Moody's waarschuwt Amerika

Kredietbeoordelaar Moody's heeft woensdag de Verenigde Staten gewaarschuwd. Het bureau zegt dat het land zijn huidige hoge AAA-rating zal verliezen als de Amerikaanse politiek niet tot een overeenstemming kan komen over het verhogen van het huidige schuldenplafond van 14.300 miljard dollar.

Indien er binnen één week geen acceptabel akkoord op tafel ligt, stevent Amerika af op een situatie van wanbetaling voor een deel van haar schuldenlast. De VS kunnen dan niet meer officieel herfinancieren en andere overheidsbetalingen plegen. Woensdag liepen onderhandelingen met de Republikeinen, die de Democratische president Barack Obama nodig heeft voor een akkoord, op ruzies uit.

De deadline is 22 juli. Met een uitgewerkt akkoord kunnen de plannen nog voor 2 augustus in wetgeving omgezet worden. Dat is namelijk de datum dat Amerika echt niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, als het schuldenplafond niet verhoogd wordt, wat volgens experts tot een schokgolf in het wereldwijde financiële systeem teweeg kan brengen.

De Democraten willen in combinatie met het verhogen van het schuldenplafond bezuinigen, maar ook belastingen verhogen. Dit stuit echter tegen de borst van de Republikeinen.

Een woordvoerder van de Republikeinse voorman John Boehner zei woensdag over het besluit van Moody's dat het de noodzaak aantoont van bezuinigingen door de overheid. "Boehner waarschuwt al maanden dat de financiële markt actie zal ondernemen als het Witte Huis dat nalaat en de schuldcrisis in ons land niet tegengaat door de uitgaven te matigen. De handelwijze van Moody's versterkt die waarschuwing alleen maar."


Moody's waarschuwt Amerika (Foto: Novum)