FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 7 augustus 2015

Mourinho verlengt contract bij Chelsea

Trainer José Mourinho heeft bij Chelsea zijn handtekening gezet onder een nieuw, vierjarig contract. De Engelse landskampioen uit Londen heeft dat vrijdagavond bekendgemaakt, een dag voor het begin van het nieuwe seizoen.

"Als de club blij is, ben ik blij", reageerde de Portugese coach. "Toen ik twee jaar geleden hier terugkeerde, heb ik gezegd dat ik een speciaal gevoel heb voor deze club en dat is niet veranderd. Dit is de club die het dichtst bij mijn hart ligt en ik ben blij dat ik hier lang zal blijven."

Mourinho leidde Chelsea afgelopen seizoen naar de eerste titel in vijf jaar. Tijdens zijn eerste termijn tussen 2004 en 2007 maakte hij Chelsea twee keer kampioen.

"We kijken uit naar de komende vier jaar", reageerde directeur Marina Granovskaia, de vertegenwoordiger van clubeigenaar Roman Abramovich.

Mourinho verlengt contract bij Chelsea
Mourinho verlengt contract bij Chelsea (Foto: ANP)

Meerdere doden en tien gijzelaars bij aanslagen hotels Mali

Drie hotels in het oosten van Mali zijn vrijdag aangevallen door onbekenden met machinegeweren. Er zijn al meerdere mensen overleden, en op dit moment worden gijzelaars vastgehouden.

Sévaré, de plek waar de hotels staan, ligt circa 500 kilometer van Gao, waar Nederlandse blauwhelmen zijn gelegerd.

Update 14.30 uur:
Volgens een getuige zijn de aanvallers nog altijd binnen. Het leger probeert de hotels binnen te komen. Ook wordt er door een bewoner verteld dat de terroristen Westerlingen probeerden te ontvoeren, maar dat dat niet gelukt is.

Update 15.04 uur:
Vermoedelijk is een radicale islamitische groep verantwoordelijk voor de aanslag. Verder is het onduidelijk om hoeveel hotels het nou precies gaat. Verschillende bronnen melden dat het maar om één hotel gaat, andere bronnen zeggen twee of drie.

Update 15.48 uur:
Er zijn volgens militaire bronnen aan AFP vier personen om het leven gekomen, twee daarvan zijn Malinese militairen. Ook zijn er in de hotels personen gegijzeld.

Update 17.13 uur:
Het dodenaantal loopt steeds verder op. Bij de aanslag zijn er ten minste zeven mensen overleden, waarvan vier Malinese soldaten, twee schutters en een nog onbekend persoon. Volgens een woordvoerder van het Malinese leger zijn er mogelijk drie Russische piloten ontvoerd, maar de Russische ambassade ontkent dat.

Update 20.24 uur:
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is verontrust over de berichten over aanslagen, liet hij weten. ''Hoewel nog niets bekend is over daders van de aanslagen en hun motieven, hoop ik dat het vredesproces hierdoor niet wordt belemmerd'', zegt hij.

Update 23.23 uur:
Er worden zo'n tien gijzelaars vastgehouden in een hotel. Dat heeft een woordvoerder van het Malinese leger bekendgemaakt. ''De gewapende mannen zijn het hotel binnengedrongen en hebben de mensen gegijzeld. Het leger is op zoek naar een oplossing'', aldus de woordvoerder. Een van de gijzelaars heeft de Russische nationaliteit, aldus de Russische ambassade in de Malinese hoofdstad Bamako.

Verder heeft de VN-vredesmissie Minusma laten weten dat een van de dodelijke slachtoffers van de aanslagen een medewerker van de Verenigde Naties is. De nationaliteit van het slachtoffer is niet bekend.

Er zijn al zeker acht mensen omgekomen.

Aanslagen op drie hotels in Mali
Aanslagen op drie hotels in Mali (Foto: ANP)

Waterpolosters verliezen WK-finale

De Nederlandse waterpolosters hebben vrijdag nagelaten de kroon op een prachtig WK te zetten. De ploeg van bondscoach Arno Havenga moest in de finale in Kazan buigen voor de Verenigde Staten: 4-5 (1-0, 1-2, 1-3 en 1-0). Daardoor moest het verrassende Oranje, met de tieners Laura Aarts en Maud Megens als nieuwe boegbeelden, genoegen nemen met zilver, net als in 1986, 1994 en 1998. De wereldtitel uit 1991 blijft voorlopig de enige.

Met Nederland en de Verenigde Staten lagen de olympisch kampioenen van 2008 en 2012 tegenover elkaar in het water in Kazan. Oranje had zeven jaar geleden in Peking ten koste van de Amerikaanse ploeg het goud veroverd (9-8). De enige speelster die over is van die gouden ploeg, aanvoerster Yasemin Smit, opende na bijna 6 minuten spelen de score in het bij vlagen grimmige duel. Smit knalde de bal via het wateroppervlak langs de Amerikaanse keepster Ashleigh Johnson (1-0). Beide ploegen kregen kansen op meer, maar namens Oranje raakte Sabrina van der Sloot de lat en Lieke Klaassen de paal. Aan de andere kant onderscheidde keepster Aarts, achttien jaar pas, zich met een paar knappe reddingen.

De ploeg van Havenga raakte het initiatief in het tweede kwart kwijt aan de fysiek sterkere Amerikanen. Aarts was kansloos toen een schot van Rachel Fattal via de vingertoppen van Smit van richting werd veranderd. Even later bracht Madeline Musselman de olympisch kampioen op voorsprong. Klaassen zorgde er echter voor dat Oranje halverwege op gelijke hoogte stond. Na enkele missers schoot ze de bal halverwege het tweede kwart voorbij Johnson, toen de Amerikanen haar aan de rechterkant even vrij lieten (2-2).

Strafworp

In het derde kwart kwam 'Team USA' al snel weer op voorsprong via Fattal, maar Maud Megens bracht Oranje opnieuw langszij. De negentienjarige dochter van oud-international Patricia Libregts, die zelf in 1991 met Nederland de wereldtitel veroverde, knalde de bal via het water raak (3-3). Fysiek bleken de Amerikaanse vrouwen echter sterker dan de ploeg van Havenga, die veel overtredingen nodig had. Via Kiley Neushul en Courtney Mathewson liepen de Verenigde Staten uit naar 3-5, waardoor Oranje in het laatste kwart in de achtervolging moest.

Van der Sloot kreeg 4 minuten voor tijd een uitgelezen kans om de aansluitingstreffer te maken, maar ze miste een strafworp. Amper een minuut later bracht Megens, weer zij, de spanning wel terug met de 4-5. De gelijkmaker wilde echter niet vallen, ondanks een grote kans in de laatste seconden.

Waterpolosters verliezen WK-finale
Waterpolosters verliezen WK-finale (Foto: ANP)

Estafettezwemmers zevende met NR in finale 4x200 vrij

De Nederlandse estafettezwemmers zijn in de WK-finale van de 4x200 meter vrije slag als zevende geëindigd. Dion Dreesens, Kyle Stolk, Joost Reijns en kopman Sebastiaan Verschuren zwommen naar een nieuw nationaal record: 7.09,75. Het kwartet dook in de finale ruim een seconde onder de nieuwe toptijd die ze vrijdagochtend hadden neergezet in de series (7.10,93). Met een plek in eindstrijd voldeed de estafetteploeg aan de internationale eis voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

James Guy bezorgde Groot-Brittannië het goud. De wereldkampioen op de 200 vrij leidde de Britten als slotzwemmer langs de Verenigde Staten, die sinds de WK van 2005 superieur waren op de 4x200 vrij. De Amerikaanse slotzwemmer Michael Weiss kon de opkomende Guy echter niet voorblijven, waardoor zijn land genoegen moest nemen met zilver. Groot-Brittannië pakte het goud in 7.04,33, de Amerikanen werden tweede in 7.04,75. Het brons ging naar Australië (7.05,34).

Dreesens opende namens Nederland met een persoonlijk record van 1.47,20, waarmee hij als zesde aantikte. De startzwemmer zag daarna dat Stolk (1.48,87) terugzakte naar de zevende plaats. Reijns klokte 1.47,55, waarna Verschuren als slotzwemmer er nog 1.46,13 uitperste. Daarmee was de Nederlandse kopman iets langzamer dan dinsdag tijdens de finale van de 200 vrij, waarin hij vijfde werd in 1.45,91. Verschuren kwam net te kort om België van de zesde plaats te verdringen.

"We wilden alles geven in de finale en dat is gelukt", zei Stolk. "We wisten dat een medaille net te hoog gegrepen was, maar zijn wel weer een seconde sneller dan vanochtend."

Estafettezwemers zevende in finale 4x200 vrij
Estafettezwemers zevende in finale 4x200 vrij (Foto: ANP)

NAC start Eerste Divisie met nederlaag tegen Volendam, Achilles'29 verslaat Jong Ajax

NAC Breda is het Jupiler League-seizoen met een nederlaag gestart. In de tweede helft profiteerde FC Volendam optimaal van de manmeersituatie: 1-4.

In de eerste helft was er weinig te genieten in het Rat Verlegh Stadion. Beide ploegen konden weinig kansen creëren. De grootste mogelijkheid kwam van de voet van Divine Naah, die op keeper Hobie Verhulst stuitte. Na een halfuur spelen kwamen de Brabanders met tien man te staan. Naah kreeg - tien minuten na zijn eerste gele kaart - een tweede gele prent voorgehouden.

De 19-jarige middenvelder ging voor de tweede keer onbesuisd het duel in en moest vervroegd het veld verlaten. In het laatste kwartier voor rust wist Volendam de manmeersituatie niet uit te buiten. Het was zelfs NAC dat nog altijd de bovenliggende partij was. Na de pauze profiteerde de bezoekers uit Volendam wél optimaal. Al na tien minuten was het raak.

Jack Tuyp opende tien minuten in de tweede helft de score uit een voorzet van Rafik el Hamdi. De bal ging aan iedereen voorbij en werd bij de tweede paal door de linker van Tuyp tegen de touwen gevolleerd. Doelman Jelle ten Rouwelaar zag er niet goed uit, 0-1. Na een uur verdubbelde oud-NAC'er Kees Kwakman de score met een loeihard schot met links, 0-2.

Na 66 minuten spelen bracht het tiental van NAC de spanning terug. Luis Pedro tekende op aangeven van Mats Seuntjes de aansluitingstreffer, 1-2. Het juichen was van korte duur. Nog binnen de minuut maakte Bert Steltenpool het verschil weer twee, 1-3. Guyon Philips zorgde diep in blessuretijd voor een nog ondraaglijkere eindstand: 1-4.NAC Breda-speler Kevin Brands baalt en de Volendam spelers vieren feest. (PRO SHOTS/Jan Kok)
NAC Breda-speler Kevin Brands baalt en de Volendam spelers vieren feest. (PRO SHOTS/Jan Kok)


Achilles'29 is erin geslaagd tegen Jong Ajax een achterstand om te buigen. Freek Thoone en Joey Dekkers schoten de thuisploeg in de tweede helft naar de overwinning: 2-1.

Op een sfeervol sportpark De Heikant begon de jeugdploeg van Ajax prima. Valcav Černý opende nog voor het halfuur de score voor de Amsterdamse bezoekers, 0-1. Achilles voerde na de tegentreffer de score op, kreeg kansen, maar wist voor rust niets aan de stand te veranderen. Ook in de tweede helft bleef de score lang ongewijzigd.

Na iets meer dan een uur spelen kreeg de thuisploeg een buitenkansje van de scheidsrechter, die wel heel makkelijk floot voor een strafschop. Freek Thoone nam de verantwoordelijkheid en faalde niet vanaf de stip, 1-1. Tien minuten later had Ajax-doelman Onana wél een knap antwoord op een Achilles-inzet.

Toch ging Achilles in extremis aan de haal met de volle mep. Tien minuten voor tijd bracht Joey Dekkers, na een geweldige actie van Thoone, de Groesbekers aan de leiding, 2-1. De talenten uit Amsterdam wisten in de laatste tien minuten geen gelijkmaker meer te forceren: 2-1.


Uitslagen Jupiler League - Speelronde I

FC Dordrecht - FC Eindhoven 3-1 (1-1) 
NAC Breda - FC Volendam 1-4 (0-0) 
FC Den Bosch - Fortuna Sittard 2-2 (1-2) 
Helmond Sport - MVV Maastricht 1-0 (1-0) 
FC Oss - FC Emmen 0-3 (0-1) 
Achilles '29 - Jong Ajax 2-1 (0-1) 
Almere City FC - VVV-Venlo 3-3 (1-2) 

Nog te spelen maandag 20.00 uur

Jong PSV - Go Ahead Eagles 
Telstar - RKC Waalwijk 

Tikibad Duinrell ontruimd wegens brand

Het Tikibad op het pretpark Duinrell in Wassenaar is vrijdagavond ontruimd wegens brand. De brand zou zijn ontstaan door kortsluiting in een glijbaan, de Moonlight. Volgens de woordvoerder van het park zijn tussen de negenhonderd en duizend badgasten uit het zwembad gehaald. Zij zijn opgevangen in een restaurant op het park.

Het zwembad moest worden ontruimd wegens de rook die ontstond. De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle.

De Moonlight is een van de glijbanen in het park. De Moonlight is verduisterd, er komen zo af en toe lichtflitsen voorbij, er zitten scherpe bochten en watervallen in. Deze baan is ongeveer 150 meter lang en 16 meter hoog.

Tikibad Duinrell ontruimd wegens brand
Tikibad Duinrell ontruimd wegens brand (Foto: ANP)

'Intern onderzoek FIFA naar corruptie'

De wereldvoetbalbond FIFA laat een intern onderzoek uitvoeren naar corruptie binnen de organisatie. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van twee bronnen die anoniem willen blijven. De Amerikaanse en Zwitserse justitie doen momenteel ook onderzoek naar corruptie en omkoping binnen de mondiale voetbalorganisatie. In mei werden voorafgaand aan de voorzittersverkiezing van de FIFA veertien mensen opgepakt in deze zaak, onder wie negen voetbalofficials.

De FIFA heeft het beroemde Amerikaanse advocatenkantoor Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan niet alleen ingeschakeld om zijn belangen te verdedigen in het Amerikaanse en Zwitserse onderzoek, maar ook om intern onderzoek te doen. De wereldvoetbalbond heeft volledige medewerking toegezegd aan justitie in de Verenigde Staten en Zwitserland.

