Halsema: GroenLinks was niet onmisbaar in coalitie

PolitiekPvdA en CDA waren alleen een coalitie aangegaan met GroenLinks als deze partij onmisbaar zou zijn om te komen tot een meerderheid. Bovendien zou GroenLinks te weinig van haar programma kunnen uitvoeren door zich bij deze partijen aan te sluiten.

Dat zei de leider van GroenLinks, Femke Halsema, vanmiddag in Utrecht tegen het congres van haar partij. GroenLinks heeft volgens haar alleen iets te zoeken in een coalitie als daar het ''groene programma'' tot uitvoering komt. Dat betekent volgens Halsema onder meer dat het belastingstelsel voor 14 miljard zou moeten worden ''vergroend''.

Behalve voor ecotaxen staat GroenLinks ook voor meer geld voor openbaar vervoer en afschaffen van de bio-industrie. Deze ideeën leiden niet tot gejuich bij het CDA en zelfs niet bij de PvdA. Zij gaan alleen met GroenLinks in zee als die partij ''onmisbaar'' is, als er geen alternatief is, aldus Halsema.

In een ''symbolisch gesprek'', zoals SP-leider Jan Marijnissen dat had met PvdA en CDA, had Halsema geen trek. Als PvdA-leider Wouter Bos zo graag met links had geregeerd, waarom legde hij dan de sleutel bij het CDA en ging hij akkoord met de ChristenUnie als derde coalitiepartij, hield Halsema het congres voor.

Over het vrijdag verschenen klimaatrapport zei Halsema dat het er nu op aan komt om politieke wil te tonen en dat het tijd wordt dat de vervuiler echt gaat betalen. Halsema toonde zich verheugd over het ''generaal pardon'', dat er ''eindelijk'' komt, maar wilde verder niet ingaan op de onderhandelingen over een nieuw regeerakkoord, zo lang het stuk niet op tafel ligt.



'Belastingstelsel voor 14 miljard vergroenen'