TMF schrapt omstreden 'pest-actie'

TMF roept scholieren niet langer op om filmpjes te maken van hoe zij of klasgenoten uit de klas worden gestuurd. De muziekzender vindt het 'zeer spijtig' dat de indruk is gewekt dat het pesten of treiteren van leraren wordt toegejuicht.

In een vanmiddag uitgegeven verklaring gaat TMF door het stof. "Wij begrijpen volledig dat de indruk gewekt wordt dat wij een oproep doen om de klas uitgestuurd te worden. We zien in dat die indruk versterkt wordt door de prijs die met het filmpje gewonnen kon worden."

Er zouden nog geen filmpjes zijn ingezonden. Sinds vanochtend kan dat volgens de zender ook niet meer. Sinds donderdag prijkte op de website Kijkditnou.nl een bericht waarin scholieren werd opgeroepen om 'sneaky' een filmpje te maken van een klasgenoot die de klas wordt uitgestuurd. Inzenders maakten kans op 'een vette laptop'.

Met de oproep onder het kopje 'Eerste de klas uit gestuurd' wilde TMF het begin van het schooljaar luister bijzetten. De oproep is vanmiddag even na 15.00 uur aangepast. In het kader van dezelfde actie wordt nog wel opgeroepen een foto van de 'lekkerste' leraar of lerares 'waarvan je denkt nounou' op te sturen.

De PvdA-Kamerleden Staf Depla en Jeroen Dijsselbloem spraken eerder vandaag in een open brief van een 'verwerpelijke' actie en deden een dringend beroep op TMF om zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. "Pesten en ander wangedrag in de klas en op school heeft verstrekkende gevolgen, zowel voor leerlingen als leraren. TMF kan daar als jongerenzender niet aan voorbij gaan."