'Amerika moet belastingen verhogen'

Amerika moet haar overheidsuitgaven met bijna de helft terugdringen om de begroting in evenwicht te krijgen. Dit is echter niet realistisch, stelt investment specialist Joost van Leenders van BNP Paribas & Partners donderdag tegenover RTL Z.

Van Leenders: "De uitgaven van de VS zijn jaarlijks 3600 miljard dollar, terwijl de inkomsten 2200 miljard dollar bedragen. De belastinginkomsten zijn 15 procent van het bruto binnenlands product (bbp), dat is het laagste in vele decennia. Zonder belastingverhogingen komen ze er gewoon niet uit."

Amerika zit momenteel in een politieke crisis over de verhoging van het schuldenplafond voor haar staatsschuld. Wanneer deze niet wordt verhoogd voor 22 juli zijn de rapen gaar, en kan het land niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Democraten willen naast bezuinigingen ook belastingverhogingen, tot ergernis van de Republikeinen.

"Het tekort is zeer groot, er moet bezuinigd worden, maar dat moet wel met een goed plan. Als de VS te snel bezuinigen en de economie afknijpen, dan heeft de hele wereld er last van", zegt Van Leenders. De analist sluit niet uit dat er een tijdelijke deal komt en dat ze dan verder praten hoe de schulden echt terug te dringen.