FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 januari 2014

Berbatov tijdelijke vervanger Falcao bij Monaco

Dimitar Berbatov wordt de rest van het seizoen door Fulham verhuurd aan AS Monaco. De Monegasken hebben met de 33-jarige Bulgaar een tijdelijke vervanger van spits Radamel Falcao in huis, die vanwege een gescheurde kruisband dit seizoen niet meer in actie komt.

Fulham laat ook Philippe Senderos vertrekken. De club van trainer René Meulensteen heeft de Zwitserse verdediger verkocht aan het Spaanse Valencia. Fulham is op de laatste dag van de winterse transferperiode erg druk bezig. De nummer voorlaatst van de Premier League kocht aanvaller Konstantinos Mitroglou van Olympiakos Piraeus en huurde Lewis Holtby van Tottenham Hotspur.

In Italië verwelkomde Internazionale Hernanes. De 28-jarige middenvelder uit Brazilië kwam over van Lazio Roma en tekende een contract tot de zomer van 2018. Lazio vulde de selectie op zijn beurt aan met Gaël Kakuta. De 22-jarige Fransman wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van Chelsea. Kakuta speelde de laatste anderhalf jaar op huurbasis voor Vitesse.

Diego keert terug bij Atlético Madrid

Diego verruilt VfL Wolfsburg voor Atletico Madrid. De Braziliaanse spelmaker komt de rest van het seizoen op huurbasis uit voor de nummer twee van de Primera Division, laat Atlético vrijdag weten. Diego won twee jaar geleden de Europa League met de club.

Atlético laat weten Diego, die in de finale van de Europa League doel trof voor de Spanjaarden, graag langer aan zich te willen binden wanneer zijn huurperiode erop zit. De 33-voudig international werd in het seizoen 2011-2012 ook door Atlético gehuurd van Wolfsburg.

Diego kwam via Santos, FC Porto, Werder Bremen en Juventus in 2010 bij Wolfsburg terecht. In de Bundesliga scoorde hij in vier seizoenen tien doelpunten of meer.

[JL] MVV vloert koploper Dordrecht

MVV Maastricht heeft koploper FC Dordrecht vrijdag in de Jupiler League met 2-0 verslagen. Sjors Verdellen en Adnan Šećerović verzorgden de doelpunten. Dordrecht ziet VVV-Venlo door de nederlaag op vijf punten naderen. MVV stijgt door de zege naar de veertiende plek met 31 punten.

FC Eindhoven, de nummer twee van de competitie, wist niet van de nederlaag van Dordrecht te profiteren. De Brabanders gingen in de topper tegen VVV met 2-1 onderuit. Randy Wolters scoorde in de 93e minuut de winnende goal voor de Limburgers, nadat Leon de Kogel (VVV) en Donny de Groot (Eindhoven) het net al hadden gevonden.

Eindhoven speelde in de slotfase met tien man nadat Norichio Nieveld in de 69e minuut met twee keer geel van het veld was gestuurd. VVV wipte door de zege over Eindhoven heen en staat nu tweede op vijf punten van Dordrecht. Eindhoven heeft een punt minder dan de Limburgers.

Jong Ajax verloor met 3-1 van Telstar. Kevin Brands, Toine van Huizen en Daryl van Mieghem scoorden in Velsen voor de thuisploeg. Voor de Amsterdammers kwamen onder anderen Lesley de Sa, Jaïro Riedewald en Lucas Andersen in actie, spelers die dit seizoen al meerdere malen voor het eerste elftal speelden. Telstar en Jong Ajax staan gedeeld zestiende. Telstar heeft een iets beter doelsaldo.

Jong FC Twente wist ook niet te winnen. De Tukkers verloren met 2-1 bij FC Oss, dat door de zege hekkensluiter af is. Joep van den Ouweland en Dennis Janssen scoorden voor Oss, dat nu een punt meer heeft dan rodelantaarndrager Achilles '29. Twente heeft elf punten meer dan Oss en staat dertiende.

Helmond Sport won met 2-1 van Excelsior dankzij treffers van Ferry de Regt en Davy Brouwers. De Brabanders komen door de overwinning op punten gelijk met Excelsior. Met 37 punten hebben de clubs acht punten achterstand op VVV.

[Bundesliga] Dortmund dankzij Aubameyang langs Braunschweig

Pierre-Emerick Aubameyang heeft Borussia Dortmund vrijdag drie punten bezorgd. De Gabonees scoorde tegen Eintracht Braunschweig twee keer, waardoor de Bundesligaclub met 2-1 won. Dortmund komt door de zege op een punt van Bayer Leverkusen, dat zaterdag VfB Stuttgart ontvangt.

Aubameyang opende in de 31e minuut de score voor de uitploeg, waarna Benjamin Kessel negen minuten na rust de 1-1 scoorde. Aubameyang zette in de 65e minuut de eindstand op het bord.

Braunschweig blijft hekkensluiter in Duitsland met twaalf punten, vijf minder dan SC Freiburg dat op de veilige vijftiende plek staat.

Nederlanders ingesneeuwd in Oostenrijk

Honderden Nederlanders die zouden meedoen aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk zijn ingesneeuwd. De wedstrijd, die vrijdag gereden zou worden, werd afgelast vanwege de zware sneeuwval.

Gedupeerden twitteren foto's waarop een dik pak sneeuw is te zien. In korte tijd is in het gebied meer dan een meter sneeuw gevallen. Auto's zijn volledig ingesneeuwd en wegen zijn niet begaanbaar. Ook ligt het treinverkeer in het zuiden van Oostenrijk grotendeels plat, meldt de ANWB.

Jaarlijks doen zo'n 6500 Nederlanders aan de schaatstocht mee. In 2007 kon de wedstrijd ook niet doorgaan vanwege extreme sneeuwval.

Vliegtuig Justin Bieber doorzocht

In een privéjet van Justin Bieber is in de Amerikaanse staat New Jersey gezocht naar drugs. Uit het toestel kwam een wietlucht, waarna drugshonden in het vliegtuig snuffelden. Dat laten ingewijden weten aan entertainmentwebsite TMZ.

Het toestel kwam net vanuit Canada aan op de luchthaven van Teterboro, die vlakbij New York ligt. Autoriteiten roken een sterke wietlucht, waarna het toestel werd onderzocht. Drugs werden niet gevonden, of Bieber aan boord was is onduidelijk. Volgens TMZ woont het Canadese tieneridool dit weekeinde de Super Bowl bij, die plaatsvindt in New Jersey.

Bieber werd deze week voor de tweede keer in korte tijd gearresteerd. Vorige week werd hij in Miami Beach in de boeien geslagen. Bieber zat onder invloed achter het stuur, hij had geblowd en medicijnen geslikt.

Woensdag meldde het tieneridool zich in thuisland Canada bij de politie. In Toronto wordt Bieber verdacht van mishandeling, hij zou rake klappen hebben uitgedeeld aan een limousinechauffeur. Ook in Los Angeles houdt de politie een oogje op Bieber. De 19-jarige zanger zou eieren tegen het huis van zijn buurman hebben gesmeten.

Nu Bieber zich steeds dieper in de nesten werkt, krijgt hij van allerlei sterren advies. Zo bood Backstreet Boy AJ McLean zijn hulp aan en adviseerde Miley Cyrus Bieber mensen te betalen om te zorgen dat hij niet in de problemen komt. Volgens geruchten is Bieber verslaafd aan verschillende verdovende middelen.

Ook televisiepsycholoog Dr. Phil heeft advies voor het tieneridool. "Ik zal je zeggen wat het probleem is. Hij heeft te veel geld, te veel vrije tijd en geen verantwoordingsplicht", analyseerde Dr. Phil in de Late Show van David Letterman. "Tel daarbij op dat hij pas 19 jaar is en honderd procent testosteron door zijn lijf heeft gieren. Dan maak je slechte keuzes. Hij heeft een parttime baantje nodig."

Tiger Awards uitgereikt op filmfestival

De Hivos Tiger Awards, de hoofdprijzen van het International Film Festival Rotterdam, gaan dit jaar naar films uit Japan, Zweden en Zuid-Korea. Het gaat om de Japanse film Yamamori Clip Koujo No Atari (Anatomy of a Paper Clip), de Zweedse film Nånting Måste Gå Sönder (Something Must Break) en de Zuid-Koreaanse film Han Gong-Ju.

Aan de Tiger Awards, die vrijdagavond in de Doelen voor de negentiende keer werden uitgereikt, is een bedrag van vijftienduizend euro verbonden. De jury bestond uit onder anderen de Nederlandse regisseur Nanouk Leopold en de Indonesische regisseur Edwin.

Ook de Big Screen Award, de Netpac Award, de Moviezone Award, de Fipresci Award en de KNF Award werden vrijdagavond uitgereikt. De Big Screen Award, die sinds vorig jaar de distributie van films in Nederlandse theaters moet bevorderen, ging naar de Russische film Jesjtsjo Odin God (Another Year).

De Network for the Promotion of Asian Cinema Award ging dit jaar naar de film 28, uit Sri Lanka. De Moviezone Award, de prijs voor beste jongerenfilm, ging naar de Franse film Jacky au Royaume des Filles.

De Fipresci Award, waarbij de winnaar wordt gekozen door de internationale federatie van filmcritici, werd uitgereikt aan de Thaise film The Songs of Rice. De KNF Award, van de Nederlandse filmcritici, ging naar de Frans-Chileense film Matar a un Hombre. Het filmfestival duurt nog tot en met zondag. Op zaterdag worden de publieksprijzen uitgereikt.

Livestream Utopia aan banden

Utopia is na dit weekeinde niet meer gratis via internet te volgen. De gratis livestreams stoppen zondagavond, laat een woordvoerder van SBS6 vrijdagavond weten.

Utopia-bedenker John de Mol worstelde met de internetkijkers, werd vrijdag bekend. De televisie-uitzendingen van het realityprogramma worden minder spannend om naar te kijken als internetkijkers verklappen wat er gaat gebeuren. De tv-uitzendingen van Utopia lopen een paar dagen achter op de streams.

Hoewel de gratis streams verdwijnen, blijft het mogelijk Utopia realtime te volgen via internet. Daarvoor moet vanaf maandag een paspoort worden aangeschaft. Daarvoor moet 2,50 euro per maand worden betaald.

Wall Street sluit slechte januarimaand

De aandelenbeurzen in New York hebben vrijdag met verlies een slechte januarimaand afgesloten, waarin de breed samengestelde S&P 500 het grootste verlies voor de eerste maand van het jaar liet zien sinds 2010. Beleggers kregen tegenvallende cijfers te verwerken van bedrijven als Amazon, MasterCard en Mattel en de zorgen over de kapitaalvlucht uit opkomende markten bleven op de achtergrond.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent lager op 15.698,85 punten. De Dow is daarmee in januari met 5,3 procent gedaald. De S&P zakte 0,7 procent tot 1782,59 punten en heeft 3,6 procent ingeleverd sinds begin dit jaar. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 4103,88 punten, waarmee het verlies over januari uitkomt op 1,7 procent.

Amazon ging bijna 11 procent omlaag. De internetverkoper maakte donderdag nabeurs tegenvallende winst- en omzetcijfers over het afgelopen kwartaal bekend.

's Werelds grootste speelgoedproducent Mattel leverde 12 procent in. De winst over het vierde kwartaal viel lager uit dan verwacht, net als de omzet.

Creditcardmaatschappij MasterCard zakte 5,1 procent, na een teleurstellende winst in de laatste 3 maanden van 2013.

Google ging 4 procent omhoog tot 1180 dollar per aandeel. Het internetbedrijf kwam donderdag na het slot van de handel in New York met omzetcijfers die beter waren dan analisten hadden voorspeld.

Spelletjesmaker Zynga, bekend van FarmVille, won 23,6 procent, na de bekendmaking van banenverlies en een overname van een ontwikkelaar van spelletjes voor mobiele telefoons.

Supermarktketen Wal-Mart verlaagde zijn winstverwachting voor het vierde kwartaal en heel 2013. Het grootste supermarktconcern ter wereld daalde 0,1 procent.

De Universiteit van Michigan maakte vrijdag bekend dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in januari licht is gedaald. Verder werd gemeld dat de groei van de industrie rond Chicago in januari iets is afgezwakt. De Amerikaanse consumentenbestedingen zijn in december sterker gestegen dan verwacht, zo bleek uit cijfers van de overheid.

De euro was 1,3488 dollar waard, tegen 1,3503 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 97,47 dollar per vat. Brentolie werd 1,5 procent goedkoper op 106,36 dollar per vat.

Verdacht poeder naar hotels bij Super Bowl gestuurd

Naar zeker vijf hotels in New Jersey is vrijdag een poederbrief gestuurd. De FBI en de politie onderzochten het verdachte witte poeder in de enveloppen, maar concludeerden al snel dat het poeder ongevaarlijk was. De hotels liggen in de buurt van de plek waar zondag de Super Bowl plaatsvindt, het grootste sportspektakel in de Verenigde Staten.

Een medewerker van een Econo Lodge trof het poeder vrijdag aan in een envelop. Vergelijkbare poststukken waren binnengekomen bij Homestead Suites in East Rutherford en een Renaissance Inn in Rutherford. Daarnaast zijn enveloppen onderschept die per postwagen naar een Holiday Inn Express en een Hampton Inn in Carlstadt zouden worden gebracht.

Ook voormalig burgemeester van New York Rudolph Giuliani ontving een poederbrief.

Volgens een bron bij de FBI bevatte in ieder geval een van de enveloppen bakpoeder.

Oud-burgemeester New York wordt VN-adviseur

Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg is vrijdag aangesteld als speciale gezant van de Verenigde Naties voor steden en klimaatverandering. De strijd tegen klimaatverandering vormde tijdens de twaalf jaar dat Bloomberg de ambtsketen van New York droeg als een belangrijk aspect van zijn beleid.

Bloomberg zal in zijn nieuwe functie VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon assisteren in gesprekken met burgemeesters en andere belangrijke partijen over de strategie tegen klimaatverandering, zei VN-woordvoerder Farhan Haq. Op een klimaattop in New York in september moet de oud-burgemeester 'concrete oplossingen' aandragen.

Ouya wordt duurder

Normaal gesproken worden consoles goedkoper, zeker als ze niet zo succesvol blijken te zijn. Bij Ouya doen ze het echter anders, ze verhogen de prijs van 99 naar 129 dollar, geven de console een ander kleurtje en doen er extra geheugen in.

De zwarte Ouya heeft 16 GB opslaggeheugen in plaats van 8 GB zoals de eerste versie. Daarnaast zijn de wifi-functionaliteiten verbeterd en heeft de controller een update gehad.

De vernieuwde Ouya draait verder wel op dezelfde hardware. Zo wordt de Tegra 3 grafische chipset nog steeds gebruikt. Wanneer de Ouya precies beschikbaar zal zijn is nog niet bekend. Waarschijnlijk een dezer dagen, onder andere via het Amerikaanse Amazon.

Ouya is een spelcomputer die op Android draait. Na een zeer succesvolle Kickstartercampagne werd de console geplaagd door uitstel en leveringsproblemen. Afgelopen zomer kwam hij wereldwijd in de winkels te liggen.

Uitslag Feyenoord - Vitesse

Om 20.00 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Feyenoord en Vitesse. In de Kuip hielden beide ploegen elkaar in evenwicht, het werd 1-1. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


Vitesse-speler Guram Kashia in duel met Feyenoord-speler Lex Immers (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

1 - 1

Vitesse

 39' Pellé    57' Kashia 
 
 Gele kaart: Leerdam (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat (v. Beek/78)
De Vrij
Kongolo
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena
Armenteros (Schaken/65)
Pellé
Boetius (Goossens/80)
  Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Propper
Vejinovic
Atsu
Ibarra (Labyad/84)
Havenaar (Traoré/57)
Piazón

[DC] Berdych trekt stand gelijk tegen Sijsling

Tennisser Igor Sijsling heeft vrijdag niet voor een verrassing weten te zorgen in de Davis Cup. De nummer 62 van de wereld wist het de Tsjech Tomaś Berdych (7) in de eerste ronde in de Wereldgroep niet moeilijk te maken: 6-3, 6-3 en 6-0. Nederland en Tsjechië staan nu op 1-1, nadat Robin Haase eerder op de dag van Radek Štěpánek had weten te winnen.

Berdych, die vorige week nog de halve finale van de Australian Open speelde, brak Sijsling in de eerste twee sets snel. De Amsterdammer wist geen vuist te maken op de service van de Tsjech en zag Berdych beide sets met 6-3 winnen.

In de derde set sloeg Berdych zich in razend tempo naar een 5-0 voorsprong. Op die stand brak hij Sijsling voor een zesde maal en won zo de wedstrijd.

Zaterdag staat de dubbelpartij van Jean-Julien Rojer en Thiemo de Bakker tegen Lukáš Rosol en Jiří Veselý op het programma. Op zondag neemt Sijsling het op tegen Štěpánek, waarna Haase in de afsluitende partij uitkomt tegen Berdych.

Källström op huurbasis naar Arsenal

Kim Källström speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor Arsenal. Dat meldt de nummer twee van de Premier League vrijdag. De 31-jarige middenvelder uit Zweden komt over van Spartak Moskou.

Arsenal kan versterking op het middenveld goed gebruiken. Trainer Arsène Wenger zag onlangs Aaron Ramsey voor zo'n zes weken en Theo Walcott voor de rest van het seizoen uitvallen.

Källström brengt een schat aan ervaring met zich mee. De 108-voudig international speelde negen jaar lang in Frankrijk, bij Olympique Lyon en Stade Rennes. Anderhalf jaar geleden vertrok hij naar Spartak Moskou.

Ajax verhuurt Van Kessel opnieuw aan Trencin

Ajax verhuurt Gino van Kessel voor de rest van het seizoen aan het Slowaakse AS Trencin. Dat laten de Amsterdammers vrijdag weten. De 20-jarige spits speelde de eerste helft van dit seizoen ook al op huurbasis voor Trencin, dat een samenwerkingsverband met Ajax heeft.

Van Kessel maakte in zijn eerste maanden in Slowakije een uitstekende indruk. Hij scoorde in zestien duels acht keer. Eerder werd de aanvaller door Ajax verhuurd aan Almere City.

Ajax maakte ook bekend dat het contract van Boban Lazić is ontbonden. De 20-jarige buitenspeler uit Woerden was niet tevreden met de hoeveelheid speeltijd die hij in Amsterdam kreeg. Lazić was sinds 2004 actief bij Ajax.

'Oud-Ajacied Chivu stopt met voetballen'

Cristian Chivu zet per direct een punt achter zijn carrière. De Roemeense verdediger van Internazionale komt niet van een hardnekkige voetblessure af, meldt Sky Italia vrijdag. De 33-jarige oud-Ajacied gaat volgens de tv-zender aan de slag bij de Roemeense voetbalbond.

Chivu kwam dit seizoen nog niet in actie voor Inter. Vorig seizoen speelde hij door de voetblessure slechts tien wedstrijden.

De 75-voudig international speelde tussen 1999 en 2003 voor Ajax, waarvan hij ook enige tijd aanvoerder was. Met de Amsterdammers veroverde hij in 2002 de landstitel en de KNVB-beker. Een seizoen later bereikte hij samen met onder meer Wesley Sneijder en Zlatan Ibrahimović de kwartfinale van de Champions League.

Chivu verkaste in 2003 voor achttien miljoen euro naar AS Roma, waarna hij in 2007 de overstap maakte naar Inter. Met die club won hij onder meer in 2010 de Champions League. Chivu werd vier keer verkozen tot Roemeens voetballer van het jaar.

