Restant 'Kunduz' wil deelakkoord aanpassen

De overgebleven partijen van de Kunduz-coalitie willen de bezuinigingen op groene maatregelen in het deelakkoord van PvdA en VVD terugdraaien. Dat bleek donderdagmiddag aan het eind van de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum diende namens D66, GroenLinks en de ChristenUnie een 'subamendement' in om de plannen op drie punten te wijzigen, waaronder de 'groene paragraaf'. Zo willen de partijen minder hard snijden in duurzame maatregelen. Daarnaast moeten de bezuinigingen op de kinderopvang deels worden teruggedraaid.

Tenslotte bepleiten de partijen een verlaging van de btw voor de bouw, om zo de werkgelegenheid in de bouw te stimuleren. Dekking hebben de fracties ook: er wordt bespaard op de WW en uitkeringen voor arbeidsgehandicapten door de overheid te verplichten een deel van hen aan te nemen. Ook gaat een aantal boetes omhoog.

Al met al leidt dat hier en daar tot lastenverzwaringen, maar per saldo is sprake van lastenverlichting, verzekerde Van Hijum. Het is nog maar de vraag of VVD en PvdA zullen instemmen met de wijzigingsvoorstellen, hoewel ze lieten weten open te staan voor 'briljante voorstellen'.

"Ik vind het tamelijk briljant", zei Jesse Klaver (GroenLinks). Hij hoopt dat de PvdA het als zodanig zal beoordelen. Zijn partij hekelde al eerder het besluit van VVD en PvdA om de groene paragrafen uit het Kunduz-akkoord te 'slopen'. "Vandaag doen we het broodnodige reparatiewerk."

De precieze inhoud van het deelakkoord van VVD en PvdA is overigens nog niet bekend. De amendementen daarover worden later deze week ingediend, zei Mark Harbers (VVD). Hij hield het donderdag bij een motie waarmee zijn partij en de PvdA zich achter het gesloten akkoord scharen.