Verplichte hiv-test verdachte zedenmisdrijf

Verdachten van een zedenmisdrijf worden verplicht mee te werken aan een hiv-test om erachter te komen of zij het slachtoffer mogelijk hebben besmet. De Tweede Kamer stemde vandaag in met het wetsvoorstel van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

De minister wil dat het belang van slachtoffers van misdrijven zwaarder weegt dan het belang van verdachten. Ook in het geval van een mogelijke besmetting met hepatitis wordt een bloedtest straks verplicht.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het wetsvoorstel een 'prima versterking van de positie van het slachtoffer'. Volgens PvdA-Kamerlid Ton Heerts gaat het om een 'stevig wetsvoorstel'. Hij wijst erop dat het wetsvoorstel het ook mogelijk maakt om mensen die betrokken zijn bij een misdrijf, maar nog geen verdachte zijn, aan een bloedtest te onderwerpen.

Het CDA stelt vandaag te overwegen een wetsvoorstel in te dienen dat het opzettelijk besmetten van andere mensen met hiv ook strafbaar moet maken. Op dit moment is het lastig om mensen te veroordelen die anderen opzettelijk besmetten. Volgens Van Toorenburg blijkt eenzelfde wet in Noorwegen al goed te werken, hoewel het om een juridisch zeer gecompliceerde kwestie gaat.

Regeringspartij PvdA vindt zo'n voorstel erg ver gaan. "We staan daar buitengewoon kritisch tegenover. We willen geen regels die niet handhaafbaar zijn", zegt PvdA'er Heerts. "Je hebt het bijna over een verbod op onveilige seks."