Verhagen tevreden over onderzoek kinderarbeid

De EU gaat onderzoeken of producten die met behulp van slavernij of gedwongen arbeid van kinderen zijn gemaakt, kunnen worden geweerd.

Het onderzoek komt er op aandringen van minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken. Die had de afgelopen dagen hard moeten werken om zijn EU-collega's te overtuigen van de noodzaak van een onderzoek naar invoermaatregelen, zo zei hij maandag na overleg met EU-collega's in Brussel.

Verhagen was tevreden over de "forse stap voorwaarts" die de EU nu zet. Hij benadrukte dat hij verder zal ijveren voor een situatie waarin geen sprake meer is van gedwongen kinderarbeid.

Wereldwijd werken 200 miljoen kinderen. Van hen zijn 150 miljoen het slachtoffer van gedwongen kinderarbeid, slavernij, kinderhandel en prostitutie.

Verhagen denk niet dat handelsmaatregelen of importverboden in strijd zullen blijken te zijn met afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO. Volgens hem kunnen de voorstanders zich beroepen op afspraken binnen de internationale arbeidsorganisatie ILO.

Hij ontkent ook dat maatregelen averechts zouden uitwerken. Volgens de CDA-minister heeft de dreiging van een Amerikaans importverbod in 1996 tegen Bangladesh geleid tot een verbetering van de situatie voor kinderen in dat land.