Chirurgen luiden noodklok over prothesen

De controle op prothesen en implantaten schiet ernstig tekort en daarom moet er een keurmerk komen. In ieder geval komt er een nieuwe website waarop patiënten kunnen zien of prothesen wetenschappelijk zijn getest en of sprake is van bijwerkingen. Dat zeggen orthopedisch chirurgen in het televisieprogramma KRO Reporter.

Zes van de elf orthopedische bedrijven hebben helemaal geen wetenschappelijk onderzoek over hun product gepubliceerd, zegt orthopedisch chirurg in het OLVG in Amsterdam Rudolf Poolman in het programma. "Dat is een heel vreemde zaak."

Een orthopedisch chirurg van het UMC Utrecht pleit voor de oprichting van een onafhankelijk keurmerk, waarop de orthopedische industrie geen invloed heeft. Nieuwe prothesen moeten hierbij worden gecontroleerd op mogelijke bijwerkingen.

Onlangs ontstonden problemen bij de 'metaal-op-metaalkunstheup'. Deze nieuwe prothese blijkt ijzerslijpsel af te geven dat bij sommige patiënten tumoren blijkt te veroorzaken. Het product zou te snel op de markt zijn gebracht. De prothese is inmiddels bij zeker duizend Nederlandse patiënten ingebracht. Ook het nieuwe rugsysteem Dynesys zou onvoldoende zijn gecontroleerd.

KRO Reporter wordt zaterdagavond uitgezonden.