'Nederlander verdient maandsalaris aan EMU'

De invoering van de interne Europese markt levert Nederlanders per jaar een extra maandsalaris op, en dat wordt steeds meer. De invoering van de euro is goed voor ongeveer een weeksalaris extra verdiensten per persoon per jaar. Dat concludeert het Centraal Plan Bureau (CPB) in een maandag gepresenteerde uitgave.

In 'Europa in crisis' hebben CPB-onderzoekers de oorzaken van de huidige staatsschuldencrisis onderzocht. De oorzaak moet niet alleen worden gezocht in de landen met een te hoge staatsschuld zoals Griekenland en Italië. "De Europese schuldencrisis is evenzeer een bankencrisis als een crisis van overheidsschulden, en is daarom niet alleen perifere eurolanden aan te rekenen", stellen de onderzoekers.

De oplossing voor de toekomst is volgens het CPB in ieder geval niet om uit de euro te stappen. "De kosten van het uiteenvallen van de Europese Monetaire Unie en de herinvoering van nationale munten zijn enorm", schrijven de onderzoekers.

Het CPB pleit voor de korte termijn voor een herkapitalisatie van banken. Voor de lange termijn denkt het planbureau dat de EMU beter zou functioneren als de begrotingen van de individuele lidstaten kleiner zouden zijn en die van Europa groter. De manier waarop de Verenigde Staten zijn georganiseerd dienen hierbij als voorbeeld.

Ook de vorming van één Europese toezichthouder op de banken en één Europees reddingsfonds kunnen een structurele oplossing bieden, denkt het CPB. Ook preventief toezicht op de begrotingen van lidstaten, waarover de regeringsleiders het in oktober eens werden, is volgens het CPB een goed idee.

Geen enkele lidstaat loopt echter warm voor overdacht van bevoegdheden aan Europese instellingen. "De politieke patstelling lijkt nu hopeloos", concluderen de onderzoekers. "Gezien de wordingsgeschiedenis van Europa zou deze crisis echter ook tot een institutionele doorbraak kunnen leiden."

Het onderzoek van het CPB verschijnt op het moment dat er flinke discussie is over de houdbaarheid van de euro. Dit weekend betoogde een VVD-ideoloog voor de invoering van een euro enkel voor de noordelijke EU-lidstaten, de 'neuro'. PVV-leider Geert Wilders liet maandag weten een bureau te hebben gevonden dat gaat onderzoeken wat de kosten zijn van de herinvoering van de gulden of de neuro.