De Europese Unie zuigt

Per 1 september verbiedt de Europese Unie de verkoop van stofzuigers die meer dan 1600 watt verbruiken. Wil je dus voor de komende jaren zeker zijn van een stofzuiger van 2000 watt? Dan heb je nog een paar dagen om er een te kopen.

Is dit weer een van die satirische stukjes? Nee, beste mensen. Dit is de keiharde werkelijkheid. Vanaf 1 september 2017 scherpt de EU de maatregel nog eens verder aan tot 900 watt. De betutteling reikt tot in je meterkast. Althans, daar staat míjn stofzuiger, een Dirt Devil met een maximaal vermogen van 2400 watt. EN JA, HIJ MAAKT WEL WAT LAWAAI, maar dat zorgt er ook voor dat ik in een mum van tijd mijn hele huis heb gezogen. Na de aankoop van mijn rode duivel heb ik maar van een ding spijt gehad. Spijt dat ik hem niet eerder heb gekocht.

Krijg je met zo'n opgevoerde kruimeldief van minder dan 900 watt je huis dan nog wel stofvrij? Of schieten na september 2017 de 'stoflongklinieken' als paddestoelen uit de grond? Heb je een hond of een kat? Dan zuig je maar wat langer, moeten ze in Brussel gedacht hebben. Diezelfde EU riep een aantal jaren geleden dat er geen gloeilampen meer mochten worden verkocht. En, zitten we nu met zijn allen in het donker? Nee toch? Nou dan.

We dienen immers onderscheid te maken tussen het aantal watt dat het apparaat uit het stopcontact zuigt en het aantal watt dat daadwerkelijk van de vloer wordt gezogen. Met mijn apparaat is het echt niet zo dat, wanneer ik mijn plinten stofzuig, bij mijn onderbuurvrouw de gordijnen aan het plafond kleven.

De machines zullen steeds efficiënter moeten worden. Maar is dat een taak van de EU? Of is er misschien ook een andere manier om ons daarvan bewust te maken? Of is hier sprake van een vorm van protectionisme? Hebben AEG, Bosch, Miele, Nilfisk, Philips en Siemens soms een vinger in de Europese pap en proberen ze op deze manier merken als Dirt Devil, Panasonic en Samsung van de markt te verdrijven?

Kan de EU, die twaalf keer per jaar met zijn hele hebben en houden van Brussel naar Straatsburg verhuist (en die rijden echt niet in elektrische dienstwagens), zich niet beter bezighouden met belangrijkere zaken? Laten ze bijvoorbeeld regels opstellen voor het weer. Afgelopen weekend zat er iemand bij mij in de trein met zijn handschoenen aan, een sjaal om zijn nek en een dikke winterjas aan. Hier in huis staat de verwarming al weer hoog en liggen we 's nachts onder het winterdekbed.

Gelukkig kunnen we met die regenbuien van tegenwoordig weer wat vaker de dweilstok ter hand nemen. Daarmee wordt de vloer nog schoner ook. Watt ik je brom.