De scheidende voorzitter Sepp Blatter is geen verdachte in beide zaken, hoewel zijn naam toch veelvuldig in verband is gebracht met corruptie. De 79-jarige Blatter werd op 29 mei herkozen, maar maakte enkele dagen later bekend zijn functie neer te leggen. Op 26 februari wordt zijn opvolger gekozen.

'Intern onderzoek FIFA naar corruptie'
'Intern onderzoek FIFA naar corruptie' (Foto: ANP)

Ajax start toch thuis tegen Jablonec

Ajax werd vrijdag bij de loting voor de play-offs van de Europa League gekoppeld aan het Tsjechische FK Jablonec en zou beginnen met een uitwedstrijd, maar later op de middag draaide de UEFA de volgorde van de wedstrijden om. Ajax start daardoor donderdag 20 augustus met een thuiswedstrijd in Amsterdam en speelt een week later uit in Jablonec in het noorden van Tsjechië.

De beslissing van de UEFA is ingegeven door het feit dat Slovan Liberec in het aangrenzende Liberec 20 augustus ook al thuis speelt. Dat duel is tegen het Kroatische Hajduk Split, een club die net als Ajax doorgaans veel supporters meeneemt. Verderop in Tsjechië speelt Viktoria Pilsen bovendien tegen Vojvodina Novi Sad uit Servië.

"Vanuit sportief oogpunt hadden wij liever eerst thuis gespeeld, maar daar hebben wij in dit geval niets over te zeggen", reageerde een woordvoerder van Ajax.

Ajax start toch thuis tegen Jablonec
Ajax start toch thuis tegen Jablonec (Foto: ANP)

Kelderman kopman in Eneco Tour

Hoewel Wilco Kelderman nog niet helemaal hersteld is van de Ronde van Frankrijk, start hij maandag als een van de twee kopmannen van LottoNL-Jumbo in de Eneco Tour. Kelderman is de man voor het klassement en Moreno Hofland de Nederlandse troef voor de sprints, maakte de ploeg vrijdag bekend.

Kelderman heeft nog steeds last van zijn rug, als gevolg van twee valpartijen in de eerste paar dagen van de Tour de France. "Mijn rug voelt nog steeds wat stijf aan", aldus de Nederlands kampioen tijdrijden."Ik weet niet precies wat ik kan verwachten, maar na mijn zevende plaats twee jaar geleden ga ik dit keer opnieuw voor een plek in de top tien. De tijdrit geeft nu al moraal. Ik kijk er naar uit om in eigen land de nationale trui te dragen. Hopelijk kan ik gedurende de week in de wedstrijd groeien. We starten met een goede ploeg. Ik heb er zin in."

Zijn ploegleider Nico Verhoeven hoopt ook dat het een voordeel is dat Eneco Tour wordt beslist in de laatste twee zware etappes. "We moeten niet direct veel van Wilco verwachten. Hij is niet helemaal fit uit de Tour de France gekomen. Al moet ik zeggen dat het wel de goede kant met hem opgaat. Wellicht een voordeel voor Kelderman: het zwaartepunt van de Eneco Tour ligt in het tweede deel van de week. De tijdrit op dag vier is belangrijk. Daarna trekken we de heuvels in en met name de laatste twee dagen zijn lastig. Het venijn zit hem in de staart."

LottoNL-Jumbo neemt Jos van Emden, Rick Flens, Tom Leezer, Maarten Tjallingii, Robert Wagner en Maarten Wynants mee voor hulp aan de twee kopmannen.

Kelderman kopman in Eneco Tour
Kelderman kopman in Eneco Tour (Foto: ANP)

Heemskerk: "Het was gewoon niet goed"

Zwemster Femke Heemskerk was vrijdag in de finale van de 100 meter vrije slag trager dan in haar halve finale op donderdag. Ze moest daarom wéér een teleurstelling verwerken, nadat ze eerder deze week op de 200 vrij al een grote klap had gekregen door een tegenvallende achtste plek. "Ik had er zin in. Ik weet heus wel dat ik veel energie heb verloren afgelopen dagen, maar het was gewoon niet goed. Ik kon het niet volhouden in het laatste stukje", reageerde Heemskerk bij de NOS.

Heemskerk kan niet goed omgaan met de druk op grote toernooien en klaagde deze week zelfs over demonen in haar hoofd. In aanloop naar de Olympische Spelen van Rio gaat ze daaraan werken. "Als ik er niks mee doe, zou het helemaal niet goed zijn, natuurlijk."

Heemskerk: het was gewoon niet goed
Heemskerk: het was gewoon niet goed (Foto: ANP)

Knappe zege Henao in Ronde van Polen

De Colombiaanse wielrenner Sergio Henao heeft vrijdag de zesde etappe gewonnen van de Ronde van Polen. Op de lastige aankomst bergop bleef de 27-jarige renner van Sky na 174 kilometer net uit de greep van een achtervolgend groepje met daarin tien concurrenten voor het klassement.

De Italiaan Diego Ulissi won het sprintje van de achtervolgers. Door de verdiende bonificatieseconden neemt Henao ook de gele trui over van de Belg Bart de Clercq, die op de slotklim zestien seconden verloor.

De etappekoers in Polen wordt zaterdag beslist met een tijdrit in Krakau over 25 kilometer.

De verschillen in de top van het klassement zijn minimaal. Ulissi heeft na zes etappes exact dezelfde tijd als Henao. Tien renners staan binnen dertig seconden achterstand op de Colombiaanse klassementsleider.

Knappe zege Henao in Ronde van Polen
Knappe zege Henao in Ronde van Polen (Foto: ANP)

Zuipkeet hoeft niet te vrezen voor controle

Jongeren die het alcoholverbod omzeilen in een zuipkeet hoeven niet al te bang te zijn voor controles. Dat meldt nieuwssite 1Limburg. Volgens het Trimbos Instituut en het Instituut voor alcoholbeleid STAP wordt door gemeenten niet gecontroleerd op zuipketen.

De gemeente Horst aan de Maas bevestigt dit. Ouders zijn volgens de gemeente zelf verantwoordelijk voor het toezicht, omdat de keten meestal op privéterrein staan.

Vooral kleine gemeenten beschikken volgens de belangenorganisaties niet over geld en personeel om controles uit te voeren. Het blijkt lastig om 's nachts en in het weekend controleurs op pad te sturen.

'Nanny wil mevrouw Affleck worden'

De voormalige nanny van Ben Affleck en Jennifer Garner denkt dat ze binnenkort mevrouw Affleck is. Christine Ouzounian zou althans aan haar vrienden vertellen met Ben te gaan trouwen zodra hij en Jennifer gescheiden zijn.

"Ze denkt dat ze bij elkaar horen", vertelt een bron aan New York Daily News. "Ze zegt dat het perfect is omdat de kinderen van haar houden."

Hoewel Ben Affleck via zijn woordvoerder heeft ontkend een affaire met Ouzounian te hebben, houden de geruchten aan. Ouzounian zou een van de redenen zijn van de breuk van Ben en Jen. Het koppel kondigde eind juni na tien jaar huwelijk aan uit elkaar te gaan. Inmiddels zou Jennifer de nanny hebben ontslagen.

'Nanny wil mevrouw Affleck worden'
'Nanny wil mevrouw Affleck worden' (Foto: BuzzE)

'Logica en islam gaan niet samen'

Eindelijk komt de islamitische aap uit de mouw: islam gaat niet samen met logica en intellect. Dit is geen uitspraak van iemand als Pat Condell of Pamela Geller, maar van een heuse Moefti uit Maleisië.

Tan Sri Harussani Zakaria deed zijn opmerkelijke uitspraak voor het Maleisische kabinet. Volgens de man met de lange naam zijn verklaringen, gebaseerd op logica en intellect in tegenspraak met de islam. Intellect zou beïnvloed zijn door allerlei aardse verlangen, waarmee de weg naar satan ingezet zou zijn.

De wijsgeer waarschuwde leden van het kabinet om de sharia niet te bespotten of te kleineren, want daarbij zouden ze afbreuk doen aan de eed aan Allah, die ze deden tijdens hun inauguratie.

”Ik vraag ze niet dingen overboord te gooien. Islam is gebaseerd op geloof. Maak geen opmerkingen die een beroep doen op intellect of logica, want dit zijn de wetten van Allah”, liet de Moefti de toehoorders weten.

Hij vervolgt: ”Het intellect wordt gestuurd door verlangens. Dit is de invloed van Shaitan (de islamitische naam voor Satan (VZMH). Laat je niet leiden door verlangen en statische uitspraken!”

De hoge relikneus kwam tot dit emotionele relaas door de aanstelling van een minister die net wat minder islam in het landje lijkt te willen hebben. Het gaat hierbij om Datuk Azalina Othman. Zij is van mening dat de strenge censuur van het land ervoor zorgt dat de creatieve industrie maar niet van de grond komt. Zij vindt tevens dat de regering wat soepeler om zou moeten gaan met gespeelde intimiteit op het filmdoek. Acteurs spelen in haar optiek slechts een rol en in sommige films is er nu eenmaal sprake van fysiek contact.

Deze -op het oog onschuldige- uitspraken, waren genoeg om diverse moslimorganisaties in het land tot razernij te drijven. Geestelijken van alle soorten en maten staan erop dat zij spijt en berouw betuigt.


Islamitische pelgrims stenigen duivel (Novum)
Duivels (en dus ook logica) moet je stenigen!

Doden na aanslag op politieschool Kabul

Bij een aanslag door een zelfmoordterrorist op een politieschool in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vrijdag acht mensen om het leven gekomen.

Volgen een bron bij de politie sloeg de dader, die vermoedelijk een politie-uniform droeg, toe toen de agenten in opleiding terugkeerden na een vrije dag, melden lokale media.

In de nacht van donderdag op vrijdag kwamen zeker vijftien mensen om het leven en raakten 250 anderen gewond bij een zware bomaanslag in Kabul.

Doden na aanslag op politieschool Kabul
Doden na aanslag op politieschool Kabul (Foto: ANP)

Teamspirit moet Roda JC in Eredivisie houden

Roda JC keert na een jaar afwezigheid terug in de Eredivisie en hoopt zich dit seizoen op het hoogste niveau te handhaven. Dat moet volgens trainer Darije Kalezic vooral gebeuren door "het wij-gevoel en de koempelmentaliteit". De trainer hoopt die saamhorigheid en solidariteit zaterdag direct te zien in de seizoensopening tegen Heracles Almelo, waarin hij kan beschikken over een fitte selectie.

Kalezic keek op de clubwebsite tevreden terug op de voorbereiding, waarin onder meer nieuwelingen Gibril Sankoh, Jens van Son en Rostyn Griffiths zich bij de selectie voegden. "Wij zijn een team in opbouw. Eenheid en teamwerk zullen dit seizoen doorslaggevend zijn. Heracles heeft juist weinig mutaties ondergaan. Het is een goed voetballende ploeg."

Heracles mist in Zuid-Limburg de geblesseerde Tim Breukers en Gonzalo Garcia. Dario Vujicevic en Oussama Tannane sloten deze wel weer aan bij de selectie en kunnen zaterdag worden ingezet.

Content

"Ik ben content over de ontwikkeling van onze ploeg", zei trainer John Stegeman. "De onderlinge concurrentie is groot. Dat geeft de sterkte van de selectie aan. Roda JC is een ploeg die zeer compact en goed verdedigt. Ze hebben een aantal uitstekende spelers en knokken voor iedere meter."

De seizoensstart van Roda en Heracles leek even te moeten worden uitgesteld vanwege de politiestaking, maar de Kerkraadse burgemeester zag er geen probleem in dat de thuiswedstrijd tegen de Almeloërs zonder politie gespeeld wordt.

Teamspirit moet Roda JC in eredivisie houden
Teamspirit moet Roda JC in Eredivisie houden (Foto: ANP)

WADA jaagt op lek van 'dopingdata'

Anti-dopingagentschap WADA gaat onderzoeken hoe de Duitse zender ARD en de Britse krant The Sunday Times aan vertrouwelijke informatie zijn gekomen. Die beschikken over gelekte resultaten van 12.000 bloedtests, afgenomen bij meer dan 5000 atleten tussen 2001 en 2012. Daaruit zou blijken dat de bloedstalen van meer dan 800 atleten "bijzonder verdachte" dan wel "abnormale" waarden vertoonden.

De WADA richt haar pijlen nu op het datalek. "WADA wil de vertrouwelijke gegevens van atleten beschermen en wil daarom dat een speciale commissie zo snel mogelijk een onderzoek begint", zei voorzitter Craig Reedie vrijdag. Hij betreurt dat de data bij de media terecht zijn gekomen. "Om te suggereren dat een atleet doping heeft gebruikt op basis van deze data is onverantwoordelijk."

Of de WADA ook haast maakt met een onderzoek naar de inhoud van de documentaire en de beschuldiging dat atletiekbond IAAF nalatig is geweest bij de bestrijding van dopinggebruik, blijkt niet uit de vrijdag gepubliceerde verklaring.

Grote bosbrand in westen Spanje

In het westen van Spanje woedt een grote bosbrand. Die heeft inmiddels meer dan 5000 hectare, ongeveer 10.000 voetbalvelden, in de as gelegd. Ongeveer 1600 mensen zijn geëvacueerd. Ook twee campings in het gebied zijn ontruimd. Het is niet bekend of daar Nederlanders verbleven.

De brand brak donderdag uit bij het plaatsje Acebo, niet ver van de grens met Portugal. Meer dan driehonderd brandweermensen proberen de vuurzee onder controle te krijgen. Dat is erg moeilijk vanwege de wind, meldde de deelstaat Extremadura. Het lijkt erop dat er sprake is van brandstichting.

Grote bosbrand in westen Spanje
Grote bosbrand in westen Spanje (Foto: ANP)

Dekker nipt naar WK-finale 50 vlinder

Zwemster Inge Dekker heeft vrijdag een plek in de WK-finale van de 50 meter vlinderslag veroverd. De wereldkampioene van 2011 op dit niet-olympische nummer klokte in de tweede halve finale 25,90 seconden. Daarmee kwalificeerde Dekker zich als zevende voor de eindstrijd van zaterdag.

De Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström was de snelste in 25,06, titelverdedigster Jeanette Ottesen noteerde de tweede tijd (25,27). Dekker was met 25,90 net snel genoeg voor een plek bij de beste acht. Als ze vier honderdsten langzamer had gezwommen, was de oud-wereldkampioene uitgeschakeld.

