Website vergelijkt alle verkiezingspeilingen

VerkiezingenIn de media en ook op FOK! kun je wekelijks over de uitslagen van diverse peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november lezen. De website Objectiefbekeken.nl zet de drie voornaamste peilingen nu op een rijtje. Het betreft die van TNS Nipo, Maurice de Hond, en de politieke barometer van Interview-NSS en Nova

Doel van de site is de kiezer een duidelijk overzicht te geven. Verder kan op de site de politieke aandelenmarkt van de Volkskrant en het aantal door de StemWijzer uitgebrachte stemadviezen worden gevolgd.

Verschillen
Zo zijn er tussen de drie peilingen toch wel behoorlijke verschillen te zien. Het CDA bijvoorbeeld krijgt bij TNS Nipo 38 zetels, terwijl de andere twee het houden op 44 en 45. De PvdA wordt door TNS Nipo gepeild op 38, terwijl De Hond het houdt op 40 en de politieke barometer er 43 aan de sociaal-democraten toedicht.

Geert Wilders krijgt bij de politieke barometer 2, bij het Nipo 4 en bij De Hond 5 zetels. Bij de VVD lopen de schattingen uiteen van 23 t/m 27 zetels en bij de SP van 17 t/m 23. Ook de ChristenUnie fluctueert behoorlijk met een uitslag van 4, 5 en 8 zetels.

Alle peilingen zijn het over één ding wel eens. De LPF (nu lijst vijf Fortuyn geheten) verdwijnt uit de Kamer.