukte.  In de tweede leg gaf The Wanderer een teken van leven door met een 116-finish terug te breaken. Het werd 2-2 en opnieuw was er een vijfde leg nodig, Hendriks opende met zijn derde 180'er van de middag. Jones deed halverwege de leg hetzelfde en kwam uit op 36. Aanleggen mocht hij niet, want Hendriks gooide 156-finish uit voor de winst.

Jones had wel een hoger gemiddelde. De Engelsman gooide 92,21 tegenover 87,50 voor Hendriks. In de tweede ronde neemt Hendriks het op tegen de winnaar van de partij Phil Taylor - Michael Mansell. 

Advocaat windt zich op over schorsing Marcelo

Dick Advocaat trekt de bekwaamheid van de aanklager betaald voetbal in twijfel. PSV accepteerde gisteren drie wedstrijden schorsing voor Marcelo. Advocaat is boos over de gang van zaken rondom de schorsing van Marcelo. Hij vindt dat de aanklager betaald voetbal van de KNVB ervaring zou moeten hebben op het veld.

"Heeft die man verstand van voetbal? De scheidsrechter en de vierde man moeten het bepalen, niet de mensen die achter hun bureautje zitten. Het blijft willekeur. Hoe kijkt de aanklager naar een club, uit welke stad komt hij en voelt hij het ontstaan van een blessure aan? Daarvoor moet je zelf op hoog niveau hebben gespeeld", aldus Advocaat in de Telegraaf.

Marcelo mist de wedstrijden tegen N.E.C. Nijmegen, Rijnsburgse Boys en NAC Breda en zal pas na de winterstop weer in actie komen voor PSV. De Braziliaan wordt vanavond vervangen door de Deen Zanka. Hoewel Advocaat ontevreden is over de prestaties van Mathias Zanka Jørgensen, staat de Deense verdediger vanavond op bezoek bij N.E.C. toch in de basis bij PSV, dat achterin ook Erik Pieters en Jetro Willems mist.

De Graafschap bereid Jansen te verkopen

Anco Jansen mag ondanks zijn tot de zomer van 2014 doorlopende contract bij De Graafschap vertrekken. De buitenspeler zou in de belangstelling staan van PEC Zwolle.

"Ik kan wel weg willen, maar heb een contract en dat weet ik hartstikke goed. Maar de Graafschap heeft gezegd mee te willen werken als er een goed bod komt van een mooie club. Daar heb ik over gesproken met ze. Dus dat is prima. Of Zwolle interesse heeft? Weet ik niet. Ik heb zelf niets gehoord", zei de aanvaller vrijdagavond met een glimlach tegenover Omroep Gelderland.

Ook technisch manager Roland Vroomans sluit een transfer van de 23-jarige Jansen niet uit. "Concreet is er niets en pas dan kunnen we gaan nadenken of iets slim is om te doen of niet. Wij willen een van onze betere spelers natuurlijk niet zo maar kwijt. Hij heeft aan mij gevraagd hoe het mechanisme werkt. Daar heeft hij ook recht op en die uitleg heb ik hem gegeven."

[NBA] Oklahoma boekt tiende overwinning op rij

Oklahoma City Thunder heeft vrijdagavond zijn tiende overwinning op rij geboekt in de NBA. De basketballers uit Oklahoma bonden voor eigen publiek Sacramento Kings aan de zegekar met 113-103. Kevin Durant was topscorer met 31 punten, terwijl Serge Ibaka goed was voor achttien punten.

In het vierde kwart gaf de thuisploeg nog bijna een voorsprong van 24 punten uit handen. Sacramento-speler Isaiah Thomas scoorde in de laatste 13,5 minuut liefst 26 punten, maar Oklahoma stelde de zege alsnog veilig.

Los Angeles Lakers maakte een einde aan een reeks van vier nederlagen op rij. Op bezoek bij Washington Wizards werd met 102-96 gewonnen. Kobe Bryant nam de Lakers bij de hand met dertig punten.

Overige uitslagen NBA

Indiana Pacers - Philadelphia 76ers 95-85
Toronto Raptors - Dallas Mavericks 95-74
Orlando Magic - Golden State Warriors 99-85
Cleveland Cavaliers - Milwaukee Bucks 86-90
New Jersey Nets - Detroit Pistons 107-105
Houston Rockets - Boston Celtics 101-89
New Orleans Hornets - Minnesota Timberwolves 102-113
Phoenix Suns - Utah Jazz 99-84
Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 99-94


Oklahoma boekt tiende overwinning op rij (Foto: Novum)

'Messi onderhandelt over contractverlenging'

Lionel Messi is met FC Barcelona in gesprek om zijn contract te verlengen. De Argentijnse aanvaller ligt nog tot medio 2016 vast bij de Spaanse topclub. Barcelona-voorzitter Sandro Rosell en Jorge Messi, vader en zaakwaarnemer van de aanvaller, hebben de afgelopen weken diverse gesprekken gevoerd, zo meldt El Mundo Deportivo.

De bijeenkomsten verliepen in een goede sfeer en er zijn geen obstakels meer voor de contractverlening van Messi. De 25-jarige topscorer van de Primera División tekent een nieuwe verbintenis tot medio 2018. Messi heeft al diverse keren aangegeven zijn loopbaan te willen afsluiten bij Barcelona.

De drievoudig winnaar van de Gouden Bal is bezig aan een uitstekend seizoen. Hij trof dit jaar al 88 keer doel in officiële wedstrijden en daarmee heeft hij het record van het hoogste aantal doelpunten in één kalenderjaar. Messi heeft nog twee competitiewedstrijden om zijn record aan te scherpen.

Ajax na winterstop om tafel met Blind

Ajax gaat pas na de winterstop met Daley Blind praten over contractverlenging. Ook met Thulani Serero zullen onderhandelingen worden gevoerd. Ajax gaat in februari van het nieuwe jaar met Daley Blind om de tafel om te praten over zijn toekomst. De linksback heeft een aflopend contract in Amsterdam. Aanvankelijk liet de clubleiding weten in de winterstop nog in gesprek te gaan met Blind.

Of Ajax door wil met de verdediger is onzeker. "Dat hangt ook af van de situatie van Mitchell Dijks en Nicolai Boilesen", zegt trainer Frank de Boer in het Algemeen Dagblad. "Maar we zijn zeer tevreden over de ontwikkeling van Daley, hij is een echte Ajacied. We gaan straks in goed overleg."

Blind kende een moeilijke periode en werd dit seizoen zelfs getrakteerd op fluitconcerten van het eigen publiek. De laatste weken maakt de zoon van Danny Blind echter veel progressie. "Bij Daley is het kwartje gevallen. We hebben hem vertrouwen gegeven en handvaten om mee aan de slag te gaan. Hij moest meer geven. Daar is hij mee aan de slag gegaan. Het doet me goed dat hij zich zo heeft ontwikkeld."

Ajax praat na de winterstop ook met Thulani Serero. Ook bij de Zuid-Afrikaan loopt het contract af, maar de club kan een optie lichten om hem nog twee jaar te houden. "We zijn heel tevreden over hem. Ik denk niet dat dat problemen oplevert", aldus De Boer.

Sporting werkt niet mee aan transfer Labyad

Sporting Lissabon is niet van plan om Zakaria Labyad in de winterse transferperiode van de hand te doen. De club wil niet meewerken aan een eventueel vertrek. Dat meldt De Telegraaf zaterdagochtend.

Labyad, die een contract heeft tot medio 2017, zou de belangstelling getrokken hebben van FC Porto. De club, die ook Stijn Schaars en Ricky van Wolfswinkel onder contract hebben staan, wil echter niet denken aan een vertrek van de Nederlandse speler van Marokkaanse afkomst.

Labyad, die in de zomer PSV verliet voor Sporting Lissabon, gaf eerder zelf al aan een overgang wel te zien zitten. FC Porto heeft namelijk een betere uitgangspositie op de ranglijst en speelt jaarlijks in de Champions League.

Koeman twijfelde over trainingsvak

Feyenoord-trainer Ronald Koeman twijfelde na de teleurstellingen bij AZ en Valencia of hij nog wel verder wilde in het trainersvak. Koeman twijfelde over het voortzetten van zijn loopbaan als trainer, na in relatief korte tijd tweemaal te zijn ontslagen. Zowel AZ als Valencia zette de voormalig aanvoerder van het Nederlands elftal vroegtijdig aan de kant. Feyenoord kwam echter precies op tijd.

"Thuis had ik te maken met de gezondheidsproblemen van mijn vrouw Bartina. Met Marco van Basten heb ik altijd goed contact. Die liep ook klappen op en vroeg zich op een gegeven moment, zo vertelde hij me, zelfs af of hij misschien eens helemaal terug moest bij een amateurclub om zich in alle facetten van het trainersvak te verdiepen. Hij heeft er van geleerd en ik ook", zegt Koeman in de Telegraaf.