Dekker heeft al geruime tijd last van haar rug, waardoor ze afgelopen zondag bij de start van de WK de 4x100 meter vrij liet schieten en op de 100 vlinder afzag van een swim-off om een plek in de finale. De 29-jarige zwemster had in de halve finales de gedeelde achtste tijd neergezet, waardoor ze werd opgezadeld met overwerk. Dat kwam vanwege de rugklachten bijzonder ongelegen. Dekker besloot zich daarom volledig op de 50 vlinder.

"Voor mijn gevoel ging het wel goed, alleen mijn tijd was niet zo snel", bekende Dekker bij de NOS. Een verklaring had ze niet. "Misschien was mijn slag te kort of te gehaast, ik weet het echt niet. Dat gevoel had ik in ieder geval niet."

Dekker nipt naar WK-finale 50 vlinder
Dekker nipt naar WK-finale 50 vlinder (Foto: ANP)

Expendables vechten sluiting 'clubhuis' aan

Motorclub Expendables vecht het besluit van de gemeente Langedijk aan om ze te weren uit een pand in Broek op Langedijk. De gemeente stelt dat het gebouw wordt gebruikt als clubhuis en dat dit in strijd is met het bestemmingsplan.

Volgens advocaat Alexander Admiraal van de Expendables is er echter geen sprake van een clubhuis en daarom is een kort geding tegen de gemeente aangespannen. De behandeling is dinsdag in Alkmaar.

Expendables week in februari uit naar een doe-het-zelfgarage in Broek op Langedijk, omdat hun clubhuis in Obdam was afgebrand. Het pand op bedrijventerrein Zuiderdel wordt gehuurd door een van de leden. Hij stelde de ruimte beschikbaar aan zijn clubgenoten om daar te kunnen sleutelen aan hun motoren. Ook werd er eens per week een vergadering gehouden en op een andere avond in de week een borrel, aldus de advocaat.

De gemeente verbood de motorclub het pand als clubhuis te gebruiken en legde een dwangsom van 10.000 euro op per overtreding. Dat besluit ging in op 10 juli. Expendables heeft het pand sindsdien niet meer gebruikt voor de wekelijkse vergaderingen en borrels, om de boetes te voorkomen. Admiraal stelt echter dat het niet vaststaat dat de wekelijkse vergaderingen en borrels tegen het bestemmingsplan ingaan.

Op 30 oktober werden bij invallen in woningen in Heerhugowaard twee kopstukken van de Expendables opgepakt, op verdenking van betrokkenheid bij georganiseerde hennepteelt. De politie meldde toen dat de Expendables een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang is.

Expendables vechten sluiting 'clubhuis' aan
Expendables vechten sluiting 'clubhuis' aan (Foto: ANP)

Hitterecord geëvenaard in Duitsland

In Duitsland is vrijdag het hitterecord geëvenaard. In het Beierse Kitzingen was het 40,3 graden, net als op 5 juli, aldus de Duitse weerdienst.

Het is sinds de Duitsers begonnen met temperatuurmetingen in 1881 nog nooit zo warm geweest in het land. Het hitterecord in Duitsland stond eerder op 40,2 graden. Die temperatuur werd op zomerdagen in 1983 en 2003 gemeten.

Hitterecord geëvenaard in Duitsland
Hitterecord geëvenaard in Duitsland (Foto: ANP)

Römer, Akkabi en Peters naakt op Twitter

Thijs Römer, Achmed Akkabi en Loek Peters hebben een opmerkelijk spelletje bedacht. Onder de noemer #benaked plaatsten de drie naaktfoto's op Twitter. Römer was de eerste die donderdag, tijdens zijn vakantie in Griekenland, uit de kleren ging. "Het is 'het boenen van de vloer' geworden", schreef de acteur bij het kiekje waarop hij op handen en knieën voor een hotelbed zit. "Dit, vanwege een overbevolkte grasmat #benaked."

"Koning. En wat zie je er weer strak uit Thijsie", reageerde Peters, die vrijdag in Adamskostuum poseerde. "Ik moest echt even de ramen zemen. Maar met dit weer. Kan dat best. #benaked", schreef Peters bij de foto waarop hij naakt staat met wisser en zeem in zijn handen. "Hahahaha goed werk Loek!!! Lekker thuiskomen dit... En ik verheug me zo op De Berber!! #benaked is een hit, nu al", reageerde Römer. "Ik kan niet wachten wie allemaal mee gaan doen aan #benaked ik roep iedereen op. Maar eerst de berber", twitterde Peters.

Akkabi poseerde vrijdagmiddag, uiteraard naakt, op een enorme voet met een pluche leeuwtje in zijn handen. "Ik noem deze: 'NAAAANTSINGONYAAAAMAAABAGIIIITHIIIBABAAAA' #benaked." Die foto leverde Akkabi eveneens het predikaat 'koning' op. "Een heel nieuwe interpretatie van 'A foot up your ass' #benaked", twitterde Peters. "Nu al een klassieker in de #benaked reeks... Ik word hier heel blij van!", reageerde Römer. Hij wees meteen de volgende kandidaat aan. "En ik daag @CJanzenNews uit.."

Chantal Janzen reageerde niet al te enthousiast. "Kut", twitterde ze. "Ja kan het. Even op broeden en maken die foto", moedigde Peters aan. Ook Akkabi ziet Janzen graag naakt. "U cunt do this Chantal! #BeNaked"

Römer, Akkabi en Peters naakt op Twitter
Römer, Akkabi en Peters naakt op Twitter (Foto: BuzzE)

Frankrijk zoekt wrakstukken MH370 in oceaan

Frankrijk is vrijdag begonnen met een grote zoektocht naar meer wrakstukken van rampvlucht MH370. Helikopters, boten en een vliegtuig speuren in de Indische Oceaan bij het eiland Réunion. Het zoekgebied is ongeveer 4800 vierkante kilometer groot, vergelijkbaar met de provincie Noord-Brabant.

Volgens prefect Dominique Sorain duurt de zoektocht ongeveer een week, afhankelijk van de weersomstandigheden. Er zijn wel een paar objecten gevonden, maar het is nog niet bekend of die van het ramptoestel komen.

Op Réunion werd eind vorige maand een wrakstuk gevonden dat volgens Maleisië van de rechtervleugel van het ramptoestel komt. Het was het eerste spoor van het vliegtuig, dat in maart 2014 verdween tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Aan boord waren 239 mensen, onder wie een Nederlandse vrouw.

Frankrijk zoekt wrakstukken MH370 in oceaan
Frankrijk zoekt wrakstukken MH370 in oceaan (Foto: ANP)

One Direction stormt hitlijst binnen

De 'mannen' van One Direction komen deze week binnen in de Single top tien. Hun nieuwe nummer Drag Me Down komt vanuit het niets binnen op de vijfde plek in de charts.

Drag Me Down is het eerste nummer dat de mannen van One Direction hebben gemaakt sinds het vertrek van bandlid Zayn Malik eerder dit jaar. Harry Styles, Liam Payne, Louis Tomlinson en Niall Horan namen deze week een clip op bij het nieuwe nummer. Volgens veel verschillende media deden de jongens dit in het bezoekerscentrum van NASA.

Verder zijn er deze week weinig veranderingen in de hitlijst. Enrique Iglesias en Nicky Jam staan nog steeds op één met hun nummer El Perdón. De single Ain't Nobody (Loves Me Better) van Felix Jaehn en Jasmine Thompson bezet nog steeds de tweede plek en Major Lazer en DJ Snake staan met Lean On op plek drie.

Single Top 10 Week 32
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Nicky Jam & Enrique Iglesias - El Perdón
2. (2) Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson - Ain't Nobody (Loves Me Better)
3. (4) Major Lazer feat. Dj Snake & MØ - Lean On
4. (3) Lil' Kleine & Ronnie Flex - Drank & Drugs
5. (-) One Direction - Drag Me Down
6. (5) Avicii - Waiting For Love
7. (10) The Weeknd - Can't Feel My Face
8. (11) Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality
9. (6) Kygo feat. Parson James - Stole The Show
10. (9) Skrillex & Diplo Feat. Justin Bieber - Where Are U Now

One Direction stormt hitlijst binnen
One Direction stormt hitlijst binnen (Foto: BuzzE)

Di-Rect houdt Giel Beelen in vakantiesfeer

Giel Beelen keert maandag terug van vakantie, maar laat het vakantiegevoel nog niet los. Beelen bivakkeert een week in Scheveningen, waar de heren van Di-Rect hun eigen hotel runnen. Vanuit Hotel Di-Rect maakt Beelen zijn ochtendshow voor 3FM, maakte de zender vrijdag bekend.

Hoewel Beelen nog een beetje vakantie kan vieren, geldt dat niet voor Di-Rect. Het Strandhotel in Scheveningen wordt ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van de band omgedoopt tot Hotel Di-Rect. De bandleden moeten het logement, waar ze veel goede bekenden ontvangen, zelf runnen. De belevenissen van de band als horecaondernemers zijn te volgen in het tv-programma Hotel Di-Rect.

Beelen kijkt uit naar zijn extra weekje vakantie. "Ik heb er enorm veel zin in!! Echt leuk om direct na de vakantie een feestje te vieren met de jongens die in mijn allereerste ochtendshow live speelden."

Di-Rect houdt Giel Beelen in vakantiesfeer
Di-Rect houdt Giel Beelen in vakantiesfeer (Foto: BuzzE)

Depay in illuster rijtje met rugnummer 7

Memphis Depay moet zijn eerste wedstrijd voor Manchester United nog spelen, maar de 21-jarige aanvaller staat nu al in een illuster rijtje. De nieuwkomer van PSV heeft het rugnummer 7 gekregen van manager Louis van Gaal.

Dit rugnummer geldt als als 'magisch' nummer bij de Engelse topclub, aangezien onder anderen George Best, Eric Cantona, David Beckham en Cristiano Ronaldo furore maakten in het shirt met rugnummer 7.

Depay neemt dat rugnummer over van Ángel Di María, die de hooggespannen verwachtingen afgelopen seizoen niet kon waarmaken. De Argentijnse topaankoop van vorig jaar is al weer verhuisd naar Paris Saint-Germain.

Depay, de topschutter van afgelopen seizoen in de eredivisie, speelde in de voorbereiding nog met nummer 9. Na het vertrek van Di Maria kreeg de international van Oranje diens rugnummer. Depay speelt met zijn voornaam Memphis op zijn shirt.

De Duitse nieuwkomer Bastian Schweinsteiger kreeg nummer 31, Morgan Schneiderlin gaat met 28 spelen. Daley Blind behield zijn rugnummer 17.

Depay in illuster rijtje met rugnummer 7
Depay in illuster rijtje met rugnummer 7 (Foto: ANP)

Kramer vertrekt naar Feyenoord

Het is Michiel Kramer toch nog gelukt een nieuwe werkgever te vinden. Dat meldt Voetbal International. Aanvankelijk zou de aanvaller van ADO Den Haag een lucratieve overstap naar Abu Dhabi maken, maar deze ketste uiteindelijk af. Nu zet hij zijn carrière voort bij Feyenoord.

Vorige week vrijdag meldde Feyenoord zich bij ADO Den Haag voor Kramer. Op dat moment werd duidelijk dat Jean-Paul Boëtius naar FC Basel zou verkassen. De Rotterdammers wilden in eerste instantie proberen Mitchel Te Vrede inzetten als ruilmiddel, maar daar zag de Haagse formatie geen brood in. Te Vrede koos vervolgens voor een overstap naar sc Heerenveen.

Uiteindelijk kwamen Kramer, ADO Den Haag en Feyenoord vandaag tot een akkoord. Nu moeten alleen nog wat plooien worden gladgestreken. Als dat achter de rug is, is Kramer officieel speler van Feyenoord.

Bronte Campbell onttroont zus op 100 vrij, geen medailles Nederland

Bronte Campbell heeft op het WK zwemmen in het Russische Kazan haar zus Cate onttroond als wereldkampioene op de 100 meter vrije slag. Vooraf leek de strijd te gaan tussen Cate Campbell en de Zweedse Sarah Sjöström, maar in de slotmeters was het juist de jongere zus Bronte die naar het goud zwom.

De jongere van de zusjes Campbell liet 52,52 noteren, een van de snelste tijden ooit. Sjöström kwam tot 52,70, Cate pakte het brons met 52,82. Ranomi Kromowidjojo werd met 53,17 vierde, terwijl Femke Heemskerk met 53,58 genoegen moest nemen met plek vijf, waarmee het Nederlandse duo voldeed aan de verwachtingen voorafgaand aan de finale.

Politie niet blij met schets 'Rennende Rukker'

De politie in Noord-Holland is niet blij met de compositietekening die RTV Noord-Holland liet maken van een schennispleger, die al geruime tijd in IJmuiden vrouwen lastig valt. De man, intussen bekend als de 'rennende rukker', kijkt de vrouwen aan terwijl hij masturbeert.

"We zijn 'not amused'. Hiermee creëer je de kans dat mensen het recht in eigen hand gaan nemen en voor eigen rechter gaan spelen. Als er iets gebeurt, zijn de gevolgen voor RTV NH", zegt een woordvoerder van de politie vrijdag. "Bovendien is de compositietekening heel algemeen. Naar aanleiding hiervan hebben we vier meldingen binnengekregen van vier totaal verschillende mannen."

De politie roept mensen op 112 te bellen als ze iets verdachts zien. In totaal hebben drie vrouwen aangifte gedaan en zijn acht meldingen binnengekomen van mensen die iets verdachts meenden te zien of te horen.

Politie niet blij met schets schennispleger
Politie niet blij met schets schennispleger (Foto: ANP)

Verdachte Secretaris-generaal Concacaf ontslagen

Secretaris-generaal Enrique Sanz van de Concacaf, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, is ontslagen naar aanleiding van het FBI-onderzoek naar corruptie in het voetbal. Zijn advocaat heeft dat vrijdag bevestigd.

Sanz is een van de verdachten in het onderzoek. De Colombiaan werd in juni al geschorst.

Secretaris-generaal Concacaf ontslagen
Secretaris-generaal Concacaf ontslagen (Foto: ANP)

Ex-Lagerhuislid niet te dement voor verhoor

Het voormalige Engelse Lagerhuislid Greville Janner moet in de rechtbank verschijnen om vragen te beantwoorden over zijn vermeende misbruik van jongens in een kindertehuis in Leicester. Het argument van zijn advocaat dat de 87-jarige Janner te dement is hiervoor, is terzijde geschoven. "Lord Janner is gezond genoeg om naar de rechtbank te komen en op de beschuldigingen te reageren", aldus de rechter, op basis van verklaringen van twee psychiaters. Dat meldt de Britse krant The Telegraph vrijdag.

