'Chirurgen sluiten deals met medische bedrijven'

Een groep orthopedische chirurgen heeft geheime contracten met medische bedrijven. De chirurgen krijgen onder meer reisjes in ruil voor de aankoop van medische instrumenten.

Voormalig topchirurg Henk Been van het Academisch Medisch Centrum (AMC) zegt dat zaterdag in het televisieprogramma KRO Reporter, schrijft De Telegraaf. Volgens Been zijn er tien tot twintig chirurgen in Nederland die deals sluiten met orthopedische bedrijven om de verkoop van onder meer rug-, knie- en heupprothesen te stimuleren in ruil voor reizen of andere voordelen.

Been had zelf een contract met de medische firma Depuy toen hij bij het AMC werkte. "Ik reisde al snel de hele wereld rond. Dat was natuurlijk wel een heel leuk aspect van mijn vak", zegt hij. De reizen werden betaald door Depuy. Het bedrijf bevestigt het bestaan van zogenoemde consultancycontracten.

Volgens de voormalig chirurg weten ziekenhuizen ervan, omdat ze er zelf ook baat bij hebben. Ze krijgen bijvoorbeeld korting op medische instrumenten of computers voor studenten. Het AMC zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke contracten.

De Nederlandse Orthopedische Vereniging wist niet van het bestaan van de contracten en is een onderzoek begonnen.