Actie Theo Van Gogh leidt tot aanklacht

De actie die filmer, tv-presentator en columnist Theo van Gogh gisteren gevoerd heeft voor het Marokkaanse PvdA raadslid Fatima Elatik uit Amsterdam, is verkeerd gevallen bij haar zelf.

Gisteren stond er op de voorpagina van Het Parool de volgende advertentie: 'Waarom zou een toneelstuk niet verboden mogen worden, stem Fatima Elkatik, PvdA'.

Fatima Elatik was vorig jaar een fervent tegenstander van het toneelstuk Aïsja, waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. Theo van Gogh heeft zich daar het afgelopen jaar in columns meerdere malen zeer laatdunkend over uitgelaten. Volgens Van Gogh gaf het geen pas dat Elatik voor censuur pleitte. Het toneelstuk werd uiteindelijk niet opgevoerd omdat de Marokkaanse spelers werden bedreigd.

Elatik, zelf moslim, vond het destijds "moedig" dat het stuk niet opgevoerd werd, omdat gelovigen erdoor gekwetst worden. Elatik vond dat de vrijheid van meningsuiting in geloofszaken ook te ver kon doorschieten. Van Gogh was daar woest over, en is van mening dat "fundamentalisten" zich niet met de kunsten hebben te bemoeien.

Aanklacht

Volgens het Parool is de advertentie onder valse voorwendselen aangeboden. Van Gogh ontkent dat ten stelligste. "Het is aangeboden door Van Gogh Filmproducties BV".

Elatik laat weten dat ze de advertentie "grote shit" vindt en kondigde aan Van Gogh wegens laster te zullen aanklagen. Theo van Gogh zelf ziet hier met groot plezier naar uit. Hij wenst haar "veel sterkte met de vrije meningsuiting". Van Gogh nam het afgelopen jaar Elatik meerdere malen onder vuur in harde columns op zijn site.

Elatik, not amused