Janner wordt beschuldigd van 22 gevallen van misbruik in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Al drie keer eerder onderzocht de politie de beschuldigingen tegen de Labourparlementariër, maar het kwam nooit eerder ook echt tot een rechtszaak.

De rechtszaak gaat volgende week vrijdag verder.

Ex-Lagerhuislid niet te dement voor verhoor
Ex-Lagerhuislid niet te dement voor verhoor (Foto: ANP)

Wielrenster Van Vleuten gewond na aanrijding

Wielrenster Annemiek van Vleuten is bij een trainingsongeval in Italië gewond geraakt. De renster van Bigla Cycling werd aangereden door een auto en ligt in het ziekenhuis in Sondalo. "Ik werd geschept. Het resultaat is dat ik hier nu lig met drie gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen. Ook heb ik een klaplong opgelopen", meldt Van Vleuten vrijdag op haar website.

Hoe lang het herstel duurt en of haar WK-deelname eind september in gevaar komt is nog niet bekend. "Dit is natuurlijk heel zuur, maar ik ben blij dat ik er relatief goed vanaf ben gekomen en het geen blijvende gevolgen heeft. Ik zal hier nog enkele dagen moeten blijven ter observatie. Daarna ga ik in Nederland samen met mijn artsen een plan maken voor mijn herstel."

Wielrenster Van Vleuten gewond na aanrijding
Wielrenster Van Vleuten gewond na aanrijding (Foto: ANP)

Te Vrede naar Heerenveen

Mitchell te Vrede verruilt Feyenoord voor sc Heerenveen. De aanvaller viert vrijdag zijn verjaardag met een contract bij de Friese club.

De 24-jarige Te Vrede speelde sinds 2012 voor Feyenoord en kwam steeds vaker in actie bij de club. Afgelopen seizoen speelde hij twintig wedstrijden en maakte hij zeven doelpunten. Zeker van een basisplaats was hij echter niet en met de komst van onder anderen Michiel Kramer en Dirk Kuijt naar Rotterdam groeide de concurrentie voorin.

Heerenveen meldde donderdag al de komst van de Sloveense spits Luka Zahovic. De negentienjarige jeugdinternational komt van NK Maribor.

Te Vrede naar Heerenveen
Te Vrede naar Heerenveen (Foto: ANP)

Vluchteling opgepakt na 50 km kanaaltunnel

Een Sudanese vluchteling heeft 50 kilometer door de Kanaaltunnel gelopen. Hij ontweek daarbij de langsrazende hogesnelheidstreinen en bewakingspersoneel. Vlak voor de Britse uitgang bij Folkestone werd hij gelukkig alsnog aangehouden. De 40-jarige man is aangeklaagd wegens het hinderen van het treinverkeer.

Duizenden vluchtelingen uit Afrika en het Midden-Oosten proberen in Calais in vrachtwagens te kruipen of mee te liften op treinen, waardoor het vracht- en personenvervoer over het Kanaal wordt verstoord. Grenzen worden overspoeld met soms agressieve vluchtelingen op zoek naar een beter bestaan.

Volgens de Britse regering werden in het afgelopen jaar 39.000 vluchtelingen onderschept die illegaal probeerden over te steken, meer dan twee keer zoveel als een jaar eerder. De hoeveelheid die wél de overkant haalt wordt vele malen hoger geschat.

Vluchteling loopt door Kanaaltunnel
Vluchteling loopt door Kanaaltunnel (Foto: ANP)

Ed Sheeran vervangt Justin Bieber

Justin Bieber zou eind deze maand voor het eerst sinds twee jaar een optreden geven in Engeland op het Fusion Festival in Birmingham, helaas moest Justin zijn show plotseling afzeggen. Gelukkig voor de organisatie van het festival is Ed Sheeran zo aardig om zijn agenda leeg te maken en in te vallen voor zijn collega, meldt Daily Star.

"Ik zei eerder dat Wembley voorlopig mijn laatste optreden in Engeland zou zijn, maar mijn vriend moest een show afzeggen op een festival, dus ik val op het laatste moment voor hem in", aldus Ed (24) via Twitter. "Het gaat om het Fusion Festival en het valt op 28 augustus. Dit is echt de laatste show van mijn X Tour in Engeland."

Damien Sander, organisator van het liefdadigheidsevenement, laat Daily Star weten heel blij te zijn met de hulp van Sheeran. "Dit is een heel mooi gebaar van deze geweldige kerel. Ed heeft deze festivaldag gered, we zijn hem voor eeuwig dankbaar."

Justin (21) moest zijn optreden afzeggen vanwege 'onvoorziene omstandigheden'. Daarmee stelde de Canadese zanger heel wat fans teleur. Bieber liet via Twitter weten dat het hem spijt en dat hij het binnenkort goed zal maken met zijn fans. Ook schreef hij dat hij verwachtte dat de Britse pers hem stevig aan zou pakken na zijn mededeling. "Dat hoort nou eenmaal bij deze baan. Ik hou altijd van jullie en ik maak het goed", sloot Justin af.

Ed Sheeran vervangt Justin Bieber
Ed Sheeran vervangt Justin Bieber (Foto: BuzzE)

'Trump doet of hij een politicus is'

"De mannen onderscheiden zich hier van de jongens, de bokken onderscheiden zich van de schapen." Hoe je het ook wilt noemen, volgens publicist en Amerikaspecialist Frans Verhagen is duidelijk dat een aantal Republikeinse kandidaten echt niets te zoeken heeft in de presidentsstrijd. "De grote 'Donald Trump Show' is over een paar maanden afgelopen, voorspel ik."

In het donderdag (lokale tijd) uitgezonden tv-debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten die bovenaan staan in de peilingen, trok vastgoedmagnaat Donald Trump weer de meeste aandacht. "Het debat leek wel een tv-show waarin Trump de rol van politicus speelt." Verhagen noemt de zakenman "niet relevant". "Hij wordt niet de presidentskandidaat van de Republikeinen. Het publiek raakt uitgekeken op de soundbites. Want wat wil hij nou eigenlijk? Wat voor concrete plannen heeft hij met het land?"

De race om het presidentschap duurt nog even, volgend jaar november staan de verkiezingen gepland. "We zijn nog in een heel vroeg stadium, alles kan nog veranderen", zegt Verhagen. "Maar de eerste contouren worden nu zichtbaar."

John Kasich, gouverneur van de staat Ohio, sprong er volgens Verhagen op een positieve manier uit. "Dit is een man die verstandige dingen zegt. Ik denk dat hij de grootste dreiging is voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton." Jeb Bush, uit de fameuze Bush-dynastie die al twee Amerikaanse presidenten voortbracht, was volgens de Amerikakenner niet heel sterk, maar is zeker nog niet afgeschreven. Voormalig Hewlett-Packard-topvrouw Carly Fiorina kwam juist beter uit het debat dan vooraf gedacht.

"IJdeltuiten" zoals Senator Rand Paul en neurochirurg Ben Carson zijn tijdens het debat door de mand gevallen, stelt Verhagen.

Het dreigement van Trump om desnoods als onafhankelijke kandidaat verder te gaan, als hij niet de presidentskandidaat wordt voor de Republikeinen, is er eentje om serieus te nemen denkt Verhagen. "Dat zou gunstig uit kunnen pakken voor de Democraten, omdat de Republikeinse achterban zich dan gaat verdelen. Maar ik acht Trump politiek te dom om hier echt profijt van te trekken."

VS-kenner: Trump doet of hij een politicus is
VS-kenner: Trump doet of hij een politicus is (Foto: ANP)

Kim Kardashian maakt selfie met Clinton

Voor Kim Kardashian stond er donderdagavond een bijzondere ontmoeting op het programma. Samen met haar man Kanye West ontmoette ze de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton.

"Zo spannend dat we vanavond onze volgende president gaan ontmoeten. Misschien wil ze wel een selfie met mij maken", schreef Kim eerder op de avond. De realityster kreeg uiteindelijk waar ze zo op hoopte. "Ik heb mijn selfie gekregen!!! Ik vond het echt geweldig om haar te horen praten over haar wensen voor ons land", aldus Kim bij een kiekje van zichzelf met Hillary en Kanye.

Hillary deelde het kiekje met Kim en Kanye ook via haar Instagramaccount. "Nieuwe vrienden", schreef ze bij het plaatje.

Kim Kardashian maakt selfie met Clinton
Kim Kardashian maakt selfie met Clinton (Foto: BuzzE)

Stankoverlast door oliegeur in Alphen

Bij het ongeval met de hijskranen in Alphen aan den Rijn is gasolie vrijgekomen. Die gasolie verdampt en dat geeft in de omgeving van het ongeval stankoverlast, meldt de gemeente vrijdag. Omdat het de laatste dagen warm is gaat het verdampen vrij snel. Tegen de stankoverlast door de verdamping is niets te doen. Er is geen gevaar voor de gezondheid.

De 'ingedamde' hydrolische olie die ook is vrijgekomen na het ongeval verdampt niet, blijft liggen en moet worden opgeruimd door afzuiging. De overlast wordt zoveel mogelijk beperkt door de met olie volgelopen 'opvangmatten' zo snel mogelijk weg te halen.

Stankoverlast door oliegeur in Alphen
Stankoverlast door oliegeur in Alphen (Foto: ANP)

Distributeur gaat 'zwarte' films uitbrengen

Nederland heeft er een nieuwe filmdistributeur bij. Full Color Entertainment gaat zich volledig richten op het werk van zwarte onafhankelijke regisseurs en zich er hard voor maken dat deze titels in Nederland meer aandacht krijgen. Dat heeft initiatiefnemer Peggy Gemerts vrijdag bekendgemaakt.

De eerste twee films van Full Color gaan half augustus in Nederland in première. Het gaat om producties uit Curaçao, die gemaakt zijn door donkere filmmakers die in Nederland een opleiding tot regisseur hebben gevolgd. Beide films gaan in première op World Cinema Amsterdam en zijn daarna te zien in onder meer Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Het gaat om Sensei Redenshon, die vertelt over een man die na een lange gevangenisstraf weer contact met zijn zoon probeert te krijgen, en de documentaire Sombra di Kolo, die toont hoe groot de invloed van huidskleur is op het dagelijks leven in Curaçao. De twee titels hebben in Curaçao uitverkochte zalen getrokken en hebben volgens de nieuwe distributeur ook potentie in Nederland veel publiek te vinden.

Gemerts werkte jarenlang als marketing manager voor Entertainment One en Dutch FilmWorks. Hier viel haar op dat onafhankelijke zwarte films vaak niet goed hun werk weten te vinden naar de Nederlandse filmtheaters en daardoor in Nederland geen aandacht krijgen

Distributeur gaat 'zwarte' films uitbrengen
Distributeur gaat 'zwarte' films uitbrengen (Foto: BuzzE)

Moederbedrijf Jaguar ziet winst halveren

Tata Motors, het Indiase moederbedrijf van de Britse luxe automerken Jaguar en Land Rover, heeft in het afgelopen kwartaal de winst wederom zien halveren. Dat maakte de grootste autofabrikant van India vrijdag bekend. Onder meer zwakkere verkoopprestaties in China waren debet aan de winstdaling.

De nettowinst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar zakte naar 27,2 miljard roepies (390 miljoen euro), van 54 miljard roepies een jaar eerder. Ook in het vierde kwartaal van afgelopen boekjaar zag het bedrijf de winst al meer dan halveren.

De winst bij de Jaguar- en Land Roverdivisie daalde tot omgerekend 699 miljoen euro, tegen 984 miljoen euro een jaar geleden. Net als veel andere automakers als Toyota en BMW verlaagde het bedrijf zijn verkoopdoelstelling voor China, waar de verkopen in het afgelopen kwartaal met 33 procent terugliepen.

Verder kampte Tata met een zwakkere verkoop van zijn personenauto's op de Indiase thuismarkt.

Ondanks de winstdaling rekent Tata erop dit jaar een recordaantal Jaguars en Land Rovers te slijten. Het bedrijf voorziet voor het hele jaar wereldwijd meer dan 500.000 voertuigen aan de man te brengen. In het afgelopen boekjaar werden er 462.678 auto's van de merken verkocht.

Moederbedrijf Jaguar ziet winst halveren
Moederbedrijf Jaguar ziet winst halveren (Foto: ANP)

Storing bij pakketdienst PostNL

PostNL heeft vrijdag twee uur last gehad van een landelijke storing bij het aannemen van pakketten. Onder meer op postkantoren en zogeheten pakketpunten konden geen pakketten via het kassysteem worden gescand, meldde een woordvoerster van PostNL.

De oorzaak van de storing is nog niet bekend. Het bedrijf heeft zijn excuses aangeboden voor het ongemak.

Storing bij pakketdienst PostNL
Storing bij pakketdienst PostNL (Foto: ANP)

Politie houdt 23 relschoppers Arnhem vast

Van de zeventig voetbalsupporters die donderdagavond in Arnhem zijn aangehouden, zijn er 23 in verzekering gesteld. Zij blijven voorlopig nog in de cel zitten. Onder de 23 arrestanten zijn vier Britse supporters van Southampton, aldus een woordvoerder van de Arnhemse politie vrijdagmiddag.

De overige 47 opgepakte verdachten zijn naar huis gestuurd, maar moeten zich op een later tijdstip bij de politie melden. De vastgehouden hooligans in de leeftijd van 17 tot 50 jaar hebben 'een geschiedenis van voetbalgeweld'.

Tussen supporters van Vitesse en Southampton brak donderdagavond op de Arnhemse Korenmarkt een grote vechtpartij uit. Volgens de politie is er gegooid met stoelen en tafels. Een agent raakte lichtgewond. Toen de mobiele eenheid arriveerde, verschansten alle vechtersbazen zich in een café. De politie haalde vrouwen en kinderen uit de kroeg en hield daarna alle mannelijke aanwezigen aan.

De gemeente Arnhem had in het centrum een speciaal supportersplein voor Southampton ingericht. Daar was het volgens ondernemers gezellig, maar even verderop sloeg ineens de vlam in de pan. De politie vraagt omstanders die beelden hebben gemaakt om die in te leveren.

Politie houdt 23 relschoppers Arnhem vast
Politie houdt 23 relschoppers Arnhem vast (Foto: ANP)

Griekenland: 55.000 bootvluchtelingen in juli

Griekenland heeft alleen al in juli 54.899 vluchtelingen onderschept op de Egeïsche Zee, die tussen het land en Turkije ligt. Bovendien zijn 47 mensensmokkelaars opgepakt. Dat meldde de Griekse kustwacht vrijdag. De VN-vertegenwoordiger voor vluchtelingen zegt dat Griekenland de toestroom nauwelijks aankan.