"Bartina had net de laatste chemokuur afgesloten. Het ergste was achter de rug en we zouden naar Portugal op vakantie gaan. Toen belde Martin van Geel. Het was alsof het zo moest lopen.”

Koeman vertelde tevens dat Wesley Sneijder hem naar Inter wilde halen. "In de periode dat ik nog geen coach was van Feyenoord belde Sneijder een keer met de vraag of ik interesse had in Inter. Dan kon hij dat wel met meneer Moratti regelen. Later bleek dat toch niet helemaal zo makkelijk te liggen."

[WB] Boer: "Mijn eigen weg uitgestippeld"

Margot Boer is tevreden over de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in het Chinese Harbin Op de 500 meter werd ze vijfde en ze pakte brons op de  kilometer.

"Voor mij technisch was deze 1000 wel weer goed. Ik ben erg blij met de race, er zit een stijgende lijn in", vertelde de rijdster van Team Liga tegenover de camera van de NOS. "In trainingen gaat het steeds beter, in de wedstrijden ook. Dat kan je nu wel zien."

Ondanks een lagere klassering op de 500 meter vond Boer dat die race beter ging dan de 1000 meter. "Ik kom goed in de buurt van de derde plek. De eerste twee kan ik nog niet pakken. Vorige week in Nagano was ik nog wat zenuwachtig, nu pak ik meer mijn rust. Mentaal gaat het nu goed."

De race was behoorlijk gedevalueerd, de top vijf van het wereldbekerklassement niet aan de start verschenen. Heather Richardson, Lotte van Beek, Christine Nesbitt, Marrit Leenstra en Brittany Bowe kozen ervoor om zich voor te bereiden op het tweede deel van het seizoen.

"Als de andere meiden erbij waren geweest was ik misschien niet derde geworden. Maar dat maakt nu niet uit. Dit is voor mij goed met het oog op het NK sprint. Ik ben hier wel en heb mijn eigen weg uitgestippeld richting het NK Sprint", aldus Boer

Bollegraf blijft captain Fed Cup

De KNLTB heeft het contract met Manon Bollegraf als captain van het Fed Cup-team verlengd. Dat maakte de tennisbond tijdens de KNLTB Tennis Masters in Rotterdam bekend. Bollegraf heeft voor een jaar bijgetekend.

Ook de voorselectie voor de Fed Cup bekendgemaakt.  Kiki Bertens, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp, Bibiane Schoofs en Angelique van der Meet zitten in de selectie voor de wedstrijden in de Europese/Afrikaanse zone in februari in Eilat.

Michaëlla Krajicek is niet beschikbaar. Ze is nog niet fit en zal naar verwachting pas in maart weer wedstrijden spelen. Bollegraf heeft met het oog op blessures vijf in plaats van vier vrouwen geselecteerd. In januari zal er een speelster afvallen.

Dode potvis aangespoeld naast bultrug

Op enkele kilometers afstand van de gestrande bultrug in de Waddenzee is zaterdagmiddag vermoedelijk een dode potvis aangespoeld. Dat zegt een woordvoerder van natuurcentrum Ecomare.

Het is nog niet zeker dat het om een potvis gaat. Volgens de zegsvrouw gaat het in ieder geval om een walvisachtige. Ze noemt het bijzonder dat het in korte tijd twee keer raak is.

Woensdag strandde de bultrug op een zandplaat. Diverse reddingspogingen mislukten, waarna vrijdagavond een dodelijk slaapmiddel werd toegediend, tot woede van dierenactivisten. Volgens hen was er nog genoeg tijd en mogelijkheden om het dier te redden.

Ecomare bevestigt dat de bultrug zaterdagmiddag nog altijd in leven is. Naar verwachting bezwijkt hij in ieder geval dit weekeinde nog. Een deskundige namens het ministerie van Landbouw is momenteel bij de walvis om te kijken hoe het met hem is.

Duizenden bij ongeoorloofd protest Moskou

Enkele duizenden aanhangers van de Russische oppositie zijn zaterdag bijeengekomen in Moskou voor een demonstratie. Het stadsbestuur heeft echter geen vergunning afgegeven voor de betoging, en oppositieleider Sergej Oedaltsov is al aangehouden.

De oppositie wilde een protest houden om te markeren dat het een jaar geleden is dat de grootschalige protesten tegen president Vladimir Poetin, die toen nog premier was, begonnen. De initiatiefnemers hebben toestemming gevraagd voor een protest bij het hoofdkantoor van de federale veiligheidsdienst FSB, maar daar voelde het stadsbestuur weinig voor. Op het Loebjanka-plein, voor het hoofdkantoor van de FSB, stonden zaterdag toch zo'n drieduizend betogers. De politie was ook in grote getale aanwezig.

ABC wil serie over jonge jaren Justin Bieber

ABC wil een serie maken over Justin Bieber. Het netwerk is geïnteresseerd in een sitcom die gebaseerd is op de jonge jaren van het tieneridool, schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

In de serie moet onder meer Biebers ongewone opvoeding aan bod komen. De zanger werd grootgebracht door zijn moeder en grootouders. De 18-jarige Bieber en zijn manager Scooter Braun zouden zelf als uitvoerend producenten meewerken aan de sitcom.

Justin Bieber is geen onbekende in de tv-wereld. Zo speelde hij gastrollen in de serie CSI en was hij te zien in Punk'd.

Katusha hoopt via CAS alsnog licentie te krijgen

Katusha stapt naar het mondiale sporttribunaal CAS om alsnog een licentie voor de World Tour af te dwingen. Dat maakte het Russische team zaterdag bekend. Katusha is niet te spreken over de handelswijze van de UCI, dat de ploeg geen licentie gaf. Een toelichting op die beslissing bleef echter uit.

Volgens de Russen had de internationale wielerunie eerder laten weten dat aan alle eisen was voldaan om actief te blijven in de World Tour. "De UCI schendt de sportethiek en veroorzaakt onherstelbare morele en psychologische schade bij de atleten", liet Katusha dinsdag weten in een verklaring.

Door de beslissing is de formatie afhankelijk van wildcards voor deelname aan de belangrijkste wedstrijden. Het team eindigde dit jaar nog als tweede op de World Tour-ranglijst en heeft met Joaquin Rodriguez de nummer één van de wereld in huis.


Katusha hoopt via CAS alsnog licentie te krijgen (Foto: Novum)

Kamer: steuntje in de rug voor filmindustrie

Nederland moet beter gaan zorgen voor de eigen filmindustrie. Ministers Jet Bussemaker (Cultuur) en Henk Kamp (Economische Zaken) moeten van VVD, PvdA en D66 gaan voorkomen dat steeds meer filmmakers naar het buitenland vluchten. Dat maakten de partijen zaterdag bekend.

Op het moment is het in het buitenland goedkoper om te filmen, waardoor veel Nederlandse filmmakers over de grens aan de slag gaan. "Steeds meer landen om ons heen hebben gunstige fiscale regelingen. Een gelijke kans hebben we nu niet", vindt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. "Daardoor lopen we veel mis: niet alleen de film wordt in het buitenland gemaakt, ook wordt daar veel geld uitgegeven aan bijvoorbeeld catering en vervoer."

VVD, PvdA en D66 willen voorkomen dat de poten in de toekomst verder onder de filmindustrie vandaan worden gezaagd. Bussemaker en Kamp moeten daarom van deze partijen snel een nationale filmtop organiseren, waar filmmakers, acteurs, bioscoopexploitanten en het Filmfonds gaan nadenken over een oplossing. Daarna moeten de bewindslieden met een concreet plan komen om de situatie te verbeteren.

De SP steunt het plan, liet Kamerlid Jasper van Dijk zaterdag weten. Volgens hem is er sprake van een "win-winsituatie". "Het levert prachtige films op en het zorgt voor werkgelegenheid."

Kamer: steuntje in de rug voor filmindustrie
Kamer: steuntje in de rug voor filmindustrie (Foto: ANP)

Zes gewonden door vuurwerkbom bij voetbalduel

Zes mensen zijn vrijdagavond gewond geraakt toen tijdens de voetbalwedstrijd tussen Fortuna Sittard en MVV een zware vuurwerkbom werd afgestoken op de tribune. De vermoedelijke dader, een 22-jarige man uit Sittard, is aangehouden. Dat meldt de politie.

Een 25-jarige vrouw liep een lange diepe snijwond op doordat een hardplastic stoeltje uit elkaar werd gereten. Een scherf boorde zich in haar onderbeen. Vijf anderen liepen gehoorschade op. Een man hield aan de harde klap een gaatje in zijn trommelvlies over.

