[update] Eisen in hoger beroep zaak-Maja onveranderd

Icoon Binnenlands nieuwsDe 17-jarige Goran P. die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Maja Bradaric, heeft in hoger beroep opnieuw zes jaar cel tegen zich horen eisen. P. werd eerder, ondanks zijn leeftijd, volgens het volwassenenrecht veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Twee van de drie verdachten die vastzitten wegens de moord op Maja Bradaric staan vandaag opnieuw voor de rechter. Naast Goran P. dient ook het hoger beroep tegen Goran M. (18) uit Beuningen, die door de rechter tot acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging werd veroordeeld voor de moord die met "koelbloedige gerichtheid en met weerzinwekkende minachting voor het slachtoffer" werd uitgevoerd. De zaak tegen de derde verdachte, Ferdi Ö. (18), werd eerder al tot februari uitgesteld om een nieuw psychiatrisch en psychologisch onderzoek te laten uitvoeren.

De rol van Goran P. bij de moord op Maja is nog steeds niet duidelijk. Volgens één van de verdachten zou Goran P. het touw hebben aangegeven waarmee Maja uiteindelijk is gewurgd. Een andere verdachte spreekt dit tegen en stelt dat Goran P. helemaal niets heeft gedaan. Volgens Advocaat-generaal mr. C. Grimbergen was Goran P. na een telefoontje vantevoren op de hoogte van de moordplannen. Hij stelt dat de jongen willens en wetens in de auto bij Maja en de twee andere verdachten stapte en daardoor medeplichtig is aan de moord.

In alle gevallen vielen de opgelegde straffen lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie. Het OM besloot hierop tegen de straffen in hoger beroep te gaan. Ook de verdachten zelf gingen in beroep. De nieuwe eis tegen Goran M. wordt later vandaag verwacht.

Update 16.47
Tegen Goran M., één van de twee hoofdverdachten, is twaalf jaar cel en tbs geëist. Een lange straf is volgens het OM op z'n plaats vanwege de koelbloedige voorbereiding en zeer gewelddadige uitvoering van de moord. Advocaat-generaal mr. C. Grimbergen voegde toe dat de verdachten geen enkel respect voor de nabestaanden van Maja hebben getoond.

De eis van vandaag is gelijk aan de straf die eerder voor de rechtbank werd geëist. De rechtbank legde uiteindelijk een lagere straf op vanwege de verwachte lange tijd dat Goran M. met de opgelegde therapie bezig zal zijn. Goran M. wordt omschreven als normloos, gefascineerd door de dood, totaal verhard en egocentrisch. Hij verklaarde voor het gerechtshof dat "een aantal kleinigheden die gingen irriteren" de aanleiding voor de moord zouden zijn geweest.

--
De gebeurtenissen in deze zaak