College Maastricht struikelt na MVV-rel

De PvdA is uit het gemeentebestuur van Maastricht gestapt. De partij vertrok vanwege 'onvoldoende chemie' met het CDA uit de coalitie, waar ook de Seniorenpartij Maastricht en D66 deel van uitmaakten. De beslissing volgt op drie weken overleg na het opstappen van CDA-wethouder Luc Winants die in het nauw was gekomen door fouten rond de overname van het stadion van voetbalclub MVV.

De PvdA ontdekte in die periode ondanks een bemiddelingspoging dat de partij met het CDA een 'fundamenteel verschil van visie heeft op de bestuurlijke cultuur van de stad'. De 'incidenten van de afgelopen maanden', waaronder de discussie rond Winants, zijn volgens de PvdA de gevolgen van de ontstane kloof en niet de oorzaak. CDA en PvdA hebben jarenlang samen in het college gezeten. "Scheiden doet altijd pijn, maar is soms onvermijdelijk."

De coalitiepartijen hebben een beroep gedaan op de wethouders hun post voorlopig niet te verlaten. Waarnemend burgemeester Jan Mans overlegt vrijdagmiddag met alle fractievoorzitters over de situatie.

Maastricht kwam afgelopen voorjaar overeen met MVV het stadion over te nemen. Ook zou de gemeente schulden kwijtschelden. Dan moest de voetbalclub wel met alle andere schuldeisers een akkoord over schuldsanering bereiken. In september bleek dat enkele schuldeisers van MVV niet akkoord waren gegaan, maar Maastricht had het stadion al gekocht.