De bom werd tijdens de aftrap tot ontploffing gebracht. Met behulp van omstanders kon de verdachte worden gepakt. Hij bleek diverse verdovende middelen en vuurwerk op zak te hebben.

Rondom het Eerste Divisieduel werden nog eens zes andere Fortuna-supporters opgepakt voor onder meer mishandeling, openbare dronkenschap, belediging en opruiing. Ze hebben allen een stadionverbod en boetes gekregen variërend tussen de tweehonderd en vierhonderd euro. Twee moeten zich later nog verantwoorden voor de rechter.

FilmpremiŤre Tom Cruise uitgesteld na schietpartij

De Amerikaanse première van Jack Reacher, waarin Tom Cruise de hoofdrol speelt, is uitgesteld vanwege de schietpartij in Connecticut. De actiefilm zou zaterdag in première gaan in Pittsburgh, waar de opnamen ook plaatsvonden.

Jack Reacher, over een voormalig militair politieman die een schietpartij onderzoekt waarbij vijf mensen om het leven zijn gekomen, draait vanaf volgende week in de bioscopen. Het is niet bekend of er een nieuwe datum wordt gepland voor de première.

Vrijdag werden op een basisschool in Newtown twintig kinderen en enkele volwassenen doodgeschoten door een man van 20. De dader pleegde daarna zelfmoord.

Keet! trekt bij Ben Saunders in

Ben Saunders en zijn vriendin Keet! gaan samenwonen. De blondine wil zo snel mogelijk weg uit haar huidige woning omdat er al verschillende keren is ingebroken in de garage onder haar huis.

"Yvonne voelt zich niet meer veilig in haar huis in Amersfoort", legt Saunders uit in het AD. "Daar is nu al voor de vijfde keer in de parkeergarage ingebroken. Je wil niet weten wat er gebeurt als die gasten ineens in je huis staan. Dat maakt haar angstig."

De 25-jarige Keet wil verkassen naar Hoorn, waar Saunders woont, maar zit nog vast aan een huurcontract. "We gaan checken hoe snel ze er vanaf kan komen. Zodat ze zo snel mogelijk bij mij kan intrekken."

Genomineerden Sportman van het Jaar 2012

Dinsdag 18 december vindt het traditionele NOS / NOC*NSF Sportgala weer plaats. Op deze avond zullen de sportprijzen voor beste sportman, sportvrouw, gehandicapte sporter, talent, ploeg en trainer worden uitgereikt. In aanloop naar deze avond zullen we in zes specials alle genomineerden de revue laten passeren en nog eens terugblikken op hun prestaties in het afgelopen jaar. Vandaag bekijken we de genomineerden voor de sportman van het jaar.

Universiteit mag Iraanse student niet weigeren

Onderwijsinstellingen mogen Iraanse studenten en wetenschappers niet weigeren. De regeling zoals die in Nederland werd toegepast was onnodig en discriminerend. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag geoordeeld, die daarmee een streep door de regeling zette. De rechtbank en het gerechtshof in Den Haag velden eerder een soortgelijk oordeel.

De zogeheten sanctieregeling vloeide voort uit het kennisembargo van de Verenigde Naties tegen Iran. Volgens de Hoge Raad is ze echter in strijd met het discriminatieverbod zoals vastgelegd in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Iraanse onderdanen mochten volgens de gewraakte regeling geen opleiding volgen die kan bijdragen aan nucleaire activiteiten van Iran. De minister van Onderwijs kon weliswaar een ontheffing geven, maar deed dat niet als de kans groot wordt geacht dat in Nederland opgedane kennis kan worden ingezet voor nucleaire activiteiten van Iran.

Een student, een promovendus en een hoogleraar hadden bezwaar gemaakt tegen het embargo en de uitwerking ervan in Nederland. De drie wonen in Nederland en hebben naast de Nederlandse ook de Iraanse nationaliteit, die niet kan worden opgezegd. Het hof oordeelde dat de maatregel de drie belemmert in hun werk of carrièremogelijkheden, ook al was hun volgens het ministerie in de praktijk geen toegang tot een studie ontzegd.

De resolutie van de VN waarop de maatregel was gebaseerd noodzaakt volgens de Hoge Raad niet tot het maken van onderscheid naar nationaliteit. Het was dus mogelijk om de resolutie uit te voeren op een manier die geen onderscheid maakt tussen Iraanse en niet-Iraanse onderdanen. De argumenten van het ministerie dat dat in Nederland niet mogelijk zou zijn, acht de Hoge Raad niet overtuigend.

Vuurwerkoverlastgevers bijna allemaal jongens

Bijna alle jongeren die bij Bureau Halt terechtkomen naar aanleiding van vuurwerkovertredingen zijn jongens. Vorig jaar werden in totaal 2230 jongeren naar Halt gestuurd, slechts vier procent daarvan waren meisjes. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Jongens zijn al jaren in de meerderheid wat betreft vuurwerkoverlast. Wel neemt het aantal vuurwerkovertredingen in de afgelopen vijf jaar af na een piek in 2007. Toen werden in totaal 5210 jongeren tussen de 12 en 18 jaar naar Halt gestuurd, van wie 260 meisjes.

Ook het totaal aantal Halt-jongeren is afgenomen. In 2007 telde het CBS er nog 23.000, vorig jaar waren dat er nog 17.000.


Vuurwerkoverlastgevers bijna allemaal jongens (Foto: Novum)

'Tumult in S„o Paulo waarschuwing voor WK'

De heftige incidenten tijdens de finale van de Copa Sudamericana zijn een waarschuwing voor de WK-organisatie. Dat zei FIFA-voorzitter Sepp Blatter, enkele dagen nadat de eindstrijd van het Zuid-Amerikaanse bekertoernooi volledig uit de hand liep in de Braziliaanse stad São Paulo. De Argentijnse voetballers van Tigre weigerden voor de tweede helft op het veld te komen, omdat ze zich ernstig bedreigd voelden door de Braziliaanse politie-agenten, die naar verluidt geladen pistolen op de Argentijnse spelers hadden gericht.

Het tumult begon met een massale vechtpartij tussen spelers en officials, waarna de situatie alleen maar ernstiger werd. "Zo'n incident is een waarschuwing voor de WK-organisatie", zei Blatter tijdens een persconferentie in Tokio. Over ruim 2 jaar wordt in Brazilië het WK voetbal gehouden.


'Tumult in São Paulo waarschuwing voor WK'

[WK] Toussaint op nippertje naar halve finales

De Nederlandse zwemster Kira Toussaint heeft zich zaterdagochtend bij de WK kortebaan in Istanbul op het nippertje geplaatst voor de halve finales van de 50 meter rugslag. De 18-jarige zwemster kwam in de series tot een tijd van 27,56 seconden en kwalificeerde zich zodoende als 16e en laatste voor de halve eindstrijd.

De Chinese Zhao Jing was met 26,69 de snelste van de  ochtendsessie. De halve finales zijn vanavond.

WB-race super-G in Val d'Isere afgelast

De wereldbekerwedstrijd super-G voor vrouwen in de Franse plaats Val d'Isère is afgelast. De race die voor zaterdagochtend gepland stond is afgelast vanwege  fikse sneeuwval. 

Het is niet duidelijk of de wedstrijd later dit seizoen nog wordt ingehaald. Morgen staat met de reuzenslalom in het Franse Courchevel al een nieuwe wereldbekerwedstrijd bij de vrouwen gepland

Paaspop strikt Skunk Anansie

Skunk Anansie staat volgend jaar op de planken tijdens Paaspop. De organisatie van het Brabantse festival laat donderdag weten dat ook Black Rebel Motorcycle Clug en Chase & Status naar Schijndel komen.

Paaspop voegde donderdag negen acts toe aan de line-up voor volgend jaar. Ook RotFront, Dimitri Kneppens en Dexter zijn van de partij. Eerder werd de komst van onder anderen Will & The People, Caro Emerald en Moke al aangekondigd.

Paaspop, dat vorig jaar werd uitgebreid naar drie dagen, vindt plaats van vrijdag 29 tot en met zondag 31 maart. Kaarten voor het festival zijn sinds vorige maand te koop.


Paaspop strikt Skunk Anansie (Foto: Novum)

[WB] Davis wint 1000 meter nipt voor Otterspeer

Shani Davis heeft de wereldbekerwedstrijd over 1000 meter in Harbin gewonnen. De Amerikaan won met een miniem verschil van Hein Otterspeer. 1.10,05 om 1.10,07. De Duitse Samuel Schwarz werd derde met 1.10,13. Nuis staat met 1.10,13 net naast het podium. 

