IKON beschuldigt minister van onbehoorlijk bestuur

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gebruikte 'gegevens die niet deugen' voor het besluit om het budget van kleine omroepen te halveren. Ook maakt het minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA) zich schuldig aan 'onbehoorlijk bestuur'. Dat zegt de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) donderdag.

Zo zou een rapport van het ministerie uit 2010 het programma Songs of Praise ten onrechte classificeren als klassieke muziek. Het programma bestaat volgens de IKON uit 'samenzang en geloofsgesprekken'.

Dat het kabinet in plaats van zes dertien miljoen euro wil bezuinigen vindt de omroep 'onbehoorlijk bestuur'. De organisatie haalt ook het betoog van rechtsfilosoof Wibren van der Burg aan. Hij geeft in het septembernummer van het Nederlands Juristenblad kritiek op het ministerie.

Van der Burg gaat in op het argument dat het budget gehalveerd moet worden, omdat de levensbeschouwelijke omroepen een deel van de zendtijd besteden aan andere thema's dan levensbeschouwelijke. Volgens Wibren is het nog maar de vraag of de minister uitspraken mag doen over de kerntaak van de omroepen.

"Een overheid die zich een dergelijk oordeel aanmatigt, tast fundamenteel de scheiding van kerk en staat aan", schrijft hij. Het bezuinigingsbesluit is dan ook een 'gevaarlijk precedent' dat 'impliceert dat het bereik van de godsdienstvrijheid ingrijpend wordt ingeperkt'.

De IKON maakt namens zeven kerkgenootschappen televisie- en radioprogramma's. De omroep heeft bezwaar aangetekend tegen de handelswijze van het ministerie.