Volgens de cijfers kwamen in het eerste halfjaar 124.000 vluchtelingen aan in Griekenland, die een beter leven zoeken in Europa. Van hen kwam bijna twee derde uit Syrië. Mensensmokkelaars brengen migranten via Griekenland de Europese Unie in.

Premier Alexis Tsipras wil dat Europa in actie komt. "Griekenland beleeft een crisis in een crisis. We doen wat we kunnen om deze mensen menselijk te behandelen", zei hij tegen de staatstelevisie.

Griekenland: 55.000 bootvluchtelingen in juli
Griekenland: 55.000 bootvluchtelingen in juli (Foto: ANP)

NOS maakt kans op Emmy Award om MH17-verslag

De NOS heeft een nominatie in de wacht gesleept voor een Emmy Award voor een reportage over de dag van nationale rouw na de ramp met vlucht MH17. Dat heeft de organisatie van de prestigieuze internationale mediaprijs vrijdag bekendgemaakt. De omroep maakt kans in de categorie nieuwsprogramma's.

Het verslag gaat over de aankomst van de eerste slachtoffers van de vliegramp op het vliegveld van Eindhoven en de lange rouwstoet die volgde naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum.

"Dit is een nominatie die je liever niet wilt krijgen", reageert algemeen directeur Jan de Jong. "Daar is de aanleiding veel te triest voor. De NOS is ingericht om dit soort producties uit de grond te stampen. Ook onder de moeilijkste omstandigheden."

De winnaars worden op 28 september bekendgemaakt in New York.

NOS maakt kans op Emmy Award om MH17-verslag
NOS maakt kans op Emmy Award om MH17-verslag (Foto: BuzzE)

'Alles-in-één'-bundel groeit in populariteit

Abonnementen waar niet alleen internet maar bijvoorbeeld ook televisie of bellen bij zit, worden steeds populairder. Consumenten kiezen steeds vaker voor pakketten in plaats van losse contracten, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Inmiddels zijn zes miljoen van de bijna zeven miljoen internetaansluitingen in Nederland onderdeel van een pakket met meerdere diensten in één bundel. De meeste mensen kiezen voor televisie, breedband en vaste telefonie in één. Het aantal bundels waar ook mobiele telefonie aan is toegevoegd verdubbelde het afgelopen jaar.

"De concurrentie verschuift steeds meer naar deze alles-in-éénabonnementen", zei ACM-bestuurslid Henk Don vrijdag in een toelichting.

Snelheden
Ook met verhoging van internetsnelheden proberen aanbieders om klanten voor zich te winnen, staat in het trendrapport. Die hoge snelheden maken het bijvoorbeeld mogelijk dat meerdere personen in een huishouden tegelijkertijd kunnen internetten en tv kijken.

Inmiddels heeft 62 procent van de huishoudens een internetsnelheid van 30 Mbit per seconde of meer. De ACM verwacht dat dit gemiddelde de komende kwartalen verder oploopt, aangezien KPN momenteel fors investeert in het upgraden van zijn kopernetwerk. Met nieuwe technieken kan KPN op koper snelheden van meer dan 100 Mbit per seconde realiseren.

Nederland ligt hiermee volgens de toezichthouder goed op koers met de Europese doelstellingen. In 2020 moet voor alle huishoudens internet met een snelheid van minimaal 30 Mbit per seconde beschikbaar zijn.

'Alles-in-één'-bundel groeit in populariteit
'Alles-in-één'-bundel groeit in populariteit (Foto: ANP)

Ajax speelt tegen Jablonec, AZ treft Astra Giurgi

Ajax speelt in de play-offs om een plek in de groepsfase in de Europa League tegen FK Jablonec uit Tsjechië. De Amsterdammers spelen eerst een uitwedstrijd.

AZ strijdt tegen het Roemeense Astra Giurgi. Die ploeg versloeg donderdag nog het Britse West Ham in de voorrondes van de Europa League. AZ moet eerst een uitwedstrijd spelen tegen Astra.

Ajax werd deze week door Rapid Wien uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League en komt daarom uit in de Europa League.

Ajax speelt tegen Jablonec
Ajax speelt tegen Jablonec (Foto: ANP)

Manchester tegen Brugge in Champions League

Louis van Gaal zal het met Manchester United moeten opnemen tegen het Belgische Club Brugge in de play-offs van de Champions League. Om de groepsfase van het miljoenentoernooi te halen, moet over twee wedstrijden worden gewonnen.

Voor de Belgische ploeg met Ruud Vormer en Stefano Denswil in de gelederen is het de slechts denkbare loting. De Britse ploeg met Memphis Depay en Daley Blind is er alles aan gelegen om dit jaar in Europa te presteren. Manchester begint het tweeluik met een thuiswedstrijd.

Pittige loting

Jean-Paul Boëtius zal het met FC Basel moeten opnemen tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv. Stefan de Vrij, Wesley Hoedt, Edson Braafheid en Ricardo Kishna kenden met Lazio Roma een pittige loting. Zij moeten het opnemen tegen Bayer Leverkusen.

De Nederlanders Virgil van Dijk en Nadir Ciftci moeten met Celtic zien af te rekenen met het Zweedse Malmö. Rapid Wien, dat Ajax deze week versloeg in de voorrondes, moet spelen tegen Shakhtar Donetsk. Mooiste affiche is het duel tussen het Spaanse Valencia en AS Monaco.

PSV is de enige Nederlandse ploeg die al zeker is van de groepsfase van de Champions League. De speeldata voor de playoffs zijn 18/19 augustus en 25/26 augustus.

Manchester tegen Brugge in Champions League
Manchester tegen Brugge in Champions League (Foto: ANP)

De volledige loting

Thuis Uit
FC Astana (Kaz) Apoel Nicosia (Cyp)
Skënderbeu (Alb) Dinamo Zagreb (Kro)
Celtic (Sco) Malmö FF (Zwe)
FC Basel (Zwi) Maccabi Tel Aviv (Isr)
BATE Borisov (WRu) Partizan Belgrado (Ser)
Lazio Roma (Ita) Bayer Leverkusen (Dui)
Mancheste United (Eng) Club Brugge (Bel)
Sporting Portugal (Por) CSKA Moskou (Rus)
Rapid Wien (Oos) Shakhtar Donetsk (Oek)
Valencia (Spa) AS Monaco (Fra)

'Spice Girls plannen reünie zonder Victoria'

De Spice Girls zijn bezig met het plannen van een grote reünie tour volgend jaar. Het is dan precies twintig jaar geleden dat hun eerste single Wannabe uitkwam. Volgens The Sun zal de groep alleen niet helemaal compleet zijn, Victoria zal namelijk ontbreken bij de concertreeks.

Mel B, Mel C, Geri Halliwell en Emma Bunton zouden vorige maand hebben besloten om weer op tournee te gaan. Volgens The Sun zullen de vier zangeressen binnenkort beginnen met het plannen van de tour. Er staan gesprekken met concertorganisatoren op het programma, ook moet er een nieuw management aangesteld worden.

Victoria Beckham, die zich in 2012 nog wel voegde bij haar collega's voor een optreden tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen, zou het nu te druk hebben voor een reünie. Een bron laat The Sun weten dat Mel B vorige maand naar Londen is gekomen om met de drie anderen te overleggen. "Ze zijn een reünie overeengekomen. Daar zullen ze alle vier waarschijnlijk zo'n tien miljoen pond mee verdienen."

Volgens de insider staan Geri, Emma, Mel B en Mel C meer dan open voor een reünie met Victoria. "Maar zij is resoluut, ze weet nu dat het doorgaat maar heeft geweigerd mee te doen. Ze wenst de meiden veel succes", weet de ingewijde. "Ze heeft het veel te druk met haar eigen modelabel en haar gezin."

De bron vertelt ook dat Mel B de drijvende kracht is achter de reünie. Het X Factor-jurylid en Victoria zouden niet veel contact meer hebben. "Mel B wil deze reünie al heel lang. Ze wilde het niet af laten ketsen door Victoria die niet mee wil doen."

'Spice Girls plannen reünie zonder Victoria'
'Spice Girls plannen reünie zonder Victoria' (Foto: BuzzE)

Griekse deflatie houdt aan

Het leven in Griekenland was vorige maand opnieuw aanzienlijk goedkoper dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Griekse statistiekbureau vrijdag heeft gepubliceerd.

De inflatie, de maatstaf voor de prijsontwikkeling in een land, kwam in Griekenland in juli uit op min 1,3 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 1,3 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. Deze cijfers zijn gebaseerd op de Europese meetmethode voor de inflatie. Volgens de Griekse definities zakten de prijzen zelfs met 2,2 procent.

Griekenland kampt al sinds begin 2013 met deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen. Enerzijds zijn die prijsdalingen goed voor de koopkracht van de Grieken. Aan de andere kant kan deflatie een rem zetten op de economische groei, doordat consumenten uitgaven uitstellen en het moeilijker wordt om schulden af te lossen.

Griekse deflatie houdt aan
Griekse deflatie houdt aan (Foto: ANP)

Geen verdere zoektocht vermiste vrouw Zandvoort

Er wordt niet meer verder gezocht naar de vrouw die sinds woensdagmiddag voor de kust van Zandvoort vermist werd. Dat heeft een woordvoerder van de veiligheidsregio Kennemerland vrijdag gezegd. "Met alle mogelijke middelen is naar de vrouw gezocht maar we hebben niets gevonden. Ze blijft te boek staan als vermist."

Hij voegt eraan toe dat er nog wel passief zal worden gezocht. Dat houdt in dat de politiehelikopter, de kustwacht en de reddingsbrigade ter hoogte van Zandvoort voorlopig nog even extra zullen kijken of ze het lichaam van de vrouw zien.

De vrouw kwam woensdag in zee in de problemen. Twee zwemmers probeerden haar tevergeefs te redden. Twee dagen lang is uitgebreid naar haar gezocht, ook met hulp van strandgasten die in linie langs de kustlijn liepen.

Geen verdere zoektocht vermiste Zandvoort
Geen verdere zoektocht vermiste Zandvoort (Foto: ANP)

Maastrichtse boekhandel 'een van de coolste'

De Maastrichtse boekhandel Dominicanen is een van de 'coolste' boekwinkels ter wereld. Althans volgens CNN. Het Amerikaanse mediabedrijf zette de mooiste boekhandels ter wereld op een rijtje. Dominicanen komt er daarin goed vanaf. De boekhandel zit sinds 2006 in een meer dan 700 jaar oud kerkgebouw, heeft 40.000 boeken op voorraad en schenkt volgens CNN de beste koffie van de stad.

Onder de andere fraaie boekhandels zijn Shakespeare and Company (Parijs), Assouline Venezia (Venetië), Rizzoli (New York) en Foyles (Londen). Veel ervan zitten in bijzondere gebouwen, zoals een voormalige handschoenenfabriek, een vroegere kroeg of een oud theater.

Maastrichtse boekhandel 'een van de coolste'
Maastrichtse boekhandel 'een van de coolste' (Foto: ANP)

Until Dawn en de butterfly effect

Until Dawn is een horrogame waarin je à la Heavy Rain constant keuzes moet maken die wel eens tot de dood van een van de persoanges zou kunnen leiden. Keuzes kunnen ook ook pas op de lange termijn effect hebben. De ontwikkelaar beschrijft het als de bekende 'butterfly effect'.

Ontwikkelaar Supermassive Games legt uit: “There are thousands of potential branches to every player’s individual story. Some of your decisions might appear to be inconsequential – a conversation choice that makes a character come across as a bit of an ass, for example – but if you’d made a different choice that character might have ended up the hero"

“Everything you choose can affect how other characters react, potentially with dire consequences. Some choices are more obvious but much more difficult, like choosing which friend will live and which will die.”

Until Dawn komt op 26 augustus uit en is exclusief voor PS4.

TV-serie over X-Men komt dichterbij

Een tv-versie van die ene Fox-superhelden-franchise die wél scoort komt steeds dichterbij. Dat bevestigde Fox Television Group-topvrouw Dana Walden donderdag aan de pers.

Het onderwerp kwam maar kort aan bod en wist ons slechts te leren dat het project om een tv-serie over de X-Men te maken nog niet is verlaten, want er is niet daardwerkelijk iets nieuws te melden over de ontwikkeling van de serie, behalve dat het schrijversduo Patrick McKay en John D. Payne bezig zijn met een scenario en zij de serie willen ontwikkelen samen met 24-producers Evan Katz en Manny Coto, die de leiding over de show zullen nemen.

Omdat Fox' filmcollega's de rechten op de X-Men-personages bezitten lijkt het een eitje om er ook een tv-serie over te maken, maar de studio heeft nog steeds lopende onderhandelingen met Marvel over de televisierechten. Marvel heeft zelf een zevental tv-series in de catalogus, waarvan twee op Disney's tv-zender ABC en vijf op Netflix. Walden gaf aan dat deze niets met een X-Men-serie te maken zullen hebben.

"De personages van de X-Men-franchise zitten al bij Fox aan de filmkant, dus we voegen hier geen personages aan toe die bij ABC/Disney zitten," aldus Walden. "Dit wordt puur de franchise zoals deze al bij Fox bestaat."

Het idee is om de serie langlopend te maken, en geen beperkte serie, zoals de revival van Prison Break of de terugkeer van 24 vorig jaar. Walden gaf aan 'hopelijk binnenkort' iets definitiefs te kunnen aankondigen.

X-Men (comics)

VEH: spaarhypotheek is vaak te duur

Banken zijn vaak laks met het wijzigen van de renteopslag bij het herzien van de rente op spaarhypotheken. Vooral huiseigenaren met een combinatie van spaar- en aflossingsvrije hypotheek betalen hierdoor per jaar mogelijk tot honderden euro's teveel rente. Dat stelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

Volgens de VEH moeten banken de renteopslag verlagen als huiseigenaren na afloop van de rentevaste periode een nieuw rentevoorstel krijgen. Veel banken houden vast aan de risico-inschatting die werd gemaakt bij het afsluiten van de hypotheek. Het risico neemt echter af, omdat er met een spaarhypotheek al geld opzij is gezet. De renteopslag zou daarom verlaagd moeten worden of helemaal moeten vervallen, meent de vereniging.

Bij een spaarhypotheek lost de huiseigenaar zijn hypotheek niet geleidelijk af. Hij bouwt in plaats daarvan geld op in een 'potje' waarmee de hypotheek in een keer wordt afgelost op de einddatum.