NASA maakt missie voor Kerbal Space Program

Een nieuw downloadbaar missiepakket komt naar Kerbal Space Program. Dit missiepakket is ontwikkeld door NASA. De missie houdt in dat de spelers met hun zelfgebouwde spaceshuttles op een asteroïde moeten landen. 

Het team van NASA achter de missie is gek op het spel, omdat het iets wat wordt beschouwd als extreem complex veel toegankelijker maakt. Doug Ellison van het NASA Jet Propulsion Lab merkte dit op toen hij zag dat jonge kinderen die het spel aan het spelen waren erg gemakkelijk met termen als apogee, perigee, prograde en retrograde omgingen. Het team was ook onder de indruk van hoe het spel wetenschappelijke concepten overzichtelijker maakt voor kinderen.

Het coole hiervan voor de gamers blijft natuurlijk dat zij een missie kunnen uitvoeren die door NASA bedacht is.

Vierde testdag Jerez (31/1/2014)

Vandaag stond in Jerez de vierde en laatste testdag van de eerste wintertestweek in de Formule 1 op het programma. Veel teams lijken de eerste problemen te boven te zijn en daarom konden er al veel kilometers afgelegd worden. Felipe Massa was met de Williams de snelste van de dag.

De baan was in de ochtend nat, wat de teams een extra mogelijkheid gaf om de natweerbanden te testen. In de loop van de dag werd het asfalt droger, waarna Massa de snelste tijd van de dag kon klokken. Mercedes is het enige team dat twee coureurs inzette, om zo Lewis Hamilton meer tijd te geven om te wennen aan de auto. Nico Rosberg moest daarom in de middag de plaats aan zijn teamgenoot afstaan.

Marussia wist vandaag tot 25 ronden te komen, terwijl Kamui Kobayashi zijn terugkeer in de F1 zelfs opluisterde met 54 ronden. De Caterham-coureur zorgde er zo voor dat hij op één dag meer afstand aflegde dan alle Renault-teams in de afgelopen dagen bij elkaar. Voor Red Bull Racing en Toro Rosso duurde de misère voort, want beide teams legden slechts een handvol ronden af.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Williams 1:28.229 - 86
2 F. Alonso Ferrari 1:29.145 +0.916 115
3 D. Juncadella Force India 1:29.457 +1.228 81
4 K. Magnussen McLaren 1:30.806 +2.577 110
5 L. Hamilton Mercedes 1:30.822 +2.593 41
6 J. Bianchi Marussia 1:32.222 +3.993 25
7 A. Sutil Sauber 1:36.571 +8.342 69
8 N. Rosberg Mercedes 1:36.951 +8.722 91
9 K. Kobayashi Caterham 1:43.193 +14.964 54
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:44.016 +15.787 9
11 D. Ricciardo Red Bull 1:45.374 +17.145 7


Cumulatief

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Magnussen McLaren 1:23.276 - 162
2 F. Massa Williams 1:23.700 +0.424 133
3 L. Hamilton Mercedes 1:23.952 +0.676 121
4 J. Button McLaren 1:24.165 +0.889 83
5 K. Räikkönen Ferrari 1:24.812 +1.536 78
6 V. Bottas Williams 1:25.344 +2.068 42
7 F. Alonso Ferrari 1:25.495 +2.219 173
8 N. Rosberg Mercedes 1:25.588 +2.312 188
9 N. Hülkenberg Force India 1:26.096 +2.820 17
10 S. Perez Force India 1:28.376 +5.100 48
11 D. Juncadella Force India 1:29.457 +6.181 83
12 J.-E. Vergne Toro Rosso 1:29.915 +6.639 45
13 A. Sutil Sauber 1:30.161 +6.885 103
14 J. Bianchi Marussia 1:32.222 +8.946 25
15 E. Gutiérrez Sauber 1:33.270 +9.994 60
16 M. Ericsson Caterham 1:37.975 +14.699 11
17 S. Vettel Red Bull 1:38.320 +15.044 8
18 K. Kobayashi Caterham 1:43.193 +19.917 54
19 D. Kvyat Toro Rosso 1:44.016 +20.740 9
20 D. Ricciardo Red Bull 1:45.374 +22.098 7
21 R. Frijns Caterham - - 10
22 M. Chilton Marussia - - 5

Juventus huurt Osvaldo van Southampton

Dani Osvaldo speelt de rest van het seizoen op huurbasis voor Juventus. De koploper van de Serie A neemt de Italiaans international over van het Engelse Southampton. Juventus kan Osvaldo na dit seizoen voor negentien miljoen euro definitief overnemen, laat de club luttele uren voor het verstrijken van de transferdeadline weten.

De 28-jarige spits kwam vorige week nog negatief in het nieuws. Southampton schorste Osvaldo toen voor twee weken omdat hij zich had misdragen tijdens een training. Of dat iets met de plotselinge transfer te maken heeft laten de Engelsen niet weten.

Osvaldo, die in Italië eerder voor AS Roma en Fiorentina uitkwam, moet bij Juventus de concurrentie aangaan met onder anderen Fernando Llorente, Carlos Tevez en Mirko Vucinic.

Nederlandse darters goed van start in Hildesheim

Voor de darters van de PDC begint het dartjaar in het Duitse Hildesheim. Het eerste toernooi van de Euro Tour heeft er plaats. 48 darters strijden om de hoofdprijs van 20.000 Britse pond, omgerekend zo'n 24.400 euro. De Nederlanders deden het goed in de eerste ronde. 

Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Dirk van Duijvenbode, Leon de Geus en Dick van Dijk wisten hun eerste ronde te winnen. Van Barneveld won eenvoudig van Ron Meulenkamp met 6-1. Klaasen gunde Marc Dewsbury geen enkele leg en won met 6-0. Van Duijvenbode won met 6-3 van Brian Woods. 

Leon de Geus stond met 3-5 achter tegen Steve Maish, maar brak zijn tegenstander twee keer en won uiteindelijk met 6-3. Van Dijk won de eerste leg tegen Mark Dudbridge, maar kwam wel 1-3 en 2-4 achter. Uiteindelijk wist ook hij de tweede ronde te bereiken door Dudbridge met 6-5 te verslaan. 

Van Barneveld zal het zaterdag in de tweede ronde opnemen tegen Dave Chisnall en Klaasen speelt tegen Steve Beaton. Van Duijvenbode zal in de tweede ronde spelen tegen Wes Newton en Van Dijk neemt het zaterdag op tegen John Part. De Geus zal aantreden tegen Michael van Gerwen. De wereldkampioen is al geplaatst voor de tweede ronde. De Pro Tour Order of Merit wordt gebruikt als plaatsingslijst. De top zestien van die lijst is automatisch geplaatst voor de tweede ronde. Van Gerwen is de enige Nederlander in de top zestien. Van Barneveld is de tweede Nederlander op de 22e plaats.

Later vandaag worden er nog acht wedstrijden uit de eerste ronde gespeeld. Richie Burnett zal het opnemen tegen Justin Pipe en Andy Hamilton speelt tegen Barry Lynn. Zaterdag worden de wedstrijden in de tweede ronde gespeeld. Zondagmiddag zijn de achtste finales en zondagavond de kwartfinales, halve finales en finale. 

Uitslagen Euro Tour #1, ronde I - Deel I

Naam Naam Uitslag
Magnus Caris Glenn Spearing 2-6
Raymond van Barneveld Ron Meulenkamp 6-1
Jelle Klaasen Marc Dewsbury 6-0
Brian Woods Dirk van Duijvenbode 3-6
Dimitri van den Bergh Ronnie Baxter 2-6
Steve Maish Leon de Geus 5-6
Dick van Dijk Mark Dudbridge 6-5
Dean Winstanley Matt Padgett 6-1

[DC] Haase verslaat ¦tepánek in openingsduel

Robin Haase heeft Nederland vrijdag op een 1-0 voorsprong gezet in het Davis Cup-treffen met titelverdediger Tsjechië. De 26-jarige Nederlander was in de eerste ronde in de Wereldgroep met 3-6, 6-4, 6-7 (4), 6-2 en 6-1 te sterk voor Radek Štěpánek.

In de eerste set verzuimde Haase op 3-2 om zijn eerste breakpoint te benutten, waarna hij geen game meer wist te winnen. De tweede set ging tot 4-4 gelijk op, totdat de kopman van het Nederlandse team de Tsjech brak en de set met een lovegame binnenhaalde.

Štěpánek had in de derde set op 4-3 en op 6-5 een break kunnen pakken, maar Haase kwam door zijn goede service twee keer sterk terug vanaf een 0-40 achterstand. De tiebreak ging nog naar de 35-jarige Tsjech, maar in de resterende sets wist Štěpánek nog maar drie games te winnen.

Haase schreeuwt het uit na de overwinning op Štěpánek. (Foto: Pro Shots)

Jesse Eisenberg speelt Lex Luthor in Superman vs Batman

Warner Bros. heeft zojuist bekendgemaakt dat Jesse Eisenberg, bekend van onder meer The Social Network en Zombieland, de rol van Lex Luthor op zich zal nemen in de aankomende Superman vs Batman-film.

Verder is bekend gemaakt dat Jeremy Irons de rol van Alfred op zich zal nemen. Dit nieuws komt twee weken nadat Warner de productie van de - tot nu toe titelloze - Superman vs Batman-film naar het tweede kwartaal van dit jaar heeft geduwd, waarmee de release op 6 mei 2016 is gekomen.

De film is momenteel in pre-productie en zal onder meer de terugkeer van Henry Cavill als Superman zien, samen met de voor veel controverse zorgende casting van Ben Affleck als Batman. Superman vs Batman zal geregisseerd worden door Zack Snyder.

asdf
Of Jesse eigenaar zal zijn van Lexbook blijft speculatie

Verbeek krijgt beschikking over jonge Spanjaard

FC Nürnberg heeft vrijdag de 20-jarige José Campaña vastgelegd. De club van trainer Gertjan Verbeek huurt de Spaanse jeugdinternational de rest van het seizoen van het Engelse Crystal Palace, zo meldt de Duitse voetbalclub vrijdag. Hij is de tweede aanwinst voor Verbeek na de komst van Ondrej Petrak eerder deze transferperiode.

Nürnberg bedwong bij de huur een optie tot koop op de middenvelder. Campaña staat nog tot 2017 onder contract bij Crystal Palace. Verbeek gaf voor de opening van de transferperiode nog aan geen nieuwe spelers nodig te hebben. De nummer voorlaatst van de Bundesliga won afgelopen weekeinde voor de eerste keer dit seizoen.

Napoli heeft vrijdag verdediger Faouzi Ghoulam aangetrokken. De 22-jarige Algerijn kwam over van het Franse Saint-Étienne en tekende een contract tot 2018. In vier seizoenen tijd speelde Ghoulam 87 competitiewedstrijden voor de Fransen. Hij is na de Braziliaanse Italiaan Jorginho en de Braziliaan Henrique de derde aanwinst deze winter voor Napoli.

Fulham haalt Griekse topscorer Mitroglou

Konstantinos Mitroglou maakt de overstap van Olympiakos Piraeus naar Fulham. De Griek tekent een contract voor 4,5 jaar, zo maakte de Londense ploeg van trainer René Meulensteen vrijdag bekend. Mitroglou is dit seizoen topscorer in de Griekse competitie met veertien doelpunten.

"Ik ben heel blij dat ik samen ga werken met René Meulensteen", laat de 25-jarige aanvaller op de clubwebsite weten. "Ik weet dat hij veel ervaring heeft binnen het voetbal. Hij heeft me uitgelegd hoe hij te werk gaat en ik heb er veel zin in." Engelse media berichten dat de Engelse ploeg iets meer dan dertien miljoen euro betaalt voor de Griek.

De vijftienvoudig international speelde in totaal 86 competitieduels voor Olympiakos, waarin hij 41 keer scoorde. Met de club veroverde hij driemaal het kampioenschap, drie keer de beker en eenmaal de supercup. Mede dankzij drie goals van Mitroglou in de play-offwedstrijden tegen Roemenië plaatste Griekenland zich in november voor het WK voetbal van komende zomer.

Eerder op vrijdag maakte Fulham al de komst van Lewis Holtby bekend. Hij kwam over van Tottenham Hotspur en wordt gehuurd voor de rest van het seizoen.

AEX lijdt stevig maandverlies

De Amsterdamse beurs is vrijdag met verlies gesloten, maar wist tegen het slot nog een deel van het verlies goed te maken. De AEX sloot 0,7 procent lager op 386,85 punten. Gedurende de dag schoot de hoofdindex echter tot onder de 382 punten. Over de maand januari maakte de AEX 3,7 procent verlies, onder aanvoering van DSM, dat maar liefst veertien procent minder waard werd.

Uit Europa kwamen vrijdag tegenvallende macrocijfers. De Duitse detailhandel verkocht minder en de inflatie daalde. De cijfers uit de Verenigde Staten waren beter, maar niet geweldig. Zo daalde het consumentenvertrouwen minder sterk dan voorzien en gaf de Amerikaan wel meer uit, maar steeg zijn inkomen niet.

In de AEX sloten de meeste fondsen lager. De grootste daler was Shell, met 2,1 procent. Daarmee gaf de oliereus de winst van donderdag weer prijs. Ook ING had een moeilijke dag met een verlies van 1,7 procent. Financials lagen er in Europa sowieso slecht bij nadat de Europese Bankautoriteit de criteria voor de komende stresstest bekendmaakte. Vooral de Duitse banken werden flink geraakt.

De grootste stijger in de AEX was PostNL. Het postbedrijf werd, zonder directe aanleiding, 1,2 procent meer waard. Heineken dikte 0,7 procent aan. Donderdag leverde de brouwer echter nog bijna drie procent in.

In de AMX (-0,2 procent) viel vooral de goede koersprestatie van OCI op met een dagwinst van 3,3 procent. Het fonds lijkt voor te sorteren op een promotie naar de AEX.

Verder won BinckBank 1,2 procent. Maandag maakt de online broker de cijfers over het vierde kwartaal bekend. Analisten rekenen op sterk betere resultaten.

USG People was met een verlies van 2,3 procent de sterkste daler in de Midkap. Rabobank sluit niet uit dat de koers van het aandeel nog een paar euro kan stijgen, ondanks de enorme rally die het in de afgelopen maanden doormaakte.

Beursnieuweling Altice kon tevreden terugkijken op de eerste handelsdag. De koers van de kabelaar steeg een procent.

Medewerkers politie en AIVD naar Sochi

Medewerkers van inlichtingendienst AIVD en de Nationale Politie gaan naar de Olympische Winterspelen in Sochi. Ze gaan daar onder meer contacten onderhouden met de Russische politie- en inlichtingendiensten, bevestigt een politiewoordvoerder vrijdag na berichtgeving van de NOS.

De politie stuurt twee zogenoemde verbindingsambtenaren naar Rusland. Ze moeten een rol spelen als er problemen zijn met Nederlanders in Rusland. De medewerkers van de AIVD nemen in Sochi deel aan veiligheidsbriefings.

Volgens de politie is het gebruikelijk dat Nederlandse politiemensen bij grootschalige sportevenementen in het buitenland zijn. "Er zijn daar heel veel mensen uit Nederland, dus dan moet je zorgen dat ze ergens terechtkunnen", aldus de zegsvrouw.

Bezoekers van de Spelen moeten nog steeds rekening houden met een aanslag, bleek donderdag uit een aangepast reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Wie afreist naar Sochi moet rekening houden met de aanwezigheid van vele politiemensen en uitgebreide veiligheidscontroles. Achter de bergen liggen deelrepublieken van Rusland waar het geregeld onrustig is.

Nederlanders die naar de Spelen gaan, krijgen het advies zich te laten registreren bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Die opent gedurende de Spelen een consulair steunpunt in het Holland Heineken House.

Flipkens geen partij voor Sharapova in Parijs

Maria Sharapova heeft vrijdag simpel de halve finale van het WTA-toernooi in Parijs bereikt. De als eerste geplaatste tennisster was in de kwartfinale met 6-2 en 6-2 te sterk voor de Belgische Kirsten Flipkens (8).

Angelique Kerber (4) werd uitgeschakeld. De ongeplaatste Anastasia Pavljoetsjenkova uit Rusland was met 7-5, 3-6 en 7-6 (3) verrassend te sterk voor de Duitse. Pavljoetsjenkova neemt het in de halve finale op tegen haar landgenote Sjarapova.

Andrea Petkovic, Alizé Cornet, Elina Svitolina en Sara Errani spelen hun kwartfinalewedstrijden later vrijdag.

Teeven weigert taart Opstelten aan te snijden

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft vrijdag geweigerd de verjaardagstaart van zijn minister en partijgenoot Ivo Opstelten aan te snijden. "Terwijl hij altijd doet wat ik zeg", was het commentaar van Opstelten, die de taart uiteindelijk toch zelf aansneed.

Toen hij de taartdoos opende zag de oud-burgemeester van Rotterdam een taart met een Feyenoord-shirt erop. Toen het op aansnijden kwam aarzelde hij. "Dat was een moeilijk moment." Nadat Teeven een 'vlammende' speech had gehouden vroeg Opstelten zijn schoothondje, wiens hart bij Ajax ligt, de taart aan te snijden, aangezien hij niet het mes in 'zijn' club wilde zetten. Teeven weigerde echter.

Opstelten viert vrijdag zijn zeventigste verjaardag. De minister, die zei niet zo'n verjaardagsmens te zijn, werd tijdens de ministerraad toegesproken door premier Mark Rutte. Daar kreeg hij de tv-serie The Killing op dvd. "Die had ik ook gevraagd."

En van zijn vrouw had hij 's ochtends de serie The Bridge op dvd gekregen. Beide zijn politieseries, dus Opstelten kan zich tijdens het krokusreces verder verdiepen in zijn vakgebied, zei hij.

Op het departement werd hij eerder op de dag ontvangen door zijn hele staf 'met fluitjes en slingers en wat dies meer zij'. Opstelten heeft zijn vrouw, kinderen en vrienden gevraagd of hij vrijdagavond mag doen wat hij het liefst doet. "Dat is naar de Kuip gaan, voor de wedstrijd Feyenoord - Vitesse." Zaterdag is hij bij het bedankfeest van prinses Beatrix in Ahoy.

"Een nieuw decennium is ingegaan voor mij", zei Opstelten over de mijlpaal van 70 jaar. "We zijn op weg naar de 80." Als hij de oudste minister ooit wil worden moet hij nog een jaar of vijf door. De liberaal Johan Rudolph Thorbecke was tot zijn 74e minister. "Het is natuurlijk aanmatigend om überhaupt te zeggen dat je iets langer, laat staan beter doet dan Thorbecke. Daar doe ik geen uitspraken over."

"Maar goed, we leven in een tijd van rankings, en het is toch wel leuk om nummer een te worden. Maar Thorbecke passeren, dat doe ik niet. Ik kijk naar zijn schilderijen als ik bij collega Plasterk op bezoek ben", zei de minister tot besluit tegen de verzamelde pers, die hem daarvoor ook nog even had toegezongen.

Passagier die losgaat tijdens vlucht moet cel in

Een 52-jarige man moet voor zijn agressieve en gewelddadige gedrag aan boord van een vliegtuig negen maanden de cel in. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald. De man krijgt daarnaast een voorwaardelijke straf van drie maanden opgelegd en een proeftijd van twee jaar.

De straf is fors hoger dan de eerder door de rechtbank opgelegde straf. Die bepaalde dat de man vijf maanden de cel in moest, waarvan 164 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De verdachte ging tegen de straf in hoger beroep.

