Schaatsen: uitslag ploegenachtervolging

Het wereldkampioenschap afstanden werd gisteren afgesloten met de ploegenachtervolging. Zowel de dames als de heren werden vorig jaar wereldkampioen, beide ploegen verdedigden dus hun titel.

 

Dames
Canada is in Vancouver wereldkampioen op de achtervolging bij de vrouwen geworden. Kristina Groves, Christine Nesbitt en Brittany Schussler reden als enige een tijd onder de drie minuten en bleven daarmee Nederland en Japan ruim voor.

In de eerste rit kwam Japan in actie tegen Rusland en de Japanse vrouwen bleven hun tegenstandsters nipt voor. Een rit later nam Canada het tegen Polen op. De Canadese vrouwen reden een zeer goede race en wisten de rondetijden laag te houden. Ze kwamen dan ook uit op een tijd van 2:58.25.

In de derde race nam Duitsland het op tegen Tsjechië, maar de Duitse vrouwen misten Claudia Pechstein en konden ondanks een goed begin niet een scherpe tijd laten noteren. In de laatste rit nam Nederland met Renate Groenewold, Ireen Wüst en Jorien Voorhuis het op tegen de Verenigde Staten. Het team kon de snelheid van Canada niet bijhouden er werd zo onttroond als wereldkampioen.

Heren
Nederland heeft in Vancouver de ploegenachtervolging gewonnen. Carl Verheijen, Sven Kramer en Wouter Olde Heuvel troefden in Canada in 3:41.26 het verrassende Zweden en de Verenigde Staten af.

In de eerste rit moest Zweden het opnemen tegen Noorwegen. Van de beide Scandinavische landen was het Noorwegen dat het initiatief nam, maar Zweden bleef goed bij. Uiteindelijk gaf het bij elkaar blijven van het Zweedse team de doorslag en werden de Noren verslagen. Een rit later nam Nederland het op tegen de Verenigde Staten dat zonder Shani Davis en Chad Hedrick reed. Nederland nam meteen de leiding en pakte ruim de leiding over.

In de derde rit nam Duitsland het op tegen Japan. Beide landen konden geen vuist maken tegen de concurrentie en eindigden in de langzaamste tijden. Canada moest het in de laatste rit opnemen tegen Italië. Aanvankelijk reed het thuisland een seconde achter de tijd van Nederland, maar omdat het team uit elkaar viel, wist Italië Canada nog in te halen, maar niet naar het podium te rijden dat voor Nederland, Zweden en de Verenigde Staten was.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.