De overige Nederlanders Michel Mulder, Pim Schipper en Sjoerd de Vries werden zevende, negende en veertiende. Denny Morrison werd vijfde maar blijft wel de leider in het wereldbekerklassement. Nuis staat tweede en Otterspeer derde. 

# naam land tijd verschil
1 Shani Davis VS 1.10,05  
2 Hein Otterspeer Ned 1.10,07 0,02
3 Samuel Schwarz Dui 1.10,10 0,05
4 Kjeld Nuis Ned 1.10,13 0,08
5 Denny Morrison Can 1.10,28 0,23
7 Michel Mulder Ned 1.10,67 0,62
9 Pim Schipper Ned 1.10,78 0,73
14 Sjoerd de Vries Ned 1.11,33 1,28

Klassement

# naam land punten
1 Denny Morrison Can 275
2 Kjeld Nuis Ned 250
3 Hein Otterspeer Ned 240
4 Samuel Schwarz Dui 214
5 Pekka Koskela Fin 180
9 Pim Schipper Ned 130
11 Michel Mulder Ned 105
18 Sjoerd de Vries Ned 48

Beckham gaat niet naar AustraliŽ

David Beckham zetl zijn voetbalcarrière in elk geval niet in Australië voort. De 37-jarige Engelsman zoekt een nieuwe club, na een avontuur bij LA Galaxy. Sinds het vertrek bij LA Galaxy definitief is hopen veel clubs Beckham aan te trekken, waaronder enkele Australische clubs. Een transfer naar Down Under is echter niet aan de orde, zo liet de vedette weten.

"Ik kreeg de kans om even met David te praten en natuurlijk heb ik hem gevraagd of hij naar Australië wilde komen", zei Tony Sage, de eigenaar van de Australische club Perth Glory. "Daarop antwoordde hij: 'Dat zou mooi zijn, maar het ligt te ver weg van mijn bedrijven". Beckham won in zijn laatste seizoen in Amerika het landskampioenschap, door in de finale met 3-1 te winnen van  Houston Dynamo.

Veel faillissementen in dienstverlening

De crisis in Nederland is in de afgelopen vijf jaar het hardst toegeslagen in de maatschappelijke dienstverlening. Ook het transport, de grafische sector en de detailhandel zijn zwaar getroffen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek.

In de dienstverlening gaan vergeleken met 2007 bijna tweeënhalf keer zo veel bedrijven over de kop, vooral in de kinderopvang. In de horeca valt de schade mee, terwijl het aantal faillissementen in de schoonmaak en beveiliging zelf fors terugliep.

Volgens de krant heeft Nederland momenteel te maken met een faillissementsgolf. Tot vorige week gingen dit jaar al bijna 7700 bedrijven failliet. Dat is ruim 21 procent meer dan in 2011. De faillissementen kostten in totaal zo'n 53.000 mensen hun baan, een kwart meer dan een jaar eerder.

De gevolgen van de crisis zijn niet in elke regio even groot. Zo werden de meeste faillissementen genoteerd in Alkmaar, Emmen en Enschede. Utrecht en Amsterdam houden zich redelijk staande, terwijl in Den Haag, Delft en Leiden het aantal bedrijven dat de deuren moest sluiten zelfs iets terugliep. Dat komt voornamelijk door de aanwezigheid van overheidsdiensten.

[WB] ErbanovŠ profiteert op 1000m van absentie top 5

Karolina Erbanová heeft in Harbin de eerste wereldbekerzege uit haar carrière geboekt. De twintig jarige Tsjechische  won de kilometer in 1.17,40. De Chinese Zhang Hong en Margot Boer kregen het zilver en brons. Hong reed 1.17,14 en Boer 1.17,35. 

Het drietal profiteerde optimaal van de afwezigheid van de complete topvijf van het wereldbekerklassement. Heather Richardson, Lotte van Beek, Christine Nesbitt, Marrit Leenstra en Brittany Bowe kwamen niet aan de start. 

Erbanová, die nooit eerder op het WB-podium stond, klom door haar zege van de zesde naar de tweede plaats in de stand. Zhang, tweede in Thialf, steeg dankzij haar 1.17,14 naar de vijfde plaats. Boer (in Nagano dertiende en achtste) won haar eerste WB-plak dit seizoen.

# naam land punten verschil
1 Karolina Erbanvá Tsj 1.17,10  
2 Hong Zhang Chi 1.17,14 0,04
3 Margot Boer Ned 1.17,35 0,25
4 Sang-Hwa Lee ZKo 1.17,55 0,45
5 Nao Kodaira Jap 1.17,95 0,87
10 Laurine van Riessen Ned 1.18,64 1,54

Klassement

# naam land punten
1 Heather Richardson VS 280
2 Karolina Erbanová Tsj 225
3 Lotte van Beek Ned 210
4 Christine Nesbitt Can 208
5 Hong Zhang Chi 160
6 Marrit Leenstra Ned 160
9 Laurine van Riessen Ned 146
10 Margot Boer Ned 124
27 Anice Das Ned 67

Helwegen (62) vindt zich te jong voor sexy kalender

Marijke Helwegen ziet het wel zitten om een pikante fotoshoot te doen voor een kalender. Voorlopig vindt ze zichzelf echter nog te jong, vertelt Helwegen voor de camera van Novum Nieuws. "Wat ik spectaculair zou vinden is dat ik op mijn 75e een kalender zou doen", zegt de 62-jarige socialite.

Helwegen wil wachten omdat ze bang zegt te zijn dat de kalender anders pedofielen aantrekt. "Want ik heb echt een kinderlijf", legt ze uit. "Ik zie er namelijk nu, door al die ingrepen, uit als een kind van 12. Dus als ik 75 bent, zie ik eruit als een vrouw van 37. Dan is het leuk om te zeggen: de echte leeftijd is 75, maar ik lijk 37."

Helwegen heeft naar eigen zeggen geen problemen met een shoot waarbij ze 'allerlei sexy outfitjes' aantrekt. "Bikini's, een mooie locatie aan zee, palmbladeren, orchideeën op je edele delen", somt ze op. "Ik zie dat wel zitten. Met zo'n mooie orang-oetang op de achtergrond. Dat een type als Bokito, maar dan de echte aap, mij door de jungle draagt."

[WB] Smeekens wint 500m in Harbin

Jan Smeekens heeft in Harbin zijn zevende wereldbekerzege op de 500 meter geboekt. De Sallander bleef landgenoot Michel Mulder net voor: 35,15 om 35,20. De 25-jarige Smeekens werd eerder dit seizoen al twee keer derde en één keer tweede. Mulder werd vorige week in Nagano tweede en vierde.

Michels broer Ronald reed in Harbin zijn beste 500 meter van het seizoen en werd achter de Japanner Joji Kato, winnaar in Heerenveen, vierde in 35,34. Pekka Koskela, tweevoudig winnaar dit wereldbekerseizoen, ontbrak in Harbin. Keiichiro Nagashima, die vorige week in Nagano de tweede 500 meter won, werd zevende. 

# naam land Tijd verschil
1 Jan Smeekens Ned 35,15  
2 Michel Mulder Ned 35,20 0,05
3 Joji Kato Jap 35,22 0,07
4 Ronald Mulder Ned 35,24 0,19
5 Kang-Seok Lee ZKo 35,45 0,30
9 Hein Otterspeer Ned 35,58 0,43
14 Kjeld Nuis Ned 35,65 0,50

 Klassement

# naam land punten
1 Jan Smeekens Ned 360
2 Joji Kato Jap 286
3 Michel Mulder Ned 271
4 Tae-Bum Mo ZKo 251
5 Artur Was Pol 248
9 Hein Otterspeer Ned 136
11 Ronald Mulder Ned 130
19 Kjeld Nuis Ned 100

'Grote schade fossielen door Dakar-rally'

Paleontologen in Peru hebben gewaarschuwd dat de Dakar-rally opnieuw onherstelbare schade zal aanrichten aan miljoenen jaren oude fossielen in de woestijn van Ica. Vorig jaar reden de wagens ook door het gebied ongeveer 400 kilometer ten zuiden van de Peruaanse hoofdstad Lima en richtten er aanzienlijke schade aan. Ook toeschouwers lieten zich vaak weinig gelegen liggen aan de fossiele resten van planten en dieren.

"De schade is duidelijk in het gebied. Wij zien hoe talrijke fossielen vernield zijn, omdat de wagens er overheen zijn gereden", zegt directeur Carlos Vildoso van het Peruaanse Instituut voor Paleontologie. Hij verwijt de organisatoren van de rally dat zij geen maatregelen hebben genomen om de schade te voorkomen. De woestijn van Ica wordt wel de grootste begraafplaats van fossielen uit het Mioceen (23 tot 5 miljoen jaar voor Christus) genoemd.

