Egyptische christenen vrezen voor aanslagen

Veel Egyptische christenen vrezen voor nieuwe aanslagen op hun gemeenschap. Donderdag wordt het koptische kerstfeest gevierd en de autoriteiten hebben zware veiligheidsmaatregelen getroffen om kerken te beschermen. Zij riepen onder meer de hulp in van explosievendeskundigen.

Egyptische activisten hebben moslims opgeroepen om tijdens het koptische kerstfeest menselijke schilden te vormen rond de kerken als gebaar van solidariteit. Veel gezinnen lijken echter niet van zins om naar de kerk te gaan op kerstavond.

"Ik had ruzie met mijn moeder. Ze bleef zeggen: geen kerk dit jaar. Ik wilde gaan, maar mijn ouders zijn bang dat er opnieuw iets gebeurt", aldus een 19-jarige student.

Afgelopen weekeinde kwamen bij een zelfmoordaanslag op een koptische kerk in de Egyptische havenstad Alexandrië 21 mensen om het leven. Ongeveer honderd raakten gewond. De aanslag had tot gevolg dat veel kopten de straat opgingen om te protesteren tegen de regering. Volgens de kopten doet de regering te weinig om de koptische minderheid te beschermen. De protesten liepen in sommige gevallen uit op rellen.

De Egyptische autoriteiten verdenken lokale islamitische extremisten van de aanslag. Mogelijk zijn de daders geïnspireerd door Al Qaida. Op websites van islamitische extremisten circuleren lijsten van koptische kerken in Europa en Egypte. Op de websites worden instructies gegeven hoe de godshuizen het beste kunnen worden opgeblazen.