[Giro] Engels deelt in feestvreugde QuickStep

Addy Engels neemt al voor de achtste keer deel aan de Giro d'Italia, maar nooit kende hij met zijn ploeg zo'n flitsende start als dit jaar.

"Natuurlijk zijn er successen geweest, bijvoorbeeld met Paolo Bettini", lachte de 32-jarige renner van QuickStep. "Maar dat we binnen enkele dagen al twee ritzeges op zak hebben, is wel uniek ja."

Engels had even daarvoor zijn ploeggenoot Jerome Pineau mogen feliciteren, die in de straten van Novi Ligure zijn twee medevluchters en het aanstormende peloton net voor was gebleven. Maandag mocht Wouter Weylandt na zijn ritzege in Middelburg al de champagne ontkurken.

Dat QuickStep met bescheiden ambities aan de Giro is begonnen, maakt het succes volgens Engels extra leuk. "Zo'n start had natuurlijk helemaal niemand verwacht", beaamde de Drent. "Als er al sprake was van druk, is die nu in ieder geval helemaal verdwenen."

Ook zelf hoopt Engels deze Giro nog een keer de aandacht op zich te vestigen. "Ik ben hier vooral om de ploeg te ondersteunen, maar wil zeker nog wel iets proberen." Volgens de renner, die eerder twee keer namens Rabobank deelnam aan de Giro, moeten we daarvoor nog wel even geduld hebben. "Ik ben in een grote ronde nu eenmaal geen renner van de eerste dagen."

Alles wees er aanvankelijk op dat de rit tussen Novara en Novi Ligure in een massasprint zou eindigen, maar het peloton draaide net iets te laat de gashendel open om vluchters Pineau, Julien Fouchard en Yukiya Arashiro terug te pakken. "Fouchard had geen energie meer over en Arashiro had zijn zenuwen niet in bedwang", verklaarde Pineau zijn overwinning.

Zijn eerste zege in een grote ronde deed Pineau zichtbaar goed. "Ik heb nu echt bewezen een grote renner te zijn", jubelde de Fransman, die het extra bijzonder vond dat hij uitgerekend in de plaats waar de legendarische Italiaanse renner Fausto Coppi de laatste jaren van zijn leven doorbracht, zijn succes mocht vieren "Ik win in de streek van Coppi op een fiets van Eddy Merckx. Dit is echt een magische dag"