De man moest voor de rechter verschijnen omdat hij in november 2012 onder invloed van alcohol was en flink tekeer ging tegen de aanwezigen in het vliegtuig.

Zo heeft hij een steward geduwd, getrapt en een mengsel van speeksel en bloed in het linkeroog en de mond van de steward gespuugd. Hierdoor moest het slachtoffer wekenlang medicijnen slikken om een eventuele besmetting met het hiv-virus te voorkomen.

De man was niet te stoppen in zijn gedrag. Uiteindelijk moest hij met tiewraps worden vastgebonden. Hierbij verzette hij zich hevig en trapte hij tegen een stoel en een raam van het vliegtuig. De gezagvoerder moest zelfs gedurende vijf minuten de cockpit verlaten om te assisteren en heeft overwogen om een tussenlanding te maken.

Het hof heeft naar aanleiding van alle aantijgingen tegen de man besloten dat de eerder opgelegde straf 'geen recht doet aan de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan'.

'Verdachte in zaak Visser wil verklaring afleggen'

Juan C, de hoofdverdachte van de moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner is bereid een verklaring af te leggen. Dat laat zijn advocaat vrijdag aan Spaanse media weten. Het is onduidelijk wat C. kwijt wil aan de rechtbank in Molina de Segura.

C. was de manager van de volleybalclub waar Visser tussen 2009 en 2011 speelde. Sinds mei zit hij vast omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de dubbele moord op Visser en haar partner Lodewijk Severein wegens een zakelijk geschil. C. verklaarde eerder onschuldig te zijn. De advocaat van C. stelt dat zijn cliënt waarschijnlijk op korte termijn voor de rechtbank zijn verhaal kan doen.

De twee Roemenen Constantin S. en Valentin I. zouden door C. zijn ingehuurd om de dubbele moord te plegen. S. verklaarde eind vorig jaar ook onschuldig te zijn. Hij stelde dat de moord mogelijk door zijn landgenoot en C. zelf zou zijn gepleegd. Hij zou slechts hebben geholpen met het verbergen van de stoffelijke overschotten.

Visser en Severein raakten vermist nadat zij half mei naar Murcia waren afgereisd. Na een zoektocht van twee weken werden hun levenloze lichamen aangetroffen in een citroenboomgaard.

Oud-kopstuk libertairen vast voor miljoenenfraude

Twee mannen die met financiële trucs bedrijven hielpen uit het zicht te blijven van justitie en de Belastingdienst zijn dinsdag aangehouden. Een van hen is politicus Toine Manders, lijsttrekker van de Libertarische Partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Hij werd opgepakt op Cyprus en wordt, net als een collega, verdacht van miljoenenfraude, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

De 43-jarige collega van Manders werd opgepakt in Den Haag. De twee mannen richtten met hun bedrijf voor klanten op Cyprus een vennootschap op. Bij een deel van die vennootschappen werd het bestuur gevormd door bestuurders van het bedrijf op Cyprus. Voor het aanbieden van een dergelijke trustdienst is een vergunning verplicht. De twee zouden hebben geholpen met het plegen van faillissementsfraude, fiscale delicten en valsheid in geschrifte.

De Libertarische Partij heeft geschokt gereageerd op de arrestatie van Manders, die overigens niet moet worden verward met de gelijknamige Europarlementariër voor de VVD. Volgens een bestuurslid wordt binnen de partij niet getwijfeld aan de integriteit van Manders. Zijn bedrijf helpt ondernemers met belastingontwijkingen, 'iets dat voor multinationals en het koningshuis de normaalste zaak van de wereld is', aldus de partij.

Manders werd vrijdag voorgeleid en mag nog veertien dagen worden vastgehouden. Cyprus levert de 43-jarige Nederlander binnenkort uit. De FIOD doorzocht hun woningen in Den Haag en Zoetermeer en een bedrijfspand in Den Haag. Er is beslag gelegd op administratie en contant geld. De zaak kwam aan het rollen na een aangifte van De Nederlandsche Bank (DNB) in april.

De Libertarische Partij pleit voor minder overheid en minimale belastingen. Een van de slogans die de partij voert is 'Belasting is diefstal'. De partij doet mee met de gemeenteraadsverkiezingen in onder meer Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

Mansveld gaat met rederijen Wadden praten

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wil op korte termijn bekijken hoe de continuïteit van de veerverbindingen naar Terschelling en Vlieland alsnog kunnen worden gegarandeerd. Ze gaat praten met Harlingen, de Waddengemeenten en de rederijen Doeksen en EVT, schrijft ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde donderdag in een kort geding dat de relatief goedkope rederij EVT mag blijven varen op Terschelling. Daarmee werd een uitspraak vernietigd van de Haagse rechtbank, die het mogelijk maakte om de concurrent van rederij Doeksen op 1 februari aan de ketting te leggen.

Mansveld had besloten de overeenkomst met EVT in te trekken uit angst dat Doeksen failliet zou gaan en daarmee een 'betrouwbare, ongestoorde, structurele en het hele jaar dekkende' veerdienst naar de twee Waddeneilanden in het gedrang zou komen. De staatssecretaris beraadt zich nog of ze de uitspraak van het hof gaat voorleggen aan de Hoge Raad en schrijft de Kamer daar binnen een maand over te informeren.

Rederij Doeksen verzorgt de verbinding met Vlieland en Terschelling en moet ervoor zorgen dat de eilanden het hele jaar goed bereikbaar zijn, ook in de perioden dat dat niet rendabel is. EVT vaart niet gedurende het hele jaar, en zou sinds het bedrijf in 2012 met een groter schip op Terschelling ging varen Doeksen zo veel omzetverlies hebben toegebracht dat de verbinding tussen Harlingen en Vlieland in gevaar zou komen.

Het hof oordeelde dat de staat met EVT had moeten overleggen over oplossingen die minder ingrijpend zijn voor de rederij. Ook is het hof niet overtuigd van de ernst van de financiële problemen bij Doeksen.

Obama gaf aanzet tot nucleaire veiligheidstop

Op 24 en 25 maart heeft in Den Haag de derde Nuclear Security Summit plaats. Het startschot voor deze reeks topconferenties over nucleaire beveiliging werd op 5 april 2009 in Praag gegeven door de Amerikaanse president Barack Obama, drie maanden na zijn inauguratie. Hij hield een toespraak in de Tsjechische hoofdstad met nucleaire ontwapening als hoofdthema.

Obama sprak in zijn rede zijn zorgen uit over de zwarte handel in nucleair materiaal en nucleaire kennis. Volgens de president zijn terroristen vastberaden een kernwapen in handen te krijgen en hij stelde vast dat het wereldwijde non-proliferatiebeleid steeds verder onder druk kwam te staan: "We moeten ervoor zorgen dat terroristen nooit een kernwapen in handen krijgen. Dit is de meest directe en grootste bedreiging voor de wereldwijde veiligheid. (...) We weten dat er wereldwijd nucleair materiaal onbeveiligd ligt opgeslagen. Om onze bevolking te beschermen moeten we niet langer wachten, maar doelmatig handelen."

Obama kondigde aan dat de Verenigde Staten ernaar streven om samen met de internationale gemeenschap al het kwetsbare nucleaire materiaal op de hele wereld binnen vier jaar beter te beveiligen. "We gaan nieuwe standaarden afspreken, onze samenwerking met Rusland uitbreiden en nieuwe samenwerkingsverbanden zoeken om dit gevoelige materiaal veilig op te bergen. (...) We moeten beginnen met het organiseren van een Topconferentie over Nucleaire Veiligheid, waar de VS het komende jaar gastheer voor zullen zijn."

De president hield woord. Op 12 en 13 april 2010 had in Washington de eerste Nuclear Security Summit plaats. In totaal namen 47 landen deel aan de top. De Europese Unie, het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie en de Verenigde Naties stuurden ook een delegatie. Er werd afgesproken nucleair materiaal zo goed mogelijk te beveiligen en de dreiging van nucleair terrorisme in te perken. Om dit tot een succes te maken moesten er op nationaal niveau maatregelen worden getroffen. Maatregelen die onder andere werden voorgesteld waren het beter beveiligen van plutonium en hoogverrijkt uranium - materialen die zeer geschikt zijn voor een kernwapen - het ombouwen van kernreactoren voor het gebruik van laagverrijkt in plaats van hoogverrijkt uranium en het zoeken naar productiemethoden voor medische isotopen waar geen hoogverrijkt uranium voor nodig is.

Verder werd aangedrongen op meer internationale samenwerking, onder andere door kennis te delen. In de slotverklaring wordt ook gewezen op het belang van samenwerking tussen overheden en industrie. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) speelt bij deze samenwerking een belangrijke rol. De deelnemende landen concludeerden dat nucleair terrorisme een serieuze bedreiging vormt en dat dringend handelen vereist is.

Twee jaar later, op 26 en 27 maart 2012, vond in het Zuid-Koreaanse Seoul het vervolg plaats. Regeringsleiders van 53 landen en delegaties van de VN, het IAEA, de EU en Interpol bespraken de vooruitgang die sinds Washington was geboekt.

In de slotverklaring van de conferentie werd nogmaals gewezen op het belang van internationale en regionale samenwerking. Het IAEA kreeg daarbij een centrale rol toebedeeld. Daarnaast werd aangedrongen op het ratificeren van enkele verdragen, waaronder de geamendeerde Conventie voor de Fysieke Bescherming van Nucleair Materiaal (CPPNM), die in 2014 in werking moet treden. Dertig landen, waaronder Nederland, hebben daar nog altijd hun handtekening niet onder gezet.

In totaal worden in het communiqué elf aandachtsgebieden opgesomd waarop vooruitgang moet worden geboekt. Naast de punten die werden besproken in Washington - extra aandacht voor de beveiliging van nucleair materiaal, de strijd tegen de zwarte handel, veiligheid tijdens transport en betere internationale samenwerking - worden ook enkele nieuwe punten genoemd. Een daarvan is de verdere ontwikkeling van nucleair forensisch onderzoek, waarmee de herkomst van nucleair materiaal kan worden achterhaald. Onderzoeksresultaten kunnen vervolgens weer dienen als bewijsmateriaal in rechtszaken.

Een tweede punt is informatiebeveiliging. In de slotverklaring staat dat het belangrijk is te voorkomen dat kwaadwillenden 'informatie, technologie of expertise over nucleaire materialen in handen krijgen of nucleaire materialen voor kwaadaardige doeleinden gebruiken'. Landen worden daarom aangemoedigd maatregelen te nemen die dit onmogelijk maken. Tegelijkertijd wordt er op aangedrongen om samen met wetenschappers en de industrie op zoek te gaan naar oplossingen voor het probleem van informatiebeveiliging.

In de tekst wordt ook gewezen op het verbeteren van de veiligheid van computersystemen. Dat dit een relevante kwestie is, blijkt wel uit het opduiken van de Stuxnet-worm, enkele maanden na de top in Washington. Eind november 2010 werd bekend dat Stuxnet computersystemen van Iraanse nucleaire installaties had geïnfecteerd. De toenmalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gaf toe dat de worm schade had aangericht aan centrifuges die gebruikt worden voor uraniumverrijking. Vermoed wordt dat de cyberaanval het werk was van de VS en Israël.

Gastland Zuid-Korea bracht, met de ramp bij de Japanse kerncentrale Fukushima van 11 maart 2011 in het achterhoofd, twee nieuwe punten in: het gevaar van een 'vuile bom' of sabotage van nucleaire installaties en de integratie van veiligheidsmaatregelen - het voorkomen van ongelukken - en beveiligingsmaatregelen - het voorkomen van doelbewuste aanvallen.

Tenslotte werd besloten om in 2014 in Den Haag de volgende top te organiseren.

Stralingsalarm Britse opwerkingsfabriek loos

De abnormaal hoge radioactiviteit die de nucleaire opwerkingsfabriek in het Britse Sellafield vrijdag mat, was loos alarm. De atmosfeer bevatte toevalligerwijs wat meer radon dan anders, zegt het bedrijf. Er zou geen sprake zijn geweest van productiefouten.

In de nacht van donderdag op vrijdag bleek de radioactieve straling aan de noordkant van Sellafield hoger dan normaal. De bedrijfsleiding droeg werknemers die op de verouderde opwerkingsfabriek gemist konden worden uit voorzorg op een dagje thuis te blijven. Ondertussen zochten inspectieploegen naar de oorzaak van het alarm, die ze dus vonden in een spontaan opgetreden hogere concentratie van het radioactieve edelgas radon.

De fabriek liet onmiddellijk al weten dat de gemeten waarden 'hoger waren dan de natuurlijke straling, maar beduidend lager dan de waarden die maatregelen zouden vergen'. "Er is geen gevaar voor burgers of het personeel." Het werk in de fabriek ging vrijdag zijn normale gang.

De bedrijfsleiding besloot een aantal werknemers een dag vrij te geven om zich te kunnen 'richten op het onderzoek en verstoringen op en rond het terrein te vermijden'. Wasserette-, kantine- onderhouds- en transportpersoneel moest wel gewoon komen opdraven.

Sellafield ligt in het noordwesten van Engeland, aan de Ierse Zee. Het nucleaire complex is het grootste van Europa. Het is al jarenlang een doorn in het oog van tegenstanders van kernenergie, die waarschuwen voor een kernramp en vervuiling van de Ierse Zee. Zij wijzen erop dat er de afgelopen jaren al meermalen wat mis ging op het fabrieksterrein, al bleven die incidenten nog zonder fatale gevolgen.

Canadese spionagediensten volgden burgers

De Canadese elektronische spionagedienst heeft informatie van gratis internetvoorzieningen op Canadese vliegvelden gebruikt om de draadloze apparaten van duizenden reizigers te volgen. Dat bleek vrijdag uit documenten die de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft gelekt.

De spionagedienst ontving over een periode van twee weken informatie uit de wifi-diensten van het vliegveld, meldde de Canadese omroep CBC. Om welke luchthaven het ging, is niet bekend.

Het is de bedoeling dat de spionagedienst voornamelijk buitenlands telefoon- en internetverkeer onderschept en analyseert. Dat de dienst informatie van Canadezen aftapt, is illegaal.

Woordvoerster van de spionagedienst Lauri Sullivan ontkende de berichtgeving en zei dat er geen Canadese of buitenlandse reizigers zijn gevolgd en dat er geen informatie van hen is verzameld of gebruikt.

Hackathon in Miami: Cuba moet aan het internet

Technologiedeskundigen hebben zich vrijdag in Miami verzameld voor een brainstormsessie over betere internettoegang voor Cubanen, een zogenoemde 'Hackathon voor Cuba' . Het communistische land bungelt wat betreft internetverbindingen ergens onderaan op de lijst van landen op het westelijk halfrond.

"Het hoofddoel is om manieren te bedenken waarop Cubanen de barrières om met elkaar of met de buitenwereld te communiceren kunnen uitschakelen of omzeilen", zei Natalia Martinez van Roots of Hope, de organisatie die het evenement organiseert.

Op zaterdag gaan computerprogrammeurs en andere aanwezigen apps tegen het licht houden die door Cubanen kunnen worden gebruikt om onder meer de internetcensuur te doorbreken.

Cuba blokkeert veel websites die de regering afkeurenswaardig vindt, zoals pagina's van dissidenten of Amerikaanse websites die kritisch zijn over het Cubaanse regime. Critici hebben de regering van Raul Castro ervan beschuldigd Cubanen toegang tot het internet te ontzeggen om zo de bevolking te kunnen blijven onderdrukken.

Volgens de Internationale Telecommunicatie Unie van de Verenigde Naties zei ongeveer 26 procent van de Cubanen in 2012 internet te gebruiken. Tien jaar daarvoor was dat nog maar vier procent.

"De autoriteiten weten dat toegang tot internet nodig is voor economische 'modernisering', maar erkennen ook het gevaar dat de verspreiding van internet in Cuba hun macht over de bevolking kan verminderen", zei voormalig beleidsadviseur van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken Emily Parker.

De Cubaanse overheid heeft vorig jaar stappen ondernomen om toegang tot internet te vergroten. In juni 2013 openden de autoriteiten meer dan honderd internetcafés over het hele eiland. De gemiddelde prijs van ruim drie euro voor een uur internet is echter veel te hoog voor de Cubanen, die gemiddeld slechts vijftien euro per maand verdienen.

'Hackathons' worden geregeld georganiseerd in de Verenigde Staten om vraagstukken uiteenlopend van wapengeweld tot immigratie te behandelen. In november kwamen journalisten, activisten en technologiedeskundigen in meer dan twintig steden bijeen om apps, websites en programma's voor migranten te ontwerpen.

FOK!film op het IFFR: De Wederopstanding van Zombie

Eerder deze week kwam de buzz rondom Big Bad Wolves al aan bod, een film die wereldwijd best wat extra aandacht heeft gekregen. Ook tijdens filmfestivals ontstaat wel eens zo’n buzz, die vooral op het festival zelf rondzweeft. Zombie: The Resurrection of Tim Zom is zo’n film, dus waag je je als niet-skater en niet-hipster toch maar eens in een zaaltje vol met skatefans en andere hippelingen. 

Santander verbannen uit Spaanse bekertoernooi

Racing Santander mag volgend seizoen niet meedoen aan het Spaanse bekertoernooi. De derdedivisieclub wordt door de Spaanse voetbalbond gestraft omdat de spelers donderdag het kwartfinaleduel tegen Real Sociedad weigerden te spelen uit onvrede over achterstallig salaris. Santander heeft ook een boete van ruim drieduizend euro gekregen.

De Santander-spelers hebben al vier maanden geen salaris ontvangen. Ze kwamen tegen Sociedad nog wel het veld op, maar toen bleek dat ze niet zouden gaan spelen staakte de scheidsrechter de wedstrijd. Ze hadden voorafgaand aan het duel al aangekondigd actie te ondernemen als voorzitter Angel Lavin en zijn bestuur niet zouden aftreden.

Sociedad ging door naar de halve finale van de Spaanse beker. FC Barcelona is daarin de tegenstander.

Dijsselbloem en Rutte nog steeds achter Weekers

De woensdag afgetreden staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft altijd het vertrouwen genoten van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Dat zeiden zij vrijdag na afloop van de ministerraad. Rutte benadrukte dat Weekers zijn dossiers goed beheerste.

Rutte vindt dat de Kamer tijdens het debat waaruit Weekers zijn conclusies trok te veel keek naar de details 'achter de komma'. "Je kan niet elke vraag beantwoorden die gesteld wordt. Wat mij betreft was dat een detailniveau dat in een Kamerdebat niet aan de orde hoeft te komen." Volgens Rutte is politiek 'geen debatwedstrijd'.

Dijsselbloem zei dat hij 'tot het eind toe' heeft vertrouwd op Weekers. "Hij is een buitengewoon goede politicus en bestuurder", zei de minister. "Hij was zeer gedreven om de fraude aan te pakken." Weekers trad woensdagavond af na een debat over problemen met toeslagen bij de Belastingdienst. Tijdens het debat bleek dat de Kamer het vertrouwen in de bewindsman had verloren.

Het kabinet hoopt in de loop van volgende week een opvolger te hebben.

Meer ondermaatse opleidingen in hoger onderwijs

Het aantal opleidingen in het hoger onderwijs waarvan de kwaliteit van het onderwijs ondermaats is, is vorig jaar toegenomen van 29 naar 45. Dat meldt vrijdag de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die de kwaliteit van het hoger onderwijs beoordeelt.

Bij bijna alle opleidingen waar de kwaliteit niet voldoende was, lag dat aan een te laag eindniveau. De 45 opleidingen hebben twee jaar de tijd gekregen om de kwaliteit te verbeteren.

