SP, VVD en LPF vragen onterecht subsidie aan

De SP, de VVD en de LPF hebben onterecht subsidie aangevraagd uit de geldpot die parlementariërs moet ondersteunen bij het werk in de Kamer. Zo'n 182 duizend euro is opgegaan aan taxiritjes, campagnes en een computer, blijkt uit een vertrouwelijk document dat in handen is van de Volkskrant. (Klik hier, PDF)

Bij de SP heeft Deloitte Accountants de meeste niet- subsidieerbare zaken (132 duizend euro) aangetroffen. Het betreft onder meer radiospotjes, bumperstickers, flyers en het internetfilmpje Nu moet je kiezen. Ter ondersteuning van SP-acties. Die kosten horen volgens de stafdienst van de Kamer niet onder de noemer 'werkondersteuning' van een parlementariër.

Maar ook de taxikosten (een kleine 4.500 euro) van de VVD-fractieleider worden in twijfel getrokken. De privéritten zijn in elk geval niet subsidiabel. Ook het onderzoek naar het 'merk VVD' (38.500 euro) is volgens de stafdienst niet noodzakelijk voor het goed laten functioneren van de fractie.

LPF

Rest de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Daar is een computer ter waarde van 1.368 euro gekocht. Nádat de fractie is opgehouden te bestaan. Volgens de accountants is dat 'niet in overeenstemming met sober beleid'. Al stelt de LPF dat de computer nog nodig was voor het afwikkelen van de restanten aan administratie.

Het vertrouwelijke onderzoek naar de fractiekosten in 2007 heeft tot discussie geleid in het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd. De verliezer van die, ook al vertrouwelijke discussie, is de SP. De partij mag de kosten niet onder de subsidie (20 miljoen euro verdeeld over alle fracties) laten vallen.

Ondersteuning

SP-fractieleider Kant noemt het 'raar' dat andere partijen besluiten wat 'ondersteuning' is. Ze somt het rijtje afgekeurd op. Een informatiebijeenkomst voor WAO-ers, een onderzoek naar de zorg en marktwerking, een boekje met informatie voor de kiezer. Kant: "Die zaken voeden me als parlementariër."

Volgens haar betreft het heus geen campagne om zieltjes te winnen. Ook al staat overal het SP-logo op. Verzetten zal ze zich echter niet tegen de mening van het Presidium. "Het budget van 3,2 miljoen euro dat ons is toegewezen, krijgen we toch al niet op. Niet voor niets vragen we elk jaar om verlaging van de subsidies." Ze wijst erop dat de regels (wat valt wel of niet onder ondersteuning) onduidelijk zijn en achteraf worden gecontroleerd.

VVD

Ook de VVD herkent zich niet in de vertrouwelijke rapportage. "We huren juist geen hele dag een chauffeur, wat wél mag", zegt een woordvoerder. "Een taxi is goedkoper." Tja, en over het merkonderzoek: "Meerdere fracties deden in het verleden zo'n onderzoek." Is nooit eerder over geklaagd. "De accountant zit niet op een consistente lijn."