3,4 miljoen kijkers voor The voice

Ruim 3,4 miljoen kijkers hebben vrijdagavond Leona The voice of Holland op RTL4 zien winnen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Het was daarmee het best bekeken programma van de avond. Goede Tijden Slechte Tijden (RTL4) staat op de tweede plaats, gevolgd door het Journaal van 20.00 uur (NOS).

Tijdens de climax van de populaire talentenjacht van RTL4 kreeg Leona de meeste stemmen van het publiek. De hoofdprijs bestaat uit een platencontract en een trofee. Het was het derde seizoen van de talentenjacht The voice of Holland.

3,4 miljoen kijkers voor The voice of Holland
3,4 miljoen kijkers voor The voice of Holland (Foto: ANP)

[WB] Lee behoudt volle score op 500m

De Koreaanse Sang-Hwa Lee heeft ook de vijfde 500 meter van dit wereldbekerseizoen gewonnen. In Harbin bleef ze zaterdag in een direct duel Jenny Wolf nipt voor. Lee volbracht haar rit in een baanrecord: 37,94. Wolf moest met 37,95 genoegen nemen de tweede plaats. 

De Chinese Jing Yu werd derde (38,53), nog voor Nao Kodaira (38,64). Margot Boer kwam gelijk met haar directe concurrente Beixing Wang over de streep (38,71), waarna uit de bestudering van de fotofinish bleek dat de Zuid-Hollandse 0,001 seconde rapper was dan de Chinese en werd vijfde. Wang werd zesde. 

Laurine van Riessen werd zevende: 38,78. Thijsje Oenema maakte in de eerste bocht een fikse misslag en kwam daardoor pas na 39,51 over de finish: achttiende. 

# naam land tijd verschil
1 Sang-Hwa Lee ZKo 37,94  
2 Jenny Wolf Dui 37,95 0,01
3 Jing Yu Chi 38,53 0,59
4 Nao Kodaira Jap 38,64 0,70
5 Margot Boer Ned 38,71 0,77
7 Laurine van Riessen Ned 38,78 0,84
18 Thijsje Oenema Ned 39,51 39,51

 Klassement

# naam land punten
1 Sang-Hwa Lee ZKo 500
2 Jenny Wolf Dui 340
3 Nao Kodaira Jap 316
4 Heather Richardson VS 275
5 Beixing Wang Chi 191
6 Margot Boer Ned 191
13 Thijsje Oenema Ned 115
15 Laurine van Riessen Ned 100
18 Marrit Leenstra Ned 67
24 Anice Das Ned 45
33 Mayon Kuipers Ned 15

Releasedatum Ninja Gaiden voor Vita

Ninja Gaiden Sigma 2 Plus heeft een releasedatum gekregen voor ons Westerlingen. De PlayStation Vita-titel komt op 26 februari in Amerika en 1 maart in Europa uit.

Het spel krijgt een Hero-modus waarin je met aangepaste besturing gebruikmaakt van het scherm van de handheld. Een andere nieuwe modus is de Ninja Race, waarin er items in de levels liggen om de snelheid van Ryu te verbeteren en zo vijanden sneller in combo's af te maken en je aanvalskracht op die manier te vergroten. De Tag Mission-modus geven spelers meer speeltijd met Ayane, Momiji en Rachel.

Ninja Gaiden Sigma 2 Plus is een remake van de PlayStation 3-versie, die weer een remake was van de Xbox 360-versie. In ieder geval kunnen we binnenkort ook onderweg hacken en slashen met deze game.

Ninja Gaiden Sigma 2 Plus

Ninja Gaiden Sigma 2 Plus

Ninja Gaiden Sigma 2 Plus

Eerste multiplayerbeelden van Dirty Bomb

Brink-ontwikkelaar Splash Damage heeft de eerste gameplaybeelden van Dirty Bomb uitgebracht. Het spel wordt een free-to-play multiplayershooter.  De beelden zijn natuurlijk nog pre-alpha, maar laten ons al zien wat we mogen verwachten.

Het spel speelt zich af in Londen in de nabije toekomst en het is weer mis in onze wereld. Waarom, hoe en wat is nog niet bekend, dus het klinkt alsof er vooral geen poespas omheen is: gewoon schieten.

De closed bèta begint naar verwachting begin 2013.

Egypte houdt omstreden referendum grondwet

 Ruim 50 miljoen Egyptenaren kunnen zaterdag of op de 22e december in een referendum een ontwerpgrondwet goed- of afkeuren. Het ontwerp is omstreden omdat president Mohamed Morsi, afkomstig uit de conservatieve Moslim Broederschap, het gehaast heeft laten opstellen door zijn aanhang. Tegenstanders van de politieke ambities van de broederschap, onder wie christenen, seculieren en liberalen, zien in het project een schaamteloze poging van Morsi zijn macht als een nieuwe dictator te verankeren.

 Morsi heeft beklemtoond dat hij haast met de wetgeving heeft omdat de rechterlijke macht hem steeds dwarsboomt. Hij zegt anders niet de "hervormingen waar de revolutie vorig jaar op aanstuurde", te kunnen doorvoeren.

De democratische hervormingen die de revolutie van vorig jaar zou wensen, zijn moeilijk terug te vinden in het ontwerp. Die lijkt sprekend op de vorige grondwet uit het regime van Mubarak (1981-2011). De president blijft erg machtig, het staatsapparaat log en de militairen, de belangrijkste pijlers van Mubarak, worden expliciet met rust gelaten. De extremistische islamisten van de partij al-Nour, die meesurfen op het succes van de broederschap, vinden het ontwerp echter onislamitisch. Daarmee is het voor Morsi niet zeker dat het referendum een 'ja' oplevert.

Egypte houdt omstreden referendum grondwet
Egypte houdt omstreden referendum grondwet (Foto: ANP)

Duizend kinderen thuis uit angst voor pesters

Zo'n duizend kinderen zitten thuis omdat ze op school gepest worden. Ze zijn zo bang voor de daders dat ze geen onderwijs meer kunnen volgen. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert zaterdag in De Telegraaf.

Dullaert startte afgelopen zomer een onderzoek naar thuiszitters. In heel Nederland gaan zeker vijfduizend kinderen om uiteenlopende redenen niet naar school. "Uit gesprekken met betrokkenen blijkt dat minimaal een op de vijf kinderen grote angst heeft naar school te gaan omdat hij of zij daar wordt gepest", aldus de Kinderombudsman in de krant. "Dat zijn rampzalige en schokkende cijfers."

In sommige gevallen zaten kinderen weken, maanden of zelfs jaren thuis. Volgens Dullaert is er nu razendsnel actie nodig. Maandag gaat hij in gesprek met vertegenwoordigers van scholen, de Onderwijsinspectie, het ministerie van Onderwijs en pestdeskundigen.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zei vrijdag al dat elke school een beleid moet hebben om pesten tegen te gaan. "Een mooie suggestie", volgens Dullaert. Hij vraagt zich alleen af of dat genoeg is. Dergelijke protocollen werken na enkele jaren niet meer, stelt hij.

Recent pleegden twee jongeren zelfmoord nadat ze werden gepest. Deze week sprong een 15-jarige leerlinge van een school in Meppel voor de trein. In november maakte de 20-jarige Tim Ribberink een einde aan zijn leven.

'Van Rey had meer belangen dan gemeld'

De Roermondse ex-wethouder Jos van Rey (VVD) had meer zakelijke belangen met projectontwikkelaar Piet van Pol dan tot nu toe bekend was. De commissie die de affaire onderzocht, wist dit maar meldde het niet in haar eindrapport. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager en bestuurskundige Paul Frissen beschikte over informatie dat Van Rey en Van Pol betrokken waren bij het bedrijf Mibo Investments. De twee stonden gerant voor terugbetaling van een banklening van het bedrijf. Toen Mibo in de problemen raakte, eiste de Rabobank geld van Van Rey en Van Pol.

In het rapport van de commissie staat niets over de kwestie. Bovendien zou burgemeester van Roermond Henk van Beers zich met de inhoud van het rapport hebben bemoeid.

De 67-jarige Van Rey wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie, corruptie en omkoping. Hij stapte eind oktober op als wethouder in Roermond en als Eerste Kamerlid.

Little Inferno

In eerste instantie lijkt Little Inferno de pyromaan in ons allen aan te willen spreken. Het enige doel in de game is om allerlei krankzinnige, of juist heel gewone, objecten te verbranden. Dit spel duurt alleen uren, waardoor het op gegeven moment voelt alsof je je tijd aan het verspillen bent. Het spel bespot je zelfs dat je niets beters te doen hebt. Little Inferno is echter een game met een intrigerende boodschap.

