Twee stempassen in Rotterdamse wijk door fout

Inwoners van de Rotterdamse wijk Hillegersberg hebben deze week twee stempassen voor de gemeenteraadsverkiezingen ontvangen. De fout kwam gisteren aan het licht nadat een oplettende burger aan de bel trok bij de gemeente. De gemeente stuurt de ontvangers van twee passen een vervangende stemkaart die er anders uitziet.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de kans dat iemand over een maand twee keer zijn stem kan uitbrengen nihil. Niet alleen zien de nieuwe passen er heel anders uit, waardoor de foute passen opvallen, ook zijn de nummers van de oude passen bekend bij de stembureaus.

De dubbele passen zijn verstuurd naar mensen van één kiesdistrict. De woordvoerder spreekt dan ook van een beperkt en overzichtelijk probleem, maar hij weet niet exact om hoeveel mensen het gaat. Het zijn er naar schatting maximaal 2500. De ontvangers van de dubbele passen krijgen bij de nieuwe stempas een brief met een toelichting.

De fout is vermoedelijk ontstaan bij de drukker of de leverancier van de stempassen. Volgens de gemeente wordt dat nog onderzocht en wordt de rekening voor de fout doorgestuurd.