Kroes: suggestie voor neuro al gevaarlijk

Alleen al het suggereren dat de noordelijke eurolanden een aparte munt moeten gaan voeren, is uiterst gevaarlijk. Dat zei eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) maandagochtend op radiozender BNR. VVD-ideoloog Patrick van Schie pleitte dit weekend voor de invoering van een 'neuro'.

"Het zou een buitengewoon negatieve impact op onze hele economie hebben", zei Kroes. "We kunnen ons niet als een Zwitserland aan de Noordzee terugtrekken."

Kroes pleit er voor 'juist nu' verenigd te blijven. Door een breuk te suggereren krijg je volgens Kroes juist in de landen waar het slecht gaat 'speculatief gedrag'. Het vertrouwen in de euro is volgens Kroes gebaseerd op het feit dat de sterke landen de zwakke broeders 'voor lief en leed' onder de arm nemen. "Bovendien is het juridisch niet mogelijk om uit te stappen."

Partijgenoot van Van Schie pleitte dit weekend voor een snelle beslissing over een eventuele uitstap uit de monetaire unie. "Als langer wordt gewacht met een beslissing lopen de kosten alleen maar op." Hij pleitte voor een Noord-Europese munt voor Nederland, Duitsland en enkele landen als Oostenrijk, Luxemburg en Finland. Frankrijk zou volgens hem moeten worden buitengesloten.

Van Schie erkende wel dat speculeren over een neuro-munt voor onrust kan zorgen. Volgens hem is daar niet aan te ontkomen.


Kroes: suggestie voor neuro al gevaarlijk (Foto: Novum)