Alonso content met startplek en progressie

Fernando Alonso is wel tevreden met zijn vierde startplaats in de Grand Prix van Japan. De Reanult-coureur reed in de allerlaatste seconden een tijd van 1.18.852, waardoor hij Felipe Massa, titelkandidaat voor dit seizoen, naar de derde startrij zette.

"We mogen tevreden zijn met de vierde plaats. Dit is een goed resultaat en het harde werken op vrijdag heeft zich zeker uitbetaald", zei Alonso na afloop. "In Q2 hadden we het nog even moeilijk, maar tijdens Q3 presteerde de wagen weer prima, wat bemoedigend is voor de race van morgen. We zullen voor een finish in de top-vijf gaan."

De Spanjaard is ook tevreden met de progressie die geboekt is in de performance van de auto. En de zege in Singapore was wel een verrassing. "We hadden verwacht dat we op ons huidige niveau aan het seizoen hadden kunnen beginnen. Dat was niet het geval; een flinke tegenvaller. Gelukkig zijn we erin geslaagd vanuit het middenveld de stap naar de subtop te maken. Gezien de laatste races lijkt het erop dat alleen Ferrari en McLaren ons te snel af zijn."

Nog niet zo lang geleden had de Renault R28-bolide in Fuji nooit zo sterk kunnen presteren, zo dacht Alonso: "Dan waren we veldvulling geweest en niets meer. Inmiddels kunnen we op ieder type circuit uit de voeten." De problemen van het begin van dit seizoen komen nog voort uit vorig seizoen, toen het Franse team een grote achterstand opliep door de verplichte keuze voor de Bridgestone-banden. Die aanpassing bracht nogal wat moeilijkheden met zich mee.

Daarbij kwamen nog meer problemen: te weinig motorvermogen, te weinig tractie en instabiliteit onder het aanremmen. Om maar wat te noemen. Alonso: "Die zaken hebben we stuk voor stuk geprobeerd op te lossen en het lijkt erop dat we daar in zijn geslaagd. Kijk maar naar de recente resultaten. Helaas staan er nog maar drie Grand Prix' op de kalender, van mij had het seizoen langer mogen duren."

Technisch directeur Bob Bell zei al eerder dat Renault er alles aan heeft gedaan om Alonso voor het team te behouden, en nog altijd is het onzeker welke toekomstplannen de rijder heeft. "Fernando weet als geen ander over wat voor faciliteiten wij beschikken, wat we er voor over hebben en dat Renault meedoet om te winnen. En voor niets minder."

Fernando Alonso zelf houdt zich nog altijd wat meer op de vlakte: "Ik weet nog niet wat ik ga doen volgend seizoen en dus ook niet of ik al dan niet bij Renault blijf. Alle teams geloven momenteel dat ze komende winter een sprong voorwaarts kunnen maken. Het is zaak om tussen alle beloften en mooie woorden door een weloverwogen besluit te nemen."

Als het aan Honda's directeur Nick Fry ligt, komt de 27-jarige Spanjaard uit Oviedo voor zijn renstal rijden:"oss Brawn en ik hebben er geen geheim van gemaakt dat we onder de indruk zijn van Alonso's kwaliteiten en we zouden hem graag in ons team verwelkomen."