Het aantal opleidingen met het predicaat 'excellent' nam vorig jaar met twee toe naar zeven. Er waren bovendien een stuk meer opleidingen waarvan de NVAO de kwaliteit van het onderwijs bestempelt als 'goed' (69 in 2013 tegenover 16 in 2012).

Meulensteens Fulham huurt Holtby van Spurs

Fulham-coach René Meulensteen kan de rest van het seizoen beschikken over Lewis Holtby. De 23-jarige Duitser wordt gehuurd van Tottenham Hotspur, meldt de Londense club.

Bij de stadsgenoot kwam Holtby maar mondjesmaat in actie. Hij speelde sinds zijn komst naar de Spurs een jaar geleden 24 competitieduels, waarvan veertien keer als invaller. Holtby scoorde vorige maand tegen uitgerekend Fulham zijn enige Premier League-goal.

De komst van Holtby is een welkome aanvulling voor Fulham in de strijd tegen degradatie. De Londenaren staan momenteel voorlaatste, een plek die aan het einde van het seizoen tot degradatie leidt. Meulensteen heeft het na het ontslag van Martin Jol alleen voor het zeggen bij Fulham.

Renovatie Bernabeu kost Real vierhonderd miljoen

Real Madrid heeft vrijdag de toekomstplannen voor stadion Bernabeu ontvouwd. De Spaanse topclub gaat de voetbaltempel voor vierhonderd miljoen euro renoveren. In het nieuwe Bernabeu moeten onder meer een hotel en winkelcentrum worden ondergebracht. "We willen dat het nieuwe stadion een wereldicoon wordt", zei president Florentino Perez

Het Bernabeu is sinds 1947 in gebruik en werd in 1982 voor het laatst bewerkt, destijds voor het WK voetbal in Spanje. Real, dat een schuld heeft van een half miljard euro, wil de renovatie financieren door de naam van het stadion te verkopen en door de uitgifte van obligaties onder de leden.

Opstelten gaat 'wietburgemeesters' langs

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) trekt het 'hele land' in om met burgemeesters en gemeenten te praten over het tegengaan van criminaliteit en overlast door wietplantages. Dat zei hij vrijdag na ministerraad in reactie op het wietmanifest Joint Regulation dat 33 burgemeesters eerder op de dag ondertekenden in Utrecht. "Er is moed voor nodig om niet te doen wat een aantal mensen op de tekentafel logisch lijkt."

De burgemeesters pleiten voor regulering van de wietproductie. "Ik ga natuurlijk met de burgemeesters in gesprek. Ik zal het hele land intrekken", zei Opstelten. "Limburg, het oosten van het land. Brabant en Zeeland hebben eigenlijk wel een stevig compacte organisatie, onder leiding van de burgemeester van Tilburg", zei de minister.

Het merendeel van de ondertekenende burgemeesters is van PvdA- of D66-huize. Opstelten neemt het hen niet kwalijk dat zij meewerken aan het manifest zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Dit is de zoveelste wiettop."

"We zijn het eens dat criminaliteit en overlast moet worden bestreden, maar we verschillen van mening op het punt van het instrument", zei Opstelten. "Regulering kan niet en zal ook niets oplossen. Daarin word ik ook gesteund door de professionals van politie en Openbaar Ministerie. Ook moet ik denken aan de internationale samenwerking, de Duitsers, Fransen en de Engelsen."

Ook wees Opstelten er nog eens op dat uit analyses blijkt dat tachtig procent van de wietproductie naar het buitenland verdwijnt, waardoor regulering niet veel invloed zou hebben. Volgens hem is dat percentage misschien nog wel hoger. In sommige gemeenten liggen de verhoudingen misschien iets anders, opperde Opstelten "Maar ik ga over het hele land."

Opstelten weersprak dat de burgemeesters zich schuldig maken aan burgerlijke ongehoorzaamheid. "In het manifest klinkt de zorg door van meer doen aan overlast en criminaliteit. Dat zullen we dan ook doen. Dan is het: we agree to disagree. Dat is uiteindelijk de kwaliteit van de burgemeesters in ons land. Dat zij er zich bij zullen neerleggen dat niet gaat gebeuren wat zij willen en dan gaan we met elkaar kijken hoe we nog intensiever de overlast en criminaliteit kunnen bestrijden. Die uitgestoken hand zal men hopelijk aanvaarden."

VVD-coryfee Frits Bolkestein, die was uitgenodigd bij de wietconferentie, is wel voorstander van regulering. "Het is prettig dat je in liberale kring ook eens kan zeggen: Frits en Ivo zijn het niet met elkaar eens", zei Opstelten over het meningsverschil.

'ACM wil overname Ziggo zelf onderzoeken'

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil de overname van Ziggo door Liberty Global zelf onderzoeken. De waakhond gaat daartoe een verzoek bij de Europese Commissie indienen, zo bevestigt de ACM vrijdag tegen onderzoeksbureau Telecompaper. Brussel moet binnen 35 dagen beslissen wie het onderzoek naar de miljardenovername uitvoert.

Liberty Global maakte maandag bekend Ziggo te willen overnemen voor tien miljard euro. De kabelreus moet daarvoor toestemming krijgen van toezichthouders. Liberty en Ziggo hadden hun plannen daarom aangemeld bij de Europese Commissie. De ACM wil die taak van de Europese waakhond overnemen.

De Duitse waakhond, de Bundeskartellamt, deed vorig jaar een vergelijkbaar verzoek aan eurocommissaris Joaquín Almunia bij de verkoop van KPN-dochter E-Plus aan Telefónica Deutschland. Almunia besloot deze week echter dat verzoek definitief af te wijzen en het onderzoek in Brussel te laten plaatsvinden.

F-16's gooien bommen op Vlieland

F-16's van de luchtmacht hebben deze week als oefening 46 bommen gegooid op een NAVO-terrein op Vlieland. Dat meldt defensie vrijdag. Door te oefenen met de explosieven kunnen vliegers en grondpersoneel hun kennis en vaardigheden op peil houden.

De MK82-bommen werden gegooid op de Vliehors, een terrein van zeventien vierkante kilometer op het meest westelijke deel van Vlieland. Het is de enige plek in Nederland waar vliegers van de luchtmacht en NAVO-partners mogen oefenen met munitie en explosieve ladingen. In het gebied wonen geen mensen en het heeft een relatief vrij luchtruim.

Eind vorig jaar raakte een F-16 met zijn boordkanon een controletoren van het militaire oefengebied. Het ongeluk gebeurde toen het jachtvliegtuig op een gronddoel vuurde, maar de toren raakte. Er was alleen sprake van materiële schade.

RKC neemt afscheid van Rodney Sneijder

RKC Waalwijk heeft het contract met Rodney Sneijder ontbonden. Dat maakte de Brabantse club vrijdag bekend. De 22-jarige middenvelder had geen perspectief meer op speeltijd bij de nummer zeventien van de Eredivisie. Het contract van Sneijder liep komende zomer af.

In de zomer van 2012 stapte Sneijder over van Ajax naar RKC. Een seizoen eerder verhuurden de Amsterdammers hem aan FC Utrecht. In Waalwijk kwam het broertje van Wesley Sneijder tot 26 wedstrijden, waarin hij één keer scoorde.

RKC heeft vrijdag eveneens afscheid genomen van Dennis Lemke. De 24-jarige Duitser kwam in de winterstop van vorig seizoen naar Waalwijk, maar kwam niet in actie voor de hoofdmacht van de Brabanders.

Chelsea strikt Franse verdediger Zouma

Chelsea heeft de Franse jeugdinternational Kurt Zouma vastgelegd. De 19-jarige centrale verdediger tekende vrijdag een contract voor 5,5 seizoen, maar maakt het seizoen wel op huurbasis af bij Saint-Etienne. Dat maakte de Londense club vrijdag bekend.

Zouma maakte in 2011 zijn debuut voor Saint-Etienne. Hij speelde tot dusver 52 duels voor de ploeg uit de Ligue 1, waarin hij vier keer scoorde. Hij is na Nemanja Matic en Mohamed Salah de derde winterse versterking voor Chelsea.

Morgenstern traint weer na crash

Drie weken na zijn zware crash heeft de Oostenrijkse schansspringer Thomas Morgenstern de training hervat. Morgenstern maakte zijn eerste trainingssprong in Oberstdorf.

Bij zijn valpartij liep Morgenstern hoofdletsel en een gekneusde long op en hij was ook even buiten bewustzijn. Het herstel van de Oostenrijker loopt voorspoedig. Onlangs liet de Oostenrijkse bondscoach weten dat hij een startplek voor Morgenstern vrij zal houden voor zijn ploeg voor de Winterspelen.

Het toernooi van de schansspringers in Sochi start op 8 februari.

Van der Haar doet niet mee aan 'oorlog'

De Belgische veldrijders zetten elkaar in de aanloop naar wereldtitelstrijd verbaal behoorlijk op scherp in de media. Lars van der Haar doet echter niet mee aan deze 'oorlog'.

"Ze doen maar", zei de Nederlandse favoriet vrijdag in grenshotel De Jonckheer in Ossendrecht. "Ik weet dat Lars Boom in het verleden ook graag pittige uitspraken deed. Maar ik doe daar niet aan mee. Ik heb dit nog nooit gedaan en heb het ook niet nodig. Ik houd me alleen maar bezig met mezelf."

Vooral Sven Nys probeerde indruk te maken op de concurrentie door 'indrukwekkende' trainingscijfers te onthullen. Van der Haar: "Het is waarschijnlijk toch een spelletje dat hij probeert te spelen. De Belgen hebben dat altijd gedaan. Er zijn ook mensen die er onder kunnen bezwijken. Maar het is maar informatie uit de training. Het gaat toch om zondag."

Van der Haar doet niet mee aan'oorlog'
Van der Haar doet niet mee aan 'oorlog' (Foto: ANP)

Letschert vindt onderdak bij Roda JC

Roda JC heeft Timo Letschert voor de rest van het seizoen vastgelegd. De verdediger ontbond donderdag zijn contract bij FC Groningen. Roda heeft een optie om de verbintenis met twee jaar verlengen, zo maakte de Limburgse club vrijdag bekend.

De 20-jarige geboren Noord-Hollander doorliep de jeugdopleidingen van Ajax, Haarlem en sc Heerenveen voordat hij bij Groningen terechtkwam. In het seizoen 2012-2013 debuteerde Letschert in de hoofdmacht. In totaal speelde hij twaalf competitiewedstrijden voor de Groningers.

Voor de wedstrijd van komende zaterdag tegen PEC Zwolle is Letschert nog niet speelgerechtigd.

Agüero maand eruit met hamstringblessure

Manchester City kan de komende maand geen beroep doen op topscorer Sergio Agüero. Dat maakte de Engelse club vrijdag bekend. De 25-jarige Argentijn raakte woensdag in de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur geblesseerd aan zijn hamstring. Agüero scoorde de eerste goal in het duel dat Manchester City met 5-1 won.

Door de overwinning op Tottenham veroverde de ploeg uit Manchester de koppositie in de Premier League. Agüero was dit seizoen al goed voor vijftien goals in zeventien competitieduels.

De 52-voudig international mist waarschijnlijk de Premier League-duels met Chelsea, Norwich City en Sunderland. Ook is er een grote kans dat Agüero er niet bij is in de eerste ontmoeting met FC Barcelona in de achtste finale van de Champions League en het bekerduel met Chelsea.

FOK!toen: Ham de ruimteaap

FLORIDA, 31-1-1961. Op 31 januari 1961 werd voor de eerste keer een chimpansee door de Amerikanen de ruimte ingeschoten. In tegenstelling tot veel van zijn voorgangers zou Ham de chimpansee de ruimtereis overleven. In FOK!toen vandaag het verhaal van deze stoere ruimteaap.

Ham de Chimpansee 4

De jonge jaren
De aap Ham wordt in 1956 geboren in Kameroen. Nadat het dier door jagers wordt gevangen krijgt hij de naam Chang en wordt verzonden naar Miami, Florida. Daar wordt de aap gekocht door medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht en naar de vliegbasis van Holloman in Nieuw Mexico gestuurd. De jonge chimpansee komt daar bij het Holloman Aerospace Medical Center terecht.

Ham de Chimpansee 3

Oorspronkelijk waren er 40 chimpansees in het Holloman instituut. Na de nodige evaluaties bleven er zes over waaronder ook de aap Chang, die inmiddels werd aangeduidt met nummer 65. Pas toen het dier na zijn ruimtevlucht levend en wel was teruggekeerd op aarde kreeg de aap de naam Ham, een afkorting van Holloman Aerospace Medical. Nummer 65 had volgens zijn verzorgers wel een bijnaam: Chop Chop Chang.

De missie
Vanaf juli 1959 werd de drie jaar oude chimpansee getraind door neurowetenschapper Joseph V. Brady. Ham moest handelingen uitvoeren waarbij het dier aangestuurd werd door lichten en geluiden. Het dier leerde dat het een hendel moest overhalen als er een blauwe lamp knipperde. Slaagde de aap daar niet in dan kreeg het dier een milde stroomschok door de zolen van zijn voeten, lukte het de aap wel om de hendel over te halen dan kreeg het dier een stukje gepelde banaan.

Ham de Chimpansee hendels

Al maanden voordat het dier de ruimte in zou gaan moest Ham een ruimtepak van nylon dragen. Daarbij lag het dier vastgebonden in een soort van plastic wieg. Om de apen te laten wennen aan de omstandigheden tijdens een ruimtevlucht werden de dieren in centrifuges geplaatst en rondgedraaid zodat de dieren konden wennen aan de zwaartekracht als gevolg van versnellingen bij lanceren of vertraging bij het terugkeren in de dampkring. 

Ham de Chimpansee raket

Ook werden de apen op sledes gezet die door middel van raketmotors snelheden van honderden kilometers per uur konden behalen maar die ook binnen seconden tot stilstand kon worden gebracht. Tenslotte moesten de apen ook wennen aan plotselinge afremmingen. Daarnaast werden de beesten in lage-drukkamers geplaatst, kregen ze te maken met extreem hete en extreem koude ruimtes en werden de chimpansees dagenlang in totale afzondering gehouden om te wennen aan hun reis door de ruimte. Ham was misschien niet de slimste van de geselecteerde apen maar was wel het beste bestand tegen eenzaamheid.

Ham de Chimpansee lancering

De ruimtevlucht
Op 31 januari 1961 rond het middaguur werd de Mercury Redstone raket vanaf Cape Canaveral, Florida gelanceerd. In de daaropvolgende 16 minuten zou Ham de allereerste Amerikaan in de gewichtsloze ruimte worden. Met een snelheid van 9462 kilometer per uur joeg de raket naar een hoogte van 253 kilometer, om daarna weer terug te keren naar de planeet.

Ham de Chimpansee in space

Een dik kwartier na de lancering kwam de Mercury-capsule in zee tot landing, zo'n 200 kilometer uit de berekende koers. Om de aap levend uit het zinkende ruimtevaartuig te kunnen halen werd een helicopter gestuurd, die de capsule ternauwernood aan een lijn vast wist te maken om deze vervolgens naar een vliegdekschip te brengen.

Ham de Chimpansee helicopter

Terug op Cape Canaveral reageerde de chimponaut opvallend agressief naar de aanwezige pers. Vooral als de aap in de buurt van de Mercury raket werd gebracht daalde het humeur van het dier meteen. Ham was opeens wel de beroemdste aap van de Verenigde Staten. Dankzij het ruimteavontuur van de chimpansee wist Amerika dat ze klaar waren om de eerste mens in de ruimte te brengen. Drieëneenhalve maand later ging astronaut Alan B. Sheppard jr. als eerste de ruimte in. Niet lang daarna zou president Kennedy aankondigen nog vóór 1970 een Amerikaan op de maan te willen zetten.

Ham de Chimpansee terug

De latere jaren
In 1963 zou Ham verhuizen naar de dierentuin van Washington. Aangezien de chimpansee gewend was geraakt aan mensen kon de aap niet bij de andere chimpansees in de dierentuin worden geplaatst. Zeventien jaar later zou de aap verhuizen naar zijn laatste woonplaats, de dierentuin in Asheboro in North Carolina. In de kleine dierentuin leerde Ham hoe te leven als een normale chimpansee.

Op 17 januari 1983 overleed Ham aan de gevolgen van een hartkwaal. De aap werd 26 jaar. De legendarische Ham de astroaap werd begraven bij de International Space Hall of Fame in Alamogordo, New Mexico.


De erfenis van Ham
De avontuurlijke reis van Ham zou in diverse media worden verwerkt. Zo verscheen in 1983 de film The Right Stuff, waarin we de lancering en de terugkeer van Ham verwerkt zien. In 2001 was de film Race to Space te zien, waarin apen de ruimte in werden geschoten. In 2006 zou de zender Animal Planet een documentaire uitzenden, getiteld Astrochimp #65, waarin het verhaal van de aap werd verteld door zijn verzorger Jeff. Tenslotte zagen we in 2008 de animatiefilm Space Chimps uitkomen, waarin Ham III, de kleinzoon van de legendarische Ham, de hoofdrol vertolkte.

Barcelona heeft Afellay niet nodig tegen Valencia

Ibrahim Afellay ontbreekt zaterdag bij FC Barcelona in het competitieduel tegen Valencia. De middenvelder is door coach Gerardo Martino niet opgenomen in de wedstrijdselectie. De Nederlander maakte een week geleden tegen Málaga zijn rentree na maandenlang blessureleed.

Woensdag speelde hij ruim twintig minuten mee tegen Levante in de Copa del Rey. Barcelona deelt in Spanje de koppositie met Atlético Madrid. Valencia staat momenteel tiende.

Heerenveen-speler Kruiswijk wederom geblesseerd

Sc Heerenveen moet het een aantal weken stellen zonder Arnold Kruiswijk. De verdediger raakte donderdag geblesseerd aan zijn hamstring en wordt na het weekeinde verder onderzocht, zo meldde de Friese club vrijdag. Kruiswijk was net terug van een spierblessure in zijn bovenbeen.

De 29-jarige geboren Groninger speelde dit seizoen achttien competitieduels voor Heerenveen. Op 21 december kwam hij voor het laatst in actie in de wedstrijd tegen AZ. Het is het vierde seizoen bij de Friezen voor Kruiswijk. Eerder speelde hij in Nederland voor Roda JC en FC Groningen en in België voor Anderlecht.

Ajax met aanvoerder De Jong naar Utrecht

Siem de Jong keert terug in de wedstrijdselectie van Ajax voor de uitwedstrijd tegen FC Utrecht zondag. De aanvoerder kan in de basis beginnen, maar zal nog geen negentig minuten spelen. Dat liet trainer Frank de Boer vrijdag weten op een persconferentie.

"We moeten goed luisteren naar Siem", vertelde De Boer. "Zijn blessure was niet heel ernstig vandaar dat hij nu alweer fit is." De Jong miste door een spierblessure de competitieduels tegen PSV en Go Ahead Eagles en de bekerwedstrijd tegen Feyenoord. Zonder de middenvelder annex aanvaller liep Ajax geen averij op.

De Boer verwacht zondag een heet middagje in Utrecht. "Voor Utrecht is het de wedstrijd van het jaar. Dan kunnen ze altijd wat extra's brengen. Het wordt een leuke wedstrijd, maar zeker geen walkover."

Danny Hoesen is er niet meer bij tegen de domstedelingen. De aanvaller wordt tot het einde van het seizoen verhuurd aan PAOK Saloniki. "Als iedereen fit is, is zijn positie druk bezet", legde De Boer uit. "Hij heeft wel veel gespeeld, maar niet als basisspeler. Hij moet nu tien wedstrijden achter elkaar gaan spelen."

