Whiting: "Extra bescherming F1-rijders onvermijdelijk"

Charlie Whiting, wedstrijddirecteur van autosportfederatie FIA, denkt dat de Formule 1-coureurs in de nabije toekomst extra beschermd zullen moeten gaan worden. De FIA zoekt uit op welke manier dit het beste kan gaan gebeuren.

"We moeten iets introduceren om te voorkomen dat losgeraakte wielen de hoofden van de rijders raken, dat is onvermijdelijk. De rolbeugel zoals recent getest is de meest waarschijnlijke optie in mijn ogen. Maar we dienen eerste de onderzoeken af te ronden, zodat we zeker weten dat het werkt. Een overkapping voor de cockpits brengt potentiële problemen met zich mee, met name op het gebied van het zicht en een mogelijk verstoord beeld voor de coureurs," zei Whiting tegen de BBC.

"Ook het gewicht en het uitstappen of verwijderen van een coureur uit de bolide vormen dan obstakels. We hebben ons best gedaan om te zorgen dat wielen ten alle tijden aan de auto's bevestigd blijven en we werken continu om daar betere manieren voor te vinden."

Aanleiding voor de betere bescherming voor de coureurs is de dood van Formule 2-coureur Henry Surtees die een losgeraakt wiel op zijn hoofd kreeg en de veer die Ferrari-coureur Felipe Massa in 2009 langdurig uitschakelde.