Kwaliteit launchgames onderzocht

De website Gamasutra heeft de gemiddelde kwaliteit van launchgames die bij de release van de consoles uitkwamen onderzocht. Wat zegt het? Geen donder, maar cijfertjes zijn leuk.

In de grafiek vinden we de beoordelingen uit metacritic en gamerankings van alle launchgames van PlayStation tot Wii U. We zien dat PlayStation 3, Wii en Wii U de breedste verspreiding van cijfers heeft. Dit is toe te rekenen aan de hoeveelheid pers: het aantal websites en bladen is in de gemeten tijd ook sterk gestegen. De gemiddelde beoordelingsscore was het hoogst voor GameCube en het laagst voor de eerste PlayStation.

Wii U heeft bijna net zo veel Amerikaanse launchgames als PlayStation 2, de nummer één in de grafiek. Voor de Wii U zijn natuurlijk wel veel ports verschenen, maar klagen over het aantal games dat beschikbaar is voor de allernieuwste console is ongegrond. 

Gemiddelde beoordelingcijfers

Aantal launchgames

IndiŽ-weigeraars in beroep tegen veroordeling

Twee bejaarde mannen die vlak na de Tweede Wereldoorlog dienst weigerden in het voormalige Nederlands-Indië gaan na meer dan zestig jaar hun veroordeling aanvechten. Dat zegt hun advocaat Liesbeth Zegveld zaterdag in de Volkskrant. Volgens haar zouden de twee nooit zijn vervolgd als de rechter had geweten wat zich in Indië afspeelde.

De mannen, nu 83 en 86 jaar, weigerden uit principe te vechten en werden opgepakt en gebrandmerkt als deserteurs. Het militair gerechtshof veroordeelde hen voor respectievelijk drie en twee jaar cel.

Zegveld heeft de Hoge Raad gevraagd de veroordeling te herzien omdat destijds vrijwel niets bekend was over het structurele geweld van Nederlandse soldaten tegen burgers in de jaren 1945 tot 1949. Pas twintig jaar later werd dat pas duidelijk met de publicatie van de Excessennota, waarin alle oorlogsmisstanden op een rijtje waren gezet.

"Van een soldaat kan niet worden verwacht dat hij zich willens en wetens in een situatie brengt waarbij er grote kans is dat hij zal moeten deelnemen aan oorlogsmisdaden", licht Zegveld in de krant toe.

Duo vast na dollemansrit Den Haag-Bleiswijk

Na een wilde achtervolging tussen Den Haag en Bleiswijk heeft de politie zaterdagmorgen twee mensen aangehouden. Daarbij heeft een agent een waarschuwingsschot gelost.

De dollemansrit van circa 19 kilometer begon op het Korte Voorhout in Den Haag, waar de politie een alcoholcontrole hield. Eén bestuurder omzeilde die en reed met hoge snelheid weg, rode stoplichten en doorgetrokken strepen negerend, aldus een woordvoerster van de politie.

Achtervolgd door politieauto's en een helikopter scheurde de auto over de A12. Bij Bleiswijk verliet hij de snelweg. Op de Nieuwe Hoefweg keerde hij plotseling om en reed op een politiewagen in. Omdat de agenten inmiddels hadden vernomen dat de eigenaar van de auto bekendstaat als vuurwapengevaarlijk, waren ze extra alert. Toen een van de inzittenden uitstapte en ervandoor probeerde te gaan, loste een politieagent een schot. De twee zijn vervolgens gearresteerd. Waarom ze waren gevlucht is nog onbekend.

Duo vast na dollemansrit Den Haag-Bleiswijk
Duo vast na dollemansrit Den Haag-Bleiswijk (Foto: ANP)

Nederlander vast voor Ierse moord

Een 41-jarige Nederlander is afgelopen week opgepakt voor betrokkenheid bij de moord op een 31-jarige landgenoot in de Ierse hoofdstad Dublin. Het slachtoffer werd begin deze maand dood gevonden in zijn woning in de wijk Ballymun, melden Ierse media.

Het slachtoffer werd op 1 december doodgestoken. Zijn lichaam werd pas na vier dagen gevonden. De verdachte werd woensdag aangehouden, vrijdag verscheen hij voor het eerst voor de rechter.

FOK! wat een weer...Gewoon Nederlands weer

Goedemorgen! De gladheid hield gisteren in het noorden van het land wat langer aan dan verwacht en dit komt omdat koude lucht zich dieper landinwaarts zich minder makkelijk laat verdrijven dan langs de kust. Vervolgens kan dit dus soms voor verrassingen zorgen. In de middag waren de problemen weer voorbij en schakelden we over naar een vrij eentonig weertype wat we de komende dagen zullen vasthouden.

Een actieve regenzone trok van zuidwest naar noordoost over het land en leverde op de meeste plaatsen bijna 10 millimeter regen op. Daarna kwamen er vooral in het noordwesten nog een aantal buien voor en hier daar kwam daarbij ook onweer voor. Vandaag schijnt af en toe de zon, maar komt er hier en daar ook een bui voor. Eigenlijk is het lekker weer om een flinke wandeling te gaan maken. Ook morgen zullen we het zeker niet droog houden, maar zowel vandaag als morgen is het met 7 tot 9 graden beslist niet koud. De komende dagen zal er weinig aan dit weerbeeld gaan veranderen.

De kerst komt stilletjes aan dichterbij dus vragen veel mensen zich af of er een 'Witte Kerst' gaat komen. Zoals het er nu naar uitziet ben ik bang dat dat er helaas niet in gaat zitten. Alles wijst erop dat het huidige zachte en wisselvallige weer zich nog lange tijd gaat handhaven. Het is nog vroeg, maar de modellen zijn zo eensgezind dat we er nu toch echt voor moeten gaan vrezen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar [email protected] onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar [email protected] en de weercrew maakt je weer wijzer.

GladVoor een ijsvloer was het helaas niet koud genoeg en zo zag ook KlapMongeaul. Schattige eendjes.Lichaam vermiste bouwvakker gevonden

Het lichaam van de bouwvakker die vrijdagmiddag in Eindhoven werd bedolven onder het puin toen een vloer van een school in aanbouw instortte, is gevonden. De man werd vrijdagnacht rond 00.30 uur door reddingswerkers aangetroffen, meldt de politie.

De vloer op de tweede etage van het gebouw aan de Oirschotsedijk stortte rond 13.45 uur door nog onbekende oorzaak in. De bouwvakker viel met drie collega's zeven meter naar beneden. De andere drie raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De hulpdiensten begonnen direct met puinruimen en zetten een gespecialiseerde speurhond in om de bedolven man te vinden. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

China claimt wateren bij VN

China heeft vrijdag bij de Verenigde Naties een deel van de Oost-Chinese Zee opgeëist. China ligt al langer in de clinch met onder meer Japan, dat ook aanspraak maakt op de wateren.

De wateren die Beijing claimt liggen meer tweehonderd zeemijlen van China af, wat betekent dat ze buiten de Chinese exclusieve economische zone liggen. China zegt recht te hebben op de wateren omdat de continentale plaat die bij de Chinese kust begint verder doorloopt, tot tweehonderd kilometer van het Japanse eiland Okinawa.

De spanningen tussen China en Japan liepen in september op toen de Japanse regering een groep onbewoonde eilandjes in de Oost-Chinese Zee kocht van hun eigenaar. China kondigde toen al aan de claim in te zullen dienen.

Met de stap probeert Beijing zijn claim op de wateren kracht bij te zetten, maar veel praktische gevolgen zal het verzoek niet hebben. De VN-commissie die er over gaat, die bestaat uit geologen, velt een oordeel op technische gronden maar heeft niet de autoriteit om zich uit te spreken over rivaliserende claims.

De eilandjes - Senkaku in het Japans genaamd en Diaoyu in het Chinees - liggen op een strategische locatie tussen Japan en Taiwan. De eilanden zijn omgeven door rijke visgronden. De wateren bevatten mogelijk ook bodemschatten als olie en gas.

Betogers AlexandriŽ slaags om grondwet

Islamisten in de Egyptische stad Alexandrië zijn vrijdag slaags geraakt met tegenstanders van de nieuwe grondwet, waarover zaterdag wordt gestemd. Een ultraconservatieve imam riep zijn aanhangers eerder op voor de nieuwe grondwet te stemmen.

Volgens ooggetuigen is bij de gevechten een aantal gewonden gevallen. De gevechten begonnen bij de moskee waar de imam predikte maar verspreidden zich al snel door de stad. Extremistische voorstanders van de grondwet zwaaiden met zwaarden om zich heen terwijl hun tegenstanders met stenen gooiden, aldus ooggetuigen. Ook werden twee auto's in brand gestoken.