Ook Tobias Sana vertrekt mogelijk nog uit Amsterdam. De Zweedse vleugelspeler staat in de belangstelling van meerdere clubs, bevestigde De Boer.

Vrouw vindt poema in de keuken

Wat is er fijner dan 's morgens wakker worden en een fijn ontbijtje maken? Amalin Haddad uit Santiago zal daar vast anders over denken. De vrouw uit Santiago in Chili trof in haar keuken namelijk een ontsnapte poema aan.

Amalin Haddad was nietsvermoedend bezig met haar ontbijt toen ze ontdekte dat er een ongenode gast in het huis aanwezig was. Haddad: "Ik dacht dat het een hond was, omdat ik zijn poten het eerst zag, maar het was een poema! Een poema zoals je die normaliter alleen in de dierentuin ziet."

Nadat de vrouw naar buiten was gegaan, maakte ze door het keukenraam een aantal foto's van het wilde dier. Terwijl de vrouw buiten op deskundigen stond te wachten, om het dier uit haar huis te laten verwijderen, werd een deel van de keuken vakkundig door de grote wilde poes gesloopt.

Het beest had weinig haast om te vertrekken en slaagde er zelfs in om een aantal verdovingspijltjes uit zijn lijf te trekken. Uiteindelijk slaagde de actie en is de poema naar de dierentuin van Santiago gebracht. Het is niet duidelijk waar het dier vandaan kwam, maar men denkt dat het dier als huisdier werd gehouden en was ontsnapt.

Sperma Nick & Simon het populairst

Aanstaande moeders willen het liefst Nick & Simon als zaaddonor. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Amsterdamse RAI deed in opdracht van de Negenmaandenbeurs. Het Volendamse duo werd door 79 procent van de ruim zevenhonderd aanstaande moeders als favoriete donor gekozen.

Het zaad van Guus Meeuwis komt met 68 procent op de tweede plaats in het onderzoek van de beurs, die van 19 tot en met 23 februari plaatsvindt. De moeders in spe kiezen de zwemmers van Marco Borsato als derde. De zanger kreeg 66 procent van de stemmen.

De dames bedanken liever voor Badr Hari als donor. Slechts vier procent koos voor het zaad van de kickbokser. Gordon weet het niet iets beter te doen. Acht procent van de vrouwenzou best een kind van de homoseksuele zanger willen.

Nick Schilder heeft samen met zijn vriendin twee kinderen, dochter Nikki en zoon Julian. Simon Keizer heeft geen kinderen, maar stapte in 2012 in het huwelijksbootje met zijn vriendin.

Man jaren dood in woning

Een 67-jarige man uit Amsterdam heeft drie jaar lang dood in zijn woning gelegen. Een woordvoerder van de politie bevestigt berichtgeving van de lokale zender AT5 hierover. De man werd dinsdagavond gevonden nadat een buurtbewoner bij de politie aan de bel had getrokken.

De man lag al sinds 2011 dood in zijn woning. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen sprake is van een misdrijf, zo meldt de zegsman. De man leidde volgens de politie een zeer teruggetrokken bestaan. "Hij had met niemand contact", aldus de woordvoerder.

Volgens AT5 hebben buurtbewoners al vaker melding gedaan bij de politie wegens stankoverlast. De woordvoerder meldt echter dat hem dat niet bekend is.

[Upd] Koevermans maakt seizoen af bij Utrecht

Danny Koevermans is naar eigen zeggen nog niet klaar met het profvoetbal. De 35-jarige spits hoopt daarom een contract te krijgen bij FC Utrecht. Koevermans meldde zich donderdag op het trainingsveld bij coach Jan Wouters, die hij nog kent uit zijn PSV-periode.

De aanvaller hoopt als breekijzer iets te kunnen toevoegen aan FC Utrecht. "Ik kan als invaller van waarde zijn voor deze club", zei hij tegen AD Sportwereld. In 2011 trok Koevermans naar Canada, omdat hij Nederland zat was. "Maar je moet ook weer een keer terug, hè. Mijn contract bij Toronto was afgelopen en dan moet je een keuze maken. Ik wilde nog doorgaan, want ik ben nog niet klaar met het profvoetbal. Ik zou mijn carrière nog mooi willen afsluiten."

Bij Toronto kwam Koevermans, mede door blessureleed, niet altijd veel aan spelen toe. "Ik heb een zware knieblessure gehad, mijn kruisband was afgescheurd. Het was vaak de ene keer fit en dan weer niet fit. De competitie is bikkelhard. Strijd en kracht. Maar er wordt ook goed gevoetbald, hoor."

"Mensen in Nederland doen een beetje lacherig over die Noord-Amerikaanse competities, maar dat is onterecht", aldus de routinier. "Hier bij Utrecht hebben ze sinds kort Juan Agudelo lopen uit Amerika. Nou, het is niet voor niks dat Premier League-club Stoke City hem naar Engeland haalde."

Update 15.34 uur

Danny Koevermans speelt de rest van het seizoen voor FC Utrecht. De 35-jarige aanvaller tekende vrijdag een contract, meldt de club uit de Domstad. "Met zijn kracht, ervaring en scorend vermogen kan Danny iets toevoegen aan FC Utrecht," zegt manager spelerszaken en scouting Edwin de Kruijff. Koevermans werd in 2008 met PSV landskampioen. In totaal scoorde de spits in zijn carrière 151 goals in 283 competitieduels.

Beatrix viert verjaardag weer als prinses

Beatrix viert vrijdag voor het eerst in jaren weer haar verjaardag als prinses. De oud-vorstin, die 76 jaar oud wordt, houdt een feest in familiekring. Zaterdag volgt een groot feest in Ahoy, om Beatrix te bedanken voor 33 jaar koningschap.

Beatrix kondigde vorig jaar haar abdicatie aan in een korte televisietoespraak. Ze vond het tijd om afstand te doen van de troon in verband met haar 75e verjaardag en het tweehonderdjarig bestaan van het koninkrijk. "Het samenvallen van deze twee bijzondere gebeurtenissen is voor mij de aanleiding geweest te besluiten dit jaar uit mijn ambt terug te treden", zei ze vorig jaar op 28 januari.

Op 30 april volgde de troonswisseling en werd Beatrix' oudste zoon Willem-Alexander koning. Zijn vrouw Máxima werd koningin. Beatrix is sindsdien weer prinses. Later vorig jaar kreeg de koninklijke familie een zware klap te verduren toen Beatrix' middelste zoon Friso overleed. Hij lag in het ziekenhuis na een ernstig skiongeval in Oostenrijk in februari 2012.

Red Bull voortijdig klaar met tests in Jerez

Red Bull heeft vrijdag ook de laatste formule 1-testdag op het circuit van Jerez voortijdig afgebroken. De renstal van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel had opnieuw problemen met de nieuwe bolide, de RB 10.

De steeds terugkerende oververhitting heeft er toe geleid dat het team in 4 dagen tot slechts 21 rondjes kwam op het Spaanse circuit. Daarvan maakte Daniel Ricciardo er vrijdag zeven. "Dit was een lastige test voor ons", erkende teamchef Christian Horner. De monteurs van Red Bull hebben 3 weken de tijd om het euvel te verhelpen. Dan zijn de volgende testraces.

Bijna 1900 doden in Syrië tijdens overleg Genève

Tijdens de vredesbesprekingen in Genève zijn bij gevechten in Syrië 1870 mensen om het leven gekomen, onder wie ten minste 430 burgers. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De telling begon op 22 januari en stopte donderdagavond. De burgers kwamen om door bommen, kogels van sluipschutters en raketten. De overige doden zijn opstandelingen, Al-Qaida-strijders en soldaten van het regime.

Het Observatorium baseert zich op meldingen van activisten in Syrië. De burgeroorlog in het land heeft aan meer dan 130 duizend mensen het leven gekost.

D66 vertrouwt op zittende parlementariërs Europa

De kandidatenlijst van D66 voor de Europese verkiezingen kent geen verrassingen. De nummers twee en drie op de lijst zijn de zittende Europarlementariërs Gerben Jan Gerbrandy en Marietje Schaake, die beiden opnieuw het vertrouwen van de leden kregen. Sophie in 't Veld was eerder al tot lijsttrekker verkozen.

De leden van de partij stelden de definitieve volgorde van de kandidaten voor de Europese verkiezingen van 23 mei vast via internet. De digitale stembussen waren geopend van 16 tot 30 januari. 2792 mensen brachten hun stem uit.

D66 hoopt dat er de komende vijf jaar meer D66'ers in het Europees Parlement rondlopen dan de de huidige drie. De nummers vier tot en met elf zijn: Matthijs van Miltenburg, Raoul Boucke, Anke Klein, Rinke Brussel, Pauline Kastermans, Ivo Thijssen, Achraf Bouali en Paul Breithbarth. Zowel Pauline Kastermans als Ivo Thijssen slaagde er via een intensieve campagne in de partijleden ervan te overtuigen hen op een hogere plaats te zetten.

De officiële presentatie van de kandidaten vindt plaats op het 99e congres van D66 op 7 en 8 februari in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Deen haalt partij knoflooksaus uit schappen

De supermarkten van Deen haalt een partij knoflooksaus terug vanwege een fout in het productieproces. In de bakjes kunnen rauwe grondstoffen zitten waardoor 'ongewenste bacteriegroei' kan ontstaan, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

Het gaat om knoflooksaus van het eigen merk dat is verpakt in bakjes van 175 gram en 250 gram. Klanten die de saus al in huis hebben, wordt aangeraden het niet meer te gebruiken. Het product kan bij de supermarkt worden ingewisseld.

Brand studentenhuis Leuven eist twee levens

Een felle brand in een studentenhuis in Leuven heeft vrijdag twee Ierse uitwisselingsstudentes het leven gekost. Acht anderen wisten aan de vlammen te ontkomen en zijn ongedeerd.

De brand ontstond rond 06.00 uur en greep snel om zich heen. Pas drie uur later wist de brandweer de vuurzee te bedwingen. Niet veel later vond zij de levenloze lichamen van twee studentes. De twee hadden een Iers paspoort, maar zijn volgens de Irish Independent van respectievelijk Poolse en Litouwse komaf. De vrouwen van 19 en 22 studeerden met een Erasmusbeurs in Leuven, schrijft de Ierse krant.

Het uitgebrande pand was niet als studentenhuis geregistreerd, liet de Leuvense burgemeester Louis Tobback volgens Vlaamse media weten. De brandveiligheid van de woning was daarom mogelijk al jaren niet gecontroleerd.

Abnormaal hoge straling Britse opwerkingsfabriek

Op het terrein van de nucleaire opwerkingsfabriek in het Britse Sellafield is vrijdag een abnormaal hoge radioactieve straling gemeten. Werknemers die op de fabriek gemist konden worden is opgedragen een dagje thuis te blijven.

De aan de noordkant van het fabrieksterrein gemeten radioactiviteitwaarden zijn 'hoger dan de natuurlijke straling, maar beduidend lager dan de waarden die maatregelen zouden vergen', liet het bedrijf weten. "Er is geen gevaar voor burgers of het personeel." Het werk in de fabriek gaat vrijdag zijn normale gang.

De bedrijfsleiding besloot een aantal werknemers een dag vrij te geven om zich te kunnen 'richten op het onderzoek en verstoringen op en rond het terrein te vermijden'. Wasserette-, kantine- onderhouds- en transportpersoneel moet wel gewoon komen opdraven.

Sellafield ligt in het noordwesten van Engeland, aan de Ierse Zee.

Miley Cyrus: Bieber te rijk voor problemen

Miley Cyrus vindt dat Justin Bieber te veel geld heeft om in de problemen te komen. "Je hebt zo veel geld. Betaal mensen om te zorgen dat je niet in de problemen komt", zei de zangeres donderdag tegen Jay Leno in de Amerikaanse The Tonight Show. Bieber kwam deze maand meerdere malen in aanraking met jusitie.

"Organiseer feestjes in je eigen huis. Laat een nachtclub in je huis bouwen", adviseert Cyrus de 19-jarige Bieber. Het Canadese tieneridool gaf zichzelf woensdag aan in Toronto omdat hij vorige maand een limousinechauffeur meerdere malen zou hebben geslagen. Ook werd hij vorige week opgepakt na een straatrace en was toen onder invloed van medicijnen en wiet. De geruchten gaan dat Bieber worstelt met verschillende verslavingen.

De 21-jarige Cyrus komt ook geregeld in het nieuws omdat ze niet vies is van een jointje. "Alles wat ik doe is legaal in Californië", zegt de zangeres lachend. Ook haar opmerkelijke outfits, sexy optredens en gebrek aan kleding in videoclips zijn vaak het onderwerp van gesprek. "Ik doe niets illegaals, dus dat is goed."

'Geen sollicitatieplicht voor bijstandsmoeder'

Bijstandsmoeders met kinderen tot 5 jaar worden gevrijwaard van de verplichting te solliciteren. Daarover zouden het kabinet, de coalitiepartijen en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord hebben bereikt. SGP-leider Kees van der Staaij maakte melding van de overeenkomst tijdens een debat dat was georganiseerd door het Nederlands Dagblad, meldt de krant.

De gesprekken over de bijstand en de voorwaarden waaronder die wordt verstrekt zijn al een tijd gaande. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) besloot onlangs al dat mensen die een bijstandsuitkering willen ontvangen, de Nederlandse taal niet volledig hoeven te kunnen beheersen. Ze moeten het wel kunnen spreken. Dit betekent een afzwakking van het regeerakkoord.

Het kabinet, en dan met name coalitiepartij VVD, wil de bijstandsregels fors aanscherpen. Omdat de steun van de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP nodig is om de voorstellen door de Eerste Kamer te krijgen, kunnen deze partijen eisen stellen. Van de christelijke partijen is bekend dat ze tegen de sollicitatieplicht voor bijstandsmoeders zijn. Een woordvoerder van D66 laat weten de brief van Klijnsma af te wachten.

Ook de door het kabinet gewenste verplichte tegenprestatie voor bijstandsgerechtigden en de vier weken wachttijd voordat een uitkering wordt verstrekt gaan mogelijk op de helling.

In aanloop naar het Kamerdebat over de nieuwe bijstandswet, dat dinsdag op het programma staat, onderhandelt Klijnsma verder met de oppositie over de Wet werk en bijstand.

Einde loopbaan schansspringer Schmitt

Schansspringer Martin Schmitt heeft vrijdag laten weten een einde te maken aan zijn actieve loopbaan. Tijdens een persconferentie in Willingen, waar dit weekeinde een World Cup plaatsvindt, maakte de 35-jarige Duitser dit bekend. Zaterdag zal er in Willingen tussen de eerste en tweede ronde van de wedstrijd afscheid genomen worden van de Duitse held.

"Ik heb wat afstand genomen en me teruggetrokken om het seizoen goed te kunnen beoordelen. Vervolgens ben ik snel tot de conclusie gekomen om mijn carrière te beëindigen", aldus Schmitt. "Ik vind het niet eenvoudig, want ik heb heel lang voor deze sport geleefd. Ik heb er alles aan gedaan om me in het team voor de Olympische Spelen te vechten, om erbij te zijn en om mee te doen voor de medailles. Tijdens de Vierschansentournee zag ik echter dat het niet zou lukken, omdat anderen simpelweg beter zijn."

Schmitt zet per direct een punt achter zijn loopbaan. "Ik had heel graag nog hier in Willingen gesprongen, maar ik kon de motivatie niet meer opbrengen om na de Tournee nog vier weken topfit te blijven." De Duitser gaat zich nu volledig bezighouden met het behalen van zijn trainersdiploma, waar hij al een tijd voor in opleiding was. "De opleiding is iets waar me de komende anderhalf jaar volledig op ga concentreren. Ik hoop het in de herfst van 2015 af te kunnen sluiten." Een eventuele comeback sluit Schmitt uit. 

Rond de eeuwwisseling was Schmitt één van de grootste namen in de sport. In 1997 maakte hij tijdens de Vierschansentournee zijn debuut in de World Cup, nog geen twee maanden later werd de pas 19-jarige Schmitt derde met het Duitse team op het wereldkampioenschap. Een jaar later haalde hij met hetzelfde team olympisch brons in Nagano, waarna hij uitgroeide tot een absolute wereldtopper. In de seizoenen 1998/99 en 1999/2000 was hij de winnaar van de World Cup, een jaar later werd hij tweede. 

In 1999 en 2001 werd de Duitser zowel individueel als met het team wereldkampioen. Daarnaast haalde hij nog 6 WK-medailles, waarvan de bronzen bij de landenwedstrijd in 2011 in Oslo de laatste was. Schmitt was vier keer van de partij op de Olympische Spelen. Niet alleen in Nagano, maar ook in Vancouver in 2010 haalde hij met het team zilver. Het absolute hoogtepunt uit zijn carrière, en uit de recente Duitse geschiedenis in de sport, vond echter plaats in 2002 in Salt Lake City. Bij de landenwedstrijd was Schmitt de laatste Duitse springer. Met zijn sprong wist hij het Finland van Janne Ahonen met het kleinst mogelijke verschil, 0,1 punten, te verslaan. Hierdoor ging het goud naar Sven Hannawald, Stephan Hocke, Michael Uhrmann en Schmitt. 

De landenwedstrijd op het WK in Oslo was tevens de laatste keer dat Schmitt op het hoogste niveau het podium mocht betreden. Een maand eerder haalde hij, weer met het team, zijn laatste World Cup-podium, in hetzelfde Willingen waar hij vandaag zijn afscheid aankondigde. Na 292 starts, 52 podiumplaatsen en maar liefst 28 overwinningen komt er een einde aan de carrière van één van de meest succesvolle schansspringers ooit. 

Martin Schmitt in actie (Foto: Pro Shots)
Martin Schmitt in actie (Foto: Pro Shots)

Koeman: "Vitesse geen titelkandidaat"

Ronald Koeman vindt dat Vitesse dit seizoen geen titelkandidaat is. Vanavond ontvangt Feyenoord de ploeg van trainer Peter Bosz in De Kuip. Vitesse staat op de tweede plaats in de Eredivisie met twee punten achterstand op koploper Ajax.

Koeman zelf hoopt ook nog op de landstitel met Feyenoord, maar heeft zelf met zijn ploeg een achterstand van zeven punten. De Arnhemmers spelen dit seizoen goed voetbal en domineren iedere wedstrijd. "Maar balbezit of het spel alleen bepaalt niet of je kampioen wordt", zegt Koeman in gesprek met De Telegraaf. "Er komen ook veel andere factoren bij kijken en op die terreinen is Vitesse geen kampioenskandidaat."

Koeman zet vraagtekens bij de manier van werken bij Vitesse. De club heeft een samenwerkingsverband met Chelsea en huurt ieder seizoen een groot aantal spelers van de Engelse topclub. "Vitesse bestaat alleen nog omdat het spelers van Chelsea krijgt en omdat een deel van de salarissen via een bepaalde constructie wordt betaald", aldus Koeman.

"We kunnen met z’n allen ook zien wat Frans van Seumeren bij FC Utrecht doet", vervolgt Koeman. "Die stopt er ook heel veel geld in. Het is leuk voor een club als er iemand opstaat, zoals ook bij Vitesse, die er zoveel geld in wil pompen."

Te weinig animo voor 'zuipbussen' naar België

De eerste 'zuipbussen' die komend weekeinde jongeren uit Brabant en Limburg naar Belgische discotheken zouden brengen, blijven thuis. Er zijn te weinig aanmeldingen om alle bussen vol te krijgen. In totaal zouden zo'n 115 mensen zich hebben aangemeld, verdeeld over negen routes. Dat meldt het Brabants Dagblad vrijdag.