VEH: spaarhypotheek is vaak te duur
VEH: spaarhypotheek is vaak te duur (Foto: ANP)

Burgemeester Schiermonnikoog vertrekt

Burgemeester Sjon Stellinga van Schiermonnikoog is met onmiddellijke ingang opgestapt. Dat maakte de provincie Friesland bekend.

De 57-jarige bestuurder heeft de gemeenteraad en Commissaris van de Koning John Jorritsma geïnformeerd over zijn vertrek. "In de relationele sfeer in Stellinga's privésituatie heeft zich een aantal veranderingen voorgedaan", meldde de provincie donderdag in een verklaring. "Die vragen nu al zijn tijd en aandacht."

Jorritsma laat weten achter het besluit van de burgemeester te staan. "Zonder verder op details in te gaan, vind ik het een moedige en begrijpelijke stap van de heer Stellinga. Ik wens hem en zijn dierbaren voor de komende periode rust en sterkte toe", aldus de Commissaris van de Koning.

Volgens de provincie wordt binnenkort gesproken over de benoeming van een waarnemend burgemeester.

Burgemeester Schiermonnikoog vertrekt
Burgemeester Schiermonnikoog vertrekt (Foto: ANP)

Personeel Belgische kerncentrale geschorst

Vier personeelsleden van de Belgische kerncentrale bij Tihange, ten zuidwesten van Maastricht, zijn geschorst. Na een reeks incidenten met vermijdbare fouten door medewerkers is het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) het zat en heeft ingegrepen.

Naast de schorsing van het viertal moet al het personeel verplicht een opleiding volgen om de veiligheid te verbeteren, zo vernam persbureau Belga vrijdag. Ook is er proces-verbaal opgemaakt.

Het FANC stelt dat er geen sprake was van fouten die een kernongeval konden veroorzaken, maar spreekt van "een zekere nonchalance" bij het personeel. Eigenaar Electrabel, onderdeel van het Franse energieconcern GDF Suez, moet ook een actieplan opstellen om de situatie te verbeteren.

Als er geen verbetering optreedt, sluit het FANC niet uit de kerncentrale stil te leggen.

Personeel Belgische kerncentrale geschorst
Personeel Belgische kerncentrale geschorst (Foto: ANP)

Ajax en AZ ontlopen topploegen

Ajax en AZ zullen het in de play-offs van de Europa League niet hoeven op te nemen tegen topploegen als Borussia Dortmund of Fenerbahçe. Beide ploegen hebben een beschermde status, al dreigt wel een koppeling aan lastige tegenstanders uit Scandinavië.

Ajax zit in pot 2 bij de loting, die vrijdagmiddag plaatsvindt. Dat betekent dat de regerend landskampioen uit Noorwegen, Molde FK, en het Deense Brøndby tot de mogelijke tegenstanders behoren. Ook Qarabag (Azerbeidzjan), Jablonec (Tsjechië) en Milsami Orhei (Moldavië) kunnen aan de Amsterdammers worden gekoppeld.

AZ zit in de vierde pot en kan daardoor de Deense kampioen FC Midtjylland treffen. Die overleefde de voorrondes van de Champions League niet, net als HJK Helsinki. Andere mogelijke tegenstanders voor AZ zijn FC Thun (Zwitserland), Astra Giurgiu (Roemenië), Odds BK (Noorwegen) en Qäbälä (Azerbeidzjan).

Ajax en AZ ontlopen topploegen
Ajax en AZ ontlopen topploegen (Foto: ANP)

John Stamos wilde Olson-tweeling ontslaan

John Stamos was geen fan van de Olsen-tweeling toen de twee meisjes als baby aan de slag gingen bij Full House. Hij heeft zelfs geprobeerd Mary-Kate en Ashley te laten ontslaan, zo vertelde hij donderdag aan People.

"Het is soort van waar", zei Stamos in reactie op een scène uit de Lifetime-film Unauthorized Full House Story waarin dit gebeurt. "De tweeling huilde heel veel", zo verklaart de acteur, die in de populaire comedyserie te zien was als de oom Jesse van Michelle, de rol die Mary-Kate en Ashley afwisselend speelden. "Het was heel moeilijk een scène op te nemen. Dus ik zei, weg met hun!"

De makers hebben zelfs even andere actrices geprobeerd voor de rol van Michelle. "Ze haalden een paar onaantrekkelijke roodharige kinderen binnen. Dat liep niet. Toen hebben de producenten de Olsen-tweeling weer teruggehaald."

Stamos is binnenkort te zien in Fuller House, een vervolg op Full House. Mary-Kate en Ashley, die tegenwoordig succes hebben als modeontwerpers, hebben besloten niet aan de nieuwe serie mee te werken.

John Stamos wilde Olson-tweeling ontslaan
John Stamos wilde Olson-tweeling ontslaan (Foto: BuzzE)

Stekelenburg voelt zich weer keeper

Na enkele mindere jaren kan doelman Maarten Stekelenburg eindelijk weer ontspannen naar de start van een competitie toewerken. De voormalig keeper van Ajax (32) is bij het Engelse Southampton eindelijk weer verzekerd van een basisplaats en denkt voorzichtig weer aan Oranje.

Dat was de laatste seizoenen wel anders. Bij al zijn vorige clubs (Ajax, AS Roma, Fulham en AS Monaco) belandde de international vroeg of laat op de bank. Stekelenburg is dan ook de eerste om toe te geven dat de klad wel redelijk in zijn loopbaan is gekomen. "Ik heb een aantal keuzes gemaakt die niet goed uitpakten, maar dat weet je nooit van tevoren. Ik heb nergens spijt van", zei de doelman donderdag, na de overwinning op Vitesse (2-0).

Bij Southampton, dat hem van Fulham huurt, heeft de geboren Haarlemmer weer een trainer die in hem gelooft: Ronald Koeman. De band tussen de twee gaat al ver terug, vertelde Stekelenburg. "Hij is degene die mij in 2002 bij Ajax liet debuteren."

Vlucht

De doelman was ook wel weer toe aan een club waar hij eerste keus is, al wist hij vorig seizoen bij Monaco van tevoren dat hij weinig zou keepen. "Monaco was vooral een vlucht weg van Fulham, waar ik een trainer had waar ik het niet mee kon vinden. Dat is ook geen geheim. Ik wist dat ik bij Monaco alleen in de beker zou keepen en klaar moest staan als er iets met de eerste doelman zou gebeuren."

Het jaar in het vorstendom heeft hem goed gedaan, erkende Stekelenburg. "Ik heb daar met plezier gespeeld, maar tweede doelman zijn is niet iets wat ik ambieer. Als eerste keeper werk je elke keer naar iets toe. Nu moest ik mijn energie op een andere manier kwijt." Hij heeft daarom veel aan zijn fysieke kracht kunnen werken, door na de trainingen het krachthonk nog in te duiken. "Ik voel me nu ook hartstikke goed."

Als Stekelenburg zijn oude niveau haalt, mag hij ongetwijfeld op een belletje van bondscoach Danny Blind rekenen. "Daar ga ik in ieder geval alles aan doen. Ik keer graag terug in Oranje", erkende de doelman, die in 2010 met het Nederlands Elftal nog in de WK-finale stond. Maar voor het zover is, moet de oud-Ajacied zich bij Southampton laten zien. Te beginnen zondag met de uitwedstrijd tegen Newcastle United, waar hij veel landgenoten treft. "Maar dat maakt niks uit. Leuk om die jongens te zien, maar meer ook niet. Ik ben vooral blij dat ik hier weer een kans heb gekregen."

Stekelenburg voelt zich weer keeper
Stekelenburg voelt zich weer keeper (Foto: ANP)

Aantal faillissementen gelijk gebleven

Het aantal bedrijven dat in juli failliet is gegaan, is gelijk gebleven ten opzichte van juni. Het aantal faillissementen staat de afgelopen twee maanden op het laagste niveau sinds januari 2009. Dat heeft het CBS vrijdag gemeld. In mei 2013 bereikte het aantal faillissementen een piek, daarna zette een dalende trend in.

In juli gingen 412 bedrijven op de fles, eenmanszaken daarbij niet meegerekend. De meeste faillissementen (97) werden uitgesproken in de handel, gevolgd door financiële instellingen (69).

Het aantal in een maand uitgesproken faillissementen hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Juli had 4 zittingsdagen, terwijl juni 5 zittingsdagen had.

In de eerste zeven maanden van dit jaar gingen volgens het CBS bij elkaar 3325 bedrijven over de kop. Dat is 19 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Aantal faillissementen gelijk gebleven
Aantal faillissementen gelijk gebleven (Foto: ANP)

Zwerver mishandeld en eten afgepakt

Een 61-jarige zwerver is donderdag in Leeuwarden het slachtoffer geworden van mishandeling. Een 49-jarige man uit die stad sloeg hem in het gezicht en gooide zijn eten weg, meldde de politie vrijdag.

Een voorbijganger die het zag gebeuren ontfermde zich over de zwerver en waarschuwde de politie. De verdachte kon daarna worden aangehouden. Het gaat om een bekende van de politie. Hij zei dat hij een conflict met de zwerver had over geld.

Zwerver mishandeld en eten afgepakt
Zwerver mishandeld en eten afgepakt (Foto: ANP)

Redelijke start golfer Luiten in Akron

Golfer Joost Luiten is redelijk begonnen aan de WGC-Bridgestone-Invitational, meetellend voor de Europese Tour. Hij liep donderdag de eerste ronde in 70 slagen, precies op par. Daarmee bezet de Rotterdammer de gedeelde 22e plaats.

Luiten kwam moeizaam op gang in de Amerikaanse stad Akron, met een 'double bogey' op de derde hole. Hij wist zich daarna aardig te herstellen.

De Australiër Danny Lee was met 65 slagen de beste op de openingsdag. De Noord-Ier Graeme McDowell en de Amerikaan Jim Furyk volgen met 66 slagen achter hun naam.

Redelijke start golfer Luiten
Redelijke start golfer Luiten (Foto: ANP)

Pixels prijzen te winnen: doe mee

In Pixels wordt de aarde aangevallen door buitenaardse wezens die zich vermomd hebben als old-school videogame figuren, zoals Pac-man, Donkey Kong en Centipede. President Will Cooper (Kevin James) vraagt zijn vriend Sam Brenner (Adam Sandler) om hulp, omdat hij kampioen arcade-gaming was in de jaren ’80. Samen met een team van retro-gamers moet hij de aliens verslaan en de wereld redden. Ze krijgen speciale wapens uit het Witte Huis van wapenspecialiste Lt. Col. Violet Van Patten (Michelle Monaghan). 

Pixels is geregisseerd door Chris Columbus. Het scenario is geschreven door Tim Herlihy en Timothy Dowling, naar een verhaal van Tim Herlihy, gebaseerd op de korte film van Patrick Jean. De film is geproduceerd door Adam Sandler, Chris Columbus, Mark Radcliffe en Allen Covert.

FOK! mag via deze weg 3X2 kaarten weggeven voor de première op 18 augustus in Pathé Arena. 
Tevens hebben we vijf troostprijzen in de vorm van een pakket met een zonnebril, een kaartspel en een Rubiks Cube!

Pixels winactie 2Pixels winactie 4Pixels winactie 3


Om mee te doen, hoef je alleen maar antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie heeft de film Pixels geregisseerd?

De inzendingen die voor 13 augustus binnen komen worden beoordeeld. Onder de juiste inzendingen worden de prijzen verdeeld.

Om mee te doen, kun je hier klikken! 

Oculus Rift-bedenker op voorpagina Time Magazine

Palmer Luckey, de bedenker van Virtual Reality-bril Oculus Rift, staat op de voorpagina van de beroemde Time Magazine met een opvallende foto. Het tijdschrift lijkt overtuigd van de potentie van Virtual Reality en wijdt er een lang artikel aan.

De vraag is hoe serieus je het allemaal kunt nemen met zo'n foto:

In het artikel worden 'nerds' ondertussen afgeserveerd. Nerds zijn volgens Time niet vrolijk en kunnen ook niet normaal praten.

Trailer: Angelina Jolie en Brad Pitt in By The Sea

Tien jaar nadat Brad Pitt en Angelina Jolie een stelletje werden op de set van Mr. en Mrs. Smith, dat in 2005 uitkwam, spelen de twee weer samen in een film: Jolies By The Sea heeft nu een nieuwe trailer.

De film, die is geschreven, geproduceerd en geregisseerd door Angeline Jolie, vertelt over Vanessa, een voormalig danser, en haar echtgenoot Roland, een schrijver, die op reis zijn in Frankrijk in de jaren 70. Ze voelen zich uit elkaar gegroeid, wanneer ze zich tijdens een verblijf in een plaatsje aan de zee aangetrokken voelen tot een paar lokale bewoners.

By The Sea is mede geproduceerd door Pitt en opgenomen in Malta. De film is te zien vanaf 26 november.

Dekker naar halve finale 50 vlinder, 10-jarige haalt het niet

Inge Dekker heeft vrijdag bij de WK zwemmen in het Russische Kazan de halve finale bereikt op de 50 meter vlinderslag. Dekker realiseerde in de series de derde tijd: 25,66. Alleen de Zweedse Sarah Sjöström (25,43) en de Deense Jeanette Ottesen (25,51) waren sneller.

Dekker werd eerder gedeeld achtste in de halve finales op de 100 meter vlinderslag maar zag wegens rugklachten af van een swimoff om een finaleplaats.

Een opmerkelijk deelnemer aan de series was de 10-jarige Alzain Tariq uit Bahrein. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen geldt bij de WK zwemmen geen leeftijdslimiet. Tariq realiseerde veruit de langzaamste tijd: 41,13, waarmee ze eenhonderdste boven haar persoonlijk record bleef.

Dekker naar halve finale 50 vlinder
Dekker naar halve finale 50 vlinder (Foto: ANP)

'Racistisch' sportteam hernoemd in Minority Report

De eerder deze week vrijgegeven poster voor de tv-serie Minority Report maakte niet veel indruk, voornamelijk door de weinig inspirerende weergave van 'floating heads' en de saaie tagline, maar er is toch wel iets opmerkelijks aan de tv-versie van de sciencefictionthriller.

De serie, die zich afspeelt in 2065, heeft het American footballteam Washington Redskins hernoemd naar de Washington Red Clouds. De huidige naam van het team, die is vernoemd naar het scheldwoord 'roodhuid' dat voor de oorspronkelijke bewoners van Amerika wordt gebruikt, staat momenteel onder druk vanwege de racistische lading, maar teameigenaar Dan Snyder weigert een nieuwe naam te kiezen.

