Eén chip in je hand is beter dan tien in je mond

Het doet een dagje pijn, maar dan heb je ook wat. Wat dan? Een handige biochip in je hand of arm. Eentje waar je niet dik van wordt. Een biochip waarmee er deuren letterlijk en figuurlijk voor je open gaan en waarmee je zelfs de poortjes van de stations probleemloos open krijgt zonder een kaart te gebruiken die kapot kan gaan in je broekzak.

Stel je voor dat je thuiskomt van je werk en dat je in één handomdraai de deur open kan doen, het licht aan kan doen en via een sensor een welkomstwoord te horen krijgt. Eenmaal thuis kun je de koffiemachine, magnetron en fruitpers met één handbeweging programmeren en aandoen. Je hebt geen afstandsbedieningen meer nodig voor je tv, dvd-speler en andere apparatuur. Als je de volgende dag weer naar je werk gaat, open je niet alleen de auto via de chip in je hand, maar je start hem er ook mee.

Op je werk heb je via de chip in je hand toegang tot allerlei faciliteiten waar jij alleen gebruik van mag maken en in ruimtes waar jij alleen mag komen. Je ID-kaart en paspoort heb je volledig in de hand, want ze bevinden zich in die chip. Je kunt ze niet kwijtraken en ze kunnen niet worden gestolen. Betalen bij de kassa doe je in een handomdraai, want je chip is ook je pinpas.

Als je je kinderen ook meteen even laat chipknippen dan kun je tijdens de vakantie gerust met je vrouw naar de vrienden een paar bungalows verderop gaan om eens lekker door te zakken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er een kind verdwijnt. Je kunt ze via de chip makkelijk opsporen. Bij koeien en schapen doen ze dat nu al, maar kinderen zijn nou eenmaal geen dieren en dan zijn er altijd ethische bezwaren of bezwaren in verband met de privacy. Het moet ook mogelijk zijn dat er in de toekomst een alarm afgaat als een kind buiten een bepaald gebied komt, zodat je dan meteen kunt ingrijpen.

Als we het over de toekomst hebben, dan zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Ik zou dus nog even wachten met het laten implanteren van chips of anders een ritssluiting in je arm laten aanbrengen, want er gaan nog veel wijzigingen komen in de mogelijkheden van de chips en het is een beetje pijnlijk om iedere keer weer zo'n ding te vervangen door een nieuwe.chip

Via de chip zullen we onze medicatie kunnen regelen en de medische geschiedenis kunnen opslaan. Altijd handig voor als je eens naar het ziekenhuis moet, want dan hoef je niet vijftien keer uit te leggen wat er aan de hand is. Nu al zijn er chips die via een signaal van buiten medicijnen toedienen. Het is dus gewoon een kwestie van toepassingen van diverse soorten chips integreren zodat je één superchip krijgt. Maar er is veel meer mogelijk als je even fantaseert.

Stel je voor dat je met je echtgenoot of echtgenote een huwelijkscontract kunt sluiten, waarin meteen de programmering van de chips wordt vastgelegd. Je kunt dan je vrouw zodanig programmeren dat ze meteen met het eten aan de slag gaat als je haar 'aanzet'. Als jij zin hebt, dan heeft zij nooit meer hoofdpijn. Andersom kan zij jou zodanig programmeren dat je geen zin meer krijgt om voetballen te kijken, maar wel om GTST op te zetten, bijvoorbeeld. Te vroeg klaarkomen is er ook niet meer bij, want je bent geprogrammeerd om het haar naar de zin te maken.

Je kinderen kun je via een handbeweging aan hun huiswerk sturen zonder dat ze tegenspartelen. Gewoon een kwestie van programmeren. Zitten ze te zeuren om een ijsje? Dan maar even resetten.

Toch krijg ik wel bepaalde beangstigende visioenen bij het fantaseren. Geïmplanteerde soldaten zijn gemakkelijk te manipuleren in een oorlog. De legerleiding kan je uit strategische overwegingen als eerste de dood insturen zonder dat je het in de gaten hebt. Je hoeft ook niet te weten tegen wie je eigenlijk vecht. Stel je voor dat het in de toekomst mogelijk zal zijn om gedachten te manipuleren via de chips. Werkgevers zitten nu al op Facebook te gluren om te zien wat hun werknemers allemaal uitspoken. Wat, als ze je verplichten om een chip van de zaak te laten implanteren?

Het is natuurlijk mooi dat je al die kutkaartjes uit je portemonnee kwijt bent, want parkeerkaarten, bankpassen, verzekeringskaarten, id-kaarten en klantenkaarten zijn niet meer nodig. Je bent echter overal nog beter te volgen dan via je mobieltje, tenzij er een mogelijkheid komt om de chip uit te schakelen.

En hoe zit het met hackers? Moeten we daar bang voor zijn? Al je gegevens zullen aanwezig zijn op de chip. Wachtwoorden, medische gegevens, geprogrammeerde gegevens. Stel je voor dat een hacker zomaar je chip hackt en je vrouw kan bedienen! Dan wordt het tijd voor een elektronische kuisheidsgordel die pas door middel van een irisscan de poort opent.