De initiatiefnemers dachten een gat in de markt te hebben gevonden omdat sinds 1 januari jongeren in Nederland niet meer mogen drinken onder de 18 jaar. Volgend weekeinde wordt weer gekeken of het aantal aanmeldingen voldoende is. Een kaartje voor de bus kost twintig euro.

Begin januari stelde het CDA Kamervragen over de 'zuipbus' in Brabant en Limburg. Zolang in de bus geen alcohol wordt verkocht aan minderjarigen, zijn dergelijk tripjes naar België niet strafbaar. Wel noemde staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) het stimuleren van drinken over de grens 'onwenselijk'.

Watzke haalt uit naar Bayern München

Hans-Joachim Watzke is niet te spreken over de manier waarop Bayern München probeert het Duitse voetbal te domineren. De bestuursvoorzitter van Borussia Dortmund doet in de Duitse media zijn beklag over het feit dat Bayern de beste spelers van Dortmund koopt.

Vorig jaar zag BVB middenvelder Mario Götze naar München verhuizen. Onlangs werd bekend dat topschutter Robert Lewandowski na dit seizoen de volgende is. "Er is op dit moment geen enkele andere competitie in Europa die zó wordt gedomineerd door één club", zegt Watzke over Bayern. "De situatie is hier anders dan in Spanje. Het lijkt meer op de competitie van Schotland."

Borussia Dortmund won in 2011 en 2012 de Bundesliga, maar vorig seizoen was Bayern München weer oppermachtig. Deze jaargang is de voorsprong van de Rekordmeister ook al groot. "Bayern slaat hard terug. Ze willen ons vernietigen, zodat wij nooit meer een gevaar voor hen zullen zijn."

"En dat doen ze dus door onze spelers te kopen. Wij hebben geen kans als onze spelers ergens anders twee keer zoveel kunnen verdienen. Maar ondanks alles gaan we onze strategie niet veranderen", aldus Watzke. "Komende zomer gaan we weer investeren, en dan heb ik het niet over kleine bedragen."

Ex-begeleider hoort cel eisen voor misbruik

Justitie in Arnhem heeft vrijdag twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 48-jarige hulpverlener van het Evangelisch Begeleidingscentrum in 't Harde. Aart van P. staat terecht voor het plegen van ontucht met twee cliënten.

Om te voorkomen dat Van P. opnieuw over de schreef gaat eist het OM ook een extra lange proeftijd van vijf jaar. Volgens justitie had Van P. alleen oog voor zijn eigen lustbevrediging. Hij zou tussen 2009 en 2012 in de fout gegaan zijn. Juist het feit dat hij misbruik maakte van jonge, kwetsbare slachtoffers, wordt hem zwaar aangerekend. Van P. had seksueel contact met een van de cliënten van de zorginstelling. Een ander slachtoffer werd door Van P. betast, stelt de officier van justitie.

Ook zou hij een van de vrouwen ruim zestienhonderd seksueel getinte sms'jes hebben gestuurd. Van P. bekende tegenover de rechters in Arnhem verliefd te zijn geweest op een van de slachtoffers. Bij de politie bekende hij pas na meerdere verhoren in de fout te zijn gegaan. "Ik was bang voor de gevolgen", verklaarde hij in de rechtbank.

Volgens gedragsdeskundigen lijdt Van P. aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis en ziet hij zijn eigen fouten moeilijk in. Zij denken dat de recidivekans zonder behandeling groot is. De zaak tegen hem kwam eind 2012 aan het rollen nadat een van de patiënten aangifte tegen hem deed. Via haar slachtofferverklaring vertelde ze aanvankelijk haar mond niet open te durven doen uit angst voor Van P. De begeleider was een populaire man met een hoog aanzien binnen de instelling, vertelde ze de rechters. De vrouw zei bang te zijn geweest dat niemand haar zou geloven.

De advocaat van de oud-begeleider pleit voor vrijspraak. Volgens haar is in strikt juridische zin geen sprake van ontucht. Bovendien zou er sprake zijn geweest van vrijwillig contact tussen Van P. en zijn patiënten.

De uitspraak van de rechtbank in Arnhem wordt over twee weken verwacht.

Agressieve directrice mag kindercentrum niet meer in

De directrice van een antroposofisch kinderdagverblijf in Venray mag haar bedrijf niet meer in als er kinderen zijn. De gemeente heeft die maatregel genomen omdat de vrouw de kinderen verbaal en fysiek te hard aanpakte. Vooral door de verbale uitlatingen voelden kinderen zich onveilig. Ouders hadden geklaagd over de directrice, die ook eigenaar is.

Van kindermisbruik of verregaande fysieke mishandeling bij kindercentrum De Nissehoff, een kinderdagverblijf met buitenschoolse opvang, is geen sprake, laat een woordvoerder van de Limburgse gemeente weten. Op dit moment is er geen aanleiding om het bedrijf te sluiten, omdat er geen kritiek is op de rest van de leidsters. "Het gaat om het gedrag van een persoon."

Als het kindercentrum opnieuw in opspraak raakt, wil de gemeente het alsnog sluiten. Het verbod voor de directrice geldt vooralsnog voor zes maanden. Bij overtreding van de maatregel moet de vrouw een boete van tienduizend euro betalen.

De zaak kwam aan het licht toen enkele bezorgde ouders zich bij de gemeente meldden over het gedrag van de eigenaar. Die gaf de GGD opdracht tot inspectie bij De Nissehoff, aldus de woordvoerder.

EU kraakt Russische ban op varkensvlees

Het Russische verbod op varkensvlees uit de Europese Unie is "buiten proportie", zo liet de Europese Commissie vrijdag weten. Moskou stelde het embargo woensdag in nadat in Litouwen Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen.

"Ik betreur het ten zeerste dat onze Russische partners de uitvoer blokkeren, zelfs uit EU-lidstaten die overduidelijk niet zijn getroffen door de ziekte", aldus Europees Commissaris voor Gezondheid Tonio Borg. De Russische maatregel treft daarmee ook grote exporteurs van varkensvlees in de EU, zoals Nederland en Denemarken. Borg wil binnenkort naar Moskou gaan om de zaak op het hoogste niveau aan te kaarten.

Borg probeert Moskou zover te krijgen dat het varkensvlees uit niet-besmette gebieden in Europa toelaat. Ook heeft Brussel Moskou verzekerd dat de ziekte beperkt blijft tot het zuiden van Litouwen, en dat alle maatregelen in lijn met internationale afspraken zijn. Maar de Russische autoriteiten nemen daar geen genoegen mee.

De ziekte werd op 24 januari aangetroffen bij twee wilde zwijnen in Litouwen en is volgens de Commissie afkomstig uit "een niet-EU-buurland" (Wit-Rusland) waar de ziekte niet is ingedamd. Varkenspest komt sinds 2007 ook vaak in Rusland voor.

Rusland importeert elk jaar ruim zevenhonderdduizend kilo varkensvlees uit de EU, goed voor een kwart van de Europese productie. Nederland exporteerde vorig jaar 55.000 kilo naar Rusland. Voorlopig blijft het Nederlandse vlees voor Rusland in de koelcel.

Het Russische verbod op varkensvlees volgt kort na het bezoek aan Brussel afgelopen dinsdag van de Russische president Vladimir Poetin. De hoogste EU-leiders (voorzitters José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Herman Van Rompuy van de Europese Raad) klaagden toen al over de vele protectionistische maatregelen van Moskou tegen EU-producten.

Makelaars zien positieve stemming op huizenmarkt

De huizenmarkt lijkt in januari weer wat te zijn opgekrabbeld. Dat blijkt uit een indicatie van de woningmarkt van Makelaarsland, op basis van eigen cijfers. Ten opzichte van januari 2012 verkocht de landelijk opererende makelaar ruim tweemaal zo veel huizen. Het aantal bezichtiging, 180 duizend in totaal, was in vijf jaar niet meer zo hoog geweest.

De verrassend hoge groei van kijkers wijst er volgens Makelaarsland op dat er meer mensen op zoek zijn naar een woning. De makelaar verwacht dat de huizenmarkt hier 'absoluut van profiteert'. "We merken dat woningverkopers en woningzoekers er weer zin in krijgen", zegt directeur Jeroen Stoop in een verklaring.

Makelaarsvereniging NVM onderschrijft dat het beter gaat. Wel zegt de brancheorganisatie dat vorig jaar januari een relatief slechte maand was. "Maar er is sprake van een positieve stemming", reageert een woordvoerder vrijdag.

35 gemeenten tekenen manifest op 'wiettop'

35 gemeenten hebben vrijdag in Utrecht een manifest ondertekend dat pleit voor de teelt van softdrugs te reguleren. Dat meldt Tweede Kamerlid Magda Berndsen (D66) op Twitter. Onderwerp van discussie was hoe het beleid het best kan worden aangepast en hoe minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) daarvan te overtuigen. Opstelten liet via de NOS opnieuw weten niets te zien in het manifest.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zei op de bijeenkomst dat maar twee zetels ontbreken voor een Kamermeerderheid voor regulering, meldt het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Ook oud-VVD-leider Frits Bolkestein riep de burgemeesters op te lobbyen bij zijn partij. Ook hij ondertekende het manifest.

In het manifest, opgesteld door burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA), wethouder in Utrecht Victor Everhardt (D66) en burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (PvdA), staat dat de gemeenten een oplossing willen vinden voor het groeiende aantal illegale kwekerijen. Regulering van de wietteelt zou volgens hen een eind maken aan de criminele gevolgen van het huidige beleid.

De burgemeesters maken zich vooral zorgen over de gezondheid van cannabisgebruikers, de veiligheid in de wijken en georganiseerde criminaliteit. Door lokaal of landelijk toezicht op het productieproces, verdwijnen deze problemen, stellen zij. Dat gebeurt nu al in landen zoals de Verenigde Staten en Uruguay.

Opstelten stelde vrijdag opnieuw dat internationale verdragen regulering niet toestaan. Daarnaast vindt de minister het reguleren nutteloos, omdat zo'n tachtig procent van de illegaal geproduceerde cannabis wordt geëxporteerd door criminele groepen. De burgemeesters op de wiettop noemden dit 'mythes'.

Geweerde activisten klagen Winterspelen aan

Twee Russische mensenrechtenactivisten hebben de organisatoren van de Olympische Winterspelen in Sochi voor de rechter gedaagd omdat die hun de toegang tot de spelen hebben ontzegd. Het tweetal is ervan overtuigd dat hun uitgesproken politieke stellingname de reden is dat zij worden geweerd, liet hun advocaat Aleksander Popkov weten.

Semjon Simonov, die de uitbuiting van gastarbeiders op olympische bouwterreinen in Sochi in kaart brengt, en Nikolai Levsjits, die het opneemt voor de rechten van gedetineerden, hadden toegangskaarten voor olympische wedstrijden weten te bemachtigen. Hun werd echter zonder opgaaf van redenen een bezoekerspas geweigerd. Zonder zo'n pas komt niemand binnen.

De Olympische Winterspelen in de Russische badplaats aan de Zwarte Zee gaan 7 februari van start.

Oefenduel Jong Oranje met Israël

Jong Oranje speelt op 5 maart een oefenwedstrijd tegen Jong Israël. Het duel vindt plaats in het stadion van Telstar in Velsen-Zuid, zo heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. Het wordt het eerste optreden van Jong Oranje in het stadion van de eerstedivisionist.

De ploeg van coach Albert Stuivenberg zit middenin de kwalificatie voor het EK, dat volgend jaar plaatsvindt. Met drie overwinningen en een gelijkspel is Oranje prima begonnen in de kwalificatiereeks, die eind mei wordt hervat.

Jong Oranje won alle vijf de eerdere ontmoetingen met de leeftijdsgenoten uit Israël. In maart troffen de teams elkaar voor het laatst. Toen was Nederland met 2-1 te sterk in een oefenduel, dat als voorbereiding diende op het EK in Israël. Op dat toernooi haalde Oranje de halve finale

Schepers tijdelijk terug naar jeugdliefde Cambuur

Bob Schepers keert tijdelijk terug bij SC Cambuur. De 21-jarige buitenspeler wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van FC Utrecht. Schepers kwam nauwelijks aan bod bij Utrecht. Hij speelde tussen 2009 en 2012 al 54 competitieduels voor Cambuur. Daarin scoorde hij tien goals.

Utrecht contracteerde Schepers in augustus 2012, maar stalde hem eerst nog een seizoen in Leeuwarden. In de afgelopen anderhalf jaar kwam hij in het shirt van Utrecht tot achttien optredens en één goal.

Hockeysters beginnen tegen Japan

De Nederlandse hockeysters nemen het eind mei op de eerste dag van het WK in Den Haag op tegen Japan. Dat bleek vrijdag bij de presentatie van het speelschema. De mannen spelen een dag later tegen Argentinië de eerste wedstrijd in het Kyocera-stadion.

Na de wedstrijd tegen Japan, neemt de ploeg van bondscoach Max Caldas het achtereenvolgens op tegen België, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Korea. Voor de mannen van keuzeheer Paul van Ass wachten nog ontmoetingen met Zuid-Korea, Duitsland, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland.

Het WK in Den Haag begint op 31 mei. De finale voor de vrouwen is 14 juni. Een dag later wordt er bij de mannen om het goud gestreden. Titelverdedigers zijn de mannen van Australië en de Argentijnse vrouwen.

"We staan er goed voor", zei Van Ass vrijdag op een persconferentie. "De Oranjemannen deden vorige maand vertrouwen op door ten koste van Nieuw-Zeeland de Hockey World League te winnen. "Daar zijn we erg blij mee. Het geeft geen garanties, maar ik durf wel te zeggen dat we ons echt gaan mengen in de strijd om de titel."

Ook de vrouwen pakten goud bij de Hockey World League. Zij versloegen in december in Argentinië het gastland in de finale.

Dortmund haalt Servische middenvelder Jojic

Borussia Dortmund heeft een Serviër aan de selectie toegevoegd. De Duitse topclub maakte vrijdag de komst van Milos Jojic bekend. De 21-jarige spelmaker komt over van Partizan Belgrado uit zijn geboorteland en heeft voor vier seizoenen getekend. Dortmund kon een versterking op het middenveld goed gebruiken na een zware blessure voor Jakub Blaszczykowski.

Valencia heeft Seydou Keita teruggehaald naar de Primera Division. De 34-jarige middenvelder uit Mali zette zijn handtekening onder een contract tot het einde van het seizoen, met een optie voor nog een jaar.

Keita vierde tussen 2008 en 2012 grote successen bij Barcelona en kwam de afgelopen anderhalf jaar uit voor het Chinese Dalian Aerbin. Valencia raakte donderdag middenvelder Andres Guardado kwijt aan Bayer Leverkusen.

Arsenal zes weken zonder middenvelder Ramsey

Arsenal moet het vier tot zes weken stellen zonder middenvelder Aaron Ramsey. De Welshmen liep tijdens de training een blessure aan zijn dijbeen op, zo liet coach Arsène Wenger vrijdag weten. Ramsey is dit seizoen een vaste waarde bij de nummer twee van de Premier League.

De 23-jarige Ramsey mist onder meer de competitieduels tegen Liverpool en Manchester United en de eerste ontmoeting met Bayern München in de achtste finales van de Champions League.

Wenger hoopt nog een vervanger te strikken op de slotdag van de transfermarkt. De Fransman moet ook middenvelder Mathieu Flamini missen vanwege een schorsing.

[OS 2014] Terugblik op Vancouver

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Na een selectie tussen zeven kandidaten bleven Pyeongchang, Salzburg en Vancouver over om de Spelen van 2010 te organiseren. Op de 115e IOC-zitting werd Vancouver met 56 stemmen verkozen boven het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. In totaal werd er voor 1,24 miljard dollar geïnvesteerd in de Spelen van Vancouver.

'Omgebrachte' man sloeg hand aan zichzelf

De 36-jarige man die vorige week dood werd gevonden in een portiek in Den Haag is niet vermoord maar heeft zelfmoord gepleegd. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

In het huis aan de Nieuwersluisstraat werd ook een zwaargewonde vrouw gevonden. Uit het politieonderzoek blijkt dat de man de 30-jarige vrouw aanviel en verwondde. Toen ze wist te ontkomen, beroofde de man zichzelf van het leven. Een kind, dat ook in het huis was, bleef ongedeerd.

De politie onderzocht de zaak 'met grote zorgvuldigheid' omdat in eerste instantie niet duidelijk was wat er precies was gebeurd. Met de vrouw gaat het naar omstandigheden goed.

Boze man gaat tekeer in gemeentehuis Winschoten

Een 54-jarige inwoner van Winschoten is donderdagmiddag volledig door het lint gegaan in het gemeentehuis in zijn woonplaats. Hij kreeg te horen dat hij door de gemeente wordt gekort op zijn toeslagen. De man vernielde daarop een aantal stoelen en een telefoon. Dat meldt de politie.

De man had een aantal rekeningen openstaan bij de gemeente. Hij kon of wilde die niet betalen en daarom besloot de gemeente om hem te korten op toeslagen die hij ontvangt. De man reageerde woest en zorgde vervolgens voor een spoor van vernieling in het gemeentehuis.

Het aanwezige personeel schrok erg en schakelde de politie in, zo meldt een zegsman van de politie. De boze Winschotenaar werd door agenten overgebracht naar het bureau. Na verhoor kon hij weer gaan met een dagvaarding op zak. Hij moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor zijn gedrag.

Rechter oordeelt over publicatie dagboek Vaatstra

De rechter in Assen oordeelt vrijdag nog over het publicatieverbod van het dagboek van Maaike Terpstra, de moeder van het vermoorde meisje Marianne Vaatstra. Terpstra daagde Frides Laméris uit het Drentse Zuidlaren vrijdag voor de rechter omdat de man 41 pagina's uit dit dagboek op zijn website heeft gezet.

Het verhaal geeft de gevoelens van de moeder weer vanaf het moment dat haar dochter Marianne op 1 mei 1999 verdween. Het lichaam van het meisje werd kort daarna in een weiland gevonden. Ze was verkracht en vermoord. Pas 19 april 2013 werd de Fries Jasper S. door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 18 jaar cel voor het vermoorden en verkrachten van Marianne.

De dagboekaantekeningen zijn ver voor de aanhouding van Jasper S. gemaakt. Het zijn de ervaringen en de diepste gevoelens van de moeder tijdens haar rouwproces. De moeder gaf haar dagboek ter inzage aan een vriendin. Vervolgens werd dit gedigitaliseerd en kwam het buiten medeweten van de moeder in handen van derden. Terpstra wil een publicatieverbod en dat alle documenten en kopieën aan haar worden overhandigd. Ook wil zij de namen en adressen van de personen aan wie een afschrift van het boek is verstrekt. De moeder wil dat de Drent niet binnen honderd meter in haar buurt komt en een contactverbod met alle familieleden van Marianne Vaatstra. Daarnaast vordert de vrouw een voorschot van vijftig duizend euro op de geleden schade.

Laméris is ervan overtuigd dat Jasper S. niet de moordenaar is. De werkelijke dader is volgens hem door een complot op het hoogste justitiële niveau buiten schot gehouden.

Het dagboek werd eerder al door Laméris op zijn website gezet. Hij werd op 3 november 2013 schriftelijk gesommeerd het boek van de site te halen. Dit gebeurde. In januari werden 41 pagina's in een pdf-bestand opnieuw zonder enige toestemming op de site geslingerd.

