Vergeten uit te checken?

"Wat wel leuk is, is dat een reiziger op het perron vanmorgen een groepje collega's voorbijliep en míj vervolgens vroeg om advies", zegt de conducteur tegen de reizigers in de coupé wanneer hij aangesproken wordt op het dragen van zijn hoofddeksel. "Kennelijk straal je met zo'n pet net iets meer autoriteit uit", vervolgt hij.

Ik hou ervan. Hoewel de draagplicht van de pet in 1992 is afgeschaft, vind ik het een prachtig onderdeel van het uniform. Bij deze conducteur sieren twee grijze bakkebaarden het vriendelijke gezicht onder de klep van de pet. Ik schat hem ergens eind veertig.

De conducteur staat een ouder paar te woord over de OV-chipkaart. Voor de meeste incidentele reizigers een onding. Voor de vaste reizigers even wennen. Bijvoorbeeld wanneer je op een groot station als Utrecht Centraal loopt en je wordt afgeleid door allerhande winkeltjes. Juist op die momenten bestaat het risico dat je vergeet in of uit te checken.

Bij mij is het reizen met de OV-chipkaart inmiddels ingebakken in mijn systeem. Inchecken vergeet ik eigenlijk nooit. Toch ben ook ik wel eens vergeten uit te checken. Met mijn abonnement is dat niet zo'n probleem. Binnen zes uur kun je alsnog uitchecken en anders ben je automatisch uitgecheckt. Met mijn Dal Vrij abonnement heb ik geen extra kosten indien ik in de daluren ben ingecheckt. Mocht je eens vergeten uit te checken en er is twintig euro van je kaart afgeschreven dan kun je na vierentwintig uur het teveel aan afgeschreven reisgeld terugvragen op de site van de NS. Is je reis dus duurder dan twintig euro, dan ben je door vergeten uit te checken goedkoper uit. Dat mag je echter niet te vaak doen, want dan wordt je kaart geblokkeerd.

"Nee hoor, vergeten uit te checken is met de vrije keuzedagen geen probleem", bevestigt de conducteur in de coupé op een vraag van het oudere stel. "U reist immers niet op saldo en pas bij twaalf keer vergeten uit te checken wordt uw kaart geblokkeerd. Met uw abonnement heeft u zeven vrije keuzedagen, dus dat is voor u geen punt. Maar het is wel beter om in en uit te checken. Dan raakt u eraan gewend voor wanneer u op saldo gaat reizen." Iedereen in de coupé is stil. "Ik zit aandachtig mee te luisteren", zegt een dame die twee stoelen achter het ouder stel zit. En inderdaad, de uitleg van 'petmans' laat niets te wensen over. Dat getal twaalf is nieuw voor mij. Weer wat geleerd.

"We naderen station Amsterdam Centraal, het eindpunt van deze trein. Is Amsterdam Centraal uw eindbestemming of stapt u over op een andere vervoerder, vergeet dan niet uit te checken", klinkt het door de luidsprekers op het balkon.

Ik sta met mijn vinger op de knop, waarmee de deuren van de trein openen, te wachten tot de trein stilstaat. Het oudere stel staat naast mij. Ze hebben het nog over het verhaal van de conducteur. Uit haar tas haalt mevrouw de geruite pet van meneer te voorschijn. "Sterke uitleg", zegt hij, terwijl hij zijn pet op zijn hoofd zet.