Parlement wil wietteelt laten legaliseren

Icoon WietteeltEen Kamermeerderheid wil dat minister Piet Hein Donner (Justitie) actie onderneemt om cannabisteelt in Nederland te legaliseren. De wens van het parlement volgt op uitspraken van eurocommissaris Frattini van Justitie, die vrijdag in de Volkskrant verklaarde geen problemen te hebben met het vrijgeven van de cannabisproductie.

"Dat is een nationale aangelegenheid en ik respecteer de nationale verantwoordelijkheid volledig", liet de Italiaan weten. Wel zou Nederland grensoverschrijdende effecten moeten bestrijden. PvdA, VVD, D66 en GroenLinks zien hierin een bewijs dat het draagvlak voor legalisering veel breder is dan Donner steeds suggereert. "Ik zal de minister hierop aanspreken. Van de Commissie mag het, dat is een belangrijk signaal voor de EU-lidstaten", stelt Laetitia Griffith (VVD). De PvdA wil direct na het mei-reces de minister van Justitie om opheldering vragen.

Het CDA ziet geen reden om het softdrugs-beleid te versoepelen. "Met de legalisering van de teelt en de handel los je niets op, integendeel. Het trekt alleen maar drugstoeristen aan. Het versterkt het imago van Nederland als drugsparadijs", denkt CDA'er Cisca Joldersma. Donner wil niet direct reageren op de uitspraken van Frattini. Hij wijst erop dat Nederland niet alleen aan Europese afspraken maar ook aan internationale verdragen gebonden is. Daarnaast benadrukt de minister de gevaren voor de volksgezondheid.