Advocaat Yehudi Moszkowicz noemde deze publicaties bijzonder pijnlijk voor Terpstra. 'De oude dag van de vrouw wordt door deze complotdenkers, die hier alleen maar een slaatje uit willen slaan, verziekt'. De advocaat werd vooraf aan de zitting per mail gewraakt. Laméris wenste niet de gang naar de rechtbank in Assen te maken. Hij vindt het een kwestie van rechtsongelijkheid als hij niet mag publiceren. Bovendien wilde de man niet in één zaal zitten met 'de jonge Moszkowicz'. De rechter ging hier niet in mee.

[Eredivisie] Preview speelronde 21

Komend weekend staat speelronde 21 op het programma in de Eredivisie. Zoals gebruikelijk blikken we ook deze week weer vooruit op één duel in het bijzonder. Deze week kozen we voor het altijd beladen duel tussen FC Utrecht en Ajax, dat zondag wordt gespeeld.

Dat het duel nogal beladen is komt vooral door de rivaliteit tussen beide supportersgroepen. Op papier zou het duel moeten eindigen in het voordeel van de Amsterdammers. Het verschil op de ranglijst van de Eredivisie is immers groot; de Amsterdammers staan sinds vorige week alleen eerste, terwijl Utrecht op de elfde plaats staat.

Daley Blind (l) en Johan Martensson in actie eerder dit seizoen (3-0 zege Ajax). (Foto: Pro Shots)

De Domstedelingen staan met 24 punten slechts vier punten boven de streep voor de playoffs en staan slechts vijf punten voor op hekkensluiter N.E.C. Nijmegen. De voortekenen voor aankomende zondag zijn ook niet al te best. Utrecht verloor zijn laatste vier duels, terwijl Ajax zijn laatste acht wedstrijden in de Eredivisie wist te winnen.

Desondanks is het geen gelopen zaak voor de landskampioen van de laatste drie seizoenen. Van de laatste vijf duels die voor de competitie in Utrecht werden gespeeld wist Ajax er slechts één te winnen. Het meest spectaculaire duel van de afgelopen jaren vond plaats in 2011, toen FC Utrecht met 6-4 wist te winnen. Ajax stond toen bij rust nog met 2-3 voor (twee goals Bulyikin), maar mede door twee goals van Asare boekte Utrecht een knappe zege.


Samenvatting Utrecht - Ajax 6-4 (Bron: YouTube)

Onderlinge resultaten sinds het seizoen 2000/2001:

FC Utrecht vs. Ajax
11 Winst 12
4 Gelijk 4
33 Gemaakte doelpunten 37

Buiten dit duel staan er nog acht wedstrijden op het programma. Zo kruizen de nummers vier (Feyenoord) en twee (Vitesse) elkaar vanavond al de degens. Verder gaat FC Groningen op zoek bij AZ en krijgt FC Twente bezoek van SC Cambuur. Zondag weten we of Ajax nog steeds aan de leiding gaat na deze speelronde en of het onderin nog steeds ontzettend dicht bij elkaar staat.

Welk programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
31 jan om 20.00 uur Feyenoord - Vitesse FOX Sports 1
31 jan om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
1 feb om 18.45 uur sc Heerenveen - ADO Den Haag FOX Sports 1
1 feb om 19.45 uur Heracles Almelo - NAC Breda FOX Sports 3
1 feb om 19.45 uur PEC Zwolle - Roda JC Kerkrade FOX Sports 5
1 feb om 20.45 uur AZ - FC Groningen FOX Sports 1
2 feb om 12.30 uur FC Utrecht - Ajax FOX Sports 1
2 feb om 14.30 uur N.E.C. Nijmegen - Go Ahead Eagles FOX Sports 2
2 feb om 14.30 uur FC Twente - SC Cambuur FOX Sports 1
2 feb om 16.30 uur RKC Waalwijk - PSV FOX Sports 3
2 feb om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie Nederland 1
2 feb om 20.00 uur 90 Minutes FOX Sports 1

Twee aanwinsten voor FC Utrecht

FC Utrecht roert zich flink op de laatste dag van de winterse transfermarkt. De ploeg van coach Jan Wouters legde verdediger Matthieu Delpierre en middenvelder Fernando Quesada Gallardo vast. Dat meldt de club vrijdag op zijn website. Delpierre tekende tot het einde van het seizoen, Quesada is tot de zomer van 2017 vastgelegd.

De 20-jarige Spanjaard is een jeugdproduct van de opleiding van FC Barcelona. Hij trainde eerder deze maand al enkele keren mee met Utrecht. "Zijn basistechniek en voetballend vermogen zijn enorm", zegt Edwin de Kruijff, manager spelerszaken en scouting. "Hij is enorm talentvol, maar heeft fysiek nog wel wat stappen te maken."

Delpierre komt over van TSG Hoffenheim, dat dit seizoen nog geen beroep op hem deed. Eerder speelde de 32-jarige mandekker voor Lille en VfB Stuttgart. "Matthieu brengt een berg ervaring met zich mee en is een echte leider. Hij is verdedigend enorm sterk en geeft meer body aan onze defensie", stelt De Kruijff.

FC Utrecht definitief uit BeNe League

Het vrouwenteam van FC Utrecht maakt definitief geen deel meer uit van de BeNe League. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. De rechter sprak op 21 januari het faillissement uit van de stichting Vrouwenvoetbal Utrecht (SVVU). De beroepstermijn is inmiddels verstreken.

Het faillissement heeft tot gevolg dat de door Utrecht gespeelde wedstrijden niet langer als gespeeld worden beschouwd. De ploeg stond elfde in de BeNe League. Ook het duel tegen Heerenveen in de achtste finale van de KNVB-beker komt te vervallen. De Friezen plaatsen zich automatisch voor de kwartfinale.

Theo Janssen moet weer onder het mes

Theo Janssen moet opnieuw een operatie aan zijn rechterknie ondergaan. Bij een mri-scan bleek dat de buitenmeniscus van de 32-jarige middenvelder donderdag lichte schade heeft opgelopen. Janssen ligt er zeker zes weken extra uit, waardoor hij definitief een streep moet zetten door dit seizoen, meldt Vitesse.

Gevreesd werd dat de routinier tijdens de training opnieuw letsel aan zijn kruisband had opgelopen. Dat bleek niet het geval. Vier maanden geleden scheurde Janssen de kruisband van zijn rechterknie af. Hij keerde sneller dan verwacht terug en trainde woensdag voor het eerst weer volledig mee met de selectie van coach Peter Bosz.

"Het was mijn doel om dit seizoen nog een paar wedstrijden mee te doen. Je moet altijd rekening houden met een terugval, maar dit is pure pech", laat Janssen weten. "Als dit niet was gebeurd, had ik in maart weer wedstrijden kunnen spelen. Ik baal enorm dat het seizoen voor mij nu echt voorbij is." Hij wordt maandag geopereerd.

Winter tot nu toe een van warmste ooit

De sukkelende winter is hard op weg om de boeken in de gaan als een van de warmste sinds het begin van de metingen. Met een gemiddelde temperatuur van 5,9 graden zijn de maanden december en januari veel te warm verlopen en ook februari laat nog echte geen kou in de vooruitzichten zien. Dat meldt weeronline.nl vrijdag.

Tot nu telde de winter slechts zeven dagen met lichte vorst in De Bilt. Alleen in 1975 dook de temperatuur nog minder onder het vriespunt. Met uitzondering van het noordoosten zijn er ook nog geen ijsdagen geteld.

De eerste tien dagen van februari lijken ook ruim te warm te worden. In de loop van volgende week is het zelfs mogelijk dat de middagtemperatuur uitkomt op 10 graden.

Met het huidige gemiddelde staat deze winter op een derde plaats van warmste winters sinds de metingen. Alleen in 2007 en 1990 was het nog zachter. Normaal zou het wintergemiddelde op zo'n 3,5 graden moeten liggen. De meteorologische winter loopt van 1 december tot 1 maart.

Demonstrant Oekraïne gekruisigd

Een Oekraïense antiregeringsdemonstrant, die een week werd vermist, heeft op tv verklaard dat hij is ontvoerd en 'gekruisigd'. Dmitri Bulatov (35) verdween een week geleden en verscheen vrijdag op tv met een zwaargewond gezicht en handen.

"Ze hebben me gekruisigd, mijn handen doorboord", zei hij. "Ze hebben mijn oor afgesneden en in mijn gezicht gesneden", zei Bulatov, die vervolgens naar het ziekenhuis werd gebracht.

Bulatov deed mee aan verschillende demonstraties met auto's tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj. De auto's reden in konvooi naar woningen van regeringsleiders. Op 29 december kwamen zo'n 2000 auto's tot een paar honderd meter van het buitenverblijf van Janoekovitsj.

PEC Zwolle strikt Australische verdediger Sainsbury

PEC Zwolle heeft zich versterkt met de Australiër Trent Sainsbury. De 22-jarige verdediger tekent een contract voor 2,5 seizoen bij de ploeg van coach Ron Jans. Hij komt over van Central Coast Mariners, dat speelt in de hoogste afdeling van Australië.

Sainsbury ziet de Eredivisie niet als een opstapje naar een grotere Europese competitie, zegt hij op de website van zijn vorige werkgever. "Het is een grote competitie en ik ga er alles aan doen om te slagen. Als ik daar een mooie carrière krijg, ben ik tevreden."

Zwolle raakt Darryl Lachman komende zomer zo goed als zeker kwijt aan FC Twente. De club was daardoor opzoek naar defensieve versterking.

Ook fraudeonderzoek bij ROC van Amstelveen

Het ROC van Amsterdam laat ook onderzoek doen naar een vestiging in Amstelveen. Mogelijk is daar ook gefraudeerd met examens. Dat meldt een woordvoerder van de school vrijdagochtend.

Aanleiding voor het onderzoek is het verhaal dat een leerling donderdag deed bij RTV Amstelveen. Zij werd voor de school geïnterviewd en kreeg de vraag of ze 'ooit wel eens zoiets had meegemaakt'. Ze antwoordde 'ja' en vertelde vervolgens dat ze wel eens had gezien dat toetsen werden gestolen uit tassen van leraren om daarna doorverkocht te worden.

De leerling heeft aan het ROC echter laten weten dat ze het in het interview had over haar vorige school en niet over het ROC van Amstelveen. "Wij weten niet wat waar is en wat niet dus we willen dit toch tot op de bodem uitzoeken", aldus de woordvoerder.

De school heeft daarom het recherchebureau dat onderzoek doet in Amsterdam ook gevraagd om de vestiging in Amstelveen onder de loep te nemen. "We nemen het zekere voor het onzekere en willen uitsluiten dat ook in Amstelveen fraude is gepleegd met toetsen", vertelt de zegsvrouw.

De examenfraude kwam woensdag aan het licht. Toen werd bekend dat bij het ROC van Amsterdam examens waren gestolen en te koop werden aangeboden via sms en Whatsapp. De examens, die zeker vierhonderd leerlingen eerder deze maand aflegden, zijn ongeldig verklaard. Het gaat om examens van de mbo-opleiding juridische dienstverlening op de locatie College Zuid.

De leerlingen legden examens af in vier verschillende vakken. Omdat sommige leerlingen meerdere examens aflegden, moeten bij elkaar 825 nieuwe examens worden afgenomen.

Meer omzet Google ondanks minder advertenties

Google heeft in het vierde kwartaal veel meer omzet geboekt, ondanks de teruglopende inkomsten uit de verkoop van advertenties. De omzet van de Amerikaanse internetreus steeg eind december met zeventien procent naar 16,9 miljard dollar (ruim 12,4 miljard euro). Dat maakte Google donderdagavond bekend.

De zoekmachinegigant zag zijn inkomsten uit advertenties echter met elf procent teruglopen. Ook in de acht voorgaande kwartalen leverden advertenties voor Google steeds minder op. Dochterbedrijf Motorola, dat wordt verkocht aan Lenovo, zag de omzet eveneens verder dalen, met bijna vierhonderd miljoen dollar ten opzichte van een jaar eerder.

Google dankt zijn omzetstijging vooral aan de inkomsten uit 'andere activiteiten', zoals de verkoop van applicaties in de Play Store. Ook de winst van Google steeg vorig kwartaal aanzienlijk, naar 3,4 miljard dollar. In het vierde kwartaal van 2012 was dat nog 2,9 miljard dollar.

'Banken nemen extra voorzieningen op vastgoed'

Banken nemen in het vierde kwartaal van vorig jaar extra voorzieningen op hun commerciële vastgoedportefeuille, maar niet zo veel als vooraf gevreesd. De extra voorzieningen zijn een gevolg van een onderzoek in opdracht van De Nederlandsche Bank naar de risico's die banken lopen in de nog altijd broze vastgoedsector.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag. Dat onderzoek werd deze maand afgerond. De hoeveelheid voorzieningen is een indicatie voor de staat van de markt. Hoe meer voorzieningen, hoe meer zaken er op de balans staan die te veel waard zijn. Banken moeten in dat geval een deel van hun winst gebruiken om het prijsverschil te kunnen dekken.

Vooral Rabobank en ING hebben grote commerciële vastgoedportefeuilles, elk rond de dertig miljard euro. In totaal hebben Nederlandse banken voor tachtig miljard euro aan huurwoningen, winkels en kantoren gefinancierd.

Pas in februari komt er meer duidelijkheid. Dan maken de banken hun definitieve cijfers over 2013 bekend en wordt het onderzoek openbaar.

ADO kan Wildschut definitief overnemen

ADO Den Haag heeft bij de huur van Yanic Wildschut tevens een optie tot koop bedongen. Dat meldt de nummer zestien van de Eredivisie op zijn website. Wildschut speelt in elk geval de tweede seizoenshelft voor ADO, dat hem overneemt van sc Heerenveen.

De 21-jarige aanvaller kwam in Friesland voornamelijk als invaller in actie. Sinds zijn komst van VVV-Venlo afgelopen zomer begon hij slechts viermaal in de basis. Bij VVV stond Wildschut nog als een groot talent te boek. Wildschut traint vanaf vrijdag mee met de selectie van trainer Maurice Steijn.

Verhuurde Hoesen wil slagen bij Ajax

Danny Hoesen heeft nog steeds het doel om te slagen bij Ajax. De 23-jarige aanvaller wordt verhuurd aan de Griekse club PAOK Saloniki van trainer Huub Stevens, dat tevens een optie tot koop bedong. "Na de zomer kan mijn toekomst er heel anders uitzien", zei hij vrijdag in De Telegraaf.

"Siem de Jong heeft aangegeven dat hij wil vertrekken en Bojan Krkic wordt maar tot het einde van het seizoen gehuurd. Als ik dan zorg dat ik in de tussentijd veel speelminuten in de benen heb en mijn doelpuntjes meepik, kom ik toch anders binnen", stelt Hoesen.

Deense opvolger Room voor Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft binnen een dag een opvolger gevonden voor doelman Eloy Room. De Deense international Stephan Maigaard Andersen staat de tweede seizoenshelft onder de lat bij de ploeg van coach Foeke Booy. De 32-jarige sluitpost komt op huurbasis over van het Spaanse Real Betis.

Andersen ging afgelopen zomer aan de slag in Sevilla. Hij kwam regelmatig in actie voor de hekkensluiter van de Primera Division, maar raakte op het tweede plan na een trainerswissel vorige week. Eerder keepte hij onder meer voor Akademisk BV, Charlton Athletic, Brøndby en Evian.

Andersen speelde 23 interlands voor Denemarken. Hij was er bij op het EK van 2004, het WK van 2010 en het EK van 2012. Op dat laatste toernooi blonk hij uit in de met 1-0 gewonnen groepswedstrijd tegen het Nederlands elftal.

De Eagles moesten woensdag afscheid nemen van Room, die wegens een blessure van de Est Mark Meerits werd teruggeroepen door Vitesse. Room miste voor de winterstop geen duel van de formatie uit Deventer.

Ter Mors hoopt vooral op medaille bij shorttrack

Jorien ter Mors is op de Olympische Spelen in Sochi een van de Nederlandse medaillekandidaten. De 24-jarige schaatsster heeft volgende maand een druk programma, omdat ze zowel op de langebaan als bij het shorttracken in actie komt. Als shorttrackster rijdt ze de 500, 1000 en 1500 meter en de relay. Op de langebaan kwalificeerde ze zich voor de 1500 meter.

Ter Mors zette eind 2012 alle allroundsters te kijk door als shorttrackster Nederlands kampioen op de langebaan te worden. Haar liefde blijft echter liggen bij het kortere werk. "Het langebaanschaatsen is er meer bijgekomen, dus het is logisch dat ik een medaille bij het shorttrack meer waardeer, omdat ik daar jaren mijn ziel en zaligheid in heb gestoken. Maar natuurlijk zet ik mij wel honderd procent in bij het schaatsen"

Met de Europese titel shorttrack op zak weet Ter Mors dat veel ogen op haar gericht zijn, al blijft ze daar zelf nuchter onder. "Natuurlijk ga je met een boost naar Sochi. Die Europese titel is fijn, maar het zegt niet zo veel. Het is een totaal andere wedstrijd. Heel veel wereldtoppers deden niet mee aan de Europese kampioenschappen. Bovendien piekt iedereen voor Sochi, de titel is een leuke bijkomstigheid, je kunt het EK niet vergelijken met de Olympische Spelen."

In de ogen van Ter Mors zijn shorttrack en langebaanschaatsen twee totaal verschillende disciplines. "Je schaatst bij beide sporten, maar dat is het dan ook. Shorttrack is veel meer een spelletje. Je moet weten wanneer je kunt inhalen, welke tactieken je moet toepassen om te winnen. Bij het schaatsen kan je tot het gaatje gaan. Je moet alles geven en volle bak gaan om te winnen. Dat is ook een uitdaging, om jezelf helemaal leeg te rijden."

De mogelijkheid bestaat dat Ter Mors straks ook de ploegenachtervolging nog aan haar olympische programma toe kan voegen. De relay bij het shorttrack heeft echter de prioriteit. "Als ik zou moeten kiezen tussen goud op de ploegenachtervolging bij het schaatsen of brons bij de relay, dan denk ik dat ik voor het laatste ga. Waarom? Omdat het sowieso heel uniek is om een medaille te halen bij het shorttracken. Bij het schaatsen wordt het verwacht. Als er bij de ploegenachtervolging zilver wordt behaald, denkt iedereen: ze hebben maar zilver gehaald. Bij de relay zou het veel meer een stunt zijn als wij een medaille zouden halen."

Bondscoach van de shorttrackers Jeroen Otter ziet Ter Mors als het boegbeeld van de vrouwenploeg die verder bestaat uit Lara van Ruijven, Rianne de Vries en de zusjes Yara en Sanne van Kerkhof. "Zij bepaalt het tempo in de groep", zegt Otter, die net als Ter Mors hoge verwachtingen heeft van de relay. "Daar ligt onze prioriteit, zowel bij de mannen als de vrouwen. Op die discipline hebben we kans op medailles."

Ondanks haar reputatie heeft Ter Mors geen speciale status binnen de ploeg, benadrukt Otter. "Zij is 'one of the girls'. Het grote verschil zal zijn dat ze een paar keer per week extra gaat trainen voor de 1500 meter. En ik zal haar vergezellen. Of dat lastig is om mee om te gaan? Nee hoor, ik zal met haar meegaan naar de trainingen en ik zal haar bij de 1500 meter coachen. Dat is het."

Liquidatie in Amsterdam-Noord

Bij een schietpartij in Amsterdam is vrijdagochtend een man om het leven gekomen. Het slachtoffer werd in zijn auto geliquideerd, meldt de politie.