De nieuw gekozen naam in de serie is opvallend omdat het verwijst naar een bekend opperhoofd uit de negentiende eeuw. Dit geeft het team de mogelijkheid dezelfde kleur, logo en mascotte te houden, wat tot nu toe als argument wordt genoemd om de naam Redskins te behouden. Producers van de tv-serie hebben overigens aangegeven dat er nog meer veranderingen zijn die kijkers zullen opvallen, zoals een "cooler openbaar vervoerssysteem" en een aantal veranderingen aan Amerikaanse nationale monumenten.

Minority Report, dat zich 15 jaar na de gebeurtenissen in de film afspeelt, begint op 21 september op het Amerikaanse Fox.

De hoofdcast van Minority Report
De hoofdcast van Minority Report

Vrije huurprijs grote steden schiet omhoog

In de grote steden rijzen de huurprijzen voor huurwoningen in de vrije sector de pan uit. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht lagen ze in het tweede kwartaal 7 procent hoger dan een jaar eerder, in Rotterdam wel 9 procent. Dat bleek vrijdag uit cijfers van Pararius.nl, naar eigen zeggen de grootste website voor huurwoningen in Nederland.

In Amsterdam betaalt een huurder momenteel maandelijks gemiddeld 20,68 euro per vierkante meter voor een vrije sector huurwoning. Nooit eerder was de huurprijs zo hoog in de hoofdstad.

Landelijk moesten huurders afgelopen kwartaal 12,71 euro per vierkante meter neertellen. Dat was 2,3 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Verstoring

"Het huuraanbod in de vrije sector staat onder druk", aldus Pararius-directeur Jasper de Groot. "De afgelopen twee jaar werden er continu meer woningen verhuurd dan dat er te huur werden gezet. Deze verstoring in vraag en aanbod zorgt voor een stuwend effect op de huurprijs die vooral in de grotere steden duidelijk waarneembaar is."

Naast de vier grote steden zag Pararius de huren stevig oplopen in onder meer Apeldoorn, Assen, Den Bosch, Gouda, Groningen, Haarlem, Leiden, Lelystad en Middelburg.

Arbeidscontracten

Volgens de huursite zijn het vooral "de dubbele middeninkomens met weinig kinderen" die de laatste tijd geïnteresseerd zijn in een huurhuis in de stad. "Een koopwoning is voor hen te veel een beslissing voor de lange termijn. Daarnaast hebben starters veelal beperkte financieringsmogelijkheden vanwege het ontbreken van arbeidscontracten voor onbepaalde tijd", verklaarde De Groot.

Op Pararius.nl werden afgelopen kwartaal door makelaars 11.358 woningen in de vrije sector te huur gezet en er werden 12.796 huizen verhuurd.

Vrije huurprijs in grote steden schiet omhoog
Vrije huurprijs in grote steden schiet omhoog (Foto: ANP)

Spinoff voor hitserie Empire 'zeer waarschijnlijk'

De Fox-serie Empire, die in maart een succesvol eerste seizoen afsloot en al in januari was verlengd voor een tweede seizoen, krijgt zeer waarschijnlijk een spinoff. Dat bevestigde bedenker Lee Daniels tijdens een persgesprek voor de Television Critics Association.

"Er komt een spinoff van Empire, dat is zeker," meldde Daniels. Volgens hem is er veel te vertellen over Cookie, gespeeld door Taraji P. Henson, haar familie, en haar achtergrond. De serie zou zich dan ook positioneren als een prequel: "Laten we teruggaan en begrijpen wie haar moeder is, haar zussen, laten we begrijpen wat haar gemaakt heeft," lichtte hij toe.

Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen om met een spinoff aan de slag te gaan, mede omdat Empire zelf nog alle aandacht vereist. De serie, die 12 afleveringen had in het eerste seizoen, krijgt er 18 in het komende seizoen. "Het was eerst wel eng, maar Fox heeft ons een goede planning gegeven om de show uit te rollen." Volgens Daniels zal het seizoen bestaan uit eerst tien afleveringen, dan de winterstop en vervolgens de laatste set. "De show wordt net zo goed als het al was, we hebben niet het gevoel dat we te veel moeten doen," aldus Daniels, die toelichtte dat het tempo een klein beetje wordt verlaagd om niet te vroeg op te branden.

Ook wordt het aantal gaststerren een stukje teruggebracht. Het eerste seizoen had onder andere Mary J. Blige, Rita Ora, Snoop Dogg en Patti LaBelle in gastrollen. Het tweede seizoen zal onder andere Mariah Carey, Lenny Kravitz, Denzel Washington, Oprah Winfrey en Alicia Keys hebben, maar het moet niet overheersen, vindt de producer. "Hoe meer celebrities, hoe meer sterren we in de show stoppen, hoe minder je kunt vertellen over de familie. Als we je een beetje Denzel en Oprah kunnen geven is dat leuk, maar het moet wel over de familie blijven gaan."

Promotie voor de show legt echter wel de nadruk op de sterren; hoewel een deal met Mariah Carey nog niet rond is, is zij al wel door de producers en PR-mensen opgepikt als belangrijkste wapenfeit voor voor het tweede seizoen van de serie, dat op 23 september op het Amerikaanse Fox begint. De Nederlandse Fox heeft geen datum bekend gemaakt, maar noemt wel september als de start van Empire 2, terwijl het eerste seizoen pas in Nederland werd uitgezonden toen het in de VS al was afgerond.

Empire: Terrence Howard en Taraji P. Henson
Terrence Howard en Taraji P. Henson

Laatste trailer voor Hitman: Agent 47

"You won't know what hit you," claimt de nieuwste trailer van Hitman: Agent 47 na getoond te hebben hoe kundig hun hoofdfiguur wel niet is.

De film, gebaseerd op de Hitman-games en geen vervolg op de vorige Hitman-film, verhaalt over Agent 47 en deze trailer lijkt te vertellen dat voornamelijk de aard van zijn persoon wordt onderzocht, en het programma waaruit hij afkomstig is. De trailer belooft actie, list en bedrog.

Hitman: Agent 47, met Rubert Friend in de hoofdrol, plus Zachary Quinto, Hannah Ware en Ciarán Hinds, is te zien vanaf 3 september.

'Mislukken Fantastic Four is schuld van studio'

Volgens regisseur Josh Trank had hij een veel betere versie van Fantastic Four voordat anderen zich ermee bemoeiden.

Hij meldde dit op Twitter en impliceerde dat de studio, 20th Century Fox, of in ieder geval andere executives van de film, de film significant hebben veranderd. Zijn eigen versie zou 'geweldige recensies' hebben gekregen. "Je zult het waarschijnlijk nooit zien," lichtte hij toe over zijn versie. "Maar dat is de realiteit."

Trank verwijderde zijn tweet kort na plaatsing, maar niets op het internet is écht weg als je het verwijdert; een oplettende journalist herplaatste een screenshot van Tranks bericht.

De productie van Fantastic Four had al problemen lang voordat het publiek de eerste beelden te zien kreeg. Het gedrag van Trank op de set baarde de studiobazen toen veel zorgen. Volgens de Hollywood Reporter was de situatie in mei van dit jaar al zo dat men vond dat Trank zich onberekenbaar gedroeg en zich vaak afzonderde. Hij zou zijn werk als regisseur, iemand die de richting aangeeft, niet goed doen. "Als je iemand hebt die geen vragen kan beantwoorden of zich afzondert, heb je een probleem," aldus een insider.

De zaken gingen naar verluidt zo slecht dat producers Simon Kinberg en Hutch Parker moesten ingrijpen om de film af te maken. De 'geweldige film' die Trank in zijn hoofd had heeft hij wellicht dus niet kunnen maken omdat hij zijn producers niet het vertrouwen gaf dat hij dat kón afmaken. Kort na deze problemen werd Trank van de tweede Star Wars-spinoff gehaald, waar Kinberg ook bij betrokken is. Berichten hierover zijn tegenstrijdig en gebaseerd op van horen zeggen, maar Tranks gedrag tijdens Fantastic Four zou de reden zijn dat men hem liever niet meer voor Star Wars aan de leiding had.

Fantastic Four is deze week internationaal geopend en wordt behoorlijk afgebrand. Volgens A.O. Scott van de New York Times is het "menselijk drama mager" en zal de film over twee weken uit de bioscopen verdwenen zijn. Henry Barnes van The Guardian noemt de film "onderweldigend" en volgens Matt Zoller Seitz van RoberEbert.com zijn "de personages zo plat dat zelfs deze begaafde cast ze niet kan vullen met leven." De film heeft op moment van schrijven een 9% op Rotten Tomatoes en een 4.3 op IMDb.

Vier games die je gespeeld moet hebben op je mobiel

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand kijken we naar een aantal games met een verslavende factor. Deze games zijn Sonic Runners, Agar.io, Seas of Fury en Dragon Wars.

Sleepy Hollow crosst over met Bones voor Halloween

Sleepy Hollow heeft slechts met moeite een derde seizoen gescoord, maar zendergenoot Bones begint binnenkort aan seizoen nummer elf en is nog immer populair. Misschien dat de zenderbazen vinden dat de bovennatuurlijke semi-detectiveserie wat hulp kan gebruiken van de gevestigde orde, want de series krijgen een crossover.

In de week voor Halloween zullen de afleveringen van Bones en Sleepy Hollow op het Amerikaanse Fox samen een verhaal vertellen, waarin een op te lossen zaak in Bones de hoofdfiguren, gespeeld door David Boreanaz en Emily Deschanel, naar het New Yorkse stadje Sleepy Hollow leidt. Dat leidt meteen een aflevering van Sleepy Hollow in, waarin de wederopstanding van een schurk de hulp van de forensische vaardigheden van Bones nodig heeft.

"Toen het idee geopperd werd om deze crossover te maken voor de fans, was de schrijverskamer direct vol energie," zo meldt Clifton Campbell, de nieuwe showrunner van Sleepy Hollow. "De creatieve vrijheid om deze werelden samen te voegen die, op het eerste gezicht, zo anders lijken, maar in de basis zo hetzelfde zijn - mysterie, intrige en methodische deductie, gevouwen in de sterke teamsamenwerking tussen personages - was een uitdaging waar we allemaal voor open stonden, en we geloven erin dat fans van beide series het resultaat erg prettig zullen vinden."

Michael Peterson, executive producer van Bones, ziet de samenwerking als een "geweldige aflevering van The X-Files waarin het Bones-uur het Scully-perspectief is, gebaseerd op logica, en het Sleepy Hollow-uur is meer Fox Mulder-achtig."

De twee afleveringen worden uitgezonden op 29 oktober in de VS. Reken er maar niet op dat de crossover ook in Nederland te zien is.

Castfoto Sleepy Hollow/Bones crossover
De cast van Sleepy Hollow en Bones

Trump kop van jut tijdens debat Republikeinen

Republikeinse presidentskandidaten hebben donderdag hun pijlen gericht op partijgenoot Donald Trump, die ook een greep doet naar het hoogste ambt in de VS. De vastgoedtycoon werd tijdens een debat verweten te draaien en er nauwe banden op na te houden met Bill en Hillary Clinton.

Trump kreeg onder meer felle kritiek van zakenvrouw Carly Fiorina, die wees op een telefoontje dat haar rivaal zou hebben gehad van Bill Clinton. De oud-president zou Trump hebben aangemoedigd een grote rol te spelen binnen de Republikeinse partij.

"Ik kreeg geen telefoontje van Bill Clinton voordat ik besloot mee te doen aan de race", sneerde de presidentskandidate. "Misschien omdat ik geen geld heb gegeven aan de Clinton Foundation of aan de campagne van zijn vrouw." Hillary Clinton wil namens de Democratische partij meedoen aan de verkiezingen.

De uitgesproken zakenman was niet aanwezig om zichzelf te verdedigen. Het ging om een debat tussen de nummers 11 tot en met 17 in de peilingen. Trump deed donderdagavond (lokale tijd) mee aan het debat tussen Republikeinse presidentskandidaten die beter scoren in de peilingen.

Trump kop van jut tijdens debat Republikeinen
Trump kop van jut tijdens debat Republikeinen (Foto: ANP)

Prison Break komt terug

Het is officieel: Prison Break komt terug, inclusief vertrouwde hoofdrolspelers Wentworth Miller en Dominic Purcell. Volgens bedenker van de serie Paul Scheuring gaat het om een reboot. Wie nog meer terugkeren en wanneer we het te zien krijgen is niet bekendgemaakt.

Scheuring gaf te kennen dat hij geïnteresseerd is in een nieuw verhaal binnen de serie. Het originele verhaal liep gedurende vier seizoenen van 2005 tot 2009. Hoewel er gesproken wordt over een reboot, heeft Dana Walden van Fox Television Group het volgende gezegd: "Het verhaal gaat verder, enkele jaren na de gebeurtenissen uit de serie. Waar de verhaallijn precies naartoe gaat gedurende de tien nieuwe episodes weet Paul zelf volgens mij nog niet eens, maar het zal ongetwijfeld enkele vragen beantwoorden die nog openstonden toen het originele verhaal eindigde".

Prison Break volgde het verhaal van Michael Schofield (Miller) terwijl hij poogt uit de gevangenis te ontsnappen samen met enkele handlangers, nadat zijn broer onterecht beschuldigd is voor moord en voor wie de doodstraf boven het hoofd hangt.


Prison Break krijgt vervolg (Foto: geekynews.com)

Obama zegt Jon Stewart vaarwel

De Amerikaanse president Barack Obama was donderdag een van de vele fans die Jon Stewart via Twitter vaarwel zeiden met de hashtag #JonVoyage. "Je bent een geweldig cadeau voor het land geweest", schreef Obama verder.

Stewart presenteert donderdagavond voor de laatste keer The Daily Show, de satirische nieuwsshow waar hij vijftien jaar lang het gezicht van was. Obama was vorige week voor de zevende keer te gast. Ook andere bekende fans gaan Jon missen. "Ik kan niet geloven dat het vandaag de laatste The Daily Show van Jon Stewart is. Dat is zo stom", schreef actrice Olivia Munn. Mia Farrow schreef: "Maar we hebben je nog steeds nodig, Jon Stewart."

De nieuwe host van The Daily Show is de Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah.

Obama zegt Jon Stewart vaarwel
Obama zegt Jon Stewart vaarwel (Foto: BuzzE)

Bloedige aanslag in hoofdstad Afghanistan

Door een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vrijdag zeker drie mensen om het leven gekomen. Ook raakten naar verluidt meer dan 100 mensen gewond toen een krachtige bom ontplofte, berichtte de BBC.