Religieuze autoriteiten in Egypte hadden moskeeën opgedragen zich niet te mengen in de stembusgang van zaterdag. Evenwel grepen diverse imams, vooral in het conservatieve zuiden, vrijdag de mogelijkheid aan om hun aanhangers te vertellen voor de grondwet te stemmen. Een stem voor de grondwet is een stem voor de islam, aldus de imams.

Marilyn Manson gewond aan oor bij show

Marilyn Manson heeft afgelopen week 24 hechtingen overgehouden aan een optreden in Zwitserland. De shockrocker raakte naar eigen zeggen betrokken bij een 'gevaarlijk gevecht'.

"Ik werd geraakt door een glazen tafel", twitterde de 43-jarige Manson. "Ik kwam als winnaar uit het gevecht, maar ik had wel 24 hechtingen nodig om te voorkomen dat mijn oor in een Van Goth veranderde", verwijst hij naar Vincent van Gogh. Later plaatste de rocker ook een foto van zijn gewonde oor op Twitter.

De Amerikaan, bekend van nummers als The Dope Show en Personal Jesus, gaf vorige week nog een concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

Medewerkers universiteiten krijgen meer loon

Personeel van universiteiten krijgt er komend jaar twee keer een procent loon bij. Dat maakte Abvakabo FNV vrijdag bekend. De loonsverhoging op 1 januari en 1 september is onderdeel van een nieuwe cao, die met terugwerkende kracht wordt tot eind volgend jaar.

In de cao hebben de vereniging van universiteiten VSNU en de vakbonden ook afgesproken te investeren in de opleiding en duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers. Onder de oude cao was er alleen een regeling voor senioren.

De universiteiten beloven daarnaast medewerkers van wie het contract afloopt zo veel mogelijk te begeleiden naar ander werk. Alleen als dat na grote inspanningen niet lukt, is een wettelijke ontslagvergoeding beschikbaar.

Salmonellawaarschuwing voor Nederlandse oesters

In een partij oesters uit Nederland is salmonella aangetroffen. Het gaat om oesters uit Zeeland met de productnaam Prins en Dingemanse Zeeuwse Oesters nummer 2. Ze zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Dat meldt het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV).

Het agentschap raadt af de producten, met een houdbaarheidsdatum van 16 december, te consumeren. De Belgische distributeurs van deze oesters zijn in kennis gesteld. Hun is gevraagd de partij terug te trekken uit de verkoop.

Het bedrijf kreeg donderdag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te horen dat een partij oesters besmet is geraakt met de salmonellabacterie, meldt een woordvoerder. De afnemers zijn vrijdag benaderd om de oesters terug te halen, maar volgens het bedrijf had negentig procent van hen de producten al verkocht. De rest is wel teruggehaald.

Prins en Dingemanse uit Yerseke kwam in oktober in het nieuws vanwege ziekmakende mosselen. Belgische autoriteiten hadden gemeld dat ruim honderd bewoners van een verzorgingshuis ziek waren geworden na het eten van mosselen die overigens uit Ierland kwamen.

En in februari werd bij een partij oesters in Zeeland het norovirus aangetroffen. De partij werd voor zo ver nog mogelijk van de markt gehaald. Om welk bedrijf het toen ging wilde de NVWA niet zeggen.

Sonja Bakker gaat met hele gezin diŽten

Sonja Bakker gaat haar eigen dieetadviezen met haar hele gezin opvolgen. De afslankconsulente, die momenteel hoogzwanger is, wil volgend jaar een slanke bruid zijn als ze gaat trouwen met verloofde Jan Reus.

"Wij gaan het nieuwe boek, Bereik Je Ideale Gewicht voor het Hele Gezin!, met het hele gezin volgen", stelde Reus vrijdag bij de presentatie van het boek voor de camera van Novum Nieuws. "Zodat we, als wij gaan trouwen aankomend jaar, allemaal strak in ons vel zitten."

Bakker, die op 31 december is uitgerekend, hoopt eind januari weer in vorm te zijn. "Ik zeg altijd: zonder strijd geen kilo kwijt, dus ik moet in januari gewoon weer aan de bak", vertelt ze. "Dan sport ik een hoop en drink ik een hoop water. Ik denk dat ik eind januari wel weer op gewicht ben." De consulente is ervan overtuigd dat ze een slanke bruid wordt. "Dat komt wel goed, daar ben ik ijdel genoeg voor."

Bakker vond het maken van een boek terwijl ze zwanger was 'zwaarder dan verwacht'. "Dit was de pittigste opgave die ik heb gedaan, want deze is voor het hele gezin", legt ze uit. "Dus je moet alles combineren en afwegen. Ik heb het wel een beetje onderschat. Aan de andere kant: als het klaar is, heb je wel weer een fijn gevoel."

Tot acht jaar cel voor uitbuiting uitzendkrachten

Een 39-jarige directeur van uitzendbureau Flextime in Deventer is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het uitbuiten van vooral Poolse werknemers. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald. Zijn 33-jarige mededirecteur werd veroordeeld tot vier jaar cel. Justitie had eerder dezelfde straffen geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat de mannen deel uitmaakten van een criminele organisatie. De directeur heeft zich volgens de rechtbank onder meer schuldig gemaakt aan mensenhandel, witwassen, drie verkrachtingen en seksuele uitbuiting van uitzendkrachten. De directeur werd als leider gezien en kreeg daarom de hoogste straf.

Zijn mededirecteur werd schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie, mensenhandel, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij vervalste onder meer kasbonnen van salarissen van werknemers.

Ook vier medeverdachten die terechtstonden werden veroordeeld tot straffen variërend tussen vier en achttien maanden. Een vrouwelijke medeverdachte kreeg een werkstraf van honderd uur opgelegd. Uitzendbureau Flextime moet daarnaast een boete betalen van vijftigduizend euro.

OM wil werkstraf voor verwaarlozen paarden

Een 68-jarige man uit het Twentse Aadorp krijgt als het aan justitie een werkstraf van tachtig uur voor het verwaarlozen van tientallen paarden en pony's. De man gaf zijn dieren volgens het OM in Almelo niet genoeg eten en liet ze in een vieze en natte stal staan. Justitie eiste ook een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de man.

Bij verschillende inspecties vorig jaar op een terrein in Almelo trof de dierenpolitie een aantal sterk vermagerde dieren aan. Ze hadden onder meer geen drinkwater en de stallen waren vies en nat. Bij een controle in februari vorig jaar trof de politie bovendien een dood paard aan dat sterk vermagerd was.

De eigenaar kreeg een aantal keer de gelegenheid de situatie te verbeteren, maar dat gebeurde steeds niet. Ruim twintig pony's en paarden werden uiteindelijk in beslag genomen.

[Upd] 'Dader schietpartij 20-jarige man'

De dader van de schietpartij op de basisschool in Newtown in Connecticut was een 20-jarige man uit die plaats, zei een lokale functionaris vrijdag.

De man droeg een kogelvrij vest tijdens de schietpartij, waarbij zeker 27 doden zijn gevallen, onder wie 18 kinderen. De dader zelf is dood aangetroffen in het schoolgebouw. Hij had twee wapens bij zich. Het hoofd van de school en de school-psycholoog zouden ook onder de doden zijn, meldde CNN.

Indien de aantallen slachtoffers worden bevestigd, gaat het om een van de ergste schietpartijen in de Amerikaanse geschiedenis. Het bloedbad komt na eerdere schietpartijen op scholen in Amerika dit jaar. De jongste schietpartij doet de discussie over wapenbezit in Amerika weer oplaaien.

Update 00.36 uur:
Het dodental ligt inmiddels op 28. De dader schoot 20 kinderen dood en zes volwassenen. De schutter zelf kwam ook om het leven en een broer van hem is dood aangetroffen in Hoboken, New Jersey.

Update 03.41 uur:
De schutter is 20-jarige Adam Lanza. Zijn 24-jarige broer Ryan Lanza is door de politie meegenomen voor verhoor. Aanvankelijk werd door de media aangenomen dat hij de dader was. Eerdere geruchten dat Lanza ook zijn vader zou hebben omgebracht zouden onwaar zijn, ook de vader is meegenomen voor verhoor. Vader en zoon lijken niets met de zaak te maken hebben.

Kwart verkeersdoden EU door alcohol

Alcohol is nog altijd een van de belangrijkste oorzaken van dodelijke verkeersongelukken in de Europese Unie. Bij ongeveer een kwart van de 30.000 jaarlijkse sterfgevallen op Europese wegen is drank in het spel, heeft het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving becijferd.