De schietpartij vond plaats rond 07.45 uur in de Den Helderstraat in Amsterdam-Noord. Agenten troffen de man zwaargewond aan na een melding dat er geschoten zou zijn. Ambulancepersoneel kon niets meer voor hem doen.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Volgens getuigen is er meerdere keren geschoten.

Japanner drilt collega's met 15 hamburgers

Een Japanse politieagent heeft ondergeschikten een lesje geleerd met een gedwongen vreetfestijn. De vier slachtoffers moesten in één keer in totaal 15 hamburgers, 15 donuts, hopen noedels en liters koffie verkeerd achteroverslaan.

"Omdat ze hun werk niet goed deden, wilde ik ze drillen", aldus de 40-jarige politieman uit Osaka. Op zijn bevel moesten de slachtoffers de bergen voedsel op eigen kosten inslaan.

Het incident gebeurde tijdens diensttijd in een politiebureau, meldde de krant Yomiuri Shimbun vrijdag. De politieman heeft na een disciplinaire straf ontslag genomen.

'Kankerlijers' helpt Kankerbestrijding

De makers van jeugdfilm Kankerlijers komen in actie voor KWF Kankerbestrijding. Van elk verkocht bioscoopkaartje wordt vijftig cent gedoneerd aan de stichting. Kankerlijers gaat over drie vrienden die kanker hebben, maar net als hun vrienden van het leven proberen te genieten.

De film draait vanaf 12 februari in de bioscopen, maar vanaf zaterdag vinden in verschillende steden gratis voorpremières plaats. Na die voorpremières praten de cast en crew van de film met jongeren over kanker.

Kankerlijers is geregisseerd door Lodewijk Crijns. In de film hebben onder anderen Gijs Blom, Jasha Rudge en Nicolette van Dam een rol.

Jaap Stam niet naar AC Milan

Assistent-trainer Jaap Stam verruilt Ajax niet tussentijds voor AC Milan. Dat meldt het AD vrijdag. Milan-coach Clarence Seedorf zou Stam willen toevoegen aan zijn technische staf. Komende zomer doet hij waarschijnlijk een nieuwe poging voor de 41-jarige oud-verdediger, die nog een contract tot medio 2016 heeft in Amsterdam.

Volgens technisch directeur Marc Overmars laat Ajax Stam ook na dit seizoen niet zomaar vertrekken. "Een tweede Jaap Stam vind je immers niet. We willen graag dat hij blijft. Aan de andere kant denken we ook mee met zowel spelers als trainers. Maar we zullen Jaap niet voor een appel en een ei laten vertrekken", stelt Overmars.

Grote brand grafkistenfabriek

In een grafkistenfabriek in het Friese Burgum is vrijdagochtend een grote brand uitgebroken. Dat meldt de brandweer. Vanwege de grote rookontwikkeling kunnen omwonenden hun ramen en deuren beter gesloten houden.

Het vuur ontstond door nog onbekende oorzaak rond 08.30 uur in het bedrijf aan de Elingsloane. De brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt.

Voor zover bekend hebben meerdere mensen rook ingeademd. Ze worden behandeld door ambulancepersoneel.

Wodka funest voor Russen

Een belangrijke reden dat veel Russen opvallend vroeg overlijden is hun wodka-inname. Dat blijkt uit een van de grootste onderzoeken naar het fenomeen.

Volgens de onderzoekers sterft 25 procent van de Russische mannen voor ze de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt. Een groot deel van die overlijdensgevallen heeft te maken met alcohol en wodka in het bijzonder. Het gaat daarbij niet alleen om alcoholvergiftigingen en leveraandoeningen, maar ook om zelfmoorden, ongelukken en vechtpartijen waarbij drank in het spel is.

Voor het onderzoek werkten wetenschappers van Russische en Britse instellingen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) samen. Ze onderzochten het drinkgedrag van ruim 150.000 volwassenen in drie Russische steden. Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Wodka funest voor Russen
Wodka funest voor Russen (Foto: ANP)

Enkelband tegen alcoholverslaving

Het nieuwste wapen om alcoholverslaafden van strafbare feiten of het veroorzaken van overlast te weerhouden is een nieuw soort alcoholband. Sinds deze week test de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) de nieuwe enkelband, zo maakte de instantie vrijdag bekend. De band meet het alcoholgebruik van de drager via de samenstelling van transpiratie.

Een groot deel van de cliënten van de SVG kampt met alcoholproblematiek. Een deel van hen kan door de rechter een alcoholverbod opgelegd krijgen. De praktijk leert echter dat blaastesten en urinecontroles 'slechts' het gebruik van de laatste twaalf uur meet.

De nieuwe alcoholband meet ieder half uur en kan al een enkel biertje detecteren. Naast deze nauwkeurige meting zorgt de alcoholband er volgens de SVG tevens voor dat de drager van zo'n band een stok achter de deur heeft om niet te drinken.

De band wordt op dit moment door twaalf testpersonen, een mix van medewerkers en vrijwilligers getest. Na afloop van deze test gaat de SVG met het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie om tafel over de mogelijke inzet van de alcoholband. In de Verenigde Staten is de band al gemeengoed binnen het strafrecht en is door rechters ruim 300.000 keer opgelegd.

Oudste flamingo overleden

De oudste flamingo ter wereld is overleden. De roze vogel bereikte de respectabele leeftijd van 83 jaar. De Adelaide Zoo in Australië liet de flamingo vrijdag (lokale tijd) inslapen wegens ouderdomsklachten.

De vogel genaamd Greater was sinds 1933 vaste bewoner van de dierentuin. Hoewel de gezondheid van de bejaarde flamingo vorig jaar achteruit ging, reageerde Greater goed op medische behandeling en overleefde de vogel zelfs de koude winter, meldden Australische media.

Greater was de laatste 'gewone' flamingosoort in Australië nadat de vogelsoort niet meer mocht worden geïmporteerd. Of Greater een mannetje of vrouwtje was, is altijd een mysterie gebleven.

Oudste flamingo ter wereld overleden
Oudste flamingo ter wereld overleden (Foto: ANP)

Roei de mensheid uit op pc

Plague Inc., de game die meer dan 25 miljoen keer gedownload is op mobiele apparaten komt nu naar Steam. Opnieuw opgebouwd en onder de naam Plague Inc: Evolved verschijnt het spel op 20 februari. Het spel is dan te koop via Steam Early Access.

Het hoofddoel in het spel is uiteraard nog steeds het uitroeien van de mensheid, maar de game brengt wel nieuwe features die volgens de ontwikkelaar niet mogelijk waren op smartphones en tablets: “Plague Inc: Evolved lets me to do stuff that I couldn’t do on mobile and allows more people to experience the game,”

Ontwikkelaar James Vaughan benadrukt dat dit niet betekent dat de mobiele game geen updates meer krijgt: “I really want to emphasise that the original Plague Inc. on mobile will still be just as much of a focus for me. I have taken a lot of care to ensure that updates can easily be applied to games on both PC and mobile – meaning more content for everyone. Watch for an announcement on the next mutation for Plague Inc. very shortly.”

Nieuwe Vita wordt de slimste

Vorig jaar werd de PlayStation Vita 2000 al uitgegeven in Japan, maar nu lijkt de dunnere handheld ook naar Europa te komen. ShopTo, een Britse winkel, biedt vanaf gisteren pre-orders aan voor 'The New PS Vita'. Vanaf 7 februari moet het nieuwe model daar ook daadwerkelijk te koop zijn.

Dit nieuwe model is twintig procent dunner dan het originele model en weegt ook vijftien procent minder. Opvallender is de keuze om het OLED-scherm te vervangen voor een nieuw LCD-scherm. Verder heeft de handheld 1GB aan ingebouwd geheugen.

In Groot-Brittannië gaat het apparaat 189 pond kosten, een Nederlandse prijs en releasedatum is helaas nog niet bekend.

PlayStation Vita 2000

Geen Batman-dlc voor Wii U

De Wii U-versie van Batman: Arkham Origins krijgt geen dlc, zo bevestigt Warner Bros. Interactive Entertainment. Dit werd bekend nadat Nintendo of America's customer support liet weten dat mensen die de season pass voor de game hadden gekocht het aankoopbedrag terug zouden krijgen.

“Based on demand for DLC content on the system, Warner Bros. Interactive Entertainment has made the decision to remove its offering of the upcoming all-new story campaign for Wii U,” zo liet een PR-medewerker van Warner Bros. weten.

Wii U kampt al tijden met verminderde ondersteuning, eerder besloot Ubisoft bijvoorbeeld om geen Assassin's Creed dlc naar het platform te brengen.

Batman: Arkham Origins

Dark Souls II met Peter Serafinowicz

Namco Bandai heeft aangekondigd dat Peter Serafinowicz zijn stem zal lenen aan Dark Souls II. Peter heeft onder andere meegewerkt aan films als de stem van Darth Maul in Star Wars Episode I: The Phantom Menace en de Britse comedyfilm Shaun of the Dead.

Naast zijn filmwerk heeft Peter ook al eerder zijn stem laten horen in games, waaronder Star Wars: Battlefront II en Lego City Undercover. In Dark Souls II zal Peter de stem van Mild-mannered Pate gaan vervullen. Hij geeft aan dat hij naast zijn werk als komiek ook een gigantische fan van Dark Souls is.

“Dark Souls is the most engrossing game I’ve ever played. For me, it’s the best game of all time”, laat hij in de aankondiging weten.

Mild-mannered Pate is een mysterieuze schatzoeker in Dark Souls II. Wat dit betekent, zullen we kunnen zien vanaf 14 maart 2014 wanneer Dark Souls II uit zal komen in Europa. Er is tevens een video op Youtube gezet, waar we zijn personage alvast in kunnen vinden. Rond 8:15 zie je Mild-mannered Pate voorbijkomen.

Vijfjarig jongetje rijdt vrouw en zoon omver

Een 5-jarig jongetje heeft donderdag een vrouw en haar zoontje aangereden met een auto. Het ongeluk gebeurde voor een kleuterschool in de Duitse stad Fulda. De twee zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

Het jongetje zat in de auto en draaide de sleutel om in het slot. De auto startte en schoot met een ruk naar voren, aldus de politie. De 32-jarige vrouw en haar 2-jarige zoon stonden op dat moment voor de auto en werd een heg ingereden. De 36-jarige moeder van de wegpiraat stond naast hen, maar kon net op tijd wegspringen.

Vijfjarig jongetje rijdt vrouw en zoon omver
Vijfjarig jongetje rijdt vrouw en zoon omver (Foto: ANP)

Panama laat bemanning Noord-Koreaans schip gaan

Tweeëndertig van de 35 bemanningsleden van een Noord-Koreaans vrachtschip dat in juli in Panama aan de ketting werd gelegd omdat het een verborgen lading wapens uit Cuba aan boord had mogen het land verlaten. Alleen de kapitein en twee andere bemanningsleden worden aangeklaagd wegens wapensmokkel. Dat heeft het openbaar ministerie van Panama donderdag meegedeeld.

De Chong Chon Gang werd op 15 juli op weg van Cuba naar Noord-Korea in Panama doorzocht op basis van informatie dat het mogelijk drugs vervoerde. Bij de doorzoeking werden geen drugs, maar raket- en vliegtuigonderdelen gevonden, verborgen onder balen suiker.

Volgens Cuba betrof het 'verouderde defensieve wapens', die voor reparatie naar Noord-Korea werden gestuurd. Experts van de Verenigde Naties stelden in een voorlopig rapport dat de zending in strijd was met sanctiebesluiten tegen Noord-Korea.

De eigenaar van het Noord-Koreaanse schip heeft deze maand 495 duizend euro boete betaald aan Panama. De Panamese autoriteiten hebben de lading nog niet vrijgegeven.

Billy Bob Thornton mogelijk in Entourage-film

Billy Bob Thornton onderhandelt over een rol in de filmversie van de tv-serie Entourage. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Thornton is in gesprek met filmstudio Warner Bros, die de film produceert.

De acteur is mogelijk te zien als een miljardair die investeert in een film over Dracula. In de fictieve Dracula-film heeft het personage Vincent Chase, die net als in de tv-versie wordt gespeeld door Adrian Grenier, een rol. De regie en het script van Entourage is in handen van Doug Ellin, de bedenker van de tv-serie.

De opnames van Entourage zijn in volle gang in Los Angeles. Ook Kevin Connolly, Jerry Ferrara, Kevin Dillon en Jeremy Piven, de andere acteurs uit de serie, keren terug in de filmversie, die volgend jaar moet uitkomen. Entourage werd van 2004 tot 2011 uitgezonden. De serie vertelt het verhaal van filmster Vincent Chase en zijn jeugdvrienden.

Nieuwe McLaren houdt gemoederen bezig

Het Formule 1-team McLaren lijkt op dit moment het team te zijn waar de concurrenten in Jerez naar kijken. Reden hiervoor is de ongewone achterzijde van de MP-29 waarmee het team uit Woking op de proppen is gekomen.

McLaren heeft flappen aan de achtervering bevestigd om zo de luchtstromen aan de achterzijde van de auto te kunnen beïnvloeden. Deze zijn zodanig ontworpen dat ze bij lage snelheden meer neerwaartse druk genereren, maar bij hogere snelheden veel minder luchtweerstand hebben.

De flappen weren de lucht die tussen de achterwielen doorstroomt en zorgen ervoor dat achter de flappen een lagere luchtdruk ontstaat. Dit versnelt de lucht die onder de onderzijde van de auto doorgaat, waardoor de vloer van de auto meer neerwaartse druk genereert.

Tot en met afgelopen seizoen kon dit door een vleugel aan de onderzijde van de achtervleugel, maar deze is verboden. De flappen bereiken echter eenzelfde effect. Op lage snelheid ligt de auto hoger dan de normale rijhoogte en op dat moment zijn de flappen bijna gesloten, waardoor ze bijdragen aan het verhogen van de neerwaartse druk. Naar mate de snelheid hoger wordt zakt de auto wat en klappen de flappen open, hierdoor vermindert de luchtweerstand weer.

Enkele andere teams hebben zich al geroerd over de legaliteit van de onderdelen op de achtervering, maar vooralsnog heeft autosportfederatie FIA het groene licht gegeven. De truc is niet eenvoudig te kopiëren door de concurrenten, omdat dan de gehele achterzijde van de bolide opnieuw ontworpen zal moeten worden.

Grootste pensioenfondsen hoeven niet te korten

Drie van de vier grootste Nederlandse pensioenfondsen hoeven niet te korten op hun pensioenen. De dekkingsgraad van de fondsen, waaronder het ambtenarenfonds ABP, was eind december hoog genoeg om maatregelen te ontlopen, zo blijkt vrijdag hun dekkingscijfers. Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) kwam daarentegen onder het vereiste niveau uit en overweegt de pensioenen te korten.

PME bereikte eind december een dekkingsgraad van 103,4 procent. Dat is fors minder dan 104,3 procent, de grens die De Nederlandsche Bank voor het fonds hanteert om ervoor te zorgen dat er ook voor toekomstige generaties nog voldoende pensioen over is. De dekking is wel een forse verbetering ten opzichte van een kwartaal eerder, toen de dekkingsgraad van PME op 101,9 procent uitkwam.

Ondanks de lage dekking weet PME nog niet zeker of het de pensioenen dit jaar gaat korten. Door de pensioenen met 0,9 procent te verlagen, zou het fonds weer aan de vereiste dekkingsgraad voldoen. Omdat 'de marges zo klein zijn' en verlaging 'een uiterste noodmaatregel' is, heeft PME naar eigen zeggen meer tijd nodig voor een besluit.

Het fonds voor de metalektro was eind september niet de enige pensioenvoorziener die de gevarenzone naderde. Ook het Pensioenfonds voor Metaal en Techniek (PMT) was toen met een dekking van 101,5 procent ruim verwijderd van het vereiste niveau. In het vierde kwartaal steeg de dekkingsgraad van PMT echter naar 103,8 procent.

Hoewel ook PMT net niet voldoet aan de vereiste dekking, denkt het fonds dat korten van de pensioenen niet nodig is. Eind januari was de dekkingsgraad al verder gestegen naar 104,4 procent, schrijft PMT. Bovendien heeft het fonds in 2013 extra maatregelen genomen, waardoor de dekking vanaf begin 2014 naar verwachting verder stijgt.

De twee grootste pensioenfondsen van Nederland, het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) en het ABP, zaten eind december daarentegen ruimschoots boven het vereiste dekkingsniveau. De fondsen hebben daarom besloten hun pensioenen dit jaar te verhogen. ABP moest begin vorig jaar nog met een half procent korten.

Doordat het fonds voor ambtenaren en leraren eind 2013 uitkwam op een dekking van 105,9 procent, kan het ABP de verlaging van vorig jaar weer terugdraaien. De dekkingsgraad - die eind derde kwartaal nog 103,3 procent bedroeg - is echter niet hoog genoeg om de pensioenen mee te laten stijgen met de lonen in het onderwijs.

PFZW kan zich een dergelijke stijging wel veroorloven, met een dekking van 109 procent eind december. Het fonds voor werknemers in de zorg verhoogt de pensioenen dit jaar daarom met iets minder dan een procent. Ook eind derde kwartaal zat PFZW al ruim boven het vereiste niveau met een dekkingsgraad van 107 procent.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het huidige vermogen van een pensioenfonds en de hoeveelheid pensioen die zij in de toekomst moeten uitbetalen. Om onderdekking, premieverhoging of korting te voorkomen, moeten fondsen voldoen aan een dekkingsgraad van 104,2 procent of hoger. Het precieze percentage verschilt per fonds. Voor elke euro pensioen die ooit uitbetaald moet worden, moeten fondsen dus ruim een euro en vier cent in kas hebben.

Alternatieve Elfstedentocht afgelast

De alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is alsnog afgelast. De tocht stond oorspronkelijk voor zaterdag gepland, maar vanwege het verwachte slechte weer was de tocht als naar vrijdag verplaatst. De voorspellingen voor vandaag zijn echter ook te slecht om de tocht doorgang te laten vinden.

Vijfde team voor Ocean Race

Er heeft zich een vijfde team gemeld voor deelname aan de Volvo Ocean Race die later dit jaar van start zal gaan. Het Turks-Amerikaanse Alvimedica heeft toegezegd een boot in te zullen gaan zetten, zo is in Istanbul bekendgemaakt.

De Amerikaan Charlie Enright zal de schipper worden, terwijl zijn landgenoot Mark Towill ook aan boord zal zijn van het schip dat onder Turkse vlag zal gaan varen. Eerder werd al bekend dat de damesboot Team SCA Ocean Racing, Abu Dhabi Ocean Racing, het Chinese Dongfeng Race Team en het Nederlandse Team Brunel hun deelname toegezegd hebben.

Pussy Riot praat met Timmermans

Twee leden van de Russische protestgroep Pussy Riot hebben vrijdag een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Dat zeiden de vrouwen donderdag in Nieuwsuur.

Tijdens dat gesprek zal ook de Nederlandse delegatie die naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi gaat aan de orde komen. Voor Nederland gaan koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte en minister Edith Schippers van Sport er naartoe. Maria Aljochina en Nadezjda Tollikonnikova zeiden dat ze een beroep op Timmermans zullen doen een kleinere afvaardiging te sturen.

Volgens de leden van de Russische punkband, die al eens in de gevangenis belandden in Rusland nadat ze in een kathedraal een protestlied tegen president Vladimir Poetin hadden gezongen, is de mening van Nederland heel belangrijk. "We zouden het toejuichen als de delegatie besluit niet te gaan’’. Volgens de vrouwen staat een groot deel van de Nederlandse bevolking er ook niet achter.

Pussy Riot praat met Timmermans
Pussy Riot praat met Timmermans (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.