Vogelaar moet rangorde wijken publiceren

Binnenkort wordt duidelijk wat de ergste probleemwijk van Nederland is. Minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) moet tegen haar zin de ranglijst van haar veertig probleemwijken publiceren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Een journalist van RTL had vorig jaar gevraagd om de ranglijst van de veertig probleemwijken. Vogelaar weigerde die af te staan. Zij vreesde veel publiciteit voor de allerslechtste wijken. Dat zou leiden tot stigmatisering en een 'negatief effect'.

De rechtbank is van mening dat het aanwijzen van veertig probleemwijken op zich al stigmatiserend heeft gewerkt. Vogelaar heeft niet aannemelijk weten te maken dat publicatie van de rangorde extra stigmatiserend werkt, vindt de rechtbank.

Vogelaar heeft de Tweede Kamer vorig jaar op vertrouwelijke basis inzage gegeven in de ranglijst van de veertig probleemwijken. RTL heeft met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur gevraagd om de ranglijst. Wanneer de zender de lijst publiceert is nog onduidelijk.