Cel en tbs geëist voor doden Savanna

knopsky, Maddy_K en Gurb hadden ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonHet Openbaar Ministerie in Den Haag heeft tegen Sonja de J. uit Alphen aan den Rijn drie jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor mishandeling met de dood tot gevolg van haar driejarige dochter Savanna. Haar vriend Mario B. hoorde twee jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen. De rechter doet uitspraak over twee weken.

Het paar werd in de nacht van 20 op 21 september vorig jaar door de politie aangehouden in een natuurgebied nabij het Overijsselse Holten. Bij een routinecontrole troffen de agenten in de kofferbak van hun auto het levenloze lichaam van Savanna aan. Het kind is waarschijnlijk door verstikking om het leven gekomen, nadat haar moeder een washandje in haar mond had gepropt en dat met een zwachtel had vastgezet. De peuter was al verzwakt als gevolg van een verkoudheid en ernstige ondervoeding.

Het gezin stond bij buurtbewoners en hulpverleners bekend als probleemgezin. Savanna werd volgens een rapport van de Inspectie voor de Jeugdzorg al langer stelselmatig mishandeld door zowel de moeder als haar vriend. Uit het rapport bleek ook dat de hulpverlening rond het gezin ernstig had gefaald, een mening die wordt gedeeld door de buren van het gezin. Zo werd er niet ingegrepen nadat De J. hulpverleners de deur wees. In 2002 werd Savanna al eens uit huis geplaatst, maar na een half jaar werd ze weer teruggebracht naar haar moeder.