Een lokaal ziekenhuis had na de aanslag de handen vol aan het behandelen van patiënten, zei een medewerker tegen persbureau Reuters. Er zouden zich onder anderen veel vrouwen en kinderen hebben gemeld. Veel mensen arriveerden te voet en werden behandeld voor oppervlakkige verwondingen.

Er bestaat nog onduidelijkheid over het doelwit van de aanslag. Volgens een westerse veiligheidsfunctionaris ging het waarschijnlijk om een gebouw van het leger.

Bloedige aanslag in hoofdstad Afghanistan
Bloedige aanslag in hoofdstad Afghanistan (Foto: ANP)

Caitlyn sluit relatie met man niet uit

Caitlyn Jenner sluit een relatie met een man niet uit, nu ze zelf de transformatie tot vrouw heeft gemaakt. Dat blijkt uit de aankomende aflevering van I Am Cait, waarvan E! News alvast een voorproefje online heeft gedeeld.

Haar vriendin Candis Cayne vraagt Caitlyn hoe het is om te daten als transseksuele vrouw. "Ik weet zeker dat je vaak hebt gezegd dat je je alleen tot vrouwen aangetrokken voelt", zegt Candis in het fragment. Daarop maakt Caitlyn duidelijk dat ze in het verleden alleen relaties met vrouwen heeft gehad. Gevraagd naar een duidelijk antwoord wat betreft haar voorkeur, zegt Caitlyn er nog niet uit te zijn. "Ik weet het niet. Ik heb nog nooit iets gehad met een man."

Zelf houdt Caitlyn zich nog niet echt bezig met haar seksuele voorkeuren. "Ik heb belangrijkere dingen dan een orgasme om me zorgen over te maken."

Trump wil koste wat kost winnen

Vastgoedmagnaat Donald Trump sluit niet uit dat hij als onafhankelijke kandidaat meedoet aan de presidentsverkiezingen. Dat bleek tijdens het donderdag (lokale tijd) uitgezonden tv-debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten die bovenaan staan in de peilingen.

De uitgesproken zakenman weigerde te beloven dat hij de kandidaat zal steunen die uiteindelijk namens de Republikeinse partij mag meedoen aan de presidentsverkiezingen. "Ik doe die belofte op dit moment niet", zei Trump.

De vastgoedmagnaat benadrukte wel dat hij het liefst namens zijn partij wil meedoen aan de verkiezingen. "Ik wil winnen en we gaan winnen", stelde Trump, die volgens peilingen de meeste steun geniet onder de Republikeinse achterban. "Ik wil winnen als Republikeinse kandidaat."

Trump wil koste wat kost winnen
Trump wil koste wat kost winnen (Foto: ANP)

WK Zwemmen dag 6: Met een 10-jarig meisje op het WK

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Series & halve finales

De snelste afstand in het zwemmen opent de dag, de series van de 50 meter vrije slag bij de mannen. Cesar Cielo werd wereldkampioen in 2013, 2011 en 2009 en pakte olympisch goud in 2008 en brons in 2012. Hij is er echter niet bij, want eerder deze week maakte hij bekend dat hij terug is gevlogen naar Brazilië om te herstellen van een schouderblessure. Favoriet Florent Manaudou uit Frankrijk is dus nog een concurrent kwijt en zal vooral af moeten rekenen met Vladimir Morozov. Nederlanders doen op deze afstand niet mee.

Op de 50 meter vlinderslag staan een opvallende deelneemster aan de start. Alzain Tariq uit Bahrein is namelijk nog maar tien jaar jong en heeft hier veruit de langzaamste inschrijftijd. Topfavoriete Sarah Sjöström uit Zweden vind het leuk dat ze 'concurrentie' heeft van een meisje van tien. "Fantastisch! Toen ik tien was probeerde ik de training over te slaan en ijs te gaan eten.." Belal Tariq, de vader en coach van Alzain, heeft duidelijke doelstellingen: "We hopen dat ze in de series twee of drie zwemsters voor kan blijven, dat zou fantastisch zijn."

Overigens is de kleine Alzain, hier te zien met haar vader, zeker geen talentloze zwemster: onlangs won ze liefst vier keer goud op een toernooi voor scholieren met deelneemsters uit de hele wereld. Een van de concurrenten wordt de twaalfjarige Su Moe Theint San uit Myanmar, die in de tweede heat een van de favorieten is. San heeft echter al ervaring, want twee jaar geleden in Barcelona was ze er ook al bij op het WK. Namens Nederland hoopt Inge Dekker het jonge duo af te troeven.

Cesar Cielo zal voor het eerst in zes jaar niet meer de wereldkampioen zijn op de 50 meter vrije slag (PRO SHOTS/Insidefoto)

Op de 100 meter vlinderslag bij de mannen en de 200 meter rugslag bij de vrouwen komen geen Nederlanders in actie. Dat is wel het geval op de 4x200 meter vrije slag bij de mannen, waar het team onder leiding van Sebastiaan Verschuren voor een stunt en een finaleplek hoopt te zorgen. Op de 800 meter vrije slag komt Sharon van Rouwendaal tot slot in actie in de series, met als doel een plek in de finale van morgen.

Finales

Wederom zwemt men vandaag vijf finales, te beginnen met wat zeker voor Nederland het hoogtepunt van het vrouwenzwemmen moet worden. Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo openen om 16.30 uur de avondsessie met de finale van de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo is de regerend olympisch kampioene, Heemskerk is samen met Cate Campbell de snelste vrouw van het seizoen. Heemskerk zal 'de knop' volledig om moeten zetten na de mislukte 200 meter vrije slag wil ze hier überhaupt kans maken op de medailles. Cate en Bronte Campbell en Sarah Sjöström zijn de absolute topfavorieten voor de medailles, Heemskerk en Kromo lijken gevaarlijke outsiders te zijn. 

Op de 200 meter rugslag gaat de Australiër Mitch Larkin voor de dubbel, nadat hij ook de 100 meter al won. Onder meer specialist Radoslaw Kawecki uit Polen en de verrassend sterke Rus Evgeny Rylov, pas achttien jaar, zullen het Larkin erg moeilijk maken. Tot treurnis van het Russische publiek is Yuliya Efimova er op de 200 meter schoolslag niet bij. De regerend wereldkampioene kreeg een dopingschorsing opgelegd die zodanig was geregeld dat ze precies op haar thuis-WK aanwezig kon zijn. Ze won deze week de 100 meter, maar op de 200 haalde ze gisteren de halve finales niet. Rikke Moller Pedersen uit Denemarken maakte indruk en neemt het onder meer op tegen Micah Lawrence (VS) en Kanako Watanabe (Japan).

Olympisch kampioene Kromowidjojo (links) zal voor een stevige stunt moeten zorgen om wereldkampioene Cate Campbell (rechts) te onttronen (Foto: Getty)

De 200 meter schoolslag bij de mannen is het domein van één man: Daniel Gyurta uit Hongarije. In 2004 pakte hij als zestienjarige olympisch zilver, maar enkele jaren later ging het echt los. Hij werd wereldkampioen langebaan in 2009, 2011 en 2013, wereldkampioen kortebaan in 2012 en 2014, Europees kampioen langebaan in 2010 en 2012, Europees kampioen kortebaan in 2006, 2007, 2009, 2011 en 2013 en olympisch kampioen in 2012. Gyurta is altijd goed in grote finales en dat zal hij vandaag tegen vooral Marco Koch uit Duitsland en de Japanner Yasuhiro Koseki hard nodig hebben. De avond wordt vervolgens afgesloten met de finale van de 4x200 meter vrije slag bij de mannen.

Noord-Korea komt met eigen tijdzone

Noord-Korea werkt aan het creëren van een eigen tijdzone. Het stalinistische land is van plan de klok deze maand een half uur terug te zetten, meldde staatspersbureau KCNA vrijdag.

Het land doet met de invoering van de 'Pyongyang Tijd' een stap terug in de tijd. Korea bevond zich in die tijdzone toen de Japanners aan het begin van de 20ste eeuw binnenvielen, maar dat werd op last van Tokio aangepast. Sinds 1912 bevindt het Koreaanse schiereiland zich daarom in dezelfde tijdzone als Japan.

Het is dan ook geen toeval dat de Noord-Koreanen de klok terugdraaien op de dag dat de bevrijding van Japan wordt gevierd. "De boosaardige Japanse imperialisten hebben onvergeeflijke misdaden begaan. Zo werd Korea zelfs beroofd van zijn eigen tijdzone", aldus KCNA.

Noord-Korea komt met eigen tijdzone
Noord-Korea komt met eigen tijdzone (Foto: ANP)

Cities Skylines krijgt duistere DLC

Paradox Interactive is niet bang om DLC te maken voor games en Cities Skylines is geen uitzondering. De uiterst populaire citybuildinggame krijgt binnenkort namelijk haar eerste DLC. De DLC zal After Dark gaan heten en zal een nieuwe dimensie toevoegen aan het spel, namelijk de nacht. Voor iedereen die geen interesse heeft in de DLC is ook goed nieuws, de dag en nacht cyclus wordt een gratis patch.

Het grote verschil tussen dag en nacht is de mate van verkeer. 's Nachts is het natuulijk veel minder druk op de weg dan overdag. Daarnaast zullen niet alle gebieden optimaal werken 's nachts, omdat werknemers ook moeten slapen. Dit zorgt dan ook voor een kleinere stroom aan verkeer. 

Het krijgen van de nacht is misschien gratis, de gameplay options die erbij zitten niet. Zo wordt het mogelijk met de DLC om commerciële gebieden te laten specialiseren in nachtelijk entertainment. Hierbij kan je denken aan clubs, kroegen of dönertenten waar je kapsalon kan halen. Deze gebieden zullen overdag overigens normaal werken. Ook kan je commerciële gebieden op stranden gaan specialiseren. Deze gebieden gaan zich dan focussen op dingen als kleine restaurantjes of bepaalde diensten zoals snorkelen.

De DLC zal behalve een update aan commerciële gebieden ook extra vervoersopties meebrengen. De grote update hier zijn fietsen. Het is hierbij ook mogelijk fietspaden neer te leggen. Ook komt er meer openbaar vervoer. Taxi's zullen bijvoorbeeld voortaan toeristen en inwoners oppikken en van A naar B brengen. Ook komen er grotere busstations, waarbij inwoners makkelijker over kunnen stappen en tot slot komt er een internationaal vliegveld. Dit vliegveld is vele male groter dan het gewone vliegveld en komt automatisch met een metrostation.

Stellaris nieuwe strategiegame Paradox

De volgende strategiegame van Paradox, maker van onder andere Crusader Kings en Europa Universalis, speelt zich af in de ruimte. Stellaris, zoals de game heet, is de eerste 'grand strategy game' van Paradox die zich niet afspeelt op de aarde.  Spelers kunnen in de game kiezen om te spelen met diverse rassen die elk uniek zijn. Tijdens je reizen zal je andere alienrassen tegenkomen, welke niet allemaal even vriendelijk zijn. De game komt binnenkort uit voor pc, een exacte datum is nog niet bekend.

Uitslagen derde voorronde Europa League 06/08/2015

Dertig wedstrijden hadden plaats in de derde ronde van de Europa League. De winnende clubs hebben zich geplaatst voor de play-offs. Vrijdag is de loting voor het laatste tweekamp voor de groepsfase. Namens Nederland zullen AZ en Ajax deelnemen aan de loting. 

Uitslagen derde ronde Europa League - returns

Thuis Uit Uitslag Agg.
Aberdeen (Sco) Kairat Almaty (Kaz) 1-1 2-3
Odds BK (Noo) IF Elfsborg (Zwe) 2-0 3-2
Atromitos Athinon (Gri) AIK Fotboll (Zwe) 1-0 4-1
FK Qabala (Aze) Apollon Limassol (Cyp) 1-0 2-1
Spartak Trnava (Slw) PAOK Saloniki (GriI) 1-1 1-2
Rubin Kazan (Rus) Sturm Graz (Oos) 1-1 4-3
Hapoel Ironi Kiryat Shmona (Isr) Slovan Liberec (Tsj) 0-3 1-5
Vitória Guimarães (Por) SCR Altach (Oos) 1-4 2-6
Slovan Bratislava (Slw) FK Krasnodar (Rus) 3-3 3-5
Istanbul Basaksehir (Tur) AZ 1-2 1-4
Dinamo Minsk (WRu) FC Zürich (Zwi) 1-1** 2-1
Vorskla Poltava (Oek) MSK Zilina (Slw) 3-1** 3-3
FC Vaduz (Lie) FC Thun (Zwi) 2-2 2-2**
Omonia Nicosia (Cyp) Brøndby IF (Den) 2-2 2-2*
Rosenborg BK (Noo) Debreceni VSC (Hon) 3-1 6-3
Trabzonspor (Tur) Rabotnicki Skopje (Mac) 1-1** 1-2
Saint-Etienne (Fra) FCM Targu Mures (Roe) 1-2 4-2
Legia Warschau (Pol) Kukësi (Alb) 1-0 4-0
Zeljeznicar Sarajevo (Bos) Standard (Bel) 0-1 1-3
AEK Larnaca (Cyp) Girondins Bordeaux (Fra) 0-1 0-4
Zarya Luhansk (Oek) Charleroi (Bel) 3-0 5-0
Inter Baku (Aze) Athletic Club (Spa) 0-0 0-2
Astra Giurgiu (Roe) West Ham United (Eng) 2-1 4-3
IFK Göteborg (Zwe) Belenenses (Por) 0-0 1-2
Strømsgodset (Noo) Hajduk Split (Kro) 0-2 0-4
Vojvodina Novi Sad (Serr) Sampdoria (Ita) 0-2 4-2
Vitesse (Ned) Southampton (Eng) 0-2 0-3
Borussia Dortmund (Dui) Wolfsberger AC (Oos) 5-0 6-0
FC Kopenhagen (Den) FK Jablonec (Tsj) 2-3 3-3*

* door uitdoelpunten
** uitslag na verlenging

Man van ponton Alphen geplukt

Bij de Koningin Julianabrug in Alphen is donderdagavond een man betrapt die op een van de pontons met omgevallen kranen was geklommen. De 61-jarige man werd staande gehouden door een toezichthouder van de gemeente, liet de politie weten.

"Het mag voor zich spreken dat dit een van de plekken is die niet toegankelijk is voor het publiek", zei een woordvoerder van de politie. Het is nog onduidelijk waarom de man op de ponton was geklommen. De 61-jarige is meegenomen door de politie en wordt vrijdag gehoord.

Man van ponton Alphen geplukt
Man van ponton Alphen geplukt (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.