Het instituut van de Europese Unie baseert zich op onderzoek tussen 2006 en 2011 in 13 landen. Van alle middelen die verboden zijn voor bestuurders, komt alcohol het meest voor, gevolgd door drugs en medicijnen die het vermogen om auto te rijden beïnvloeden.

Kwart verkeersdoden EU door alcohol
Kwart verkeersdoden EU door alcohol (Foto: ANP)

Vrouw schuldig aan dood baby door besnijdenis

Een Britse jury heeft een verpleegkundige vrijdag schuldig bevonden aan de dood van een vier weken oude baby. Het jongetje bloedde dood door een ondeugdelijk uitgevoerde besnijdenis. De strafmaat volgt later, meldden Britse media.

De 67-jarige verpleegkundige komt net als de ouders van de overleden baby uit Nigeria, waar besnijdenis ook onder christelijke families traditie is. De vrouw voerde de besnijdenis bij de ouders thuis uit met een schaar, een tang en olijfolie. Het jongetje overleed een dag later aan bloedingen.

Voor de rechtbank legde de verpleegkundige uit dat ze talloze van dergelijke ingrepen heeft uitgevoerd en er nooit eerder problemen zijn ontstaan.

De aanklagers stelden dat de zaak niet draaide over de vraag of besnijdenis goed of slecht is, maar om de nalatige manier waarop de operatie werd uitgevoerd en de gebrekkige informatievoorziening aan de ouders.

Vrouw schuldig aan dood baby door besnijdenis
Vrouw schuldig aan dood baby door besnijdenis (Foto: ANP)

Uitslagen Jupiler League Speelronde 17

MVV heeft de koppositie in de Eerste Divisie weer in handen. De Maastrichtenaren wonnen bij Fortuna Sittard met 2-1 en zagen concurrent Sparta Rotterdam gelijkspelen tegen Telstar: 3-3. MVV staat nu op 35 punten, Sparta op 34. De Limburgers hebben bovendien nog een wedstrijd tegoed.

In Sittard kwam de thuisploeg vijf minuten voor rust op achterstand. MVV'er Antonio Stankov scoorde toen. Vlak na rust maakte zijn ploeggenoot Danny Schreurs de 2-0. In de 69e minuut deed Fortuna via Patrick Nkoyi-Kiabu nog iets terug.

Telstar kwam op het Kasteel al na vijf minuten op voorsprong via Shabir Isoufi. Iliass bel Hassani en Roald van Hout stelden echter orde op zaken zodat de thuisploeg met een voorsprong de rust inging. Ook in het tweede bedrijf scoorde Telstar echter snel, deze keer via Rhys Murphy. Jerold Promes zette de Velsenaren zelfs op 3-2, maar met nog een halfuur te gaan redde Sandro calabro een Rotterdams punt.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Sparta Rotterdam Telstar 3-3
Fortuna Sittard MVV Maastricht 1-2
SC Cambuur Excelsior 3-2
FC Eindhoven AGOVV Apeldoorn 1-6
FC Oss FC Emmen 2-2
Almere City FC FC Dordrecht 2-3
SC Veendam Helmond Sport 3-1
De Graafschap FC Den Bosch 3-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 16 10 5 1 35 36 - 18
2 Sparta Rotterdam 17 10 4 3 34 35 - 21
3 FC Dordrecht 17 9 4 4 31 36 - 26
4 SC Cambuur 16 9 3 4 30 31 - 23
5 Helmond Sport 16 8 5 3 29 30 - 24
6 Fortuna Sittard 17 8 4 5 28 24 - 18
7 Go Ahead Eagles 15 7 5 3 26 33 - 22
8 FC Volendam 15 8 0 7 24 28 - 19
9 De Graafschap 16 6 5 5 23 27 - 24
10 SC Veendam 16 7 2 7 23 24 - 24
11 FC Den Bosch 16 6 0 10 18 20 - 28
12 Almere City FC 16 6 0 10 18 23 - 32
13 AGOVV Apeldoorn 16 4 5 7 17 24 - 27
14 Telstar 16 4 4 8 16 17 - 23
15 FC Oss 16 4 3 9 15 20 - 37
16 Excelsior 17 3 4 10 13 23 - 37
17 FC Emmen 16 2 6 8 12 17 - 30
18 FC Eindhoven 16 3 3 10 12 23 - 38


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 11
= Michiel Hemmen SC Cambuur 11
= Emrullah Güvenç Helmond Sport 11


Programma

Datum Thuis Uit
16/12 FC Volendam Go Ahead Eagles
17/12 Helmond Sport FC Oss
17/12 AGOVV Apeldoorn Almere City FC
17/12 Telstar De Graafschap
21/12 MVV Maastricht FC Eindhoven
21/12 AGOVV Apeldoorn Fortuna Sittard
21/12 Excelsior De Graafschap
21/12 SC Cambuur FC Volendam
21/12 FC Dordrecht FC Emmen
21/12 Helmond Sport Telstar
21/12 SC Veendam Sparta Rotterdam
22/12 Go Ahead Eagles Almere City FC
23/12 FC Den Bosch FC Oss

Huta Galung verrast Haase op Masters

Jesse Huta Galung is de verrassende finalist van de KNLTB Tennis Masters. De geboren Haarlemmer verraste vrijdag in de halve eindstrijd de nummer één van de plaatsingslijst Robin Haase met 6-4 en 6-1. In de finale op zaterdag neemt Huta Galung het op tegen Igor Sijsling, die eerder vrijdag met 6-2 en 6-4 van Antal van der Duim won.

Huta Galung won nooit de nationale masterstitel. Igor Sijsling schreef het toernooi in 2007 al eens op zijn naam. Bij de vrouwen komt er sowieso een nieuwe winnaar. Zowel Kiki Bertens als Quirine Lemoine won nog nooit de titel in Rotterdam.

[PDC WK] Eerste dag wereldkampioenschap WK PDC

Vanavond werden de eerste eerste ronde partijen gespeeld van het wereldkampioenschap Darts voor de PDC. Er kwamen twee Nederlanders in actie. Co Stompé verloor kansloos van de voor Australië uitkomende Paul Nicholson en Gino Vos had wat kansen tegen titelverdediger Adrian Lewis, maar moest toch het hoofd buigen. Hieronder lees je een korte samenvatting van deze eerste dag. 

Robert Thornton - Magnus Caris

In de eerste partij van de avond troffen de Schot Robert Thornton en de Zweed Magnus Caris elkaar. De Schot Thornton won erg eenvoudig met 3-0. Caris kon slechts 1 leg winnen, terwijl Thorton twee keer een leg won met een finish van maar liefst 150. In de volgende ronde treft de Schot de Australiër Paul Nicholson die Co Stompé versloeg.

Leung Chun Nam - Andree Welge

De tweede wedstrijd was een wedstrijd uit de kwalificatieronde. Daarin stonden Leung uit Hong Kong en de Duitser Welge tegenover elkaar. In een best of seven legs trok Leung verrassend aan het langste eind en won met 4-1. Later op de avond zou hij zijn eerste ronde partij afwerken tegen Kevin Painter.

Co Stompé - Paul Nicholson

In de derde partij mocht de ervaren Co Stompé het opnemen tegen de bijna twintig jaar jongere Paul Nicholson. Stompé kon afgezien van een kleine opleving in de tweede set totaal niet imponeren en verloor daardoor kansloos met 3-0. Lees het uitgebreide verslag.

Adrian Lewis - Gino Vos

Daarna was het de beurt aan de Nederlandse debutant Gino Vos. De 22-jaar oude Ossenaar nam het op tegen de winnaar van de laatste twee edities Adrian Lewis. Vos gaf Lewis prima partij en won zowaar de eerste set en had kans om de derde set te winnen. Lewis kwam echter op tijd op stoom en versloeg Vos met 3-1. Lees het uitgebreide verslag.

Kevin Painter - Leung Chun Nam

De laatste wedstrijd op de avond ging tussen Kevin Painter en Leung Chun Nam, laatstgenoemde kwam al eerder in actie op de avond. Er werd even gehoopt dat Leung voor een stunt kon zorgen en de partij begon erg enerverend. De ervaring van Painter zorgde er echter voor dat hij zijn mannetje kon staan en had daarna geen enkele moeite met de qualifier en ging overtuigend met een 3-0 zege en slechts twee verloren legs van het podium af. 

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
review
Blu-ray: The Greatest Showman
review
Blu-ray: I, Tonya
special
Interview: Do over haar rol in Pieter Konijn
special
Mamma Mia! Here We Go Again-cast in Nederland
review
Ant-Man and the Wasp
©FOK.nl e.a.