I am so gay

'I am so gay,' zong Paul de Leeuw uit volle borst bij De Wereld Draait Door. En iedereen zong mee. Gay of niet gay. Straks, in Sochi, gaat het dweilorkest Kleintje Pils het ook spelen en ook dan zal iedereen wel weer meezingen.

Het is slecht gesteld met de homorechten in Rusland en dat zullen wij Nederlanders wel eens even goed duidelijk maken aan die domme Russen. Als Mark, Máxima, Willem Alexander en Edith het niet doen, dan doen de fans van Sven en Ireen het wel. Kleintje Pils voorop. De ijshal zal sidderen op zijn grondvesten en Poetins oren zullen tuiten.

Homo's zijn heilig in Nederland. Zo lijkt het althans. Dat komt natuurlijk omdat de helft van het mediapark homo of lesbienne is. Wat dat betreft is de naam Holland wel treffend.
Ik heb daar geen problemen mee en ik ben ook zeer tegen het homobeleid van Poetin. Maar het lijkt zo langzamerhand wel een hype.
Half Nederland is boos op de regering omdat men een zware delegatie naar de Spelen stuurt. Mark Rutte had niet moeten gaan. Andere landen sturen allemaal een veel minder zware delegatie. Obama gaat niet, Hollande gaat niet, Cameron gaat niet, Merkel gaat niet, maar Rutte gaat wel. Maar ja, wie van de wereldleiders was er wel in Vancouver? Het wegblijven van de meeste regeringsleiders heeft niets met een boycot te maken; ze gaan gewoon nooit naar de Spelen. Het schaatsgekke Nederland heeft altijd wel een zware delegatie, al is dit keer Erica Terpstra er niet bij en dat scheelt natuurlijk wel een paar kilootjes.

Mark Rutte heeft wel beloofd dat hij Poetin zal aanspreken op de homorechten in Rusland. Ik weet al wat Poetin gaat zeggen. 'Worden de homo's in Nederland dan niet in elkaar geslagen?'
Homo's worden in veel landen in elkaar geslagen. Helaas gebeurt het niet alleen in Rusland. En wordt er in Nederland en andere Europese landen echt veel aan gedaan? Welnee. Maar het is natuurlijk nooit verkeerd om een statement te maken. Alleen zien de mensen die dat dan doen misschien wel iets over het hoofd.

Voordat Sochi werd aangewezen als de plek om de Olympische Winterspelen van 2014 te houden, was Sochi zelf een kuuroord en een badplaats. Het gebied rondom Sochi was landbouwgebied. Er werd kool verbouwd.
Om de Winterspelen in dat gebied te laten plaatsvinden moest ongeveer vijftig miljard euro worden uitgegeven. Heb je even? De duurste Spelen ooit. Duurder dan de Zomerspelen van Peking. Er werden enorme ijshallen gebouwd en nieuwe pistes, maar ook wegen en een luchthaven. De hele infrastructuur moest nieuw worden aangelegd. Hotels schoten uit de grond. Het moest een ongeëvenaard geheel worden. Kosten noch moeite werden gespaard om het de deelnemers, officials en fans naar de zin te maken. De mensen die voor dit alles moesten wijken en de gastarbeiders die het moesten realiseren hadden het minder naar de zin.

De bewoners van het gebied rondom Sochi moesten het veld ruimen voor de stadions waar de openings- en sluitingsceremonie plaatsvindt, ijshockeystadions, een kunstschaatsstadion, een curlingstadion, een indoorschaatsbaan, waar onder andere onze jongens en meisjes hun medailles komen ophalen, het perscentrum en een olympische universiteit. Aan de bewoners is niets gevraagd. Een demonstratie in 2008 bij het bezoek van het IOC is hardhandig door de politie uiteengeslagen. Veel mensen moesten gedwongen verhuizen en daar werden ze beslist niet beter van. Integendeel. Veel mensen zijn zelfs met geweld uit hun huizen gezet.

De gastarbeiders die de duurste Spelen ooit moesten realiseren verdienden € 2,00 per uur. Ze zijn uitgebuit en misbruikt om rijke Russen te spekken. Of dachten jullie dat die vijftig miljard euro allemaal naar de projecten zelf is gegaan? Er is nogal wat corruptie in Rusland en er wonen plotseling wel erg veel bonzen in dure villa's.
Human Rights Watch heeft sinds 2008 al heel veel intimidaties van activisten en kritische journalisten geregistreerd. Deze mensen waren kritisch over de Spelen in Sochi.

In Sochi zelf zitten de mensen in verschillende wijken al lange tijd zonder elektriciteit. Ze hebben geen verwarming en kunnen geen warm water tappen omdat de verouderde installaties de enorme hoeveelheid elektriciteit niet aankunnen. Die is namelijk ook nodig om alle stadions en het olympisch dorp te voorzien van stroom. De mensen uit die wijken klagen tevergeefs. Misschien kunnen ze zolang worden ondergebracht in de dure hotels die hun stroom jatten?

Natuurlijk is er van alles mis met de homorechten in Rusland, maar als je dit allemaal weet, is het eigenlijk schandalig dat er überhaupt nog iemand naar dat feestje van Poetin gaat, inclusief de deelnemers. Sport en politiek hebben dan misschien niets met elkaar te maken, maar sport en mensenrechten toch zeker wel? Het gaat namelijk niet om de homorechten in Rusland, maar om de mensenrechten. Zou je daar ook even aan willen denken, Paul de Leeuw? Die andere mensen hebben er niets aan dat iedereen uit volle borst meezingt met Kleintje Pils: 'I am so gay.'

Ik ben eigenlijk wel een beetje klaar met al die prestigeprojecten, corruptie en zakkenvullerij. In Brazilië zijn zomaar 2700 kinderen zoek. Verdwenen omdat er een wereldkampioenschap voetbal komt. In Qatar zijn al bijna 400 doden te betreuren onder de gastarbeiders. Zouden de sporters daar allemaal ook aan denken als ze lekker met hun sport bezig zijn tijdens zo'n evenement? Ik ga in ieder geval niet kijken naar de Spelen, maar ook dat is wel een beetje hypocriet, want ik ben gewoon tijdens de Spelen zelf aan het skiën in Oostenrijk.