Moeder Van Gogh haalt uit naar deelraad

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

De moeder van Theo van Gogh heeft vanochtend in de rechtbank hard uitgehaald naar Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. De voorzitter van deze Amsterdamse deelraad, de PvdA'er Martin Verbeet, zei afgelopen weekend dat hij geen permanent monument ter nagedachtenis aan de moord op Theo van Gogh wilde, omdat zo'n permanent symbool kan leiden tot provocaties en onrust in de wijk.

Volgens van Goghs moeder zeggen de deelbestuurders van Oost/Watergraafsmeer geen gedenkteken in het stadsdeel te willen plaatsen, omdat zij 'rekening willen houden met de gemeenschap'. Volgens de moeder gaat het echter niet om de gemeenschap, maar alleen om de Marokkanen in de wijk.

Moeder Van Gogh deed deze keiharde aanval richting het stadsdeel tijdens de slachtofferverklaring die zij aan het begin van de rechtszaak mocht voorlezen. Daarin noemde zij verder Mohammed B. een 'stakker' en een 'zielenpoot': ''De moordenaar van mijn zoon had alle tijd om de moord voor te bereiden. Hij had al drie jaar een uitkering. Hij moest dat varken doden van God, maar voor hem geen 72 maagden, maar een gevangenisstraf. Het grote leed van het gemis van Theo van Gogh is niet te bevatten.'' Met een sneer naar het stadsdeel benadrukte ze nog eens dat haar zoon voorvechter was van het vrije woord en dat dat nu in gevaar is.

Persverklaring
Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer heeft vandaag in een persverklaring ineens laten weten nog geen beslissing genomen te hebben over een eventueel monument voor Van Gogh. ''Alle mogelijkheden staan nog open.'' Het stadsdeel zegt ook helemaal niet bang te zijn voor onrust in de buurt als er een monument komt.

Martin Verbeet (PvdA)Stadsdeelvoorzitter Verbeet liet echter dit weekend weten geen monument te willen, in verband met mogelijke provocaties en onrust. Hij gaf toen aan dat zo'n monument altijd misbruikt kan worden door lieden uit welke extreme hoek dan ook. Verbeet wees erop dat er onlangs nog een beschildering, die Van Gogh eerde, in de wijk werd besmeurd. Hij zei rekening te willen houden met de wisselende emoties in de wijk.

Wel zei Verbeet graag een jaarlijks terugkerende herdenking te willen houden voor de vermoorde Van Gogh. Daarbij moet de vrijheid van meningsuiting én de provocerende manier waarop Van Gogh daar gebruik van maakte centraal staan, zo zei Verbeet. Letterlijk zei hij: ''Centraal moeten staan de verschillende aspecten die rondom de moord kleven. Ja de vrijheid van meningsuiting, maar ook heel provocatief en provocerend zijn bij het vergroten van die ruimte voor die vrijheid van meningsuiting. Vond ik heel interessant aan Theo van Gogh, maar ging voor sommigen ook te ver. En al die aspecten moeten op zo een moment terug kunnen komen''