Blix: "Irak had al 10 jaar geen WMD"

We bedanken victorv8 voor het sturen van een herschreven bericht. Verder hadden hardcorealways, john1 en Viper® ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak Vandaag is bekend geworden dat Irak zeer waarschijnlijk al tien jaar geleden zijn massavernietigingswapens had vernietigd. President Saddam Hussein zou enkel de suggestie wekken dat hij de wapens nog bezat, puur ter afschrikking. Dat heeft de voormalige VN-wapeninspecteur Hans Blix woensdag gezegd voor de Australische radio.

"Ik kom meer en meer tot de conclusie dat Irak, zoals het zelf ook volhield, bijna alles van wat het had in de zomer van 1991 heeft vernietigd", aldus Blix.

Hij vergeleek de situatie, dat Bagdad de suggestie wekte nog wel over massavernietigingswapens te beschikken, met het volgende: "Je kan een bord ophangen met 'pas op voor de hond', zonder dat je een hond hebt".

Twaalf jaar geleden trof het Internationaal Atoomenergie Agentschap in Irak een geheim kernwapenprogramma aan. De IAEA was vervolgens zeven jaar bezig met het ontmantelen van Iraks nucleaire arsenaal, totdat zijn inspecteurs in 1998 het land uit werden gegooid.

Blix zei verder dat de Verenigde Staten allang op de hoogte waren van de mogelijkheid dat Irak geen massavernietigingswapens meer had. De Amerikaanse president Bush, evenals Blair herhaalde meerdere malen dat de aanwezigheid van massavernietigingswapens een invasie van Irak rechtvaardigde.

"Saddam nooit beschuldigd van de aanslagen op 11 september 2001"


Verder werd er gisteren bekend, dat de Amerikaanse Veiligheidsadviseur Condoleezza Rice verklaarde dat de Regering Bush nooit Saddam Hoessein of Irak heeft beschuldigd van de aanslagen op 11 september 2001. Rice deed deze uitspraak in een interview uitgezonden door ABC in het programma "Nightline".

De Regering Bush beschuldigde het Irak van Saddam Hoessein banden te hebben met Al Qaida. Later waren er zelfs geruchten dat Saddam de aanslagen op 11 september zou hebben gepleegd.

De democraten beschuldigen Bush nu van misleiding. Ze willen, net als in het Verenigd Koninkrijk, een onafhankelijk onderzoek naar de informatievoorziening omtrent Irak.